BARWY LATA JESIENIĄ w OGRODZIE – w Minikowie każdy znalazł coś dla siebie

Jesienna Wystawa Ogrodnicza – Barwy Lata – Jesienią w Ogrodzie

Na terenach wystawowych KPODR w Minikowie odbyła się Jesienna Wystawa Ogrodnicza pn. BARWY LATA – JESIENIĄ W OGRODZIE, połączona z promocją karpia nakielskiego pn. „KARP NIE TYLKO NA ŚWIĘTA”.

Organizatorami tej imprezy byli: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie i Gospodarstwo Rybackie w Ślesinie. Oprócz kiermaszu ogrodniczego, na którym zakupić można było jesienny asortyment roślin, odwiedzający mogli zdegustować i zakupić potrawy i przetwory serwowane przez koła gospodyń wiejskich i lokalnych wytwórców żywności, zakupić miody odmianowe, produkty pszczele i oczywiście karpia nakielskiego, który od kilku już lat jest drugim filarem tego jesiennego festynu. A chętnych na jego zakup nie brakowało.

„KARP NAKIELSKI” znany jest już od dawna, a smakoszom tej ryby zachwalać jego walorów nie potrzeba. Promocja ryb podczas jesiennego eventu miała na celu zachęcenie do ich spożywania przez cały rok pod różnymi postaciami, a nie tylko jak to jeszcze niedawno bywało – w okolicy Świąt Bożego Narodzenia. Na stoisku Gospodarstwa Rybackiego ze Ślesina zaopatrzyć się  można było w świeżą, filetowaną oraz smażoną rybę.

Dodatkową atrakcją, która na stałe wpisała się w program imprezy był pokaz drobnego inwentarza. W tym roku niestety bez udziału drobiu, ale z gołębiami rasowymi, królikami i przesympatycznymi alpakami.

Nad niebem Minikowa i okolicy co pewien czas pojawiały się samoloty, a to za sprawą Zlotu samolotów lekkich i motolotni oraz odbywających się w tym czasie Zawodów „Na celność lądowania”. Chętni mogli również za ich pośrednictwem podziwiać okolicę z lotu ptaka.

Zainteresowani ekologią sprawdzali swoją wiedzę w konkursie ekologicznym pn. „Człowiek i środowisko”. Głównym jego celem było promowanie zachowań z zakresu ochrony środowiska i przyrody, upowszechnianie wiedzy ekologicznej oraz zachęcenie do aktywnego udziału mieszkańców województwa w zapobieganiu degradacji środowiska. Nagrodą dla uczestników za poprawne rozwiązanie testu były zestawy roślin.

W Minikowie gościliśmy ponad 100 wystawców i ok. 12 tysięcy odwiedzających.

Kolejna edycja Barw Lata – Jesienią w Ogrodzie  już za rok. A my organizatorzy już dzisiaj zapraszamy do Minikowa 11 listopada na „Święto Gęsi na Krajnie”.

 

 

Święto Ziemniaka

Wydarzenie to było swego rodzaju realizacją strategii „Od pola do stołu”. W ramach Krajowych Dni Pola w Minikowie 6 firm hodowlanych prezentowało łącznie 30 odmian ziemniaka. Odmiany te można było zwiedzać na kolekcji i porównywać między sobą oceniając potencjał hodowlany każdej z nich.

Zorganizowano także 2 konkursy

Konkurs – „Najsmaczniejsza odmiana ziemniaka będący kontynuacją konkursów jakie odbywały się w Przysieku podczas festynu „Barwy lata Dary jesieni od 2007 roku.

W konkursie  „Najsmaczniejsza odmiana ziemniaka Minikowo 2021” wzięło udział 6 Hodowli ziemniaka, które zgłosiły do konkursu po 1 odmianie. Wszystkie odmiany konkursowe pochodziły z jednego pola – kolekcji odmian Krajowych Dni Pola Minikowo 2021.

