XXI edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

 

XXI edycja konkursu

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną
odbędzie się 14 maja 2022 roku w Minikowie podczas Targów „Lato na wsi”

 

Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od wielu lat wytwarzanych tymi samymi metodami, według tych samych receptur. Ważne jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.

Zapraszamy do udziału w konkursie producentów żywności, w szczególności rolników, którzy prowadzą rolniczy handel detaliczny, restauratorów, gospodarstwa agroturystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich, szkoły gastronomiczne oraz wszystkich pasjonatów kuchni tradycyjnej i regionalnej.

Konkurs przebiega dwuetapowo:

I etap – w czasie finału regionalnego w Minikowie – wyłonieni zostaną laureaci w kategoriach

1. Najlepszy regionalny produkt żywnościowy: produkt pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje oraz produkt mieszany

2. Najlepsza potrawa regionalna

  • Sekcja dotycząca produktu odbędzie się w Centrum Transferu Wiedzy I Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego w Minikowie
  • Sekcja dotycząca gastronomii odbędzie się w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie.

II etap to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – wręczone zostaną nagrody na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2022”.

Wielki Finał XXI edycji konkursu odbędzie się 25 września 2022 r., w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

Aby wziąć udział w konkursie należy zapoznać się z następującymi dokumentami:

Dokumenty do pobrania:

Konkurs – produkt regionalny i tradycyjny

Konkurs – potrawa regionalna

Zgłoszenia produktu/produktów oraz dań i potraw należy dokonać przez wypełnienie Kart zgłoszeniowych i odesłanie ich do 22 kwietnia b.r. na adres:

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

89-122 Minikowo

z dopiskiem: NKD – Smaki Regionów

lub osobiście w siedzibie KPODR pokój nr  27

Koordynator wojewódzki konkursu:

Beata Chełminiak
52 386 72 13; 723 692 545
beata.chelminiak@kpodr.pl

 

 

 

 

 

image_pdfimage_print