Listopad 2022

W numerze….

XXXII Olimpiada Wiedzy Rolniczej

Pierwszym etapem XXXII Olimpiady Wiedzy Rolniczej (OWR) były eliminacje powiatowe, które odbyły się w każdym powiecie naszego województwa 30 września br. Zgodnie z regulaminem, w olimpiadzie mogli wziąć udział właściciele gospodarstw rolnych oraz osoby gospodarujące z rodzicami, posiadający grunty rolne na terenie województwa kujawsko-pomorskiego, mogący prowadzić własną, dodatkową działalność w ramach gospodarstwa. Kolejnym wymogiem był wiek uczestników, od 18 do 40 lat.

7 października br. w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego w Minikowie odbył się wojewódzki finał XXXII Olimpiady Wiedzy Rolniczej. Organizatorem konkursu był Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie (KPODR). Warunkiem wzięcia udziału w finale wojewódzkim było przejście eliminacji powiatowych, które odbyły 30 września br.

Dobrostan zwierząt w myśl ekoschematów

Celem wprowadzenia Ekoschematu – Dobrostan zwierząt (Interwencja „Dobrostan zwierząt”) jest promocja podwyższonych warunków dobrostanu, ponad obowiązujące standardy. Interwencja stanowi kontynuację działania Dobrostan zwierząt PROW 2014–2020 w odniesieniu do świń, krów i owiec. Zakres wsparcia został poszerzony o nowe zwierzęta: konie, bydło opasowe, kozy, drób (kury nioski, kurczęta brojlery, indyki brojlery).

Wsparcie dla młodych rolników po 2022 r.

Jednym z najbardziej rozpoznawalnych działań Wspólnej Polityki Rolnej od lat jest pomoc oferowana młodym rolnikom rozpoczynającym prowadzenie własnego gospodarstwa. Działanie to, obok wymiaru ekonomicznego, od lat wspiera wymianę pokoleniową w rolnictwie. Jest to istotne wsparcie, ponieważ w swoim założeniu zapewnia młodym rolnikom relatywnie „łatwy” dostęp do niezbędnego kapitału w początkowej fazie prowadzenia gospodarstwa.

Krzewy o barwnych liściach

Do aranżacji ogrodu warto wybrać rośliny o barwnych liściach, gdyż są doskonałym wypełnieniem każdej jego części. Wiele krzewów występuje w odmianach o liściach żółtych, czerwonych, purpurowych, kremowych, srebrzysto-niebieskich lub pstrych, które w odpowiednim połączeniu mogą stanowić barwną dekorację ogrodu przez cały rok.


W naszym miesięczniku otrzymają Państwo szereg informacji popularyzujących innowacje w produkcji roślinnej i zwierzęcej. Dużo uwagi poświęciliśmy także ekonomice rolnictwa i zarządzaniu, w tym pozyskiwaniu środków na inwestycje m.in. z Unii Europejskiej. Ważny blok informacji poświęcony jest życiu społecznemu, w tym prawu oraz ekologii i ekonomii społecznej. W każdym numerze możemy znaleźć przepisy na domowe dania oraz pomysł jak upiększyć dom i ogród. Dodatkową atrakcją są relacje z wyjazdów zagranicznych często do egzotycznych krajów. Od czasu do czasu możemy przeczytać utwór lokalnego poety, a zawsze relacje z wydarzeń takich jak: tragi, wystawy zwierząt, dni pola, dożynki, jarmarki czy festyny wiejskie.

Podsumowując, we Wsi Kujawsko-Pomorskiej jest po trosze wszystko. Każdy może tu znaleźć coś co go zainteresuje, a jeśli zechce to może napisać do redakcji lub też zadać pytanie. Miesięcznik zawiera oprócz własnych artykułów i wywiadów, także materiały sponsorowane i reklamy oraz przedruki najciekawszych publikacji z innych branżowych czasopism. Redakcja stawia sobie za cel dotrzeć z intersującą propozycją do jak największej liczby czytelników, jest to trudne zadanie w czasach silnej konkurencji, nie tylko ze strony prasy, ale przede wszystkim różnych kanałów multimedialnych. Utrzymująca się od lat liczba prenumeratorów oraz nagrody ze strony firm prowadzących profesjonalną ocenę wydawnictw branżowych świadczą, że udaje się osiągać postawione cele.

Marek J. Nowacki

Redaktor Naczelny Wsi Kujawsko-Pomorskiej

„Wieś Kujawsko-Pomorska” wydawana jest od roku 2001 wspólnie przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego i Kujawsko-Pomorską Izbę Rolniczą. Drukowana jest w nakładzie 2900 egzemplarzy i rozprowadzana na terenie całego województwa kujawsko-pomorskiego.

Miesięcznik kierowany jest do rolników, samorządów, firm obsługi rolnictwa. Wielokrotnie nagradzany w specjalistycznych konkursach dziennikarskich. Zawiera ciekawe artykuły z zakresu technologii produkcji, ekologii i przedsiębiorczości, tematy unijne, informacje ekonomiczne, wieści z regionu i kraju oraz aktualności i komentarze.

Od stycznia tego roku możliwa jest także prenumerata w formie elektronicznej (pdf) przesyłana na Państwa adres e-mailowy.
Koszt jednego numeru to 3,5 zł. Aby miesięcznik zaprenumerować, wymagana jest wpłata na konto. Możliwa jest prenumerata roczna – 42 zł i półroczna – 21 zł.

W celu zamówienia prenumeraty w wersji elektronicznej należy wypełnić poniższy formularz: 

Po wypełnieniu i przesłaniu formularza otrzymają Państwo nr konta, na które należy dokonać wpłaty za prenumeratę. Po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym KPODR, otrzymają Państwo na adres e-mail:  fakturę oraz miesięcznik.

[contact-form-7 id=”1524″ title=”formularz – wies”]

 


Październik 2022

W numerze….

Barwy Lata – Dary Jesieni 2022

W trzecią niedzielę września (18.09.) Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego udostępnił swoje tereny odwiedzającym i wystawcom. W ten niezbyt ciepły i pochmurny dzień Minikowo gościło ponad 120 wystawców i około 6 tysięcy odwiedzających. A wszystko to za sprawą „Barw Lata – Darów Jesieni”, które pod obecną nazwą organizowaliśmy po raz drugi. Tradycyjnie, jak co roku wydarzenie otworzył dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego – Ryszard Kamiński w asyście Wojewody Kujawsko-Pomorskiego – Mikołaja Bogdanowicza, przedstawicieli współorganizatorów i jednostek samorządowych.

Czas zbiorów na zimę

W październiku, ale również i później, w zależności od przebiegu pogody, zbierane są warzywa do przechowywania. Jesienią przypadają również główne zbiory warzyw dla przetwórstwa. Zbierane są przede wszystkim warzywa korzeniowe i kapusty głowiaste na długie przechowywanie. Dla przemysłu przetwórczego zbierane są także warzywa korzeniowe, ale i kapustne, takie jak kalafior i brokuł.

Dożynki – najważniejsze święto wsi

Współcześnie okres sierpnia i września rozpoczyna czas dożynek, czyli ludowego święta, uwieńczonego festynem po ukończeniu żniw. Jest to największe święto rolników, mające zarówno formę podziękowania za zbiory w danym roku, jak i prośby o pomyślność w roku kolejnym.

Jesienne przysmaki

Jesień to czas bardzo kolorowy w kuchni polskiej i regionalnej. Na naszych stołach coraz częściej pojawiają się grzyby, orzechy, warzywa, owoce w daniach mięsnych i jarskich. Jesień to pora zmiennej pogody i zwiększonej podatności na choroby i infekcje. Warto więc do swojej diety włączyć rozgrzewające przyprawy, tj.: czosnek, imbir, cebulę, które nie tylko dodadzą niepowtarzalnego smaku potrawom, ale również wzmocnią naszą odporność. Myślę, ze większość z nas, w zimny jesienny dzień, nie pogardzi porcją rozgrzewającej zupy czy kawałkiem domowego ciasta do kawy lub herbaty. Ja nie, a Wy?

 

 



Wrzesień 2022

W numerze….

 

Wojewódzkie święto plonów

Za nami Dożynki Województwa Kujawsko-Pomorskiego i Diecezji Włocławskiej oraz Powiatu Włocławskiego, Gminy Włocławek i Miasta Włocławek. Obchody rozpoczęły się w sobotę (27 sierpnia) we Włocławku, jednak główne uroczystości, miały miejsce w niedzielę (28 sierpnia) na lotnisku aeroklubu w podwłocławskim Kruszynie.

 

Odmiany zbóż ozimych

rekomendowane do uprawy w województwie kujawsko-pomorskim w 2022 r.    

Wyniki doświadczeń odmianowych prowadzonych w ramach Porejestrowego doświadczalnictwa odmianowego stanowią podstawę tworzonej corocznie Listy odmian zalecanych (LOZ) do uprawy na obszarze województwa. Rekomendowane są odmiany, które cechuje wysoki potencjał plonotwórczy lub/i inne korzystne cechy rolniczo-użytkowe. Tworzenie Listy ma na celu ułatwienie podjęcia decyzji o wyborze odpowiedniej odmiany do uprawy w określonych warunkach klimatyczno-glebowych danego województwa.

 

Kredyt z gwarancją Funduszu Gwarancji Rolnych

Od 1 lipca br. można uzyskać dopłatę do oprocentowania kredytu obrotowego w wysokości 5% w ramach Funduszu Gwarancji Rolnych (FGR). FGR to pierwszy na rynku fundusz gwarancji dostępny dla całego sektora rolnego utworzony w Banku Gospodarstwa Krajowego. Skierowany jest zarówno dla przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego, jak i dla gospodarstw rolnych. Celem FGR jest zabezpieczenie spłaty kredytu, gwarancja obejmuje zakres do 80% kwoty kredytu.

 

Chleb w polskiej tradycji

Większość Polaków nie wyobraża sobie codziennych posiłków bez chleba, sięgając po niego podczas śniadania, obiadu i kolacji. Polskie pieczywo jest doceniane poza granicami naszego kraju, stąd dynamicznie powstają piekarnie wypiekające tradycyjny chleb. Zwiększająca się liczba Polaków na emigracji sprawia, że wzrasta również popyt na ten wyjątkowy produkt. Dlaczego? Bo oprócz niepowtarzalnych walorów smakowych, zapach chleba przywołuje wspomnienie domu i szczęśliwego dzieciństwa.

 


Sierpień 2022

W numerze….

 

XI Ogólnopolska Wystawa Bydła Hodowlanego

2 i 3 lipca w Minikowie odbyło się szereg ważnych dla rolnictwa wydarzeń, nad którymi patronat objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wydarzeniami tymi były między innymi: Ogólnopolska Wystawa Bydła Hodowlanego i Regionalna Kujawsko-Pomorska Wystawa Zwierząt Hodowlanych. Wydarzenia te cieszyły się dużym zainteresowaniem rolników, tak tłumnie odwiedzających tereny wystawiennicze Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. 

 

 

Zioła w SGGW

Kolekcja roślin leczniczych i aromatycznych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie źródłem zróżnicowanych surowców zielarskich

Rośliny lecznicze i aromatyczne stanowią najliczniejszą i najbardziej zróżnicowaną grupę roślin użytkowych na świecie. Pozyskiwane z nich surowce wykorzystuje się na szeroką skalę zarówno w krajach rozwijających się, jak i zachodnich. Mówiąc o roślinach leczniczych należy mieć obecnie na uwadze zarówno ich wykorzystanie w przemyśle fitofarmaceutycznym przy wytwarzaniu leków ziołowych, produkcji suplementów diety, jak i proste domowe użycie w postaci naparów, odwarów, nalewek itp. Z kolei rośliny aromatyczne, charakteryzujące się wyraźnym smakiem i zapachem, stanowią między innymi źródło przypraw i aromatów roślinnych. Zarówno rośliny lecznicze, jak i aromatyczne zawdzięczają swoje działanie i zastosowanie obecności w swoich tkankach substancji biologicznie aktywnych. Substancje te, między innymi olejki eteryczne i związki fenolowe, warunkują aktywność farmakologiczną pozyskiwanych surowców, a także w przypadku przypraw, odpowiadają za ich właściwości sensoryczne. 

 

Wsparcie finansowe usług związanych z rolnictwem i leśnictwem

W terminie od 7 lipca do 19 sierpnia br. możliwe będzie ubieganie się o wsparcie na inwestycje w ramach poddziałania 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej. 

 

Wiersze pani Aleksandry cz. 3

Prezentujemy Państwu kolejne wiersze autorstwa pani Aleksandry Zawackiej z Wichrowic (powiat włocławski). Sylwetkę poetki przedstawiliśmy w majowym numerze naszego miesięcznika.

 


 

Lipiec 2022

W numerze….

 

Stare odmiany drzew owocowych

Wg Eurostat kraj nasz jest trzecim pod względem rozległości areału sadem Europy (po Hiszpanii i Włoszech). Uprawie podlegają zarówno odmiany nowe, jak i odmiany restytuowane z czasów minionych. Stare odmiany drzew są znacznie bardziej odporne na choroby, wytrzymałe na mrozy, dają przy tym więcej owoców. Nie muszą być wielokrotnie opryskiwane środkami chemicznymi. Spożywanie przez człowieka owoców takich drzew jest korzystne dla zdrowia, szczególnie dla dzieci, osób starszych, alergików, ponieważ zawierają mniej pozostałości po wchłonięciu chemicznych środków ochrony roślin.

 

 

Żyto ozime – wskazówki do uprawy ekologicznej

Powierzchnia uprawy żyta w kraju w ostatnich latach kształtuje się w granicach od 1,06 mln ha w 2010 r. do 0,84 mln ha w 2020 r. Obserwowany spadek areału wiąże się z niską ceną ziarna oraz trudnościami z jego zbytem z uwagi na malejące spożycie pieczywa żytniego, a także gorszą wartością paszową ziarna niż pozostałych gatunków zbóż. Żyto, obok pszenicy, jest podstawowym zbożem chlebowym, znajduje wykorzystanie w przemyśle gorzelniczym do produkcji wódek, posiada również duże znaczenie jako roślina pastewna. W żywieniu zwierząt wykorzystuje się ziarno oraz produkty jego przerobu. Żyto uprawiane jest również w poplonach ozimych z przeznaczeniem na zielonkę lub kiszonkę. 

 

PIT 12% – nowa stawka

W czerwcu br. Prezydent RP Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw. Zmiany, które zostały wprowadzone to przede wszystkim obniżka dolnej stawki PIT z 17% na 12%

 

Kujawskie piramidy

Polecam odwiedzenie niezwykłej wsi  w województwie kujawsko-pomorskim (w gminie Izbica Kujawskim) – Wietrzychowice. Znajdziemy tam rezerwat archeologiczny, gdzie można zobaczyć kopce kujawskie lub też polskie piramidy, jak kto woli. 

 


 

 

Czerwiec 2022

W numerze….

  Kujawsko-Pomorskie Dni Pola już niebawem w Minikowie

 

 

 

 

Trwają przygotowania do Kujawsko-Pomorskich Dni Pola w Minikowie. Po zasiewach słonecznika, soi i gryki trwa bieżące monitorowanie przebiegu wzrostu i rozwoju roślin oraz analiza presji chorób i szkodników. Wszystko po to aby zapewnić roślinom niezbędne nawożenie, ochronę i pielęgnację. Podejmowane działania pozwolą ukazać potencjał poszczególnych odmian i ułatwią rolnikom wybór najlepszych z nich na kolejnych sezon wegetacyjny. Oto co zaplanowaliśmy dla chcących być na bieżąco z trendami i nowinkami w produkcji roślinnej.

  Choroby zbóż w tym sezonie

 

 

 

 

Ten rok jest bardzo podobny do ubiegłego, jeśli chodzi o układ temperatur i opadów wiosennych. To powoduje, że mogą się pojawić podobne choroby. Okres kłoszenia i kwitnienia zbóż ozimych przed nami i to zawsze czas wzmożonego zagrożenia ze strony najgroźniejszych chorób grzybowych. Nawet jeśli mamy stosunkowo niewiele wilgoci w tym okresie, ale występują częste rosy – zagrożenie chorobowe występuje. Tym bardziej, że już jesienią i wczesną wiosną występowały choroby, szczególnie septoriozy w pszenicach i pszenżycie na dolnych liściach. Poniżej przypominam kilka informacji na temat wpływu pogody na rozwój niektórych chorób oraz podaję progi szkodliwości.

  Jelenia Wyspa w Borach Tucholskich

 

 

 

 

Malownicza ścieżka przyrodniczo-dydaktyczna znajduje się niedaleko siedziby Nadleśnictwa Tuchola w Gołąbku. Nieopodal jest parking, gdzie można pozostawić samochód. Oprócz tego na miejscu znajduje się drewniana wiata oraz miejsce na ognisko. Jelenia Wyspa położona jest w obszarach Natura 2000, około 8 km od Tucholi. Ścieżka ma długość 3,5 km i przechodzi przez 10 przystanków z tablicami informacyjnymi.

  Szparag – król warzyw

 

 

 

 

W świecie śródziemnomorskim historia szparagów sięga blisko pięciu tysięcy lat. Starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie raczyli się nimi, ciesząc się ich delikatnym smakiem. Uprawę szparagów już w 200 roku przed naszą erą zapoczątkowali Rzymianie. Kuchnia rzymska serwowała przekąskę ze szparagów na gorąco z roztopionym masłem, pieprzem, solą i kroplami cytronu (roślina wieloletnia rutowata). Miłość do tego warzywa i warunki klimatyczne doprowadziły do jego całorocznej uprawy w starożytnym Rzymie. Cesarz August mawiał: „Zrób to zanim ugotują się szparagi”. W wielu cywilizacjach uważano je za afrodyzjak. Do Europy Północnej szparagi przywędrowały w średniowieczu. Spożywano je głównie w Anglii, Niemczech i Francji.


Maj 2022

W numerze….

Co nas w maju zaskoczy?

W maju zaczynamy wysiewy i wysadzanie rozsad warzyw ciepłolubnych, takich, jak ogórki, pomidory, papryki czy fasolki. Ze względu na to, że wyżej wymienione rośliny są bardzo wrażliwe na spadki temperatur poniżej 0°C trzeba wybrać odpowiednią porę wysiewu nasion czy też wysadzenia rozsady.

Dofinansowanie produkcji prosiąt lub nawadniania

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przyjmuje wnioski o wsparcie finansowe na „Modernizację gospodarstw rolnych” w dwóch obszarach – rozwój produkcji prosiąt oraz nawadnianie w gospodarstwie. Zainteresowani tą formą pomocy mają czas na złożenie dokumentów do 27 maja 2022 r.

Centralna Ewidencja Emisyjności Budynków

CEEB, czyli Centralna Ewidencja Emisyjności Budynków to system informacji o źródłach ogrzewania budynków w Polsce. Wynikiem jej wprowadzenia jest nowy obowiązek spoczywający na właścicielach i zarządcach nieruchomości, którzy powinni dokonać zgłoszenia źródeł ciepła o mocy do 1 MW, które ogrzewają budynek oraz źródeł energii elektrycznej, wykorzystywanych do ogrzewania budynku.

Wiersze pani Aleksandry

Prezentujemy Państwu wiersze pani Aleksandry Zawackiej z Wichrowic (powiat włocławski). Sylwetki twórców ludowych – poetki oraz jej małżonka przedstawiliśmy w poprzednim numerze naszego miesięcznika (artykuł „Z wizytą u kochających wieś…”). Pani Aleksandra, przewodnicząca włocławskiego Oddziału Stowarzyszenia Twórców Ludowych, oprócz przepięknych kwiatów z bibuły, obdarzona jest niezaprzeczalnym talentem do pisania wierszy.

 

 

 

 

Kwiecień 2022

W numerze….

  Smaczna Wielkanoc

 

 

 

 

Potrawy wielkanocne należą do klasyków kuchni polskiej. Wielkanoc w polskiej kuchni nie tylko wyjątkowo smakuje, ale i wygląda. Wielkanocny stół powinien być bogaty w różnego typu potrawy. Zarówno te wytrawne, jak i przygotowywane na słodko. Różnego typu mięsa i sałatki będą dobrym dodatkiem do świeżej kromki chleba, a kawałek słodkiego mazurka czy puszystej babki będzie doskonały do filiżanki kawy czy herbaty. Potrawy wielkanocne mają w Polsce długą tradycję, dlatego bez dwóch zdań powinniśmy ją kultywować.

  Forum Trzody Chlewnej cz. I

 

 

 

 

Pod takim tytułem odbyła się 1 marca 2022 roku konferencja on-line zorganizowana przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Celem jej było przybliżenie aktualnych zagadnień związanych z produkcją wieprzowiny. Tematyka wydarzenia była podzielona na 5 części: bezpieczeństwo produkcji, ekonomika, żywienie, pogłowie świń i innowacje.

  Modernizacja gospodarstw rolnych w obszarze A

 

 

 

 

W terminie do 27 maja 2022 roku prowadzony będzie nabór wniosków w ramach poddziałania 4.1.3 „Wsparcie inwestycji w gospodarstwach rolnych”. Wnioski o przyznanie pomocy przyjmowane będą przez oddziały regionalne ARiMR. W ramach ogłoszonego naboru można złożyć tylko jeden wniosek o przyznanie pomocy wyłącznie dla obszaru A: rozwój produkcji prosiąt, który doprowadzi do wzrostu liczby utrzymywanych loch do co najmniej 50 sztuk.

  Świadczenie ratownicze dla strażaków – ratowników OSP

 

 

 

 

Po wielu latach starań o finansowe uhonorowanie, w choćby symboliczny sposób, strażaków, którzy w akcjach ratowniczych przez wiele lat poświęcali swój czas, a często również i zdrowie dla lokalnych społeczności, udało się wywalczyć wprowadzenie dla nich świadczenia ratowniczego z tytułu wysługi lat w ochotniczej straży pożarnej w wysokości 200 zł. Jak wskazuje sama nazwa nie będzie ono przysługiwało każdemu członkowi OSP. Kto więc i na jakich zasadach może ubiegać się o przyznanie tego dodatku?


 

 

 

Marzec 2022

W numerze….

  Ptasia grypa znów atakuje

 

 

 

 

W naszym województwie od początku roku pojawiły się 4 ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u ptaków dzikich (łabędzi niemych, mew, gęsi białoczelnych) w powiecie świeckim, włocławskim, inowrocławskim i sępoleńskim. U ptaków hodowlanych wystąpiły przypadki wśród gęsi (pow. tucholski, sępoleński) oraz kur niosek i hodowlanych (pow. świecki, inowrocławski). Z dnia na dzień mogą pojawić się kolejne.

  Rozprawa zdalna – to nic strasznego

 

 

 

 

Czasami każdy z nas, chcąc nie chcąc, musi być uczestnikiem postępowania sądowego. Nie chodzi tutaj bynajmniej o ciężkie  sprawy kryminalne, których każdy stara się unikać jak ognia, lecz o zwykłe banalne sprawy cywilne, rodzinne czy opiekuńcze, które najporządniejszemu człowiekowi mogą się przydarzyć. Kiedyś bywało tak, że listonosz doręczał nam urzędowe wezwanie lub zawiadomienie i udawaliśmy się o wyznaczonej godzinie do solidnego gmachu sądu. Okazywaliśmy wezwanie pracownikowi ochrony, który wskazywał nam właściwą salę. Często długo siedzieliśmy na twardych ławach na korytarzu sądowym w oczekiwaniu na swoją kolejkę. Potem wejście na salę rozpraw, groźne oblicze sądu, dociekliwe pytania, na które trzeba udzielać konkretnych odpowiedzi, zaskakujące oświadczenia przeciwników procesowych, szereg niekoniecznie przyjemnych przeżyć.

  Pomoc finansowa dla producentów trzody chlewnej

 

 

 

 

Ostatnie miesiące były dla producentów trzody chlewnej szczególnie trudne. Niskie ceny skupu świń w połączeniu z rosnącymi cenami pasz sprawiają, że coraz więcej przedsiębiorców decyduje się na likwidację hodowli. W trzecim tygodniu br. cena zakupu świń wynosiła 4,46 zł/kg, co oznacza spadek rzędu 3,7% w skali miesiąca. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wyszło z inicjatywą pomocy finansowej, która ma istotnie przyczynić się do zatrzymania fali likwidacji. Zgodnie z informacją podaną 2 lutego 2022 r. Komisja Europejska zaakceptowała plan pomocy dla producentów trzody chlewnej, zakładający przyznanie 1 000 zł na każde 10 prosiąt urodzonych w gospodarstwie.

  Większy zwrot akcyzy za paliwo rolnicze

 

 

 

 

Rolnicy, ubiegający się o zwrot podatku akcyzowego, zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystanego do produkcji rolnej, mogą składać wnioski do wójta lub burmistrza (prezydenta miasta) w dwóch terminach.


 

Luty 2022

W numerze….

 

Dopiero co sprawdzaliśmy przygotowanie roślin do zimy, a już musimy przygotować się do sprawdzenia jak w praktyce rośliny przetrwały ten okres. Zimotrwałość jest cechą, na którą składa się odporność na: wymarzanie, wypieranie, skorupę lodową, wysmalanie oraz wysadzanie roślin i rozrywanie korzeni. Najczęściej znaczne spadki temperatury bez okrywy śnieżnej sprawiają, że rośliny słabiej przygotowane do zimy mają mniejsze szanse na przetrwanie.

  E-usługi dla rolnika

 

 

 

 

 

Na portalu Gov.pl została uruchomiona podstrona, która poświęcona jest działaniom na rzecz rolników w zakresie tak zwanego „Okienka dla rolników” (tutaj link: https://www.gov.pl/web/gov/uslugi-dla-rolnika). Obok zakładek „Dla Obywatela”, „Dla Przedsiębiorcy” oraz „Dla Urzędnika”, na portalu Gov.pl widnieje również zakładka „Dla Rolnika” – zawarto w niej katalog usług oraz karty informacyjno-formularzowe, które obejmują dwanaście kart usług i trzy e-usługi.

 

  Tradycja kujawska – Koza zapustna

 

 

 

 

 

Koza zapustna to od wielu lat kultywowana na terenie Kujaw tradycja ludowa. W ostatni dzień karnawału ulicami miast i wsi podąża barwny orszak przebierańców. Zgodnie z obrzędem korowód był wyłącznie przywilejem mężczyzn przebranych za: dziada, babę, młodą parę, kominiarza, bociana, niedźwiedzia, wędrownych grajków, koźlarki i kozę. Orszak jest prowadzony przez przodownika. Dawniej przebierańcy chodzili od zagrody do zagrody. Dziś odwiedzają między innymi ratusz, szkoły, przedszkola, zakłady pracy i zaglądają do domów prywatnych zbierając „datki na sianko dla kozy”.

  Zapach i smak domowego chleba

 

 

 

 

 

Chleb nie służy tylko do zaspokajania głodu, lecz odgrywa ważną rolę w wielu kulturach, w sakralnej i świeckiej. Jest też symbolem życia, urodzaju i hojności Boga. W kulturze chrześcijańskiej chleb, pod postacią opłatka lub kęsa chleba, symbolizuje ciało Chrystusa. Znany był już w starożytności, jednak i wyglądem i smakiem różnił się od współczesnego pieczywa. Zbliżony był raczej do podpłomyka czy macy, łatwiej go było łamać niż kroić nożem, stąd do dzisiaj w krajach południowej Europy chleb się łamie i kruszy.


 

Styczeń 2022

W numerze….

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polskie nazwy miesięcy i dni tygodnia

Dlaczego początek roku zaczyna się styczniem, a koniec roku kończy się grudniem? Wszyscy używamy kalendarza, nazw miesięcy oraz dni tygodnia na co dzień. Są one w tak powszechnym użyciu, że nikt nie zastanawia się nad tym skąd się one wzięły. Mamy początek roku, więc może warto wspomnieć kilka słów.

 

 

 

 

  Azot zastąpi węgiel – zielony amoniak

 

 

 

 

 

Amoniak związek chemiczny znany od czasów starożytnego Egiptu1 może stać się kluczową substancją dla następnych pokoleń. Już dziś uruchamiane są na skalę przemysłową nowe rozwiązania technologiczne, które zmienią nasz świat.

Obok – Graficzny model cząsteczki amoniaku (niebieski atom azotu, szare atomy wodoru.

Źródło: https://www.szkolnictwo.pl/szukaj,Amoniak

 

  Jak nie stać się ofiarą posiadania własnej żwirowni?

 

 

 

 

 

Posiadanie gruntów, z których można pozyskiwać  kruszywa, choćby zwyczajny żwir lub piasek, może być powodem wielu kłopotów. Nie mówię tutaj o prowadzeniu przez właściciela gruntów komercyjnej działalności wydobywczej  bez wymaganej koncesji, co stanowi ewidentne naruszenie obowiązujących przepisów, ale o przypadkach  pozyskiwania kruszywa przez niezidentyfikowane osoby trzecie bez wiedzy i przyzwolenia właściciela. Wtedy również odpowiedzialność za nielegalną eksploatację wyrobiska może spaść na właściciela gruntu.

  Burak – smaczny i zdrowy

 

 

 

 

 

Burak to warzywo ziemne, które gościło na królewskich stołach. Niektórym kojarzy się z obraźliwym mianem osoby, która niekoniecznie zrobiła coś mądrego. Osoby rumieniące się określane są jako czerwone jak burak. Skojarzeń i zastosowań można wymienić bez liku, jednak jak to naprawdę jest z tym burakiem?



 

Grudzień 2021

W numerze….

  Jak pachnie Wigilia?

 

 

 

 

 

Przed nami jedne z najważniejszych świąt w katolickim roku liturgicznym – Boże Narodzenie. Poprzedzone są Wigilią – szczególnym dniem, który nawet przez osoby niewierzące często jest zwany magicznym dniem. Skąd bierze się ta magia? Jak zastanowimy się chwilę, będziemy znali odpowiedź na to pytanie – dla każdego z nas może być ona nieco inna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Trudne decyzje

 

 

 

 

 

Praktycznie zakończyliśmy sezon uprawy warzyw polowych. Niedługo trzeba będzie planować produkcję na przyszły sezon – ile i czego zasiać lub zasadzić? Zasiewy pod osłony w rejonach, gdzie uprawia się warzywa wczesne za chwilę się zaczną. Producenci, którzy sadzą rozsady w otwarty grunt lub płaskie okrycia będą musieli zamawiać rozsadę, która będzie sadzona w marcu i kwietniu. Ceny środków do produkcji w ostatnim kwartale poszybowały do góry, a ceny płacone za warzywa na świeżym rynku czy też przemysłowe stoją w miejscu i to już od wielu lat. Wyjątkiem są lata nieurodzajne, kiedy to ze względu na braki w produkcji kupcy muszą zapłacić tyle, ile chce producent.

  Pomoc dla Polaków w Mołdawii

 

 

 

 

 

Mołdawia, mimo że położona jest bardzo blisko Polski nie należy do krajów często odwiedzanych przez turystów. Podczas tegorocznych wakacji grupa sympatyków Klubu Podróżnika BiOK odwiedziła ten nieznany kraj, a przy okazji zawiozła dary potrzebującym osobom narodowości polskiej.

     

Listopad  2021

W numerze….

 

Olimpijskie zmagania rolników w Minikowie

Wojewódzki finał XXXI Olimpiady Wiedzy Rolniczej już za nami. 8 października br. w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego w Minikowie wzięli w nim udział rolnicy, doradcy oraz uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Samostrzelu. Obecni byli także przedstawiciele firm i instytucji współpracujących z rolnictwem, którzy przygotowali stoiska informacyjne.

  Stereotypie – czym są?