Do konkursu zgłoszono odmiany, które oznakowano  literami – poniżej;

  1. Odmiana  SORAYA zgłoszona przez NORIKA Polska Sp. z o.o.                                   ( A )
  2. Odmiana CORINNA zgłoszona przez Europlant Polska Sp. z o.o.                              ( B )
  3. Odmiana PIWONIA zgłoszona przez Hodowlę Ziemniaka Zamarte Sp. z o.o.      ( C )
  4. Odmiana QUEEN ANNE zgłoszona przez SOLANA Polska Sp. z o.o.                         ( D )
  5. Odmiana RANOMI zgłoszona przez AGRICO Polska Sp. z o.o.                                   ( E )
  6. Odmiana MAGNOLIA zgłoszona przez PMHZ Strzekęcino Sp. z o.o.                       ( F )

 

 W konkursie oddało głos 146 konsumentów

I miejsce zdobyła odmiana SORAYA – na którą oddano 55 głosów                         ( A )

II miejsce zdobyła  odmiana  QUEEN ANNE – na którą oddano 36 głosów           ( D )

III miejsce zdobyła odmiana PIWONIA – na którą oddano 26 głosów.                   ( C )

Konkurs miał opiekę merytoryczną ze strony IHAR O/Jadwisin.

Komisji konkursowej przewodniczył dr inż. Wojciech Nowacki.

Dodatkowo w ramach Święta Ziemniaka odwiedzający wydarzenia w Minikowie mieli okazję spróbować najsmaczniejszych odmian ziemniaka każdego z hodowców. W tym celu odmiany te zostały uparowane i oferowane odwiedzających w ramach degustacji. Wydano około 1000 porcji ziemniaków parowanych. (W promocji wzięło udział 16 odmian jadalnych w tym wszystkie konkursowe).

Konkurs – „Ziemniak w tradycji Kujaw i Pomorza”

Jest to konkurs na najsmaczniejszą tradycyjną potrawę z ziemniaka. Trzyosobowe jury oceniało potrawy pod względem walorów smakowych i zapachowych, estetyki i sposobu podania, sposobu zaprezentowania oraz związku z historią, tradycją regionalną. Do Minikowa przybyło 12 Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń zrzeszających aktywne kobiety. Łącznie do konkursu przedstawiono 26 potraw. Jury miało bardzo trudne zadanie w wybraniu najsmaczniejszych. Panie prezentowały się pięknie w wielobarwnych strojach, ciekawie opowiadały o starych przepisach swych mam i babć na babki ziemniaczane, zupy, kotlety, pierogi, krokiety i placki.

Po dokonaniu oceny wszystkich potraw komisja postanowiła przyznać:

I miejsce – KGW „Od Pokoleń w Mierzynku” za krokiety ziemniaczane polane sosem pomidorowo- czosnkowym

II miejsce – KGW Brzeźno za kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

III miejsce – KGW Pturek za polewkę z ziemniakami i ogórkiem kiszonym

 

Pokaz drobnego inwentarza

Celem pokazu drobnego inwentarza było pokazanie bioróżnorodności zwierząt takich jak, gołębie rasowe i króliki rasowe utrzymywanych w regionie kujawsko-pomorskim. Hodowcy, którzy prezentowali swój dorobek hodowlany to przedstawiciele regionalnych związków i stowarzyszeń hodowców drobnego inwentarza i Krajowego Związku Hodowców Królików Rasowych.

Podczas Pokazu można było zobaczyć króliki ras dużych i średnich oraz małych: belgijski olbrzym szary, belgijski olbrzym biały, olbrzym srokacz, kalifornijski czarny, nowozelandzki czerwony, wiedeński czarny, wiedeński szary, francuski baran w różnych odmianach barwnych, hermelin, wielki jasnosrebrzysty.

Wśród gołębi można było zobaczyć m.in. takie rasy jak: ryś polski, pawik, berliński krótkodzioby, alsztamer, karier, gołąb rzeszkowski, tulski żarowy, rumuńska sroka brodata, sokół gdański, garłacz górnośląski, pocztowe staropolskie, dragony.

Oprócz tego zobaczyliśmy alpaki oraz ptaki egzotyczne: papuga czerwonoskrzydła, rozela białolica, papuga tarczowa, rozela królewska czerwona, nimfa falista, modrolotki żółte, świergotki seledynowe opalowe, gołąbki diamentowe.

