ŚWIĘTO GĘSI NA KRAJNIE

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
w Minikowie

zaprasza na

ŚWIĘTO GĘSI NA KRAJNIE

11 listopada 2022 r., w godz. 10.00-16.00

Ponad 180 wystawców i 10 tys. odwiedzających

 

Cykliczna, plenerowa impreza promująca mająca na celu podniesienie świadomości konsumenckiej dotyczącej spożycia gęsiny i jej walorów odżywczych. Daje również możliwość zdobycia wiedzy na temat przygotowania potraw i produktów, co przekłada się na wzrost zainteresowania jej zakupem i wypromowanie lokalnych wytwórców. To znakomita okazja do kupna najlepszej jakości produktów i przybliżenia tradycji kulinarnych regionu związanych z gęsiną.

W programie m.in.:

  • degustacja i sprzedaż produktów i potraw z gęsiny od lokalnych wytwórców,
  • żywność regionalna i tradycyjna,
  • sprzedaż miodów i produktów pszczelich
  • wystawa twórczości ludowej,
  • jesienny asortyment roślinny,
  • mała architektura ogrodowa,
  • atrakcje dla dzieci.

 

 

Na „Świętego Marcina” na polskich stołach niech gości gęsina!

Gęsie fakty i mity

Wśród polskich konsumentów istnieje przekonanie, że gąska jest za tłusta i dlatego niezdrowa. Gęsi tłuszczyk nie przeszkadza jednak Niemcom, którzy kupują u nas prawie 85% całej produkcji i jest tam traktowana jako rarytas.

Badania naukowe natomiast dowodzą, że mięso gęsi jest chude i zdrowe, a przy tym zawiera jedno i wielonasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na pracę serca i naczyń krwionośnych. Dodatkowo gęsina z uwagi na tradycyjny sposób chowu, w przeciwieństwie do fermowego tuczu kurczaków jest żywnością bezpieczną i ekologiczną.

Polska jest również największym producentem gęsiny w Europie, co wcale nie przekłada się na jej spożycie w kraju. I właśnie dlatego kilka lat temu Kujawsko – Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie włączył się do udziału w ogólnopolską akcję „Kujawsko – pomorska gęsina na Świętego Marcina”, która trwa do dnia dzisiejszego.

Kontakt:
Sylwia Żakowska-Stasiszyn
tel. 52 386 72 23, e-mail:targi@kpodr.pl