Wyjazd studyjny pn. „Zioła jako alternatywa dla ekologicznego gospodarstwa rolnego”

W dniach 6-10 października br. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie zrealizował operację: wyjazd studyjny pn. „Zioła jako alternatywa dla ekologicznego gospodarstwa rolnego" wpisaną do Planu Operacyjnego KSOW+ 2025 w ramach PS WPR na lata 2023-2027.

Uczestnicy wyjazdu studyjnego

W wyjeździe uczestniczyli: dyrektor KPODR w Minikowie  Łukasz Urbański, rolnicy ekologiczni z województwa kujawsko-pomorskiego oraz doradcy, którzy aktywnie współpracują z rolnikami ekologicznymi. Wyjazd ten to również wymiana wiedzy praktycznych doświadczeń w zakresie produkcji ekologicznej, innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie, a także uprawy ziół i roślin o wysokiej wartości biocenotycznej. To była również wymiana wiedzy i doświadczeń oraz budowanie trwałych sieci współpracy między rolnikami, przedstawicielami organizacji rolniczych oraz instytucji z Polski i Grecji. Działanie to wspierało wzajemne uczenie się i transfer dobrych praktyk. Uczestnicy wyjazdu mieli okazję zapoznać się z uprawą ziół i innych roślin, m.in. oliwek, szparagów oraz owoców. Dowiedzieli się jak wygląda produkcja i wykorzystanie powyższych roślin w systemie rolnictwa ekologicznego w Grecji. Interesujące były wizyty w miejscach, gdzie greccy rolnicy zrzeszają się w kooperatywy rolnicze. Dzięki tej inicjatywie produkowana żywność trafia bezpośrednio do konsumentów. Wspiera to lokalnych producentów, a troska o zrównoważoną produkcję korzystnie wpływa na zdrowie i środowisko.

Zapraszamy na relację z każdego dnia wyjazdu studyjnego do Grecji pn. „Zioła jako alternatywa dla ekologicznego gospodarstwa rolnego".

 

Dzień I – 6.10.2025 r.

Nasza podróż rozpoczęła się na wyznaczonych miejscach zbiórki w Minikowie i Przysieku. Autokarem przejechaliśmy do Warszawy na Lotnisko Chopina i samolotem polecieliśmy do Grecji. W Salonikach czekał na nas nasz opiekun merytoryczny Christos Markopulos, magister Leśnictwa i Środowiska Naturalnego oraz magister Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Arystotelesa w Salonikach, który powitał nas greckim przysmakiem – figami w czekoladzie. Nocowaliśmy w hotelu Sun Beach Hotel w Agia Triada niedaleko centrum Salonik. Nasz opiekun przestawił nam program wyjazdu i przygotował wykład dotyczący rozwiązań greckich rolników w ramach Wspólnej Polityki Rolnej. Wyjazd został zorganizowany przez greckie biuro podróży Exit Travel.

Dzień II – 7.10.2025 r.

Podczas drugiego dnia uczestnicy odwiedzili Alpha Lavender – Multifunctional Farm & Experiences. Jest to rodzinne gospodarstwo specjalizujące się w ekologicznej uprawie lawendy oraz innych ziół. Wykorzystuje surowce roślinne do produkcji olejków eterycznych. W gospodarstwie uprawia się 160 ha lawendy i 40 ha innych ziół aromatycznych. Zbiór lawendy następuje w maju i jest w pełni zmechanizowany. Zbiera się tylko kwiatostany, które umieszczane są w specjalnych zbiornikach, gdzie za pomocą pary wodnej uwalniane są olejki eteryczne. Poza olejkami powstają też hydrolaty. Z 600 kg kwiatostanów pozyskuje się od 5 do 25 kg olejku. Plantacje nie są nawadniane, ponieważ podlewanie ma negatywny wpływ na jakość surowca bardziej porażanego przez choroby grzybowe. Nie stosuje się również żadnego nawożenia. Plantacje prowadzone są zgodnie z wymogami rolnictwa ekologicznego. Na terenie gospodarstwa znajduje się sklepik z szerokim asortymentem produktów na bazie lawendy i innych aromatycznych ziół, mini zoo oraz pokazowy ogródek z ziołami.

Tekst i zdjęcia: Karina Wroniecka, Dział Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska

 

Odwiedziliśmy również ekologiczną plantację ziół GReco w miejscowości Monopigado. Firma oferuje szeroki asortyment ziół, takich jak gojnik z Olimpu (herbatka górska), czystek, oregano, bazylia, szałwia czy tymianek, które są zbierane ręcznie, zgodnie z tradycją i przy zachowaniu standardów ekologicznych.  Zebrany surowiec jest suszony w tradycyjny sposób, co pozwala zachować jego cenne składniki. Podczas wizyty omówione zostały zasady uprawy ziół, ich zastosowanie i właściwości. Plantacja ziół Greco eksportuje zioła do Polski, posiada duże doświadczenie w uprawie ziół oraz współpracuje z Uniwersytetem Arystotelesa w Grecji.

Tekst i zdjęcia: Agnieszka Dobosz-Idzik, Dział Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska

 

Kolejnym miejscem, które odwiedziliśmy była naturalna suszarnia ziół GReco. Suszenie roślin odbywa się na drewnianych ramkach, na których luźno układa się zioła, lub tworzy się bukiety, które zawiesza się na sznurkach. Miejsca te wietrzone są naturalnie poprzez znajdujące się okna na przeciwległych stronach. Czas suszenia zależy od gatunku rośliny oraz intensywności wietrzenia, np. gojnik suszony jest ok. 15 dni. Podczas tego procesu gojnik traci powyżej 65% swojej wagi. Efektem poprawnego suszenia jest utrzymanie koloru oraz aromatów ziół.

Tekst i zdjęcia: Alicja Kortas-Mrugas, PZDR Tuchola

 

W tym dniu grupa uczestników odwiedziła również ekologiczną winiarnię Moschopolis, położoną w malowniczej miejscowości Monopigado w północnej Grecji. Winiarnia prowadzona jest przez członków Spółdzielni lokalnych producentów wina, wśród których znajdują się również pracownicy Uniwersytetu Arystotelesa w Salonikach. Spotkanie stanowiło doskonałą okazję do poznania metod uprawy winorośli, ekologicznego podejścia do produkcji oraz połączenia tradycji z innowacyjną technologią.

Już na początku wizyty gospodarz podkreślili, że ich działalność opiera się na zasadach rolnictwa ekologicznego. Winorośle uprawiane są bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin, a krzewy prowadzone są w taki sposób, by umożliwić naturalny wypas zwierząt między rzędami. Dzięki temu utrzymuje się równowaga biologiczna, a gleba pozostaje żyzna i zdrowa.

W winiarni Moschopolis powstają wina wysokiej jakości, z pełnym poszanowaniem środowiska. Jak podkreślał właściciel, produkcja wina to proces, w którym ważny jest zarówno człowiek, jak i natura – żaden z tych elementów nie może dominować. Uczestnicy wizyty trafili na szczególny moment w cyklu produkcyjnym – po zakończeniu zbiorów, kiedy winogrona zostały już zgniecione i znajdowały się w różnych etapach fermentacji w beczkach glinianych, drewnianych oraz metalowych. Proces produkcji rozpoczyna się od zbioru i odszypułkowania winogron, następnie owoce są starannie sortowane – tylko najlepsze trafiają do dalszego przetwarzania. Winiarnia posiada nowoczesną linię technologiczną, która pozwala w ciągu jednej godziny przetworzyć nawet 5 ton winogron. Cały proces odbywa się w higienicznych warunkach, a właściciele zwracają szczególną uwagę na czystość i kontrolę jakości. Pozostałości po produkcji – takie jak liście, łodygi i uszkodzone owoce – nie są marnowane. Zostają przekazywane do okolicznych gospodarstw rolnych jako pasza dla zwierząt, co idealnie wpisuje się w ideę gospodarki o obiegu zamkniętym. Sok z wybranych owoców pompowany jest do stalowych zbiorników, gdzie rozpoczyna się proces fermentacji. Uczestnicy mieli okazję skosztować 12-dniowego wina białego i czerwonego, znajdującego się jeszcze w trakcie dojrzewania. Była to niepowtarzalna możliwość porównania smaków na różnych etapach produkcji.

Winiarnia Moschopolis łączy nowoczesne technologie z tradycyjnymi metodami winiarskimi. Część win dojrzewa w drewnianych beczkach, gdzie proces trwa od sześciu miesięcy do dwóch lat. Inne natomiast leżakują w glinianych, wielkich dzbanach, które – dzięki naturalnej porowatości gliny – pozwalają winu „oddychać”. Temperatura wewnątrz tych naczyń pozostaje stabilna, co sprzyja harmonijnemu dojrzewaniu trunku. Każdego dnia winiarze ręcznie mieszają zawartość dzbanów, aby zapewnić równomierny przebieg fermentacji. Gdy proces dobiega końca, owoce naturalnie opadają na dno naczynia, a wino nabiera głębi i charakteru. Moschopolis to niewielka winiarnia, w której przy rozlewaniu win pracują cztery osoby. W ciągu jednego dnia są w stanie napełnić około 4000 szt. butelek, a cały proces butelkowania rocznej produkcji trwa około dwa miesiące. Właściciel winiarni zdradził również plany na przyszłość – rozbudowę obiektu o salę degustacyjną, która pozwoli odwiedzającym poznać nie tylko smak, ale i historię oraz filozofię marki Moschopolis.

Wizyta w winiarni Moschopolis była dla nas doskonałym przykładem, jak małe, ekologiczne gospodarstwo może odnieść sukces na rynku, zachowując przy tym autentyczność i bliski kontakt z naturą. Pokazała też, że innowacje technologiczne mogą iść w parze z szacunkiem dla tradycji, a ekologiczne podejście do produkcji staje się kluczem do zrównoważonego rozwoju. Wyjazd pozwolił nam zrozumieć, że w dzisiejszych realiach rynkowych małe gospodarstwa przetwórcze mają szansę na rozwój dzięki wysokiej jakości produktu, świadomości ekologicznej oraz pasji.

Tekst i zdjęcia: Agnieszka Milanowska, PZDR Inowrocław.

 

W tawernie, przy dźwiękach greckiej muzyki, po pysznym obiedzie, podczas którego serwowano nam tradycyjne greckie dania odbyła się degustacja win z winiarni Moschopolis oraz degustacja herbat ziołowych. Opiekun merytoryczny Chrystos Markopulos przedstawił wykład pn. „Greckie zioła i oliwa z oliwek”. Otrzymaliśmy informacje na temat ziół, które warto uprawiać w Polsce oraz o rodzajach oliw z oliwek.

Dzień III – 8.10.2025 r.

Trzeciego dnia uczestnicy wyjazdu studyjnego odwiedzili Agro-aktywne Centrum Rehabilitacji. Miejsce, to składa się z dwóch części. W jednej strefie znajdują się budynki, które służą dla prowadzenia popołudniowych zajęć dla osób z wykluczeniami (zdrowotnymi, społecznymi). W tygodniu po południu busami, które należą do ośrodka przyjeżdżają dzieci oraz osoby starsze, wiek 5-60 lat na różne zajęcia.

W obiekcie prowadzona jest hipoterapia, są też inne zwierzęta (koty, kury) aby uczyć się dbania i troski o drugą osobę. Poza tym w ośrodku jest teren, na którym można uprawiać warzywa i zioła. W planach jest wykorzystanie tego terenu, aby uczestnicy mogli nauczyć się siać, sadzić, pielęgnować, a później wykorzystywać produkty do gotowania – ponieważ w obiekcie też jest kuchnia, gdzie jest serwowane jedzenie dla uczestników.

