Perły 2018 rozdane

W minioną niedziele 30 września w Poznaniu, podczas Targów Smaki Regionów 2018, miał miejsce finał XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs wyłonił najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe oraz najlepsze dania i potrawy regionalne. Impreza organizowana jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego. Eliminacje regionalne konkursu odbyły się w maju – podczas targów „Lato na wsi” w Minikowie.

Główne nagrody konkursu – PERŁY otrzymali przedstawiciele naszego regionu:

1. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Białowieży (Bory Tucholskie) za ZUPĘ KURKJOWĄ Z USZKAMI

2. Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp. z o.o. za SER HRABINY

3. Pracownia Lodów Tradycyjnych Daniel Żurkowski za LODY CASSATE

Po rozdaniu nagród można było skosztować najlepszych specjałów ze wszystkich regionów naszego kraju. Stoisko reprezentujące województwo kujawsko-pomorskie cieszyło się dużym powodzeniem. Wszyscy chcieli spróbować lody Cassate i ser Hrabiny. Panie z KGW godnie reprezentowały swój region – ubrane w piękne stroje ludowe serwowały zwycięskie danie. Pochwałom nie było końca.

Poniżej fotorelacja z imprezy.

Beata Chełminiak
KPODR

image_pdfimage_print