Wrzesień  2020

W numerze….


Odmiany zbóż ozimych
rekomendowane do uprawy w województwie kujawsko-pomorskim w 2020 roku i nowości odmianowe.

Wyniki doświadczeń odmianowych prowadzonych w ramach Porejestrowego doświadczalnictwa odmianowego (PDO) stanowią podstawę tworzonej corocznie od 2004 roku Listy odmian zalecanych (LOZ) do uprawy na obszarze województwa. Znajdują się na niej odmiany, które wyróżniają się na tle pozostałych, wysokim potencjałem plonotwórczym lub/i innymi korzystnymi cechami rolniczo-użytkowymi. Tworzenie Listy ma na celu ułatwienie  podjęcia decyzji o wyborze odpowiedniej odmiany do uprawy w określonych warunkach klimatyczno-glebowych danego województwa.

   

Wizyta w Kurzej Hacjendzie

Przedstawiamy Państwu historię pewnej rodziny, która pokochała życie na wsi i zwierzęta, którymi się otacza. Mieliśmy okazję gościć państwa SmoterAnnę i Damiana z synem Erykiem na wielu wystawach organizowanych przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, podczas których zdobywali wyróżnienia i tytuły czempionów.

   

Soja za zboże?

Czy rolnicy w Polsce dobrze kalkulują, że nie podejmują uprawy strączkowych? Dlaczego na polach jest za duży udział zbóż, a za mały strączkowych. A może soja pomoże?

   

Dożynki w Nowej Wsi Królewskiej

W kościele parafialnym pw. św. Jana Chrzciciela w Nowej Wsi Królewskiej odbyły się Dożynki Diecezji Toruńskiej. Za plony dziękowali rolnicy, rolnicy ekologiczni i pszczelarze. Mszy św. koncelebrowanej przewodniczył ks. biskup toruński Wiesław Śmigiel. Wśród koncelebransów byli: ksiądz kanonik Zbigniew Gański, duszpasterz diecezjalny rolników, ksiądz kanonik Jacek Dudziński, duszpasterz diecezjalny pszczelarzy oraz duszpasterze rolników z poszczególnych dekanatów diecezji toruńskiej.

 

   

„Wieś Kujawsko-Pomorska” wydawana jest od roku 2001 wspólnie przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego i Kujawsko-Pomorską Izbę Rolniczą. Drukowana jest w nakładzie 2900 egzemplarzy i rozprowadzana na terenie całego województwa kujawsko-pomorskiego.

W czasopiśmie otrzymają Państwo szereg informacji popularyzujących innowacje w produkcji roślinnej i zwierzęcej. Dużo uwagi poświęciliśmy także ekonomice rolnictwa i zarządzaniu, w tym pozyskiwaniu środków na inwestycje m.in. z Unii Europejskiej. Ważny blok informacji poświęcony jest życiu społecznemu, w tym prawu oraz ekologii i ekonomii społecznej. W każdym numerze możemy znaleźć przepisy na domowe dania oraz pomysł jak upiększyć dom i ogród. Dodatkową atrakcją są relacje z wyjazdów zagranicznych często do egzotycznych krajów. Od czasu do czasu możemy przeczytać utwór lokalnego poety, a zawsze relacje z wydarzeń takich jak: tragi, wystawy zwierząt, dni pola, dożynki, jarmarki czy festyny wiejskie.

Podsumowując, we Wsi Kujawsko-Pomorskiej jest po trosze wszystko.Każdy może tu znaleźć coś co go zainteresuje, a jeśli zechce to może napisać do redakcji lub też zadać pytanie. Miesięcznik zawiera oprócz własnych artykułów i wywiadów, także materiały sponsorowane i reklamy oraz przedruki najciekawszych publikacji z innych branżowych czasopism. Redakcja stawia sobie za cel dotrzeć z intersującą propozycją do jak największej liczby czytelników, jest to trudne zadanie w czasach silnej konkurencji, nie tylko ze strony prasy, ale przede wszystkim różnych kanałów multimedialnych. Utrzymująca się od lat liczba prenumeratorów oraz nagrody ze strony firm prowadzących profesjonalną ocenę wydawnictw branżowych świadczą, że udaje się osiągać postawione cele.