W drugiej części obiektu znajduje się Ośrodek rehabilitacji psychospołecznej dla nastolatków z zaburzeniami psychicznymi, które nie mają środowiska rodzinnego, lub dla tych, których tymczasowe oddzielenie od rodziny jest uważane za terapeutyczne. Uczestnicy mieszkają w tym ośrodku i uczą się codziennego życia, miłości, empatii poprzez kontakt z naturą – zwierzętami oraz roślinami.

Tekst i zdjęcia: Julia Zielińska, PZDR Mogilno.

 

Podczas trzeciego dnia wyjazdu studyjnego odwiedziliśmy również ASSPA Stowarzyszenie Producentów Almopia, która w miejscowości Megaplatanos na powierzchni 400 ha uprawia szparagi – 100 ha, czereśnie – 200 ha, kiwi i brzoskwinie. Firma powstała w 2018 roku. Stworzyła ją mała grupa rolników, obecnie kooperatywa liczy 76 członków. Stworzyli oni jednostkę od podstaw, od wykupienia ziemi po budowę budynków. Kooperatywa cały czas rozwija się, a w planach ma powiększenie powierzchni oraz wybudowania nowego magazynu. Jednostka uprawia białe szparagi, które objęte są certyfikatem ekologicznym. W tej części Grecji są bardzo dobre gleby, dzięki temu produkty są dobrej jakości.

Przy szparagach, prace rozpoczynają się w lutym, przy czereśniach zbiory są w maju.  W sezonie pracuje ok 80 pracowników, na co dzień 3-4 osoby.  Szparagi eksportowane są głownie do Francji, Niemiec i Holandii, sprzedawane są bez pośredników do supermarketów. Kooperatywa stasuje praktykę od pola do stołu.

Kooperatywa w ostatnich latach osiąga bardzo dużo przychodów, mało korzysta ze środków zewnętrznych, część zysku przeznaczona jest na rozwój. 

Uczestnicy wymienili się pytaniami i wiedzą z właścicielem. 

Tekst i zdjęcia: Lidia Skrobiszewska, PZDR Toruń.

 

W tym dniu mieliśmy okazję odwiedzić największą na Bałkanach, certyfikowaną, ekologiczną szkółkę produkującą sadzonki roślin Ktima Bioma, która powstała w 2005 roku i od początku swojej działalności stawia na ochronę tradycyjnych odmian oraz rozwój rolnictwa ekologicznego. W ofercie szkółki znajdują się wyłącznie rośliny ekologiczne – warzywa (m.in.: jarmuż, kapusta, brokuły, sałata, pomidory, cebula), zioła (m.in.: oregano, gojnik, szałwia, tymianek), a także jadalne kwiaty i truskawki. Ktima Bioma produkuje rocznie około 17 milionów sadzonek, które trafiają zarówno na rynek lokalny, jak i do klientów zagranicznych. Rośliny eksportowane są m.in. do Bułgarii, Cypru, Albanii, Włoch i Rumunii. Firma współpracuje z blisko 2000 klientami z Grecji. Odbiorcami są zarówno profesjonaliści, jak i ogrodnicy amatorzy. Ktima Bioma dysponuje nowoczesnymi maszynami i infrastrukturą, które umożliwiają w pełni ekologiczny proces produkcji – od nasionka aż po gotową sadzonkę. Każdy klient otrzymuje certyfikaty potwierdzające ekologiczne pochodzenie roślin. Przyczyniając się to do ochrony różnorodności biologicznej i dziedzictwa rolniczego regionu firma prowadzi bank nasion tradycyjnych, w którym przechowywane są pierwotne odmiany roślin uprawianych od wieków. Oprócz produkcji sadzonek firma oferuje również wsparcie doradcze – przygotowuje dla klientów biznesplany, analizuje potrzeby klientów i pomaga dobrać odpowiednie rośliny. Ta pomoc jest bezpłatna, ponieważ filozofia Ktima Bioma opiera się na zasadzie wzajemnego rozwoju.

