Sierpień  2021

W numerze….

Raz sucho, raz mokro

Na Kujawach do początku lipca było sucho i ciepło. Następnie zaczęło padać. Producenci podlewający uprawy, nie spodziewając się zapowiadanych od dwóch tygodni deszczy, nawadniali swoje uprawy. Po pierwszych, dość obfitych deszczach okazało się, że plantacje są podtopione i trzeba z nich wypompować wodę.

Larwy szkodników w aspekcie żywieniowym

W maju br. Rada Unii Europejskiej zgodziła się na uznanie larw chrząszcza mącznika młynarka za „nową żywność”. Przed wpisaniem larw mącznika do katalogu „nowej żywności” przez Radę UE, zostały one przebadane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Wyniki badań wykazały, że są bogatym źródłem białka, tłuszczu i błonnika, czyli mogą służyć za „zrównoważone źródło pożywienia o niskiej emisji dwutlenku węgla”. Katalog nowej żywności jest prowadzony przez Komisję Europejską, a larwa młynarka jest pierwszym owadem wpisanym na tę listę.

Wycinka drzew na własnej działce

Przez wiele lat obowiązywały jedne przepisy dotyczące wycinki drzew i krzewów. Do większości gatunków niezbędne było pozwolenie na wycinkę drzew. Wiązało się to z szeregiem skomplikowanych formalności i ponoszeniem urzędowych opłat. Wiele osób rezygnowało z tego przedsięwzięcia lub dokonywało wycinki nielegalnie. Za niestosowanie się do obowiązujących wtedy przepisów, groziły bardzo wysokie kary finansowe. Nie było to skutecznym argumentem.

 

Aluminium a zdrowie człowieka

W XIX wieku aluminium (czyli glin) było  droższe od złota, a jego właściwościami zachwycał się sam Napoleon III Bonaparte, który zaprosił na obiad króla Syjamu i specjalnie dla niego miał przygotowany komplet aluminiowych sztućców. Sam korzystał ze złotych, a reszta uczestników obiadu korzystała ze srebrnych noży i widelców. Dziś aluminium nadal święci triumfy, jako drugi po żelazie najczęściej stosowany metal w produkcji. Dzieje się tak, ponieważ charakteryzuje się unikalnym połączeniem pożądanych właściwości: niską masą, dużą wytrzymałością, odpornością na korozję oraz podatnością na obróbkę. Cechy te oraz łatwość poddawania recyclingowi tworzą z tego metalu materiał przyjazny środowisku.

„Wieś Kujawsko-Pomorska” wydawana jest od roku 2001 wspólnie przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego i Kujawsko-Pomorską Izbę Rolniczą. Drukowana jest w nakładzie 2900 egzemplarzy i rozprowadzana na terenie całego województwa kujawsko-pomorskiego.


„Wieś Kujawsko-Pomorska” wydawana jest od roku 2001 wspólnie przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego i Kujawsko-Pomorską Izbę Rolniczą. Drukowana jest w nakładzie 2900 egzemplarzy i rozprowadzana na terenie całego województwa kujawsko-pomorskiego.

Miesięcznik kierowany jest do rolników, samorządów, firm obsługi rolnictwa. Wielokrotnie nagradzany w specjalistycznych konkursach dziennikarskich. Zawiera ciekawe artykuły z zakresu technologii produkcji, ekologii i przedsiębiorczości, tematy unijne, informacje ekonomiczne, wieści z regionu i kraju oraz aktualności i komentarze.

Od stycznia 2018 r. możliwa jest także prenumerata w formie elektronicznej (pdf) przesyłana na Państwa adres e-mailowy. Koszt jednego numeru to 3 zł 50 gr. Aby miesięcznik zaprenumerować, wymagana jest wpłata na konto. Możliwa jest prenumerata roczna – 42 zł i półroczna – 21 zł.

W celu zamówienia prenumeraty w wersji elektronicznej należy wypełnić poniższy formularz: 

formularz zamówienia prenumeraty Wieś 2021

Po wypełnieniu i przesłaniu formularza otrzymają Państwo nr konta, na które należy dokonać wpłaty za prenumeratę. Po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym KPODR, otrzymają Państwo na adres e-mail: fakturę oraz miesięcznik.