Międzynarodowy Dzień Rzepaku
Międzynarodowy Dzień Rzepaku
Temat przewodni:
EUROPEJSKIE ŹRÓDŁA BIAŁKA,
W TYM ŚRUTA RZEPAKOWA JAKO ALTERNATYWA DLA IMPORTU SOI
18 maja 2017 r. Minikowo k. Nakła
Międzynarodowa debata z udziałem przedstawicieli europejskich związków producentów roślin oleistych (EOA) oraz ponad 300 rolników i ekspertów uprawy rzepaku.
Program:
10.00-10.30 Wprowadzenie do debaty – innowacje w wykorzystaniu śruty rzepakowej
prowadzenie: prof. dr hab. Iwona Bartkowiak-Broda
10.30-11.00 Europejskie doświadczenia współpracy rolników, nauki i biznesu w produkcji rzepaku
goście zagraniczni
11.00-12.30 Debata – Europejskie źródła białka, w tym śruta rzepakowa jako alternatywa dla importu soi
prowadzenie: Karol Bujowczek, top agrar Polska
12.30 Przerwa kawowa
12.30 Prezentacja grup operacyjnych w trakcie tworzenia z województwa kujawsko-pomorskiego
stoiska wystawowe
13.00 Zwiedzanie pól doświadczalnych
34 odmiany rzepaku, rośliny bobowate, maszyny rolnicze oraz z firmy zajmujące się profesjonalną ochroną roślin
Dzień Rzepaku 2016
Przywitanie przybyłych gości – Roman Sass, dyrektor KPODR w Minikowie
Przywitanie uczestników debaty – Julisz Młodecki, prezes KZPRiRB
Zagraniczni goście wraz z pania Ewą Lech – podsekretarz stanu w resorcie rolnictwa
Ożywiona dyskusja, pytania od rolników
Prof. dr hab. Marek Mrówczyński, IOR-PIB w Poznaniu
Prof. dr hab. Iwona Bartkowiak-Broda, IHAR-Poznań
Wymiana doświadczeń i spostrzeżeń w łanie rzepaku
Adam Rydygier, prezentacja technologii ochrony rzepaku ozimego w technologii firmy BASF
Hodowcy rzepaku ozimego
Kombajn do zbioru rzepaku, prezentowany przez firmę Raitech z Brzozy
Maszyny do siewu rzepaku, prezentowane przez Agrolan ze Śmielilna
maszyny prezentowane przez Agro-Sieć Maszyny z Chełmna
Prezentacja produktów dokonana przez ZT Kruszwica