 

 

 

 

 

Stereotypie, to powtarzanie zrytualizowanych czynności, często rytmicznie, pozbawionych celu (bezsensownych) i nieprowadzących do zaspokojenia faktycznych fizjologicznych potrzeb zwierząt. Stereotypie są zachowaniami odbiegającymi od wzorca dla danego gatunku. Mogą być nawracające lub stałe. Niekiedy określa się je mianem działań przeorientowanych, czyli skierowanych na obiekty normalnie nieinteresujące, np. u świń gryzienie krat kojca lub też działania samoniszczycielskie (autodestrukcyjne). Ograniczenia wyrażania naturalnego zachowania się spowodowane niedostateczną powierzchnią i przestrzenią życiową, wywołują dyskomfort i stres.

  Kujawska tradycja igłą i nicią malowana

 

 

 

 

 

O stoją folkloru i tradycji są koła gospodyń wiejskich. Dawnymi laty organizowały one kursy haftu dla swoich członkiń. Starsze panie przekazywały swoje umiejętności młodszym. W ten sposób kultywowano tradycję zdobienia strojów ludowych. Wzory te z czasem przenoszone zostały na różne przedmioty użytkowe, takie jak pościel, bieżniki, obrusy, serwety, woreczki na orzechy, a dziś nawet na maseczki. Obecnie żyje coraz mniej osób, które mogłyby rzetelnie przekazać kanony tradycyjnego haftu. Choć powstają nowe koła gospodyń wiejskich, to nie ma wśród członkiń osób, które mogłyby nauczyć swoje koleżanki prawdziwego, tradycyjnego haftu. Jednocześnie obserwujemy renesans folkloru, który jest obecny w różnych sferach naszego życia, staje się elementem promocji regionów, walorem turystycznym. W odpowiedzi na te potrzeby Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku podjęło ciekawą inicjatywę.

  Smaki jesieni

 

 

 

 

 

Jesień to bardzo kolorowy okres w polskiej kuchni. W tym czasie mamy obfitość sezonowych warzyw i owoców. Jabłka, gruszki, bakłażany, cukinie, grzyby… i dynie, które możemy wykorzystać przygotowując pyszne i rozgrzewające potrawy. W listopadzie na naszych stołach nie może zabraknąć zwłaszcza dyni, która znana jest ze swoich pozytywnych właściwości.


 

Październik  2021

W numerze….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barwy Lata Jesienią w Ogrodzie

 

 

 

 

 

19 września br. w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego (KPODR) odbył się Festyn „Barwy Lata Jesienią w Ogrodzie”. Tego dnia w Minikowie działo się wiele, a to za przyczyną połączenia wielu imprez. Miały one miejsce w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej oraz na polach doświadczalnych i wystawowych Ośrodka. Gościliśmy ponad 100 wystawców i około 12 tysięcy odwiedzających.

Czas zbiorów

 

 

 

 

 

W październiku przypada czas zbiorów warzyw przeznaczonych zarówno na świeży rynek, jak i do przetwórstwa. Czy będzie co zbierać decyduje praktycznie ostatnie kilka miesięcy pracy na polu. Myślę tutaj przede wszystkim o ochronie warzyw przed szkodnikami, a także chorobami. Ze względu na przebieg warunków pogodowych producenci nie mają większych problemów z ochroną przed szkodnikami, ale ochrona przed chorobami, zwłaszcza bakteryjnymi nastręcza wielu problemów.

Bydgoskie chryzantemy przełamują stereotyp

 

 

 

 

 

W Polsce, chryzantema towarzyszy nam jako najczęściej wybierana roślina ozdobna podczas listopadowego Święta Zmarłych, przepięknie prezentując swoje różnorodne kolory na grobach. Niejedną osobę zadziwi fakt, że to nie jedyny walor estetyczny tej rośliny. Coraz większe grono zainteresowanych klientów, decyduje się wykorzystać chryzantemę w bukieciarstwie, a także dekorując swoje domy czy ogrody.

Ogród w zgodzie z naturą

 

 

 

 

 

Każdy z nas może zadbać o bioróżnorodność – czy jesteśmy rolnikami i gospodarujemy na dużym areale ziemi, czy jesteśmy właścicielami działki rekreacyjnej, ogrodu przydomowego, balkonu, na którym umieścimy rośliny w donicach, czy też opiekujemy się miejską grządką przed blokiem – nasze działania w kierunku zachowania różnorodności biologicznej, zawsze mają sens.


Wrzesień  2021

W numerze….

Video marketing w rolnictwie – dlaczego się sprawdza?

 

 

 

 

 

Firmy zajmujące się bezpieczeństwem IT szacują, że tylko w ostatnich dwóch latach co sekundę do sieci było przesyłanych milion minut filmów. Zjawisko wykazuje tendencję progresywną, dlatego marketing oparty na wideo czeka niemalże świetlana przyszłość. Nic dziwnego, użytkownicy preferują tę formę, przyswajają wtedy znacznie więcej informacji o produkcie lub usłudze. Rolnicy nie są tutaj wyjątkiem.

Fot. S. Janiak

Nowe odmiany zbóż ozimych

 

 

 

 

 

W lutym 2021 roku do Krajowego rejestru wpisano 33 nowe odmiany zbóż ozimych: 11 pszenicy zwyczajnej, 1 pszenicy orkisz, 12 jęczmienia, 3 pszenżyta i 6 żyta.

 

 

Fot. M. Rząsa

Dziedziczenia środków na indywidulnym rachunku bankowym

 

 

 

 

 

Zgodnie z obowiązującymi zasadami dziedziczenia, prawa i obowiązki majątkowe zmarłego spadkodawcy przechodzą z chwilą jego śmierci na jedną lub kilka osób, będących jego spadkobiercami. Dotyczy to również środków finansowych zgromadzonych na indywidualnym rachunku bankowym zmarłego, które były na nim zdeponowane w chwili śmierci spadkodawcy.

Fot. M. Rząsa

Pielęgnacja dłoni domowymi sposobami

 

 

 

 

 

Skóra na dłoniach jest najbardziej narażona na uszkodzenia i przesuszenie. Każdego dnia wielokrotnie myjemy ręce, mamy styczność z detergentami, dotykamy dłońmi mniej lub bardziej brudnych powierzchni, narażamy je na działanie mrozu, wiatru i słońca. Wszystko to wpływa na kondycję skóry, w tym, zachowanie przez nią młodego wyglądu. Należy pamiętać, że jest szczególnie delikatna i wrażliwa, ponieważ w odróżnieniu od innych części ciała, skóra od wewnętrznej strony dłoni nie posiada gruczołów łojowych, a od zewnętrznej – ma ich niewiele. Brak płaszcza lipidowego na co dzień umożliwia wykonywanie wszystkich wymagających precyzji zadań, jednak tym samym skóra jest pozbawiona naturalnej warstwy ochronnej.


Sierpień  2021

W numerze….

Raz sucho, raz mokro

 

 

 

 

 

Na Kujawach do początku lipca było sucho i ciepło. Następnie zaczęło padać. Producenci podlewający uprawy, nie spodziewając się zapowiadanych od dwóch tygodni deszczy, nawadniali swoje uprawy. Po pierwszych, dość obfitych deszczach okazało się, że plantacje są podtopione i trzeba z nich wypompować wodę.

Larwy szkodników w aspekcie żywieniowym

 

 

 

 

 

W maju br. Rada Unii Europejskiej zgodziła się na uznanie larw chrząszcza mącznika młynarka za „nową żywność”. Przed wpisaniem larw mącznika do katalogu „nowej żywności” przez Radę UE, zostały one przebadane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Wyniki badań wykazały, że są bogatym źródłem białka, tłuszczu i błonnika, czyli mogą służyć za „zrównoważone źródło pożywienia o niskiej emisji dwutlenku węgla”. Katalog nowej żywności jest prowadzony przez Komisję Europejską, a larwa młynarka jest pierwszym owadem wpisanym na tę listę.

Wycinka drzew na własnej działce

 

 

 

 

 

Przez wiele lat obowiązywały jedne przepisy dotyczące wycinki drzew i krzewów. Do większości gatunków niezbędne było pozwolenie na wycinkę drzew. Wiązało się to z szeregiem skomplikowanych formalności i ponoszeniem urzędowych opłat. Wiele osób rezygnowało z tego przedsięwzięcia lub dokonywało wycinki nielegalnie. Za niestosowanie się do obowiązujących wtedy przepisów, groziły bardzo wysokie kary finansowe. Nie było to skutecznym argumentem.

Aluminium a zdrowie człowieka

 

 

 

 

 

W XIX wieku aluminium (czyli glin) było  droższe od złota, a jego właściwościami zachwycał się sam Napoleon III Bonaparte, który zaprosił na obiad króla Syjamu i specjalnie dla niego miał przygotowany komplet aluminiowych sztućców. Sam korzystał ze złotych, a reszta uczestników obiadu korzystała ze srebrnych noży i widelców. Dziś aluminium nadal święci triumfy, jako drugi po żelazie najczęściej stosowany metal w produkcji. Dzieje się tak, ponieważ charakteryzuje się unikalnym połączeniem pożądanych właściwości: niską masą, dużą wytrzymałością, odpornością na korozję oraz podatnością na obróbkę. Cechy te oraz łatwość poddawania cyclingowi tworzą z tego metalu materiał przyjazny środowisku.

 

Lipiec  2021

W numerze….

Agroekologia – adaptacja rolnictwa do zmian klimatu, oparta na naturze

 

 

 

 

 

Strategia Europejskiego Zielonego Ładu i dążenie Unii do neutralności klimatycznej nakładają na państwa członkowskie i ich obywateli szereg wymogów środowiskowych. Wielu rolników może się z nimi nie zgadzać twierdząc, że są zbyt restrykcyjne, ograniczając możliwości produkcyjne. Jednakże zagrożenia, jakim każdego roku stawiają czoła (klęski suszy, powodzi, utrata żyzności gleb) pokazują, że powinni już dziś przestawić się na nowy racjonalny i długofalowy model gospodarowania zasobami przyrodniczymi oraz odejść od idei maksymalizacji produkcji, zanim będzie za późno. Indywidualizm w rolnictwie to nie jest dobra droga, zwłaszcza w warunkach globalnego rynku, wzrostu ryzyka zagrożeń środowiskowych, a ostatnio pandemii wirusa SARS-CoV-2. O sile rolnictwa w przyszłości będzie decydować wysoka jakość żywności oraz skuteczne zrzeszanie się rolników, ale także bazująca na zaufaniu współpraca z przetwórcami, konsumentami i turystami przy wsparciu nauki i doradztwa. Czy stać nas na taką dojrzałość ponad politycznymi i partykularnymi podziałami?

Jest tyle gwiazd do odkrycia

 

 

 

 

 

Zrządzeniem losu w 1953 r. rozpoczęła się moja przygoda życia. Dziś, po latach nieświadomego dzieciństwa i wpojonego przekonania o mądrości, rozsądku i wyjątkowości człowieka, pod wpływem doświadczania życia i dramatycznych wydarzeń z krawędzi ludzkiego bytu, jak choćby kryzys kubański 1962 r. czy „bratnia pomoc” Czechosłowacji w 1968 r., coraz lepiej rozumiem i wątpię. Ze spraw rolniczych pamiętam obowiązkowe dostawy i zmartwienie Rodziców jak wykonać plan, a do garnka nie było co włożyć. Gomułkowska bieda. A jednak ten świat  poza wsią kusił nieznanym i wydawało się, że tam musi być jakiś sens.

