Integrowana produkcja roślin
|
Integrowana produkcja roślin (IP) to nowoczesny system jakości żywności, który w zrównoważony sposób wykorzystuje postęp techniczny i biologiczny w ochronie roślin, nawożeniu i uprawie. System ten, wspierany przez Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej, ma na celu uzyskiwanie wysokiej jakości płodów rolnych przy jednoczesnym zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowia ludzi i zwierząt oraz ochronie środowiska.
W ramach integrowanej produkcji promowane są m.in.:
– właściwa agrotechnika,
– kwalifikowany materiał siewny,
– właściwy dobór odmian,
– prawidłowy płodozmian,
– racjonalne nawożenie gleby,
– stosowanie dostępnych metod niechemicznych,
– prowadzenie notatnika IP.
Aby skutecznie realizować założenia integrowanej produkcji roślin, należy:
– korzystać z metodyk integrowanej produkcji zatwierdzonych przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa,
– aktualizować wiedzę z zakresu rozpoznawania szkodników, chorób i chwastów,
– prawidłowe rozpoznawać objawy niedoboru składników odżywczych i zaburzeń równowagi fizjologicznej,
– trafnie oceniać fazy rozwojowe roślin,
– dbać o naturalnych wrogów szkodników.
Dzięki konsekwentnemu stosowaniu tych zasad integrowana produkcja roślin stanowi skuteczne narzędzie wspierające zrównoważone rolnictwo oraz podnoszące jakość i bezpieczeństwo wytwarzanej żywności.

