Z teorii do praktyki – warsztaty u producenta żywca wołowego
21 października odbyło się spotkanie łączące teorie z praktyką organizowane przez Federację Grup i Producentów Wołowina Polska, w gospodarstwie rolnym należącym do wielkiego pasjonata i producenta mięsa wołowego – Łukasza Karmowskiego. Warsztaty dotyczyły możliwości stworzenia krótkiego łańcucha dostaw wołowiny wysokiej jakości jako alternatywnego, efektywnego modelu biznesowego i zostały sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Gospodarstwo Łukasza Karmowskiego to miejsce, gdzie pasja i zamiłowanie do hodowli bydła i produkcji mięsa wołowego jest tworzone od pokoleń. W swoim gospodarstwie posiada 800 sztuk bydła rasy Limousine i American Black Angus, w tym 320 mamek. Jest właścicielem marki Orla – produktów wysokiej jakości mięsa wołowego.
Początkowo gospodarz oprowadził uczestników po swoim gospodarstwie, omawiając system utrzymania zwierząt. Następnie odbyły się zajęcia praktyczne z wybitnym kucharzem i rzeźnikiem – Kamilem Kołakowskim, który przekazał gościom wiedzę na temat elementów tuszy oraz ich przeznaczenia kulinarnego. Zaprezentował sztukę rozbioru oraz omówił wykorzystanie poszczególnych elementów półtuszy, obróbkę termiczną mięsa, wspomniał także o dodatkach i kompozycjach smakowych pasujących do wołowiny.
Uczestnicy mogli dowiedzieć się więcej na temat steków, które później mieli okazję skosztować. Na spotkaniu dr hab. Dariusz Lisiak, prof. Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego przedstawił prezentację na temat zasad klasyfikacji tusz wołowych.
Zebrani goście zabrali ze sobą wyjątkowo cenną wiedzę i doświadczenie, a także kontakty, które miejmy nadzieję zaowocują w przyszłości.
Tekst i zdjęcia: Daria Rucińska
KPODR w Minikowie
