Ktima Bioma jest jednym z największych producentów ekologicznych sadzonek w Europie – miejscem, gdzie tradycja, nowoczesność i troska o naturę łączą się w harmonijną całość.

Tekst i zdjęcia: Marta Koniecka, PZDR Brodnica.

 

W tym dniu odwiedziliśmy również termalne źródła Pozar, a wieczorem odbył się wykład naszego opiekuna merytorycznego Chrystosa Markopulos na temat przykładów wykorzystania geotermii w greckim rolnictwie.

Dzień IV – 9.10.2025 r.

Podczas czwartego dnia wyjazdu odwiedziliśmy firmę Bio Spirulina Nigrita w Seres. Jest to rodzinna firma, która działa na rynku już od 14 lat i unikatowa pod względem produkcji. Produkt w postaci spiruliny jest pod nadzorem jednostki certyfikującej rolnictwo ekologiczne od „pola do półki” czyli od momentu powstania aż do sprzedaży do klienta. Spirulina to mikroalga, która jest widoczna tylko pod mikroskopem. Charakteryzuje się niebiesko-zielonym kolorem, znana jest również jako pokarm dla astronautów. Uznana jest przez Organizację Narodów Zjednoczonych za żywność przyszłości, tzw. „superfoods”, pomagając w walce z niedożywieniem i głodem na świecie. Firma specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości ekologicznej spiruliny. Jest ona hodowana w naturalnych warunkach, bez użycia chemikaliów, co gwarantuje jej czystość i jakość. Właściciele firmy dążą do zrównoważonego rozwoju, co przejawia się poprzez stosowanie nowoczesnych metod produkcji i zarządzania energią. Wykorzystują czystą, naturalną, słodką wodę z lokalnych źródeł, energię geotermalną oraz słoneczną, co minimalizuje wpływ na środowisko. Ich spirulina nie zawiera pestycydów i herbicydów, dzięki czemu można mieć pewność, że produkty są w pełni naturalne i ekologiczne. Spirulina Nigrita jest bogata w białko, witaminy z grupy B, witaminę E, beta-karoten, żelazo, wapń, magnez, cynk oraz inne niezbędne minerały i składniki odżywcze. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, spirulina wspiera układ odpornościowy, detoksykację organizmu oraz pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu energii. Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu, spirulina pomaga w oczyszczaniu organizmu, wspiera procesy detoksykacyjne i sprzyja regeneracji komórek. Firma kładzie nacisk na jakość swoich produktów, regularnie przeprowadzając badania laboratoryjne, aby zagwarantować bezpieczeństwo i ich najwyższą jakość.

Tekst i zdjęcia: Natalia Czyżewska-Suchoń, Dział Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska

 

Firma Spirulina Nigrita ponad 5 lat temu rozszerzyła swoją działalność o uprawę konopi i wprowadziła produkcję olejków konopnych, gdyż dopiero w 2018 roku Grecja uzyskała pozwolenie na uprawę tych roślin.  Firma produkuje olejki CBG oraz CBD o różnym stężeniu, od 3 % do 15 %.  Produkty te zostały opracowane w celu leczenia szeregu schorzeń, są wytwarzane metodą pełnego spektrum, co oznacza, że podczas ekstrakcji olejów pozostają wszystkie kannabinoidy i naturalne składniki odżywcze rośliny. Olejki są w 100 % organiczne, bez pestycydów, na bazie doskonałej jakości olejku kokosowego, zawierają wyłącznie naturalne składniki i są odpowiednie dla całej rodziny, a także dla wegan.

Olejki konopne produkowane przez firmę Spirulina Nigrita

Tekst i zdjęcie: Lidia Skrobiszewska, PZDR Toruń.

