Poszukiwanie alternatywnych komponentów paszowych dla bydła mięsnego w obszarach suszy glebowej
25 listopada br. w Zdziersku a następnie w gospodarstwie ekologicznym Państwa Zdziarskich odbyło się szkolenie pn. „Poszukiwanie alternatywnych komponentów paszowych dla bydła mięsnego w obszarach suszy glebowej ”. Szkolenie zorganizowane zostało przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Instytut Zootechniki PIB w Balicach.
W dobie zmian klimatycznych, susza, która co roku się nasila, wpływa na spadek ilości i jakość pasz objętościowych, jak np. kiszonki z kukurydzy. Powyższe szkolenie było podsumowaniem projektu, który realizowany był przez Instytut Zootechniki w gospodarstwie ekologicznym Państwa Zdziarskich. Założenia projektu polegały na uprawie i żywieniu zwierząt sorgiem oraz trawą sudańską, roślinami, które w przyszłości mogłyby zastąpić uprawę kukurydzy. Podsumowania wyników powyższego doświadczenia dokonał Pan Piotr Wójcik oraz Agata Karpowicz z Instytutu Zootechniki PIB.
Podczas szkolenia Agnieszka Dobosz-Idzik omówiła cechy jakościowe mięsa pochodzącego z ekologicznej hodowli zwierząt.
Nie zabrakło wykładu pn. „Genetyczne i środowiskowe uwarunkowania parametrów jakościowych wołowiny”, który przedstawiony został przez Pana Grzegorz Skrzyńskiego. Podczas szkolenia mogliśmy również zapoznać się z zagadnieniami dot. wpływu zbilansowanego żywienia na efektywność opasu bydła oraz innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie wentylacji w przeciwdziałaniu stresowi cieplnemu bydła.
Opracowała
Agnieszka Dobosz-Idzik
KPODR Minikowo










