XIX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – wyniki, zdjęcia

Część gastronomiczna

I miejsce – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach Olga Pilachowska, Sandra Tyl– żurek, kotleciki z kaszanki z duszonymi ziemniakami i kiszoną kapustą
II miejsce – KGW Pturek,  Marianna Pawłowska , Grażyna Niewolak – pałucki ruks, ryks, ryksik, żeberka po żnińsku
III miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Lasem, Katarzyna Przybylska, Patrycja Przybylska – pierogi z kaczą okrasą, czernina z kluchami, zraz po staropolsku z kaczki z kaszą.

Nominacja do nagrody „Perła 2019”

Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach Olga Pilachowska
Sandra Tyl– żurek, kotleciki z kaszanki z duszonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.

 

Produkty

Kategoria: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: PW Andrób Roman Olszewski – schab pieczony

I nagroda: Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubasza Agata Minda – pasztet z gołębi.

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp z o.o. Ser Hrabiego Kazimierza

I nagroda: Ilona Zmudziejewska – Lody koronowskie

 

Wyróżnienia w kategorii produkty zwierzęce:
1 – Gabriela Mikołajczyk – swojska słoikowa dziadka
2 – Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek Witold Śledź – kabanosy
3 – KGW Tuchola, Zenobia Majka – smalec po borowiacku
4 – Gospodarstwo Rolne Spod Czarcich Gór Piotr Urtnowski – masło
5 – Andrzej Gajda – kozi twarożek Julki

 

Kategoria: produkty i przetwory pochodzenia roślinnego

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: Jan Chabowski, powidła strzeleckie

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: Michał Musiał – olej rzepakowy tłoczony na zimno

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: Stowarzyszenie KGW Jagna Tłuchowo, Grażyna Jędrzejewsjka – pączki parzone

 

Wyróżnienia w kategorii produkty roślinne:
1 – Przedsiębiorstwo Elpol Elzbieta Muzolf – mus z czeremchy
2 – Hanna Płowaś – dżem z czarnej porzeczki na surowo
3 – Urszuka Stagienta – kiszona sałata
4 – KGW Brzozowo, Beata Jantoń – brzozowskie serduszka
5 – Michał Sędłak – ćwikła warzyńska

 

Kategoria: napoje regionalne

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda – Piotr Wróbel Gospodarstwo Zielarskie – mięta pieprzowa unisławska

Wyróżnienia w kategorii napoje regionalne:
1 – KGW Białowieża, Danuta Kędzierska – kompot z mirabelek

Kategoria: inne produkty regionalne

I nagroda: PPU-H Adam Grewling — musztarda kcyńska sarepska

Wyróżnienia w kategorii inne produkty regionalne:
1 – Anna Witt – żurek z Dębołęki
2 – KGW Michałowo, Marta Michałowska – placki na fajerkach z gzikiem


Nominacje do nagrody „Perła 2019”:

Krzysztof Leśniewski – śledzie w zalewie wiśniowej
KGW Jagna z Tłuchowa, Katarzyna Malesa – powidła z mirabelek i tarniny
Sery Adamczyk – Ser Pielgrzym
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubasza Agata Minda – baba muślinowa albo sakramentka

Nagrodzeni:

foto: Małgorzata Kołacz, Katarzyna Szczepaniak, Marzena Zwiewka

 

image_pdfimage_print