 

W tym dniu odwiedziliśmy również certyfikowaną ekologiczną tłoczarnie oliwy z oliwek tłoczonej na zimno oraz plantację oliwek „Giannouxidis”. Jest to firma rodzinna prowadzona od trzech pokoleń, założona przez dziadka obecnego właściciela. Oliwa z oliwek jest nieodłącznym elementem greckiej tradycji. Jest symbolem zdrowia, długowieczności i gościnności. Tłoczarnia „Giannouxidis” łączy ekologię, zrównoważony rozwój i innowacje. W 2023 roku dzięki dofinansowaniu z programów unijnych zostały zakupione nowe maszyny, co znacząco usprawniło pracę. Jest to jedna z najnowocześniejszych tłoczarni oliwy z oliwek w Grecji, w której cały proces odbywa się przy minimalny zużyciu wody. Podczas naszej wizyty mogliśmy obejrzeć każdy z etapów powstawania oliwy, a na końcu samodzielnie napełnić butelki powstałą oliwą, co spotkało się z dużym entuzjazmem i zainteresowaniem uczestników. Linia butelkująca oliwę to najnowszy nabytek, zakupiony zaledwie kilka tygodni temu. Na uwagę zasługuję także fakt, że w całym procesie powstawania oliwy, wszystkie produkty uboczne podlegają dalszemu wykorzystaniu. Pestki są magazynowane i odbierane przez firmę, którą wytwarza z nich biodiesel. Natomiast liście i skórki pozostałe z tłoczenia oliwy mają zastosowanie jako nawóz. Tłoczarnia posiada także panele fotowoltaiczne, dzięki czemu energia elektryczna generowana jest w dużej mierze ze słońca, co prowadzi do znaczących oszczędności na rachunkach za prąd oraz zwiększa niezależność od rosnących cen energii. Firma Giannouxidis jest idealnym przykładem jak łączyć innowacyjną technologię przy jednoczesnym poszanowaniu natury, ochrony środowiska i tradycji.

Tłoczenie oliwy z oliwek to proces mechanicznego wydobywania oleju z owoców oliwek, który składa się z kilku etapów:

1. Oliwki z liśćmi umieszczane są w podajniku.

2. Taśma transportuje oliwki do komory myjącej.

3. Mycie oliwek i oddzielanie od liści – jedyny proces, w którym wykorzystana jest woda.

4. Rozgniecenie oliwek na pastę.

5. Pasta z oliwek pod wpływem ciśnienia powietrza trafia do zbiorników, w których młynki tłoczą oliwę – proces ten odbywa się w temp. Do 35oC  i trwa około 30-40 min. co pozwala zachować wszystkie naturalne właściwości, smak i aromat oliwy.  Powstaje oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno.

6. Maszyna oddziela pestki, które są magazynowane i trafiają do firmy produkującej biodiesel, a przetoczona oliwa zostaje poddana pierwszemu filtrowaniu.

7. Drugie filtrowanie oliwy. Filtrowanie jest niezbędnym procesem, aby oliwę można było spożywać. Dzięki temu oliwa staję się klarowna i czysta.

8. Oliwa jest ważona i zlewana do metalowych puszek lub zlewana do zbiornika, z którego trafia na linię butelkującą. Ważne jest, aby oliwa przechowywana była w ciemnych pojemnikach czy butelkach, aby chronić ją przed utlenianiem.

Oliwa z oliwek ma liczne właściwości zdrowotne. Do najbardziej znanych należy wspieranie układu krążenia poprzez obniżanie „złego” cholesterolu oraz działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, dzięki zawartości przeciwutleniaczy takich jak polifenole. Warto dodać, że oliwa z oliwek korzystanie wpływa na trawienie pomagając je regulować i łagodząc zaparcia. Pomaga także regulować poziom cukru we krwi i poprawia tolerancję glukozy co czyni ją dobrym produktem dla osób zmagających się z cukrzycą typu 2. Oliwa z oliwek jest bezcennym źródłem witamin, takich jak: A, B, C, E, D i K. Zawiera również składniki mineralne takie jak potas, magnez czy fosfor. Oliwa ma także działanie antybakteryjne i antywirusowe skutecznie niwelując stany zapalne w organizmie. Od wieków stosowana jest jako naturalny kosmetyk i lekarstwo. Świetnie nawilża i regeneruje skórę, stosowana jako maska do włosów wzmacnia je i nadaje im blask. Z oliwy zmieszanej z cukrem lub solą można przyrządzić też naturalny peeling, który świetnie usuwa martwy naskórek i nawilża skórę.

