Konkurs kulinarny – II dzień

 

 

   

 

Konkurs kulinarny

Sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego

 

5 grudnia, Minikowo,

Centrum Dziedzictwa Kulinarnego

 

Komisja Konkursowa

Walentyna  Jałocha 

Międzynarodowy juror kulinarny, znana także z programu "Europa da się lubić".

 

Wojciech Grześkowiak

 Szef kuchni Pałacu w Lubostroniu. Jest współorganizatorem licznych konkursów kulinarnych, m.in. Festiwalu Kuchni Pałuckiej.
Jego pasją jest kuchnia regionalna i staropolska.
Gastronomią zajmuje się już od 30 lat. 
 

Krzysztof Leśniewski

Kucharz – pasjonat, miłośnik wszystkiego co regionalne i pałuckie. Promuje lokalną kuchnię podczas różnego rodzaju jarmarków i kiermaszy.
Laureat nagród kulinarnych, w 2014 r wyróżniony statuetką Century w kategorii Pasjonat roku.
Prowadzi fanpage Kuchnia Pałucka na facebooku: facebook.com/kuchniaznin.

 

 

Drużyny:

Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach
Karolina Firek, Aleksandra Fydrych, Daria Filipek

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Więcborku
Tobiasz Domaszek, Sebastian Werry, Jacek Powalisz

Zespół Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim
Joanna Leszczyńska, Oliwia Słomińska, Aleksandra Pokora 

 

Potrawy konkursowe
Zupa – krem z dyni na wywarze drobiowym

Danie główne
      Konfitowane udo z kurczaka
Zestaw surówek
Pure ziemniaczane

 

Relacja, zdjęcia: Jarosław Domiński