 

 

Czy inwestycje w farmy fotowoltaiczne przyniosą korzyść rolnikom?

 

 

 

 

 

Na  początku, na pierwszy rzut oka wszystko wydaje się ze wszech miar korzystne. Do rolnika zgłasza się przedstawiciel firmy zamierzającej wydzierżawić grunt pod budowę farmy fotowoltaicznej. Interesują go grunty gorszej klasy, nie przynoszące dużego dochodu z upraw rolniczych. W zamian oferuje czynsz przez okres blisko trzydziestu lat. Dlaczego by z takiej okazji nie skorzystać?

Przytul się…

 

 

 

 

 

Nasi przodkowie wierzyli w magiczną moc drzew. Byli przekonani, że drzewa mają świadomość. Robiono amulety z gałęzi, kładziono pod drzewa niemowlęta, aby zapewnić im długie życie i ochronę przed chorobami.

Dziś już wiadomo i udowodniono naukowo, że drzewa mają lecznicze właściwości, które możemy wykorzystać dla naszego zdrowia. Drzewa leczą i to dosłownie. W Polsce rośnie grupa zwolenników sylwoterapii czy drzewoterapii,  która jest naturalną metodą wspierającą leczenie organizmu i czerpania sił poprzez kontakt z drzewami. Wystarczy pójść do lasu lub parku, ponieważ przebywanie w obecności drzew powoduje poprawę nastroju, spadek hormonu stresu, wzmocnienie odporności.


Czerwiec  2021

W numerze….

Mikroklimat i stres cieplny u krów

 

 

 

 

 

Każde zwierzę musi mieć zachowany dobrostan, dzięki któremu stan zdrowia fizycznego i psychicznego będzie osiągnięty w warunkach pełnej harmonii w jego środowisku. Aby go zachować zwierzę powinno mieć zapewnione odpowiednie warunki życia. Jednym z czynników warunkujących dobrostan jest mikroklimat. W porze wiosennej i letniej pojawia się problem stresu cieplnego u krów, który powoduje znaczne obniżenie poziomu ich dobrostanu. Stres cieplny występuje wówczas, gdy ilość ciepła, która powstaje podczas przemiany materii i produkcji mleka oraz otrzymanego ze środowiska zewnętrznego jest większa niż ilość ciepła oddanego przez organizm krowy.

Ciągniki rolnicze przyszłości?

 

 

 

 

 

Presja, by ograniczyć spalanie paliw kopalnych i zanieczyszczanie powietrza „pyłami zawieszonymi PM10 i PM2,5 oraz najbardziej toksycznymi dla zdrowia związkami, tj. węglowodorami, tlenkami azotu i węgla”1, powoduje konieczność poszukiwania nowych rozwiązań technologicznych w zakresie jednostek pociągowych także w rolnictwie. Od kilku lat na największych targach rolniczych w Europie pokazywane są elektryczne ciągniki dla rolnictwa i ogrodnictwa.

Dzierżawić czy kupić ziemię?

 

 

 

 

 

Zwolennicy zakupu ziemi wskazują, że daje to pewność gospodarowania w rolnictwie. Można spokojnie liczyć na pełen zwrot inwestycji w usprawnianie gleby (wapnowanie, nawożenie obornikiem, ulepszenie zmianowania, a zwłaszcza melioracje). Mamy pewność pozyskania pasz gospodarskich (siana, kiszonki itp.) będących podstawą chowu przeżuwaczy. Odpowiednia wielkość obszarowa gospodarstwa jest warunkiem koniecznym efektywnego wykorzystania maszyn i budynków oraz spełnienia wymogów programów pomocowych. A co, gdyby umowa dzierżawy dawała pewność gospodarowania? To bardzo poprawiłoby płynność finansową, a duże kapitały „zamrażane” na długi okres w ziemię można byłoby przeznaczyć na nakłady bezpośrednio produkcyjne o krótkim okresie zwrotu i zwiększyć dochód.

 

 

 

 

 

 

EURORZEPAK 2021

 

 

 

 

 

20 maja w Minikowie

Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju przygotowali Międzynarodowy Dzień Rzepaku EURORZEPAK 2021.W ramach wydarzenia odbyła się konferencja on-line pt.: „Uprawa rzepaku a Europejski Zielony Ład” połączona z międzynarodową debatą ekspertów, w której wzięli udział przedstawiciele europejskich związków producentów roślin oleistych (COPA-COGECA) oraz rolnicy i eksperci zajmujący się uprawą rzepaku. Konferencja finansowana była z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.


Maj  2021

W numerze….


  Rolnicze dylematy Zielonym Ładem podszyte

 

 

 

 

 

Rolnictwo europejskie jest pod silną presją trendów ekologicznych wyznaczających nowy kierunek polityki UE tzw. Zielonego Ładu. Wiąże to się ze zwiększonymi kosztami działalności rolniczej. Wyznawcy tej filozofii są przekonani o znacząco niekorzystnym wpływie rolnictwa na zmiany klimatyczne i degradację środowiska. Uważają, że dotychczasowe programy nie sprostały oczekiwaniom społecznym w tym zakresie i należy je wzmocnić.


  Opłacalność produkcji mleka cz.II

 

 

 

 

 

awą prawidłowego funkcjonowania każdego gospodarstwa, jest umiejętność korzystania z dostępnej wiedzy, a także analizowania istotnych dla codziennej pracy informacji. Na szczęście żyjemy w czasach, kiedy gospodarz ma do swojej dyspozycji całą gamę narzędzi i usług, które mogą bardzo pomóc w osiągnięciu opłacalności, a także pozwalają na dalekosiężne planowanie następnych posunięć i inwestycji hodowlanych. Niebagatelne znaczenia ma także fachowa porada specjalistów, która nie tylko pomoże ukierunkować i polepszyć wspomnianą produkcję, ale również pozwoli ustrzec się błędów w użytkowaniu stada. Dlatego w porozumieniu z ośrodkami doradztwa rolniczego postaramy się przybliżyć Państwu rozwiązania i udogodnienia, pomocne w pracy ze stadem i pozwalające wypracować doskonałej jakości mleko, które Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka proponuje w swojej ofercie. Jesteśmy pewni, że wiele z nich okaże się przydatnych w codziennej pracy w gospodarstwie, o ile nie stanie się jej nieodzownym i bardzo pożądanym elementem.


  Zrównoważone zmianowanie

 

 

 

 

 

Od gospodarki żarowej do współczesnego rolnictwa upłynęły wieki. Do niedawna byliśmy przekonani, że Europa potrafi ochronić się przed zarazą. Powszechnego głodu, wynikającego z wysokich niedoborów żywności, też nie ma. Coraz częściej pytamy jednak o całościowe koszty „karmienia świata”. Przejście od gospodarki żarowej do płodozmianu norfolskiego zwielokrotniło produkcję. Masowe stosowanie nawozów mineralnych i środków ochrony roślin stworzyło przekonanie, że bariery przyrodnicze rolnictwa można pokonać. Pod presją rynku wdrożono zmianowanie z wysokim udziałem zbóż. Holistycznie ujmowane skutki tych działań wskazują, że nie są to rozwiązania zrównoważone.


 

 

 

 

Bryłka węgla – kupka popiołu
Jedno środowisko – jedna szansa

Powszechnie wiadomo, że do procesu spalania potrzeba jakiegoś paliwa jako źródła energii, powietrza do podtrzymywania procesu i źródła ognia do jego zapoczątkowania. Produktem tej reakcji jest popiół.

W organizmie żywym spalanie to proces utleniania węglowodanów. Z cząsteczki glukozy pod wpływem tlenu powstają dwutlenek węgla i woda oraz pewna ilość energii.

Chińskie przysłowie mówi, że oddychanie jest panem siły. Jednak w procesach życiowych zwierząt gospodarskich i nie tylko ich, oprócz dwutlenku węgla powstają inne gazy, m.in. metan.

Szacuje się, że 15–20% emisji dwutlenku węgla (CO2) pochodzi z rolnictwa.

 


Kwiecień  2021

W numerze….


  Co ma wpływ na opłacalność produkcji mleka?                           Część I

 

 

 

 

 

Postawione w tytule pytanie zwykle rozpala emocje hodowców bydła mlecznego i trudno się temu dziwić. Byt ich i ich rodzin uzależniony jest od wspomnianej „opłacalności” lub jej braku. Dyskusje na ten temat często skupiają się na cenach. Z jednej strony na cenie mleka, z drugiej na cenach środków produkcji, które producent mleka musi kupować. Problem w tym, że choć ceny te są bardzo istotne, pojedynczy hodowca nie ma na nie prawie żadnego wpływu. Skupmy się zatem na tym, co w przeważającym stopniu decyduje o opłacalności produkcji mleka, a na co ma wpływ właściciel stada  – na szeroko rozumianym „zarządzaniu stadem”.

 


  Wiejska e-skrzynka – oczekiwania konsumentów

 

 

 

 

 

Wywiad z mgr Joanną Suchomską i dr Wojciechem Goszczyńskim.

Od ponad roku Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie wraz z Uniwersytetem Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy i kilkunastoma producentami rolnymi z naszego regionu realizuje wspólnie projekt „Innowacyjny model współpracy rolników w ramach krótkich łańcuchów dostaw”. Projekt znany pod nazwą Wiejska e-skrzynka, ponieważ tak właśnie nazywa się grupa operacyjna, która powstała w ramach jego realizacji.


  Duńczycy byli pierwsi

 

 

 

 

 

W 1989 r. od rolnictwa rozpoczęliśmy w Polsce przywracanie gospodarki rynkowej. Duńczycy jako pierwsi zgłosili chęć pomocy w tym trudnym dziele rolnikom z naszego regionu. Doradcy z ODR w Minikowie i naukowcy z Katedry Ekonomiki i Organizacji Rolnictw ATR w Bydgoszczy z nadzieją przyjęli ofertę, która rozpoczęła wieloletnią współpracę. W maju i czerwcu 1992 r. mieliśmy okazję zapoznać się z funkcjonowaniem Duńskiego Centrum Doradztwa Rolniczego w Skejby koło Aarhus oraz Lokalnego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Aars. Były okazje do asystowania duńskim kolegom podczas wizyt doradczych na farmach. Jak wykorzystaliśmy minione 32 lata na pożegnanie systemu nakazowo-rozdzielczego oraz 17 lat funkcjonowania w Unii Europejskiej? Zobaczmy zmiany w gospodarstwach rolniczych w Polsce na tle gospodarstw w Danii.