Tekst i zdjęcia: Marta Poła, Dział Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska

 

 

Dzień V – 10.10.2025 r.

W ostatni dzień wyjazdu studyjnego odwiedziliśmy siedzibę ELGO-DIMITRA, grecką instytucję, która opracowuje i wspiera działania mające na celu modernizację i rozwój sektora rolnego, organizuje szkolenia dla rolników, przeprowadza certyfikację jakości produktów rolnych oraz żywności. Prowadzą także certyfikację dobrych praktyk rolniczych. Pan Rigas Giovannopoulos – Główny Dyrektor programów edukacyjnych dla nowych rolników przekazał nam informacje o zadaniach jednostki. ELGO -DIMITRA przygotowuje szkolenia dla rolników z 771 programów, w których mogą brać udział zarówno młodzi rolnicy jak również ci już dużej pracujący na roli. Szkolenia przygotowywane są dla grup ok. 20-osobowych. Rolnicy są dzieleni na grupy ze względu na rodzaj prowadzonej produkcji (roślinna, zwierzęca, pszczelarstwo, lub grupy mieszane).

Młody rolnik może skorzystać z programu dla nowych rolników. Wiek rolnika nie może przekroczyć 40 lat. Osoba, chcąca uzyskać dofinansowanie, musi uczestniczyć w 150 h lekcji, na których zwiększa swoją wiedzę z zakresu nowych technologii, sposobów produkcji oraz bezpieczeństwa podczas pracy. Szkolenia dla rolników prowadzą osoby, które ukończyły studia wyższe z rolnictwa lub leśnictwa oraz posiadają odpowiednie świadectwo uprawniające do przeprowadzania tych szkoleń. Szkolenia te są darmowe dla rolników. Młody rolnik może otrzymać 30 000 euro. Wówczas obowiązkowo prowadzi gospodarstwo przez 8 lat. Może zmniejszyć ilość otrzymanego wsparcia do 15 000 euro. Skutkuje to także zmniejszeniem czasu utrzymania swojego gospodarstwa do 4 lat. Dokumentację dla rolników przygotowują prywatne firmy. Problematycznymi kwestiami w greckim rolnictwie jest edukacja. Większość rolników od wielu pokoleń prowadzi gospodarstwa i są zamknięci na nowości. Dlatego prowadzone są szkolenia, które mają podnieść poziom wiedzy rolników.

Dzięki uprzejmości Pani Wasiliki Papadopulu-Michalak, kierownik stacji kontroli i standaryzacji zbóż, mieliśmy możliwość odwiedzenia laboratorium. Pani Wasiliki poinformowała nas, iż do tego miejsca spływają zboża z całego kraju. Prowadzona jest statystyka, mająca ukazać stan zbóż na tle państwa. Analiza zbóż dotyczy m.in. koloru i wielkości ziaren, ilości białka, ilości ziaren w 1 kg. Badaniu także podlega kukurydza oraz ryż. Rolnik indywidualny może skorzystać z usług laboratorium, ale jest to odpłatna usługa.

Tekst i zdjęcia: Alicja Kortas-Mrugas, PZDR Tuchola

 

Wyjazd studyjny do Grecji był dla uczestników okazją zdobycia wiedzy i nowych doświadczeń oraz spostrzeżeń. Dowodem na to, że rolnictwo ekologiczne to pasja i miłość do natury, a także sposób na życie.

Natalia Czyżewska-Suchoń, Marta Poła
Dział Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska


Wyjazd studyjny współfinansowany został ze środków Unii Europejskiej
w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.
Operacja realizowana przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
Instytucja Zarządzająca Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

 

 

 

 

image_print