Szkolenie dla producentów mięsa wołowego

Ponad 100 hodowców bydła mięsnego, rolników i doradców rolniczych wzięło udział w  „Szkoleniu dla producentów mięsa wołowego” które odbyło się 25 stycznia 2018 r. w Minikowie. Spotkanie organizował Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Uczestników konferencji powitali: Ryszard Kamiński Dyrektor KPODR Minikowo oraz Jacek Zarzecki Prezes Zarządu PZHIPBM.

Pierwszym wykładowcą był lek. wet. Wojciech Wójcik, który przedstawił temat: „Profilaktyka weterynaryjna w chowie bydła mięsnego”. Następnie Stanisław Pater – specjalista KPODR zaprezentował możliwości skorzystania ze wsparcia hodowli bydła mięsnego z PROW 2014-2020. W czasie przerwy uczestnicy szkolenia mogli skorzystać z oferty wydawnictw związanych z branżą hodowlaną.

Kolejny wykład przeprowadził dr inż. Mariusz Bogucki z UTP w Bydgoszczy który opowiedział o uwarunkowaniach ekonomicznych w hodowli bydła mięsnego. Oczekiwanym przez słuchaczy wykładowcą był prof. dr hab. Roman Łyszczarz z UTP w Bydgoszczy. Zaprezentował on temat: „Znaczenie użytków zielonych w tworzeniu bazy paszowej dla bydła mięsnego”. Na zakończenie przedstawiono możliwości współpracy z zakładami przetwórczymi producentów wołowiny na przykładzie współpracy z zakładem mięsnym Sokołów S.A.. Po zakończeniu zostały rozlosowane nagrody ufundowane przez wydawnictwo „APRA” oraz przez wydawnictwo „Pro Agricola”. Ostatnim punktem spotkania była degustacja pysznych steków z wołowiny.

 

Szkolenie sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego

 

image_pdfimage_print