 

 

 

  Dobre sąsiedztwo roślin

 

 

 

 

 

Marzeniem wielu z Nas jest piękny i urodzajny ogródek warzywny. Aromatyczny warzywnik rządzi się swoimi prawami, a szczególnie rośliny w nim posadzone czy wysiane. Chodzi głównie o tak zwane dobre sąsiedztwo roślin, czyli ulokowanie roślin tak, aby wzajemnie się nie ograniczały lub też nie wpływały na siebie negatywnie.


 

Marzec  2021

W numerze….


  Lista odmian zalecanych (LOZ) do uprawy na rok 2021
w województwie kujawsko-pomorskim

 


  Od Zielonego Ładu do Planów Strategicznych

 

 

 

 

 

Europejski Zielony Ład przedstawia drogę do uczynienia Europy pierwszym klimatycznie neutralnym kontynentem do 2050 r. Ukazuje strategię zrównoważonego i włączającego rozwoju dla pobudzenia gospodarki, poprawy zdrowotności i jakości życia, ochrony środowiska naturalnego nie pozostawiającą nikogo na marginesie. W celu realizacji tak zarysowanego kierunku w maju 2020 r. Komisja Europejska przyjęła dwie strategie „Od pola do stołu” oraz na rzecz Bioróżnorodności. Zadaniem pierwszej jest zatrzymanie wymierania gatunków i odbudowa europejskiej przyrody. Druga natomiast ma zapewnić zdrowszy i bardziej zrównoważony system wytwarzania żywności UE.


  Ile zwierząt na hektarze?

 

 

 

 

 

Unia Europejska przyjęła Europejski Zielony Ład, który przewiduje m.in. zmniejszenie do 2030 r. stosowania pestycydów o 50% i nawozów o co najmniej 20% (w celu zmniejszenia strat składników pokarmowych o minimum 50% przy zachowaniu żyzności gleby). Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR) po 2023 roku zakłada, że każde państwo członkowskie przygotuje Plan Strategiczny dla WPR (PS WPR). Ułatwiając dostęp obywateli do informacji publicznej, a także wpływ społeczeństwa na kształtowanie zakresu wsparcia, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi konsultacje społeczne projektu PS WPR. Zgłaszamy niedostateczne uwzględnienie znaczenia obsady zwierząt.


 

 

 

  Lokalne Partnerstwa Wodne

 

 

 

 

 

28 stycznia br. w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie odbyła się konferencja on-line pt: „Lokalne Partnerstwa Wodne szansą racjonalnej gospodarki wodnej w województwie kujawsko-pomorskim”. Konferencję przeprowadzono w ramach operacji wpisanej do planu operacyjnego 2020–2021 „Lokalne Partnerstwa Wodne” (LPW).


 

Luty  2021

W numerze….


  Choroby zagrażają zbożom

 

 

 

 

 

Na tytułowe hasło większość rolników zareaguje jak na ostrzeżenie przed powszechnie znaną chorobą, jaką jest zgorzel podstawy źdźbła, która towarzyszy zbożom od zawsze i nazywana jest podsuszką. Fakt ten wynika ze zbyt dużego udziału zbóż w płodozmianach. Któż nie zna bowiem placowo pojawiających się obumarłych siewek.

 


  Czy warto zmiękczać wodę?

 

 

 

 

 

Woda, którą uzyskujemy z wodociągów musi spełniać normy w zakresie składu chemicznego oraz być stabilna mikrobiologicznie. Warunki, jakie musi spełniać woda przeznaczona do spożycia określone zostały w dyrektywie Unii Europejskiej 98/83/WE z dnia 3 listopada 1998 roku „w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi”, a w Polsce w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 roku „w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi” (Dz.U. 2007, nr 61, poz. 417) .


  Inwestuj lub giń

 

 

 

 

 

Inwestycje przewyższające wartość amortyzacji nie tylko odbudowują zużyte aktywa trwałe, lecz je powiększają. Powiększanie i unowocześnianie potencjału wytwórczego gospodarstwa rolniczego to warunek jego rozwoju. Niestety, wielu gospodarstw nie stać nawet na pełne odtwarzanie amortyzowanego majątku, a są też takie, które aby przeżyć, wyprzedają środki trwałe. Puenta jest brutalna – inwestuj albo giń. Skłonność do inwestowania zależy od osiąganych dochodów, ale też od oceny perspektyw i postawy zarządzającego: wyczekującej lub proinwestycyjnej. Jak polskie gospodarstwa wypadają w tym względzie na tle gospodarstw UE?


 

 

 

  Zamyślenia i zabawy

 

 

 

 

 

Luty łączył karnawałowe zabawy i swawole z powagą święta liturgicznego Ofiarowanie Pańskie, zwane potocznie Matki Boskiej Gromnicznej. Obrzędy drugiego dnia lutego przypominają o przemijaniu, o chwilach dobrych i trudnych. Dawniej przynoszone do kościoła gromnice towarzyszyły człowiekowi od urodzenia aż do śmierci, czuwając i chroniąc w złym czasie. Ostrożnie niesiono święty ogień w palących się gromnicach do domu, a świecę obdarzano szacunkiem, nigdy nie używano jej do oświetlenia domu.


 

Styczeń  2021

W numerze….


  Przemyślenia i obserwacje

 

 

 

 

 

Minął rok 2020 i zaczyna się nowy 2021. Pora pomyśleć o produkcji na nowy sezon.


  Przegląd systemów doradztwa rolniczego w wybranych krajach UE

 

 

 

 

 

Konieczność dostosowania działalności doradczej do zmieniającego się obrazu wsi i obszarów wiejskich spowodowała wdrożenie w części krajów UE działań restrukturyzacyjnych wychodzących naprzeciw nowym wyzwaniom. Zmiany dotyczą szczególnie prywatyzacji, nowych sposobów finansowania doradztwa oraz integracji instytucji doradczych z instytucjami badawczymi. W wyniku tych procesów pojawiły się w różnych państwach nowe systemy doradztwa: oprócz powszechnego państwowego mamy dziś do czynienia z doradztwem półpaństwowym i prywatnym. Współczesną tendencją jest ciągłe zmniejszenie roli doradztwa państwowego na rzecz doradztwa finansowanego przez rolników lub w pełni komercyjnego.


  Koszty pracy rosną

 

 

 

 

 

Tendencje w krajach rozwiniętych wskazują na najwyższą dynamikę wzrostu ceny pracy, o wiele wyższą niż ceny maszyn i urządzeń, środków produkcji, a szczególnie wyższą od cen surowców rolniczych. Konieczne staje się zastępowanie drożejącej pracy relatywnie taniejącymi środkami technicznymi. Ceny pracy najemnej w gospodarstwach rolniczych podążają za płacami w gospodarce narodowej. Trend opłaty najmu w Polsce był w latach 2004–2018 stabilny i wyraźnie wzrostowy (1 590 zł na osobę rocznie), gdy trend dochodów był zmienny przy o połowę wolniejszym wzroście, a tylko część dochodu jest odpowiednikiem opłaty pracy. Rolnikom w Polsce coraz trudniej jest konkurować o dostęp do siły roboczej z działami pozarolniczymi oraz innymi krajami UE.


 

 

 

  O Krajowych Dniach Pola  Minikowo 2021

 

 

 

 

 

Wywiad z Ryszardem Zarudzkim, dyrektorem  Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.


Grudzień  2020

W numerze….


  Podstawy dobrego plonowania zbóż

 

 

 

 

 

W życiu organizmów żywych występują okresy, w których następują ważne przemiany prowadzące w efekcie do wydania potomstwa. Okresy te związane są ze zmianami biochemicznymi wewnątrz organizmów i dla prawidłowego ich przebiegu musi być spełnionych szereg warunków – dlatego czasami określane są jako okresy krytyczne. Najważniejsze warunki, jakie wtedy muszą być spełnione to: odpowiednia ilość wody, właściwa temperatura i dostępność wszystkich niezbędnych składników pokarmowych makro- i mikroelementów. To właśnie nie spełnienie tych warunków (np. susze, przymrozki) jest powodem strat w plonowaniu. Na przykładzie zbóż, w szczególności ozimych, prześledźmy najważniejsze takie zmiany i spróbujmy wyjaśnić jak my jako rolnicy możemy na nie wpływać.


  Rola KPODR w tworzeniu Lokalnych Partnerstw Wodnych

 

 

 

 

 

Pierwsze doświadczenia i plany na przyszłość

Wywiad z Ryszardem Zarudzkim, dyrektorem Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie.


  Co z dochodami w rolnictwie?

 

 

 

 

 

GUS opublikował informację o wzroście dochodów z hektara użytków rolnych w 2019 r. Rozmija się ona z odczuciami rolników borykających się w ostatnich latach z niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Dochody z produkcji rolniczej należy oceniać na tle utrzymującego się w tym czasie wysokiego wzrostu PKB, płacy minimalnej i wynagrodzeń w działach pozarolniczych. W profesjonalnych gospodarstwach rolnych, w których produkcja rolnicza jest głównym lub jedynym źródłem dochodów, ich poziom decyduje o standardzie życia rodziny oraz o możliwościach inwestycyjnych i rozwoju gospodarstwa. Bardzo ważna jest zatem odpowiedź na pytanie: co z dochodami z produkcji rolniczej?


 

 

 

  Przygotowanie ogrodu do zimy

 

 

 

 

 

Jesień to czas, w którym nasz ogród wymaga szczególnej troski. W tym okresie mamy wiele do zrobienia, aby odpowiednio przygotować rośliny na nadejście zimy. Najpowszechniejsze przyczyny strat w czasie zimy to przemarznięcie roślin, połamane pod naporem śniegu krzewy i gałęzie drzew oraz mrozowe pęknięcia kory. Warto więc wykonać kilka zabiegów jesienią, aby pomóc roślinom przetrwać zimę.


 

Listopad  2020

W numerze….


  Pasza z much

 

 

 

 

 

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) około 2 000 gatunków owadów uznaje się za jadalne. Z szacunków wynika, że na jednego mieszkańca naszej planety przypada obecnie 40 ton jadalnych insektów.


  Energia z odpadów

 

 

 

 

 

W etapie wojewódzkim tegorocznej edycji konkursu AGROLIGA w kategorii firma zwycięzcą została Biogazownia Rypin spółka z o.o. Pojechałam do Starorypina Prywatnego razem ze Stanisławem Piątkowskim, członkiem komisji oceniającej gospodarstwa w konkursie, aby porozmawiać z prezesem Rafałem Zglinickim.


