Genetyka i inseminacja na przykładzie dobrych praktyk z USA

29 maja 2025 r. do Centrum Konferencyjnego KPODR w Minikowie, przyjechało ponad 100 osób, na szkolenie ze światowej sławy specjalistami ds. genetyki bydła: prof. Jim Mazurkiewicz – Texas Agricultural and Mechanical University, Leadership Program, Juan Moreno – CEO and Co-Founder of STgenetics, USA, Andrew Cromie – Sexing Technologies, Niderlandy. Inicjatorem spotkania był Łukasz Karmowski – Prezes Stowarzyszenia Angus Polska.

Genetyka bydła mlecznego i mięsnego w Polsce to złożony proces, obejmujący różne aspekty, takie jak selekcja ras, hodowla, i wykorzystanie technik genetycznych. Polska hodowla bydła to istotny sektor rolnictwa, zarówno w produkcji mleka, jak i mięsa. 

Była to doskonała okazja do konsolidacji branży bydła w zakresie genetyki, technologii seksowania i inseminacji. Przedstawione zostały zalety sztucznej inseminacji i nasienia seksowanego. Dla przykładu 88% cieląt rasy holsztyńsko-fryzyjskiej urodzonych w Wielkiej Brytanii w 2024 r. było wynikiem inseminacji nasieniem seksowanym. Wielka Brytania jest światowym liderem w wykorzystaniu nasienia seksowanego pochodzącego od krów mlecznych. Liczba krów mlecznych w UE wynosi 20 mln, z czego 10% znajduje się obecnie w Polsce.

Zapewniano o wysokiej jakości nasienia od wybranych buhajów, sortowanie nasienia odbywa się z 95% dokładnością. Bazując na doświadczeniach irlandzkich i biorąc pod lupę kalkulacje w gospodarstwach rolnych koszt słomki z nasieniem to 20€  daje to dodatkowy zysk plus minus 300 € na sztuce opasów, która pochodzi z nasienia seksowanego, natomiast zysk z mamek wychodzi na plus dodatkowo 100 € na laktację. Genetykę stada możemy zmienić w przeciągu roku kiedyś trwało to 5 lat. W Europie szybko rozwija się produkcja nasienia seksowanego, obecnie mamy 11 laboratoriów w 8 krajach europejskich, a także laboratorium mobilne jak wspomnieli przedstawiciele firmy STgenetics.  

tekst  Anna Mońko