 

 

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Kujawsko Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie wrazz Polską Izbą Produktu Regionalnego organizuje konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, jeden z najważniejszych konkursów promujących tradycje kulinarne naszego regionu.

W tym roku była to  XX  jubileuszowa edycja konkursu na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.

Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od wielu lat wytwarzanych tymi samymi metodami, według tych samych receptur. Ważne jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.  

W konkursie wzięli udział producenci żywności, w szczególności rolnicy, którzy prowadzą rolniczy handel detaliczny (RHD), oraz działalność marginalną, lokalną, ograniczoną (MLO), restauratorzy, gospodarstwa agroturystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich oraz pasjonaci kuchni tradycyjnej i regionalnej.

W czasie finału regionalnego w Minikowie – wyłonieni zostali laureaci w kategoriach  Najlepszy regionalny produkt żywnościowy: produkt pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje oraz Produkt mieszany oraz Najlepsza potrawa regionalna

 

Dzień Kukurydzy, Soi, Buraka cukrowego i Ziemniaka

Wydarzenie to jest jesienną odsłoną Krajowych Dni Pola Minikowo 2021. Na kolekcji odmian zlokalizowanej w Minikowie, 19 września w godz. od 9:00 do 14:00 prezentowaliśmy potencjał odmian roślin późno schodzących z pola. Odwiedzający wydarzenie mogli zwiedzać bogatą kolekcję:

  • 115 odmian kukurydzy prezentowanych przez 19 firm
  • 30 odmianziemniaka prezentowanych przez 6 firm
  • 21 odmian buraka cukrowego prezentowanych przez 7 firm
  • 13 odmian soi prezentowanych przez 6 firm

W ramach wydarzenia, wspólnie z Polskim Związkiem Producentów Kukurydzy zorganizowany został Dzień Kukurydzy wraz z konferencją pn.: „Kukurydza Ziarnem Przyszłości” realizowaną w ramach unijnego programu Seeds for Future. Podczas konferencji realizowane były następujące wykłady:

10:30 – 11:00  Sukces uprawy kukurydzy zależy od odmiany i europejskiej jakości nasion

prof. dr hab. Tadeusz Michalski, PZPK w Poznaniu

11:00 – 11:30  Europejski Zielony Ład a ochrona kukurydzy przed chwastami, szkodnikami i chorobami

dr hab. inż. Paweł Bereś, IOR-PIB w Poznaniu, Oddział w Rzeszowie

11:30 – 12:00  Różne węglowodany w kukurydzy

dr hab. inż. Piotr Dorszewski, KPODR w Minikowie

Uczestnicy wydarzenia mogli uczestniczyć także w pokazie zbioru kukurydzy na kiszonkę, w ramach którego omówione zostały poszczególne frakcje sieczki i proces zakiszania.

Dodatkowo na stoisku Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka rolnicy mogli skorzystać z bezpłatnej analizy składu chemicznego pasz oraz z doradztwa żywieniowego. Na bazie dostarczonych roślin kukurydzy było można określić optymalny termin zbioru na kiszonkę.

Dla zwiedzających kolekcję odmian oraz dla uczestników konferencji przewidziano poczęstunek na polu.

 

 

Podsumowanie konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne
oraz konferencja pn. "Nowe podstawy prawne rolnictwa ekologicznego.
Jak unikać starych błędów po 1 stycznia 2022 r."

 

19 września 2021 roku w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego odbyło się podsumowanie etapu wojewódzkiego konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne.

Konkurs na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne stał się już tradycją, gdyż organizowany jest od wielu lat zarówno na szczeblu wojewódzkim jak i  krajowym. Na szczeblu krajowym organizatorem konkursu jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu,  Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego.

Tegoroczny etap wojewódzki konkursu nasz Ośrodek przeprowadził we współpracy z Kujawsko – Pomorskim Urzędem Marszałkowskim, Kujawsko-Pomorską Izbą Rolniczą oraz Terenowym Oddziałem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Bydgoszczy.

Celem Konkurs na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne jest prezentacja dobrych praktyk stosowanych w rolnictwie ekologicznym, zarówno w produkcji roślinnej jak i zwierzęcej oraz upowszechnienie innowacyjnych metod produkcji rolniczej. Zadaniem konkursu jest inspirowanie rolników do podejmowania wyzwań i działań w zakresie rolnictwa ekologicznego.