  Samowystarczalność energetyczna na obszarach wiejskich

 

 

 

 

 

W konsekwencji postanowień aktów prawnych wprowadzonych przez Parlament Europejski w państwach członkowskich UE realizowane są strategie mające na celu ograniczenie emisji dwutlenku węgla oraz zwiększanie efektywności energetycznej. Działania te wiążą się m.in. z transformacją systemów energetycznych, a zgodnie z koncepcją Trias Energetica podstawą tworzenia zrównoważonych systemów energetycznych jest po pierwsze zmniejszanie zapotrzebowania energetycznego, następnie zwiększenie udziału energii odnawialnej w końcowym bilansie energii, a ostatecznie wykorzystanie efektywne paliw kopalnych przy zastosowaniu niskoemisyjnych technologii.


 

 

 

  Duży może i musi więcej?

 

 

 

 

 

Gospodarstwa największe obciążone są skutkami finansowania wzmożonej modernizacji. Dostarczają duże i jednorodne partie surowców poszukiwane przez przetwórstwo, a produkcja rolnicza jest głównym lub jedynym źródłem ich dochodów. Dzięki odpowiedniej skali i zaawansowaniu technologicznemu są przygotowane do wdrożenia praktyk rolnictwa precyzyjnego, tak potrzebnych w działaniach prośrodowiskowych. Utrzymanie stabilnych i wystarczających dochodów gospodarstw większych ma więc duże znaczenie. Jednocześnie, z powodu wysokiej intensywności produkcji, tę grupę gospodarstw w największym stopniu dotkną skutki wdrażania Zielonego Ładu.


 

Październik  2020

W numerze….


  Co „mówi” krowa, gdy leży?

 

 

 

 

 

Wszystkie zwierzęta komunikują się między sobą oraz z ludźmi. Zwierzęta są doskonałymi nadawcami i odbiorcami sygnałów. Jednak ludzie nie zawszą potrafią je „odczytać” i zrozumieć.

Problem właściwego rozumienia „języka” zwierząt jest szczególnie ważny, gdy ma się do czynienia ze zwierzętami bardzo cennymi, np. rasowymi końmi wartymi setki tysięcy euro, ale nie tylko. Właściwe odczytanie sygnałów, które przekazują nam zwierzęta jest istotne np. w produkcji mleka, gdyż zła interpretacja tego, co widzimy, prowadzi do spadku produkcji, a tym samym pogarsza kondycję ekonomiczną gospodarstw mlecznych.


  Pola w krajach UE się różnią

 

 

 

 

 

Unia Europejska przyjęła strategię od pola do stołu, w której zakłada zmniejszenie do 2030 r. stosowania pestycydów o 50% oraz ograniczenie stosowania nawozów o co najmniej 20% (w celu zmniejszenia strat składników pokarmowych o co najmniej 50%, nie dopuszczając przy tym do pogorszenia żyzności gleby). Pola w krajach Unii Europejskiej różnią się bardzo pod względem intensywności stosowania nawozów i pestycydów. Różnice wynikają ze specyfiki przeszłości każdego kraju, kierunku produkcji, wielkości gospodarstw itp. W tej sytuacji nie będzie łatwo znaleźć zrozumiały i skuteczny sposób ograniczania negatywnych skutków stosowania nawozów i pestycydów.


  Karp nakielski na Jesiennej Wystawie Ogrodniczej

 

 

 

 

 

Na terenach wystawowych Minikowa już po raz siódmy odbyła się Jesienna Wystawa Ogrodnicza „JESIEŃ w OGRODZIE” połączona z promocją karpia nakielskiego pn. „KARP NIE TYLKO NA ŚWIĘTA”. Organizatorami byli: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego i Gospodarstwo Rybackie w Ślesinie. Tego dnia działo się bardzo dużo, a to za przyczyną kilku jednocześnie odbywających się imprez: Pokazu Drobnego Inwentarza oraz Pikniku Lotniczego, którego organizatorem była Sfora Nakielska.


 

 

 

  Czas na dynię

 

 

 

 

 

Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni można przygotować zupę i sernik, a także np. muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Pestki dodać do sałatki lub ciasta, a z oleju zrobić dressing do sałatki. Do potraw można wykorzystywać tartą surową dynię (np. do placków) lub też usmażoną albo ugotowaną w kawałkach (np. do makaronu). Do wielu dań i deserów wykorzystywane jest też purée z pieczonej dyni.



Wrzesień  2020

W numerze….


Odmiany zbóż ozimych
rekomendowane do uprawy w województwie kujawsko-pomorskim w 2020 roku i nowości odmianowe.

Wyniki doświadczeń odmianowych prowadzonych w ramach Porejestrowego doświadczalnictwa odmianowego (PDO) stanowią podstawę tworzonej corocznie od 2004 roku Listy odmian zalecanych (LOZ) do uprawy na obszarze województwa. Znajdują się na niej odmiany, które wyróżniają się na tle pozostałych, wysokim potencjałem plonotwórczym lub/i innymi korzystnymi cechami rolniczo-użytkowymi. Tworzenie Listy ma na celu ułatwienie  podjęcia decyzji o wyborze odpowiedniej odmiany do uprawy w określonych warunkach klimatyczno-glebowych danego województwa.

   

Wizyta w Kurzej Hacjendzie

Przedstawiamy Państwu historię pewnej rodziny, która pokochała życie na wsi i zwierzęta, którymi się otacza. Mieliśmy okazję gościć państwa SmoterAnnę i Damiana z synem Erykiem na wielu wystawach organizowanych przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, podczas których zdobywali wyróżnienia i tytuły czempionów.

   

Soja za zboże?

Czy rolnicy w Polsce dobrze kalkulują, że nie podejmują uprawy strączkowych? Dlaczego na polach jest za duży udział zbóż, a za mały strączkowych. A może soja pomoże?

   

Dożynki w Nowej Wsi Królewskiej

W kościele parafialnym pw. św. Jana Chrzciciela w Nowej Wsi Królewskiej odbyły się Dożynki Diecezji Toruńskiej. Za plony dziękowali rolnicy, rolnicy ekologiczni i pszczelarze. Mszy św. koncelebrowanej przewodniczył ks. biskup toruński Wiesław Śmigiel. Wśród koncelebransów byli: ksiądz kanonik Zbigniew Gański, duszpasterz diecezjalny rolników, ksiądz kanonik Jacek Dudziński, duszpasterz diecezjalny pszczelarzy oraz duszpasterze rolników z poszczególnych dekanatów diecezji toruńskiej.

 

   


 

Sierpień  2020

W numerze….

Rzepak ozimy – którą odmianę wybrać?

 

 

 

 

 

Uprawa rzepaku ozimego, to szereg wyzwań dla gospodarstw. W ostatnich kilku latach plantatorzy zmagają się z licznymi problemami agrotechnicznymi w uprawie tej rośliny. Jednakże, przed zakupem materiału siewnego, warto zwrócić uwagę i poświęcić kilka minut, aby ocenić realne szanse swego gospodarstwa co do prowadzenia uprawy rzepaku ozimego. Co należy wziąć pod uwagę? To pytanie niejednemu rolnikowi spędzało sen z powiek, myślę że ten krótki materiał odpowie Państwu na kilka pytań.

   
Zawsze z uśmiechem do rolnika

 

 

 

 

 

W maju minęło 40 lat pracy kolegi Waldemara Poświaty. Jest on jednym z najdłużej pracujących obecnie pracowników naszego Ośrodka. Zaczynał od pracy w terenie, w biurze w Wąbrzeźnie. Następnie od 1985 roku pracował w Minikowie. Od lat znany jest jako specjalista do spraw ekonomiki, a także edukator rolników i doradców. Człowiek niezwykle życzliwy i ciepły, zawsze stara się rozwiązać problem, z jakim do niego przychodzą klienci.

   
Zieleńsza rewolucja

 

 

 

 

 

Unia Europejska przyjęła strategie od pola do stołu i o bioróżnorodności współtworzące Europejski Zielony Ład. W latach 60. ubiegłego wieku Norman Borlaug wyhodował odmiany pszenicy odporne na wyleganie, które na wysokie nawożenie reagowały wzrostem plonów. To był początek zielonej rewolucji karmiącej świat. W dowód uznania hodowca otrzymał w 1970 r. Pokojową Nagrodę Nobla. Dzisiaj stajemy przed nowymi globalnymi wyzwaniami, w tym ocieplaniem się klimatu, wyczerpywaniem się fosforytów oraz brakiem wody. W rolnictwie musimy poszukać nowych, bardziej zrównoważonych metod rozwoju. Konieczna jest nowa, zieleńsza rewolucja (greener revolution).

   
Przyszłość polskiego rolnictwa

 

 

 

 

 

Przyszłość polskiego rolnictwa w dobie zmian klimatycznych, wyludniania wsi i troski o środowisko. To tytuł wideokonferencji, która odbyła się 22 i 23 czerwca br. w ramach Krajowych Dni Pola Minikowo 2020. Celem konferencji było przybliżenie aktualnych zagadnień współczesnego polskiego rolnictwa.

 

   


 

 

 

 

 

 


 

Lipiec  2020

W numerze….

Pogoda nie rozpieszcza

 

 

 

 

 

Dla producentów warzyw na Kujawach to kolejny trudny rok. Pogoda nie rozpieszcza, zwłaszcza producentów warzyw ciepłolubnych.

Ostatnie majowe przymrozki w rejonie Włocławka wystąpiły 22 maja. Tak dużych spadków temperatury w tym okresie nie pamiętają nawet starsi producenci.

   
Samowystarczalność białkowa

 

 

 

 

 

Rolnicza Polska od lat szczyci się narastającą nadwyżką eksportu na importem, która w 2019 roku osiągnęła ponad 11,0 mld euro. Dodatnie saldo handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi skrywa jednak poważne wyzwanie: podobnie jak w UE nasza produkcja zwierzęca oparta jest na imporcie pasz białkowych. Doświadczenia okresu pandemii pomagają uwidocznić, co się stanie, gdy przerwane zostaną międzynarodowe łańcuchy dostaw.

   
Święto Rolników  w Minikowie

 

 

 

 

 

W dniach 20–23 czerwca w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie odbyły się Krajowe Dni Pola.  To unikalne w skali kraju wydarzenie, zorganizowane po raz pierwszy po prawie piętnastu latach przerwy, było wspólnym przedsięwzięciem KPODR, Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego im. J. J. Śniadeckich w Bydgoszczy przy współpracy z Polską Izbą Nasienną, Centralnym Ośrodkiem Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU), Stacją Doświadczalną Oceny Odmian w Chrząstowie.

   

Lokalne Partnerstwa ds. Wody

Ostatnie dwa lata, poprzez suszę, pokazały jak wiele jest do zrobienia w zakresie zaopatrzenia obszarów wiejskich w wodę. Narastające problemy z dostępnością wody dla rolnictwa i obszarów wiejskich wynikają z wielu przyczyn. Niewątpliwie jedną z barier instytucjonalnych prowadzących do nie w pełni optymalnego wykorzystania środków publicznych z różnych źródeł alokowanych na zarządzanie zasobami wody w rolnictwie jest fragmentacja obecnego systemu. Podjęta inicjatywa Lokalnych Partnerstw Wodnych ma na celu zacieśnienie współpracy wszystkich podmiotów działających na szczeblu regionalnym i lokalnym w zakresie gospodarowania wodą.