Marek J. Nowacki

Redaktor Naczelny Wsi Kujawsko-Pomorskiej

 

„Wieś Kujawsko-Pomorska” wydawana jest od roku 2001 wspólnie przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego i Kujawsko-Pomorską Izbę Rolniczą. Drukowana jest w nakładzie 2900 egzemplarzy i rozprowadzana na terenie całego województwa kujawsko-pomorskiego.

Miesięcznik kierowany jest do rolników, samorządów, firm obsługi rolnictwa. Wielokrotnie nagradzany w specjalistycznych konkursach dziennikarskich. Zawiera ciekawe artykuły z zakresu technologii produkcji, ekologii i przedsiębiorczości, tematy unijne, informacje ekonomiczne, wieści z regionu i kraju oraz aktualności i komentarze.

Od stycznia tego roku możliwa jest także prenumerata w formie elektronicznej (pdf) przesyłana na Państwa adres e-mailowy.
Koszt jednego numeru to 3 zł. Aby miesięcznik zaprenumerować, wymagana jest wpłata na konto. Możliwa jest prenumerata roczna – 36 zł i półroczna – 18 zł.

W celu zamówienia prenumeraty w wersji elektronicznej należy wypełnić poniższy formularz: 

Po wypełnieniu i przesłaniu formularza otrzymają Państwo nr konta, na które należy dokonać wpłaty za prenumeratę. Po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym KPODR, otrzymają Państwo na adres e-mail:  fakturę oraz miesięcznik.

Wybierz prenumeratę:

6 miesięcy12 miesięcy

Imię i nazwisko:

Adres email:

Miejscowość:

Kod pocztowy:

Ulica/wieś i nr domu:

Telefon:

NIP (dla firm):

 


 

Sierpień  2020

W numerze….

Rzepak ozimy – którą odmianę wybrać?

Uprawa rzepaku ozimego, to szereg wyzwań dla gospodarstw. W ostatnich kilku latach plantatorzy zmagają się z licznymi problemami agrotechnicznymi w uprawie tej rośliny. Jednakże, przed zakupem materiału siewnego, warto zwrócić uwagę i poświęcić kilka minut, aby ocenić realne szanse swego gospodarstwa co do prowadzenia uprawy rzepaku ozimego. Co należy wziąć pod uwagę? To pytanie niejednemu rolnikowi spędzało sen z powiek, myślę że ten krótki materiał odpowie Państwu na kilka pytań.

   

Zawsze z uśmiechem do rolnika

W maju minęło 40 lat pracy kolegi Waldemara Poświaty. Jest on jednym z najdłużej pracujących obecnie pracowników naszego Ośrodka. Zaczynał od pracy w terenie, w biurze w Wąbrzeźnie. Następnie od 1985 roku pracował w Minikowie. Od lat znany jest jako specjalista do spraw ekonomiki, a także edukator rolników i doradców. Człowiek niezwykle życzliwy i ciepły, zawsze stara się rozwiązać problem, z jakim do niego przychodzą klienci.

   

Zieleńsza rewolucja

Unia Europejska przyjęła strategie od pola do stołu i o bioróżnorodności współtworzące Europejski Zielony Ład. W latach 60. ubiegłego wieku Norman Borlaug wyhodował odmiany pszenicy odporne na wyleganie, które na wysokie nawożenie reagowały wzrostem plonów. To był początek zielonej rewolucji karmiącej świat. W dowód uznania hodowca otrzymał w 1970 r. Pokojową Nagrodę Nobla. Dzisiaj stajemy przed nowymi globalnymi wyzwaniami, w tym ocieplaniem się klimatu, wyczerpywaniem się fosforytów oraz brakiem wody. W rolnictwie musimy poszukać nowych, bardziej zrównoważonych metod rozwoju. Konieczna jest nowa, zieleńsza rewolucja (greener revolution).

   

Przyszłość polskiego rolnictwa

Przyszłość polskiego rolnictwa w dobie zmian klimatycznych, wyludniania wsi i troski o środowisko. To tytuł wideokonferencji, która odbyła się 22 i 23 czerwca br. w ramach Krajowych Dni Pola Minikowo 2020. Celem konferencji było przybliżenie aktualnych zagadnień współczesnego polskiego rolnictwa.

 

   

 



 

Lipiec  2020

W numerze….

