Zasady legalnej sprzedaży produktów pierwotnych i przetworzonych – szkolenie stacjonarne

4 sierpnia w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego w Minikowie odbyło się szkolenie pn. „Zasady legalnej sprzedaży produktów pierwotnych i przetworzonych”.

Szkolenie zostało przygotowane z myślą o rolnikach i producentach żywności, którzy chcą rozpocząć działalność przetwórczą, a także sprzedawać nieprzetworzoną żywność wyprodukowaną we własnym gospodarstwie bezpośrednio konsumentom.

Celem spotkania było przekazanie praktycznej wiedzy na temat różnych form legalnej sprzedaży produktów wytwarzanych w gospodarstwach rolnych, takich jak: sprzedaż bezpośrednia, dostawy bezpośrednie, MLO oraz RHD. Podczas szkolenia omówiono min. aktualnie obowiązujące przepisy prawa, wymogi rejestracyjne, kwestie podatkowe, zasady prowadzenia dokumentacji, wymagania dotyczące znakowania produktów.

Szczególną uwagę poświęcono rolniczemu handlowi detalicznemu (RHD) jako formie działalności, która obecnie rozwija się najszybciej i niesie ze sobą najwięcej korzyści dla rolników.

Nie zabrakło również praktycznych wskazówek dotyczących wymagań higieniczno-sanitarnych, jakie muszą spełniać gospodarstwa zajmujące się produkcją żywności. W tej części szkolenia głos zabrała Pani Anna Naglik – specjalista z wieloletnim doświadczeniem w tej dziedzinie.

Tekst: Beata Chełminiak

Zdjęcia: Marzena Nowacka

image_print