Warsztaty serowarskie realizowane w ramach operacji „Mistrz serowarstwa”

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

 

19 kwietnia 2023 r. w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej odbyły się pierwsze z cyklu czterech warsztatów serowarskich realizowanych w ramach operacji „Mistrz serowarstwa”. Zgodnie z założeniami uczestnikami byli rolnicy zajmujący się przetwórstwem mleka lub posiadacze krów mlecznych i kóz.

Warsztaty poprowadził Sylwester Wańczyk, doświadczony szkoleniowiec, aktywnie działający producent, doskonale orientujący się w trendach panujących na rynku mleczarskim. Uczestników przywitał Dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie Pan Ryszard Kamiński.

Na rynku serowarskim panuje duża konkurencja. Aby się utrzymać producenci muszą się wyróżnić wprowadzając nowe produkty bądź ulepszyć te, które już produkują. Skyr, labneh oraz napoje fermentowane to produkty obecnie pożądane przez wymagającego konsumenta. Warsztaty były okazją aby zgłębić tajniki ich wytwarzania jak również porozmawiać o kosztach ich produkcji i opłacalności. Skyr to wywodzący się z Islandii produkt nabiałowy, wytwarzany na bazie zsiadłego mleka. Labneh serek produkowany z jogurtu, pochodzący z Bliskiego Wschodu. Oba produkty powstają na skutek odpowiedniego odsączania napojów fermentowanych. Na warsztatach oprócz techniki ich wytwarzania uczestnicy poznali różne sposoby wzbogacania ich smaku poprzez dodatek ziół, owoców, olejów. Warsztaty cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Wielu producentów rozważa rozszerzenie swojej oferty o produkty, których tajniki wytwarzania poznali w Minikowie.

Tekst: Beata Chełminiak
Fot.: Damian Oparzela

 

 

 

image_pdfimage_print