Integrowana produkcja roślin

 

 

Integrowana produkcja roślin (IP) to nowoczesny system jakości żywności, który w zrównoważony sposób wykorzystuje postęp techniczny i biologiczny w ochronie roślin, nawożeniu i uprawie. System ten, wspierany przez Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej, ma na celu uzyskiwanie wysokiej jakości płodów rolnych przy jednoczesnym zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowia ludzi i zwierząt oraz ochronie środowiska.

W ramach integrowanej produkcji promowane są m.in.:

– właściwa agrotechnika,

– kwalifikowany materiał siewny,

– właściwy dobór odmian,

– prawidłowy płodozmian,

– racjonalne nawożenie gleby,

– stosowanie dostępnych metod niechemicznych,

– prowadzenie notatnika IP.

Aby skutecznie realizować założenia integrowanej produkcji roślin, należy:

– korzystać z metodyk integrowanej produkcji zatwierdzonych przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa,

– aktualizować wiedzę z zakresu rozpoznawania szkodników, chorób i chwastów,

– prawidłowe rozpoznawać objawy niedoboru składników odżywczych i zaburzeń równowagi fizjologicznej,

– trafnie oceniać fazy rozwojowe roślin,

– dbać o naturalnych wrogów szkodników.

Dzięki konsekwentnemu stosowaniu tych zasad integrowana produkcja roślin stanowi skuteczne narzędzie wspierające zrównoważone rolnictwo oraz podnoszące jakość i bezpieczeństwo wytwarzanej żywności.

Skip to content