Wyjazd studyjny: „Od teorii do praktyki w farmerskiej produkcji sera”

W ramach realizowanego przez KPODR projektu pn. „Wspieranie procesu tworzenia partnerstw na rzecz innowacji w serowarstwie” w dniach od 18 do 21 czerwca odbył się wyjazd studyjny. Rolnicy, doradcy i przedstawiciele bydgoskich uczelni wyższych zwiedzili gospodarstwo produkujące żywność, w tym produkty serowarskie wyrabiane z własnego mleka. W Zajeździe Tusinek działającym przy gospodarstwie znajduje się sklep farmerski, w którym można zakupić sery, warzywa i przetwory. Restauracja serwuje dania regionalne sporządzone w większości z surowców produkowanych na miejscu. W menu można znaleźć takie specjał jak podpłomyki z serem kozim i pomidorami. Uczestnicy mogli zobaczyć i porównać potencjał surowcowy, wytwórczy i ludzki własnego gospodarstwa z wzorcowo działającym podmiotem, którego funkcjonowanie idealnie wpisuje się w pojęcie „krótkich łańcuchów dostaw”.

Najważniejszym punktem wyjazdu studyjnego był udział w warsztatach serowarskich w siedzibie firmy AGROVIS z Lidzbarka Warmińskiego. Zajęcia prowadził Pan dr inż. Mirosław Sienkiewicz oraz lek. wet. Jerzy Wiśniewski. Kurs składał się z części teoretycznej, w której omawiano zagadnienia związane m.in. z higieną doju, oceną mleka jako surowca, składem mleka, rolą drobnoustrojów oraz podpuszczki w produkcji mleczarskiej. W sposób usystematyzowany i zrozumiały przedstawione zostały najważniejsze zagadnienia związane z produkcją serów. Część praktyczna obejmowała naukę wytwarzania różnych gatunków serów, techniki pomiaru kwasowości mleka oraz sposoby pielęgnacji serów. W ostatnim dniu szkolenia omówiono problemy prawne, higieniczne i sanitarne dotyczące farmerskiego przetwórstwa mleka, przepisy i wymagane dokumenty przy legalizacji produkcji. Na każdym etapie szkolenia była możliwość zadawanie pytań, prowadzone były dyskusje na tematy i problemy bliskie serowarom.

Realizowany projekt poruszył temat serowarstwa farmerskiego. Okazało się, że jest wielu rolników działających w tym obszarze i wielu którzy mają potencjał do rozpoczęcia takiej działalności. Serowarzy chcą się rozwijać i współpracować, co może być tematem kolejnych wspólnie realizowanych projektów. Profesjonalna wiedza pozyskana podczas szkolenia ma pomóc jego uczestnikom w rozwinięciu produkcji oraz wspomóc proces tworzenia grupy w ramach działania „Współpraca”.

Przed nami konferencja podsumowująca projekt, która odbędzie się we wrześniu. Zapraszamy na nią wszystkich zainteresowanych serowarstwem farmerskim.

Poniżej link do programu EKOOPCJA z 16.06.2018 w którym mowa o naszym projekcie: 

http://bydgoszcz.tvp.pl/37688349/16062018

 

Beata Chełminiak
KPODR w Minikowie

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Projekt realizowany przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi