II edycja konkursu kulinarnego „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”, 3-7 czerwca

 

                        ……………………………………………………………….                  

Drugi raz w Minikowie gościliśmy uczestników Konkursu Kulinarnego „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”

W ciągu tygodnia zmagań, młodzież pokazała swoje umiejętności. Uczniowie szkół z obszarów wiejskich pod okiem Mistrzów Patelni przygotowywali potrawy z kurczaka. A co im wyszło proszę zobaczyć na fotografiach dokumentujących konkurs.

Uczestników oceniało Jury Konkursowe:
Wojciech Grześkowiak – mistrz kucharski – przewodniczący jury
– Tomasz Welter – mistrz kucharski, szef kuchni reprezentacji wojska polskiego
Walentyna Jałocha – międzynarodowy juror kulinarny

 

dzień I – 3 czerwca

Rywalizowały:

Zespól nr 1 Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie

Przystawka
Pâté z wątróbek drobiowych z masłem rozmarynowym i karmelizowanymi wiśniami

Danie główne
Udko faszerowane z serem dojrzewającym z ziemniakiem fondant w sosie z zielonym pieprzem i pulpą szczypiorkową w towarzystwie warzywnego spaghetti

 

Zespół nr 2 Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie

Przystawka:
Wątróbka drobiowa z wiśniami, szalotką, czekoladą i jajkiem w koszulce.

Danie główne.
Domowy szpinakowy makaron tiagliatelle z nowalijkami w sosie na białym winie w towarzystwie piersi z kurczaka gotowanej sous vide z chilli, trawą cytrynową i melisą

 

Zespół nr 3 z Zespołu Szkół we Wroniu

Przystawka
Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami

Danie główne
Nadziewane udka z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym

 

Zdjęcia z I dnia zmagań kulinarnych

fot: Jarosław Domiński

 

dzień II – 4 czerwca

Rywalizowały:

Zespół  nr 1 Zespół Szkół w Bielicach

Przystawka
Wątróbka z zielonym jabłkiem

Danie główne
Fantazja z kurczaka z batatem i konfitowaną cebulą

 

Zespól nr 2 Zespół Szkół w Bielicach

Przystawka
Mini tarta z kurczakiem

Danie główne
Delicja z kurczaka z boczkiem i cukinią

 

Zespół nr 3 Zespół Szkół Agro-Ekonomicznych w Karolewie

Przystawka
Pietruszkowe gofry z kurczakiem i jajem

Danie główne
Zrazy z kury a la Bordeles

 

foto: Marzena Zwiewka

 

dzień III – 5 czerwca

Rywalizowały zespoły:

Zespół nr 1 Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie

Przystawka
Sakiewki z kurczaka

Danie Główne
Roladki z kurczaka z pomidorami suszonymi

 

Zespół nr 2 Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie

Przystawka
Roladki drobiowe z żurawiną

Danie główne
Filety z kurczaka faszerowane

 

Zespół nr 3 Zespół Szkół Agro-Ekonomicznych w Karolewie

Przystawka
Pierś nadziewana mozzarellą

Danie główne
Faszerowane udka z kurczaka

 

foto: Aleksandra Bielińska

 

Finał, 7 czerwca

W finale wzięły udział zespoły:

  I – Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie

 II – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie

 III – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach

 

Jury konkursowe finału 2 edycji konkursu kulinarnego „ Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”

Przewodniczący: Rafał Godziemski

Członkowie Jury: Maciej Bujnik, Walentyna Jałocha.

 

Zwycięzcy Kunkursu:

I miejsce –  Zespół III – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach

II miejsce –  Zespół I – Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie

III miejsce – Zespół II – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie

 

foto: Jarosław Domiński

Patronat medialny

image_pdfimage_print