 

 

 

Pogoda nie rozpieszcza

Dla producentów warzyw na Kujawach to kolejny trudny rok. Pogoda nie rozpieszcza, zwłaszcza producentów warzyw ciepłolubnych.

Ostatnie majowe przymrozki w rejonie Włocławka wystąpiły 22 maja. Tak dużych spadków temperatury w tym okresie nie pamiętają nawet starsi producenci.

 

 

 

 

 

Samowystarczalność białkowa

Rolnicza Polska od lat szczyci się narastającą nadwyżką eksportu na importem, która w 2019 roku osiągnęła ponad 11,0 mld euro. Dodatnie saldo handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi skrywa jednak poważne wyzwanie: podobnie jak w UE nasza produkcja zwierzęca oparta jest na imporcie pasz białkowych. Doświadczenia okresu pandemii pomagają uwidocznić, co się stanie, gdy przerwane zostaną międzynarodowe łańcuchy dostaw.

 

 

 

 

Święto Rolników  w Minikowie

W dniach 20–23 czerwca w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie odbyły się Krajowe Dni Pola.  To unikalne w skali kraju wydarzenie, zorganizowane po raz pierwszy po prawie piętnastu latach przerwy, było wspólnym przedsięwzięciem KPODR, Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego im. J. J. Śniadeckich w Bydgoszczy przy współpracy z Polską Izbą Nasienną, Centralnym Ośrodkiem Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU), Stacją Doświadczalną Oceny Odmian w Chrząstowie.

 

 

Lokalne Partnerstwa ds. Wody

Ostatnie dwa lata, poprzez suszę, pokazały jak wiele jest do zrobienia w zakresie zaopatrzenia obszarów wiejskich w wodę. Narastające problemy z dostępnością wody dla rolnictwa i obszarów wiejskich wynikają z wielu przyczyn. Niewątpliwie jedną z barier instytucjonalnych prowadzących do nie w pełni optymalnego wykorzystania środków publicznych z różnych źródeł alokowanych na zarządzanie zasobami wody w rolnictwie jest fragmentacja obecnego systemu. Podjęta inicjatywa Lokalnych Partnerstw Wodnych ma na celu zacieśnienie współpracy wszystkich podmiotów działających na szczeblu regionalnym i lokalnym w zakresie gospodarowania wodą.

 

 

 

 

 

 

 
 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


Czerwiec  2020

W numerze….

 

 

 

 

 

 

Co POTEM?

Uczciwa odpowiedź na to pytanie brzmi jak refren popularnej piosenki przed mundialem w Barcelonie: „tego nie wie nikt”. Praktycznie wszystkie krajowe oraz światowe prognozy i szacunki z końca ubiegłego roku nie przewidywały lub nie doszacowały: skali, zasięgu i czasu trwania pojawiających się kolejnych groźnych, niekorzystnych uwarunkowań dotykających praktycznie cały świat. Mimo zapowiadanego spowolnienia gospodarczego na świecie wynikającego z cyklu gospodarczego spodziewano się, że przebieg procesów gospodarczych nie będzie istotnie odbiegał od średnich wieloletnich. Także publikowane od początku 2019 r. prognozy dotyczące stanu polskiego i światowego  rynku żywnościowego w 2020 r. były umiarkowanie pozytywne. Wskazywały, że mimo zapowiadanego spowolnienia gospodarczego na świecie, niesprzyjających warunków przyrodniczych w wielu regionach globu spowodowanych zmianami klimatu, sytuacja na głównych rynkach żywnościowych będzie stabilna.

 

Mięso świń rodzimych ras

Poglądy na temat wartości odżywczych i zdrowotnych mięsa wieprzowego są różne, aczkolwiek panuje powszechna opinia, iż owe mięso zawiera dużą ilość cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, które negatywnie wpływają na zdrowie ludzi. Związane jest to z brakiem wiedzy na temat produktów wieprzowych oraz sprzecznymi wynikami badań na temat wartości odżywczych. Jednakże świadomość konsumencka i zapotrzebowanie na regionalne produkty rośnie. Możemy zaobserwować coraz większe zainteresowanie konsumentów pochodzeniem produktów. Interesuje ich w jakich warunkach były utrzymywane zwierzęta, czym były żywione, czy miały zachowany odpowiedni dobrostan.