   


Czerwiec  2020

W numerze….

  Co POTEM?

 

 

 

 

 

Uczciwa odpowiedź na to pytanie brzmi jak refren popularnej piosenki przed mundialem w Barcelonie: „tego nie wie nikt”. Praktycznie wszystkie krajowe oraz światowe prognozy i szacunki z końca ubiegłego roku nie przewidywały lub nie doszacowały: skali, zasięgu i czasu trwania pojawiających się kolejnych groźnych, niekorzystnych uwarunkowań dotykających praktycznie cały świat. Mimo zapowiadanego spowolnienia gospodarczego na świecie wynikającego z cyklu gospodarczego spodziewano się, że przebieg procesów gospodarczych nie będzie istotnie odbiegał od średnich wieloletnich. Także publikowane od początku 2019 r. prognozy dotyczące stanu polskiego i światowego  rynku żywnościowego w 2020 r. były umiarkowanie pozytywne. Wskazywały, że mimo zapowiadanego spowolnienia gospodarczego na świecie, niesprzyjających warunków przyrodniczych w wielu regionach globu spowodowanych zmianami klimatu, sytuacja na głównych rynkach żywnościowych będzie stabilna.

 

 

 

 

 

 

Mięso świń rodzimych ras

 

 

 

 

 

Poglądy na temat wartości odżywczych i zdrowotnych mięsa wieprzowego są różne, aczkolwiek panuje powszechna opinia, iż owe mięso zawiera dużą ilość cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, które negatywnie wpływają na zdrowie ludzi. Związane jest to z brakiem wiedzy na temat produktów wieprzowych oraz sprzecznymi wynikami badań na temat wartości odżywczych. Jednakże świadomość konsumencka i zapotrzebowanie na regionalne produkty rośnie. Możemy zaobserwować coraz większe zainteresowanie konsumentów pochodzeniem produktów. Interesuje ich w jakich warunkach były utrzymywane zwierzęta, czym były żywione, czy miały zachowany odpowiedni dobrostan.

Są jeszcze szczęśliwe krowy

 

 

 

 

 

Państwo Monika i Dariusz Bartczakowie otrzymali w zeszłym roku Grand Prix w kategorii produkcja zwierzęca w XVI edycji ogólnopolskiego konkursu „Rolnik Pomorza i Kujaw”. Pojechałam do Samszyc w gminie Osięciny, aby przeprowadzić wywiad z laureatami.

Ile ziemi, ile pozostałych aktywów?

 

 

 

 

 

Ile ziemi, ile pozostałych aktywów na wyposażeniu rolnika jest wymagane dla uzyskania zadowalającej wydajności i dochodowości pracy? Porównujemy wpływ wyposażenia pracującego w ziemię i pozostały majątek na efekty pracy dla podstawowych typów rolniczych (TF) gospodarstw w woj. kujawsko-pomorskim. Przedmiotem porównań są gospodarstwa specjalizujące się w chowie zwierząt ziarnożernych (świnie, drób) TF50, z bydłem mlecznym (TF45), polowe (TF15) oraz gospodarstwa wielostronne (TF80).


 

 

 

 

 

 

 

 

 

MAJ 2020

W numerze….

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

Zagrożenie COVID-19

 

 

 

 

 

Informacja dla rolników, plantatorów

Zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego

Podstawowe wymagania

Osoby chore i wykazujące objawy chorobowe nie mogą pracować w zakładach spożywczych, dotyczy to również rolników i ich rodzin. Wynika to zarówno z ogólnych wymagań higienicznych przy produkcji żywności, jak również z aktualnego zagrożenia Covid-19. Dlatego też konieczne jest unikanie bliskiego kontaktu z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego (kichanie, kaszel).

Jaki będzie maj?

 

 

 

 

 

Piszę ten artykuł w połowie kwietnia. Masowo ruszyły siewy warzyw, takich jak marchew i cebula. Oczywiście co bardziej niecierpliwi posiali te warzywa oraz pietruszkę znacznie wcześniej. Obecnie na Kujawach jest bardzo sucho. Czasami też dość mocno wieją wiatry i uprawione pola zamieniają się w pustynie. W tym czasie producenci warzyw kapustnych zaczynają też nasadzenia w otwartym gruncie.

Cyfryzacja w rolnictwie

 

 

 

 

 

W dzisiejszych czasach technologie rozwijają się w niewiarygodnie szybkim tempie. Również w codziennej pracy rolnicy z całej Polski sięgają po coraz to nowsze rozwiązania. Teraz prawie wszyscy posiadają telefon komórkowy, a co drugi rolnik ma w nim dostęp do internetu. Nowoczesne modele aparatów (tzw. smartfony) pozwalają na instalowanie przez użytkowników różnych aplikacji. Specjalnie z myślą o rolnikach powstały programy na telefony, które można wykorzystywać w zarządzaniu gospodarstwem. Stanowią one przydatny element ułatwiający powszednią pracę.

Kodeks Etyki Żywnościowej

 

 

 

 

 

Szybki rozwój wymiany międzynarodowej, wzrost liczby pośredników i oderwanie producenta od bezpośrednich relacji z konsumentem sprawia, że rośnie znaczenie stosowania zbiorów zasad etycznych na poszczególnych etapach łańcucha żywnościowego. Polska jest ważnym producentem żywności, który dzięki wysokiej jakości swoich produktów, zwłaszcza dzięki niskiej zawartości różnego rodzaju wtórnych dodatków i zanieczyszczeń, cieszy się dobrą renomą. Zdarzające się nieprawidłowości są efektem działań znikomej, ale niestety zauważalnej grupy nieuczciwych podmiotów, co wpływa na wizerunek całej branży producentów żywności.

 


 

Kwiecień 2020

W numerze…..

 

Czy komin musi kopcić?

Pamiętam z dzieciństwa, że by podkreślić, iż dom jest zamieszkały koniecznie trzeba było narysować dymek nad kominem. Ta narracja ciągle towarzyszy mojemu pokoleniu i dlatego dziś tak łatwo jest nam wmówić, że problem czystego powietrza można rozwiązać tylko w jeden sposób, poprzez likwidację ogrzewania na paliwa stałe albo przynajmniej przez kosztowną wymianę pieca. Czy rzeczywiście tak jest?

Zalecane odmiany kukurydzy

30 stycznia br. odbyło się posiedzenie Kujawsko-Pomorskiego Zespołu Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego. Głównym celem spotkania było ustalenie Listy odmian zalecanych (LOZ) do uprawy w województwie kujawsko-pomorskim na rok bieżący. W zależności od kierunku użytkowania kukurydzy, jak i grup wczesności, Lista odmian zalecanych na 2020 rok przedstawia się następująco.

Jak osiągnąć sukces?

W styczniu br. państwo Malwina i Jacek Górscy odebrali Grand Prix w kategorii produkcja zwierzęca podczas XVI edycji konkursu „Rolnik Pomorza i Kujaw”. Wybrałam się do Kolonii Czamanin w gminie Topólka, żeby się dowiedzieć, w jaki sposób osiąga się sukces. Pan Jacek zajmuje się hodowlą zarodową trzody chlewnej.

 

Przepisy na święta

Święta Zmartwychwstania Pańskiego to najważniejsze święto chrześcijańskie i tradycja każe je obchodzić z suto zastawionym stołem. Pisząc ten tekst wiemy już, że w tym roku wiele elementów tradycyjnych obchodów będzie wyglądać inaczej niż zwykle ze względu na pandemię wywołaną przez koronawirusa. Mamy nadzieję, że chociaż zjemy wielkanocne dania i doczekamy zdrowszych czasów. Czego sobie i Państwu życzymy.

 



Marzec 2020

W numerze…..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Co dzieje się z klimatem?

 

 

 

 

 

Pogoda w ostatnich latach coraz bardziej różni się od tej, którą pamiętam z okresu dzieciństwa (lata 70.–80. XX w.), kiedy w maju padały często deszcze, latem było ciepło, ale okresy upałów były krótkie, a zimą najczęściej od początku grudnia był śnieg, który często leżał nawet do marca.

Obecnie temperatury latem i zimą są zdecydowanie wyższe niż kiedyś. Często występują susze, a później gwałtowane opady kończące się powodziami. Kiedyś rzadko spotykane silne wiatry, dziś stają się normą. Powstaje pytanie, dlaczego tak się dzieje i czego należy spodziewać się w przyszłości?

Lista Odmian Zalecanych

 

 

 

 

 

30 stycznia br. odbyło się posiedzenie Kujawsko-Pomorskiego Zespołu Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego, podczas którego na podstawie wyników doświadczeń PDO utworzono Listę odmian zalecanych (LOZ) dla województwa kujawsko-pomorskiego na rok 2020. Znajdujące się na tej liście odmiany cechuje duża przydatność do uprawy w warunkach naszego województwa.

Lista odmian zalecanych obejmuje odmiany zbóż, rzepaku, grochu siewnego, soi, bobiku, łubinu wąskolistnego i żółtego, ziemniaka jadalnego, kukurydzy oraz od tego roku także ziemniaka skrobiowego.

Dopłaty za dobrostan zwierząt

 

 

 

 

 

Od połowy marca rusza działanie „Dobrostan zwierząt”, którego celem jest zachęcenie rolników do stosowania podwyższonych warunków dobrostanu zwierząt. Działanie nie jest działaniem inwestycyjnym i nie uwzględnia pokrycia kosztów związanych ze zmianą warunków utrzymania zwierząt. Wsparcie otrzymają rolnicy, którzy podejmą się utrzymania zwierząt w warunkach wykraczających ponad obowiązujące normy krajowe. Dopłaty będą rekompensować dodatkowe, poniesione przez rolnika koszty lub utracone dochody związane z wprowadzeniem podwyższonego dobrostanu.

Dieta – klucz do zdrowia

 

 

 

 

 

Wiadomo nie od dziś, że prawidłowe odżywianie jest bardzo ważne dla naszego zdrowia. Racjonalna, zbilansowana dieta pozwala uniknąć wielu chorób, takich jak m.in. nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2, otyłość, niedokrwistość, osteoporoza. Wynikiem złego odżywiania może być także zmęczenie, osłabienie koncentracji oraz niedobory pokarmowe. Istnieje kilka zasad zdrowego żywienia, które pozwolą na utrzymanie naszego organizmu w zdrowiu i dobrej kondycji.

 

   

wies-185

wies-184

wies-185

wies-183

wies-182

Wies 181

Wies 180

Wies 179

Wies 178

Wies 177

Wies 176

Wies 175

Wies 174

Wies 173

Wies 172

Wies 171

Wies 170