V edycja konferencji FARMERA „Nowoczesna produkcja – świnie”

 

 

Już 30 stycznia 2019 r. spotkamy się w Uzdrowisku Wieniec-Zdrój z producentami trzody chlewnej. Tym razem poruszymy główne tematy, które w najbliższym czasie będą zarówno wpływać na poprawę opłacalności chowu, jak i pozwolą skutecznie uchronić się przed najgroźniejszymi czynnikami chorobotwórczymi występującymi w stadach świń.

W wystąpieniach ekspertów nie zabraknie też odpowiedzi na pytania, jak przetrwać na coraz to trudniejszym rynku produkcji świń, tak by jednocześnie nie zapomnieć o rozwoju gospodarstwa.

Analizę krajowego i światowego rynku wieprzowiny przedstawi dr Marian Kamyczek z Instytutu Zootechniki w Pawłowicach. Wskaże mechanizmy, które w najbliższym czasie będą kształtować koniunkturę na krajowym rynku wieprzowiny. Odpowie też na pytania kiedy i w jakim stopniu można się spodziewać poprawy opłacalności produkcji, a także jak w dzisiejszych warunkach planować produkcję trzody chlewnej, by uniknąć niepotrzebnych kosztów.

Produkcje w swoim gospodarstwie przedstawi Zbigniew Plitt, jeden z czołowych producentów trzody chlewnej w woj. kujawsko-pomorskim, który opowie nam o realiach dzisiejszej produkcji świń, przedstawi innowacje w wyposażeniu chlewni, które w jego gospodarstwie sprawdziły się w praktyce. Wspólnie z hodowcą, słuchaczami i ekspertami spotkania przedyskutujemy temat utrzymania opłacalności produkcji w niepewnym i często niekorzystnym otoczeniu rynkowym. To wystąpienie będzie również okazją do dyskusji, wymiany poglądów i doświadczeń, które na pewno przyczynią się do zdobycia nowej porcji wiedzy.

Kolejne wystąpienie, czyli wykład lek. wet. Pawła Wróbla specjalisty chorób świń, będzie okazją do obalenia mitów dotyczących bioasekuracji gospodarstw trzody chlewnej. Ekspert wskaże elementy, na które warto postawić w codziennej pracy w chlewni, tak by skutecznie ochronić swoje stado w dobie zagrożenia afrykańskim pomorem świń.

Wśród praktycznych wskazówek nie zabraknie też porad z zakresu efektywności rozrodu stada podstawowego i organizacji produkcji, które przedstawi słuchaczom dr Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Udział w spotkaniu jest bezpłatny.

 

8.30-9.00
Rejestracja

9.00-9.15
Uroczyste rozpoczęcie konferencji

9.15-10.20
Światowy rynek mięsa wieprzowego

9:15-9:55
Aktualna sytuacja na rynku trzody chlewnej

• Prognozy cen wieprzowiny
• Jak ASF może ukształtować ceny wieprzowiny w kraju, w UE i na świecie
• Szanse i zagrożenia dla krajowej produkcji świń
Wystąpienie: dr Marian Kamyczek, dyrektor, Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Doświadczalny Pawłowice

9:55-10:10
Kujawsko-Pomorska Wieprzowina – tucz bez GMO

Wystąpienie: Ryszard Kamiński, Dyrektor KPODR Minikowo

10:10-10:20
Dyskusja i pytania z sali

10.20-10.40
Przerwa kawowa

10.40-11.50
Produkcja świń w gospodarstwie

10:40-11:20
 Prezentacja gospodarstwa producenta trzody chlewnej

• Jak rozwijać gospodarstwo trzody chlewnej w aktualnym otoczeniu rynkowym
• Nowoczesne wyposażenie budynków inwentarskich – na co zwrócić uwagę
• Zapewnienie wymogów bioasekuracji w produkcji świń
Wystąpienie: Zbigniew Plitt producent trzody chlewnej

11:20-11:50
Dyskusja na temat funkcjonowania i perspektyw dla gospodarstw trzody chlewnej, z udziałem producenta trzody chlewnej, ekspertów z branży oraz przedstawicieli firm

11.50-12.05
Przerwa kawowa

12.05-13.05
Bioasekuracja gospodarstw trzody chlewnej

12:05-12:50
Skuteczna bioasekuracja gospodarstwa trzody chlewnej


• Bioasekuracja w krajowych gospodarstwach
• Fakty i mity o bioasekuracji
• Jak skutecznie wzmocnić bioasekurację w swoim gospodarstwie
Wystąpienie: lek. wet. Paweł Wróbel, specjalista od chorób trzody chlewnej i rozrodu zwierząt, niezależny konsultant produkcyjno-weterynaryjny, Swine Vet Consulting

12:50-13:05
Dyskusja i pytania z sali

13.05-13.50
Przerwa obiadowa

13.50-15.00
Organizacja produkcji

13:50-14:40
Poprawa efektywności rozrodu stada podstawowego

• Jak ocenić wyniki produkcyjne stada loch
• Jak poprawić słabe elementy w zarządzaniu stadem loch
• Jak długo użytkować lochy w stadzie, by utrzymać dobre wyniki produkcyjne
Wystąpienie: dr inż. Tomasz Schwarz, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

14:40-15:00
Dyskusja i pytania z sali

  

image_pdfimage_print