 

Są jeszcze szczęśliwe krowy

Państwo Monika i Dariusz Bartczakowie otrzymali w zeszłym roku Grand Prix w kategorii produkcja zwierzęca w XVI edycji ogólnopolskiego konkursu „Rolnik Pomorza i Kujaw”. Pojechałam do Samszyc w gminie Osięciny, aby przeprowadzić wywiad z laureatami.

 

 

Ile ziemi, ile pozostałych aktywów?

Ile ziemi, ile pozostałych aktywów na wyposażeniu rolnika jest wymagane dla uzyskania zadowalającej wydajności i dochodowości pracy? Porównujemy wpływ wyposażenia pracującego w ziemię i pozostały majątek na efekty pracy dla podstawowych typów rolniczych (TF) gospodarstw w woj. kujawsko-pomorskim. Przedmiotem porównań są gospodarstwa specjalizujące się w chowie zwierząt ziarnożernych (świnie, drób) TF50, z bydłem mlecznym (TF45), polowe (TF15) oraz gospodarstwa wielostronne (TF80).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Maj 2020

W numerze….

.

 

 

 

 

 

Zagrożenie COVID-19

Informacja dla rolników, plantatorów

Zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego 

Podstawowe wymagania

Osoby chore i wykazujące objawy chorobowe nie mogą pracować w zakładach spożywczych, dotyczy to również rolników i ich rodzin. Wynika to zarówno z ogólnych wymagań higienicznych przy produkcji żywności, jak również z aktualnego zagrożenia Covid-19. Dlatego też konieczne jest unikanie bliskiego kontaktu z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego (kichanie, kaszel).

Jaki będzie maj?

Piszę ten artykuł w połowie kwietnia. Masowo ruszyły siewy warzyw, takich jak marchew i cebula. Oczywiście co bardziej niecierpliwi posiali te warzywa oraz pietruszkę znacznie wcześniej. Obecnie na Kujawach jest bardzo sucho. Czasami też dość mocno wieją wiatry i uprawione pola zamieniają się w pustynie. W tym czasie producenci warzyw kapustnych zaczynają też nasadzenia w otwartym gruncie.

Cyfryzacja w rolnictwie

W dzisiejszych czasach technologie rozwijają się w niewiarygodnie szybkim tempie. Również w codziennej pracy rolnicy z całej Polski sięgają po coraz to nowsze rozwiązania. Teraz prawie wszyscy posiadają telefon komórkowy, a co drugi rolnik ma w nim dostęp do internetu. Nowoczesne modele aparatów (tzw. smartfony) pozwalają na instalowanie przez użytkowników różnych aplikacji. Specjalnie z myślą o rolnikach powstały programy na telefony, które można wykorzystywać w zarządzaniu gospodarstwem. Stanowią one przydatny element ułatwiający powszednią pracę.

Kodeks Etyki Żywnościowej

Szybki rozwój wymiany międzynarodowej, wzrost liczby pośredników i oderwanie producenta od bezpośrednich relacji z konsumentem sprawia, że rośnie znaczenie stosowania zbiorów zasad etycznych na poszczególnych etapach łańcucha żywnościowego. Polska jest ważnym producentem żywności, który dzięki wysokiej jakości swoich produktów, zwłaszcza dzięki niskiej zawartości różnego rodzaju wtórnych dodatków i zanieczyszczeń, cieszy się dobrą renomą. Zdarzające się nieprawidłowości są efektem działań znikomej, ale niestety zauważalnej grupy nieuczciwych podmiotów, co wpływa na wizerunek całej branży producentów żywności.

 


 

Kwiecień 2020


W numerze…..

 

 

Czy komin musi kopcić?

Pamiętam z dzieciństwa, że by podkreślić, iż dom jest zamieszkały koniecznie trzeba było narysować dymek nad kominem. Ta narracja ciągle towarzyszy mojemu pokoleniu i dlatego dziś tak łatwo jest nam wmówić, że problem czystego powietrza można rozwiązać tylko w jeden sposób, poprzez likwidację ogrzewania na paliwa stałe albo przynajmniej przez kosztowną wymianę pieca. Czy rzeczywiście tak jest?