W tegorocznej edycji wojewódzkiego etapu konkursu udział wzięło 5 gospodarstw ekologicznych o różnorodnym profilu produkcji.

Film z opisem gospodarstw:

WYNIKI
Zwycięzcami zostali Państwo Piotr i Maciej Zdziarscy, właściciele rodzinnego gospodarstwa ekologicznego z miejscowości Łabiszyn Wieś, w gminie Łabiszyn, w powiecie żnińskim.

Drugie miejsce zajęli państwo Monika i Radosław  Gawineccy z miejscowości Narkowo, gmina Dobre, powiat radziejowski.

Trzecią laureatką została pani Anna Stępień z miejscowości Kiełpin, gmina Tuchola,  powiat tucholski.

w konkursie wyróżniono dwa gospodarstwa

Biocuda pana Macieja Burczyńskiego, z miejscowości Luszkówko, w gminie Pruszcz
w powiecie świeckim

Gospodarstwo ekologiczne pana Kamila Jachymskiego oraz EKO-MŁYN pana Kazimierza Jachymskiego

Promocja rolnictwa ekologicznego jest niezwykle ważna m.in. ze względu na zwiększanie świadomości konsumentów na temat jakości produktów ekologicznych. Istotna jest również dostępność produktów ekologicznych dla klientów, szczególnie na rynku lokalnym. Prowadzenie produkcji ekologicznej jest również wyrazem troski o środowisko naturalne.

 

Konferencja dotycząca zmian w rolnictwie ekologicznym

W Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego odbyła się konferencja pn. „Nowe podstawy prawne rolnictwa ekologicznego. Jak uniknąć starych błędów po 1 stycznia 2022r.” Wykład uświetnił uroczyste podsumowanie etapu wojewódzkiego Konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne. Wydarzenie wzbudziło duże zainteresowanie zarówno rolników, którzy od wielu lat prowadzą gospodarstwa ekologiczne, tych którzy stawiają pierwsze kroki w ekologicznym systemie produkcji, a także tych, którzy dopiero planują podjąć działalność w tym zakresie. Wykład został wygłoszony przez panią dr Urszulę Sołtysiak, która obecnie reprezentuje Polską Izbę Żywności Ekologicznej, a wcześniej przez wiele lat była dyrektorem jednostki certyfikującej, jest autorką wielu artykułów oraz publikacji z zakresu rolnictwa ekologicznego. Wiedza oraz doświadczenie zawodowe prelegentki miało ogromne znaczenie dla słuchaczy z uwagi na fakt, że przepisy prawne są trudnym tematem,  który należy przełożyć na praktyczne zastosowanie. Pani dr Urszula Sołtysiak  w bardzo przystępny sposób omówiła planowane zmiany w przepisach prawnych, objaśniła zawiłe procedury oraz zwróciła uwagę na najczęściej popełniane błędy podczas prowadzenia gospodarstwa w systemie produkcji ekologicznej. Wiedza zdobyta podczas konferencji z pewnością pomoże rolnikom uniknąć ewentualnych niedociągnięć w prowadzonej dokumentacji. Należy pamiętać, że dokumentacja w rolnictwie ekologicznym jest bardzo obszerna i wymaga wielu zapisów na każdym etapie produkcji. Przy ogromie pracy w gospodarstwie ekologicznym prowadzenie szczegółowych zapisów i rejestrów  jest dla rolników sporym wyzwaniem, dlatego tak ważna jest znajomość procedur i przepisów prawnych.

 

 

 

Konkurs „Człowiek i środowisko”

19 września br. podczas Jesiennej Wystawy Ogrodniczej w Minikowie pn. „Barwy Lata Jesienią w Ogrodzie” odbył się konkurs wiedzy ekologicznej pn. „Człowiek i środowisko”. Głównym założeniem konkursu było promowanie działań mających na celu poszerzanie i upowszechnianie wiedzy z zakresu ekologii i ochrony środowiska. Stoisko  Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Rolniczego w Minikowie, na którym odbywał się konkurs cieszyło się dużym powodzeniem i zainteresowaniem odwiedzających. Pracownicy Działu Ekologii i Ochrony Środowiska przygotowali test, który składał się z 10 pytań. Komisja konkursowa wyłoniła 3 laureatów, 7 wyróżnionych i 40 uczestników. Nagrodami były zestawy roślin ufundowane przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej        w Toruniu.

Natalia Czyżewska-Suchoń

 

XX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

19 września w Minikowie odbył się finał regionalny XX jubileuszowej edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. Jest to jeden z najważniejszych konkursów promujących tradycje kulinarne naszego regionu.

Organizatorkami konkursu byli: Kujawsko Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Polska Izba Produktu Regionalnego. Patronat nad konkursem sprawował Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu. Głównym sponsorem nagród był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

W konkursie brali udział producenci żywności – rolnicy, którzy prowadzą rolniczy handel detaliczny (RHD), oraz działalność marginalną, lokalną, ograniczoną (MLO), restauratorzy, gospodarstwa agroturystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich oraz pasjonaci kuchni tradycyjnej i regionalnej.

Do konkursu zakwalifikowano 45 produktów oraz 9 potraw.

W skład komisji oceniającej produkty wchodzili: przewodnicząca Pani Izabela Byszewska z Polskiej Izby produktu Regionalnego, Pani Beata Darowska z Urzędu Marszałkowskiego oraz Pan Dominik Orłowski z Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej.

Potrawy oceniała komisja w składzie: Pani Grażyna Kurpińska reprezentująca Polską Izbę Produktu Regionalnego, Pani Izabela Chudzyńska z Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy oraz Pan Marek Witkowski z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa – Oddziału Regionalnego w Bydgoszczy. Jury oceniało walory smakowe, wygląd potrawy oraz co najważniejsze związek z dania i potraw z regionem i jego tradycjami.

Podsumowanie konkursu rozpoczęło się od wręczenia przez dyrektora KPODR Pana Ryszarda Zarudzkiego Pani Izabeli Byszewskiej podziękowań za wieloletnią współpracę w związku z jubileuszem XX – lecia konkursu. Nagrody w tym roku wręczał wiceminister rolnictwa Pan Ryszard Kamiński, Pani Izabela Byszewska przewodnicząca Jury oraz wicedyrektor KPODR Pani Lidia Lewandowska.

Wyniki XX edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Część produktowa

w kat. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, podkat. Produkty i przetwory mięsne

I miejsce: Kiełbasa borowiacka, KGW Brzeźno „Żurawinki”

I miejsce: Słoikowa, Śledź Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek

Wyróżnienie: Okrasa, KGW Sośno

w kat. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, podkat. Produkty i przetwory z ryb

Wyróżnienie: Karaś złocisty w zalewie octowej, Agroturystyka „Arkadia”

w kat. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, podkat. Produkty mleczne

I miejsce: Ser pleśniowy „Szlachcic”, Gospodarstwo Rolne Ślesin

Wyróżnienie: Ser kozi dojrzewający z czarnuszką, GR Emilia Witkowska KOZIEŁAWY

w kat. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, podkat. Miody

I miejsce: Miód nawłociowy, Pasieka „Pszczele Wzgórze” Witold Kwapiński

w kat. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego, podkat. Przetwory owocowe

I miejsce: Brzad susz owocowy, Gospodarstwo Sadownicze Ilona i Jan Sikora Morzewiec

I miejsce: Agrest w syropie, Przedsiębiorstwo Elpol Elżbieta Muzolf

Wyróżnienie: Gruszki babuni w zalewie octowej, KGW Tuchola

Wyróżnienie: Galaretka z czarnej porzeczki, RHD Gospodarstwo Sadownicze E.M. Chabowscy

w kat. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego, podkat. Przetwory warzywne

I miejsce: Marmolada z buraka, KGW Bronisław

Wyróżnienie: Fasolka kiszona, Michał Sędłak

Wyróżnienie: Olej makowy tłoczony na zimno, Michał Musiał

w kat. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego, podkat. Produkty zbożowe

I miejsce: Chleb na zakwasie, Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza

w kat. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego, podkat. Wyroby cukiernicze