Zalecane odmiany kukurydzy

30 stycznia br. odbyło się posiedzenie Kujawsko-Pomorskiego Zespołu Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego. Głównym celem spotkania było ustalenie Listy odmian zalecanych (LOZ) do uprawy w województwie kujawsko-pomorskim na rok bieżący. W zależności od kierunku użytkowania kukurydzy, jak i grup wczesności, Lista odmian zalecanych na 2020 rok przedstawia się następująco.

Jak osiągnąć sukces?

W styczniu br. państwo Malwina i Jacek Górscy odebrali Grand Prix w kategorii produkcja zwierzęca podczas XVI edycji konkursu „Rolnik Pomorza i Kujaw”. Wybrałam się do Kolonii Czamanin w gminie Topólka, żeby się dowiedzieć, w jaki sposób osiąga się sukces. Pan Jacek zajmuje się hodowlą zarodową trzody chlewnej.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepisy na święta

Święta Zmartwychwstania Pańskiego to najważniejsze święto chrześcijańskie i tradycja każe je obchodzić z suto zastawionym stołem. Pisząc ten tekst wiemy już, że w tym roku wiele elementów tradycyjnych obchodów będzie wyglądać inaczej niż zwykle ze względu na pandemię wywołaną przez koronawirusa. Mamy nadzieję, że chociaż zjemy wielkanocne dania i doczekamy zdrowszych czasów. Czego sobie i Państwu życzymy.  

 


 

Marzec 2020

 

W numerze…..

 

 

   

Co dzieje się z klimatem?

Pogoda w ostatnich latach coraz bardziej różni się od tej, którą pamiętam z okresu dzieciństwa (lata 70.–80. XX w.), kiedy w maju padały często deszcze, latem było ciepło, ale okresy upałów były krótkie, a zimą najczęściej od początku grudnia był śnieg, który często leżał nawet do marca.

Obecnie temperatury latem i zimą są zdecydowanie wyższe niż kiedyś. Często występują susze, a później gwałtowane opady kończące się powodziami. Kiedyś rzadko spotykane silne wiatry, dziś stają się normą. Powstaje pytanie, dlaczego tak się dzieje i czego należy spodziewać się w przyszłości?

Lista Odmian Zalecanych

30 stycznia br. odbyło się posiedzenie Kujawsko-Pomorskiego Zespołu Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego, podczas którego na podstawie wyników doświadczeń PDO utworzono Listę odmian zalecanych (LOZ) dla województwa kujawsko-pomorskiego na rok 2020. Znajdujące się na tej liście odmiany cechuje duża przydatność do uprawy w warunkach naszego województwa.

Lista odmian zalecanych obejmuje odmiany zbóż, rzepaku, grochu siewnego, soi, bobiku, łubinu wąskolistnego i żółtego, ziemniaka jadalnego, kukurydzy oraz od tego roku także ziemniaka skrobiowego.

Dopłaty za dobrostan zwierząt

Od połowy marca rusza działanie „Dobrostan zwierząt”, którego celem jest zachęcenie rolników do stosowania podwyższonych warunków dobrostanu zwierząt. Działanie nie jest działaniem inwestycyjnym i nie uwzględnia pokrycia kosztów związanych ze zmianą warunków utrzymania zwierząt. Wsparcie otrzymają rolnicy, którzy podejmą się utrzymania zwierząt w warunkach wykraczających ponad obowiązujące normy krajowe. Dopłaty będą rekompensować dodatkowe, poniesione przez rolnika koszty lub utracone dochody związane z wprowadzeniem podwyższonego dobrostanu.

Dieta – klucz do zdrowia

Wiadomo nie od dziś, że prawidłowe odżywianie jest bardzo ważne dla naszego zdrowia. Racjonalna, zbilansowana dieta pozwala uniknąć wielu chorób, takich jak m.in. nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2, otyłość, niedokrwistość, osteoporoza. Wynikiem złego odżywiania może być także zmęczenie, osłabienie koncentracji oraz niedobory pokarmowe. Istnieje kilka zasad zdrowego żywienia, które pozwolą na utrzymanie naszego organizmu w zdrowiu i dobrej kondycji.

 

 

 

 

 

   

wies-185

wies-184

wies-185

wies-183

wies-182

Wies 181

Wies 180

Wies 179

Wies 178

Wies 177

Wies 176

Wies 175

Wies 174

Wies 173

Wies 172

Wies 171

Wies 170