I miejsce: Piernik notecki, KGW PTUREK

Wyróżnienie: Piernik, Stowarzyszenia KGW JAGNA Tłuchowo

w kat. Napoje regionalne, podkat. Napoje bezalkoholowe

I miejsce: Zielona lemoniada, Anna Romanowska

Wyróżnienie: Ocet piwny, „Specjały spod strzechy” Józef Siadak

w kat. Napoje regionalne, podkat. Napoje alkoholowe

I miejsce: Piwo jasne pełne „Gruczniak”, GRUCZNIAK Elżbieta Górska

w kat. Inne produkty regionalne

I miejsce: Smarowidło kujawskie z dodatkiem domowej nalewki z jarzębiaku, Akademia Szkoleniowa AS Branżowa Szkoła I Stopnia

Wyróżnienie: Nadzionko Babuni, RHD Marzena i Paweł Szczepańscy

Część gastronomiczna

I miejsce: Zupa z karpia i karp w polskim sosie na Wilją, KGW Mokrzanki

II miejsce: Borowikowa i zrazy Gerwazego, PHU Hanna Lewandowska, Zespół Pałacowo-Parkowy Runowo

III miejsce: Chłodnik kujawski i kajka w śliwkach, Restauracja Pirzok Paula Czarnecka

Nominacje do PERŁY:

  1. Konfitura z borówki czerwonej, KGW – Małgorzata Wesołowska-Piesik
  2. Olej rzepakowy tłoczony na zimno, Michał Musiał
  3. Pączki drożdżowe parzone, Stowarzyszenia KGW JAGNA Tłuchowo
  4. Zupa z karpia i karp w polskim sosie na Wilją, KGW Mokrzanki

Krajowa Kapituła Konkursu oceni i wybierze dania i produkty spośród nominowanych do „Perły”. Przyznane nagrody zostaną wręczone na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2021”.

Wielki Finał XX edycji konkursu odbędzie się 3 października 2021 r., w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

 

Konkurs AGROLIGA 2021 – etap wojewódzki

Wykład inaugurujący seminarium przeprowadziła prof. nzw. dr hab. Elżbieta Szymańska, ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Tematem wystąpienia było „Zarządzanie rozwojem w sektorze rolnym – wzrost konkurencyjności, innowacyjność i nowe technologie w rolnictwie”. Uroczystego wręczenia nagród i wyróżnień w dwóch kategoriach: rolnicy i firmy dokonał dyrektor KPODR dr Ryszard Zarudzki, Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi dr Ryszard Kamiński oraz zastępca dyrektora KPODR Lidia Lewandowska.

WYNIKI

Mistrza Województwa kujawsko-pomorskiego w kategorii – Paweł Rybacki ze Świerkocina

Wicemistrz Województwa kujawsko-pomorskiego w kategorii – Patryk Chojnicki z Makówca

Laureatami konkursu w kategorii gospodarstw rolnych zostali:

Katarzyna Bukowska z Dąbrowy Chełmińskiej

Krzysztof Chmielewski z Kołdrąbu

Sławomir Humański z Rabinowa

Marek Jurkiewicz z Nowogrodu

Ryszard Lesicki z Padniewka

Małgorzata Wicińska z Kurkocina

Emilia Witkowska z Ław

Mistrz Województwa kujawsko-pomorskiego kategorii firm Państwo Piotr i Anna Doligalscy, Zakład Produkcji Rolnej w Kowrozie Sp. z o.o.

Wicemistrz Wojewódzki kategorii firm – PW „Andrób” Roman Olszewski z Suchorączka

Najważniejsza dla firmy jest jednak satysfakcja Klienta – Jak mówi właściciel „Naszą ambicją jest produkcja

Laureatem w tej kategorii została: firma „Porszak” z Ławiczka

 

Piknik Lotniczy – Zawody na najlepszą celność lądowania

Ponadto na terenie Wystawy odbył się IV Zlot samolotów lekkich i motolotni oraz Zawody „Na celność lądowania”. Chętni mogli również odważyć się i podziwiać okolicę z lotu ptaka.

 

materiał KPODR w Minikowie


 

 

image_pdfimage_print