XX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

19 września w Minikowie odbył się finał regionalny XX jubileuszowej edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. Jest to jeden z najważniejszych konkursów promujących tradycje kulinarne naszego regionu.

Organizatorkami konkursu byli: Kujawsko Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Polska Izba Produktu Regionalnego. Patronat nad konkursem sprawował Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu. Głównym sponsorem nagród był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

W konkursie brali udział producenci żywności – rolnicy, którzy prowadzą rolniczy handel detaliczny (RHD), oraz działalność marginalną, lokalną, ograniczoną (MLO), restauratorzy, gospodarstwa agroturystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich oraz pasjonaci kuchni tradycyjnej i regionalnej.

Do konkursu zakwalifikowano 45 produktów oraz 9 potraw.

W skład komisji oceniającej produkty wchodzili: przewodnicząca Pani Izabela Byszewska z Polskiej Izby produktu Regionalnego, Pani Beata Darowska z Urzędu Marszałkowskiego oraz Pan Dominik Orłowski z Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej.

Potrawy oceniała komisja w składzie: Pani Grażyna Kurpińska reprezentująca Polską Izbę Produktu Regionalnego, Pani Izabela Chudzyńska z Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy oraz Pan Marek Witkowski z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa – Oddziału Regionalnego w Bydgoszczy. Jury oceniało walory smakowe, wygląd potrawy oraz co najważniejsze związek z dania i potraw z regionem i jego tradycjami.

Podsumowanie konkursu rozpoczęło się od wręczenia przez dyrektora KPODR Pana Ryszarda Zarudzkiego Pani Izabeli Byszewskiej podziękowań za wieloletnią współpracę w związku z jubileuszem XX – lecia konkursu. Nagrody w tym roku wręczał wiceminister rolnictwa Pan Ryszard Kamiński, Pani Izabela Byszewska przewodnicząca Jury oraz wicedyrektor KPODR Pani Lidia Lewandowska.

Wyniki XX edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Część produktowa

w kat. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, podkat. Produkty i przetwory mięsne

I miejsce: Kiełbasa borowiacka, KGW Brzeźno „Żurawinki”

I miejsce: Słoikowa, Śledź Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek

Wyróżnienie: Okrasa, KGW Sośno

w kat. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, podkat. Produkty i przetwory z ryb

Wyróżnienie: Karaś złocisty w zalewie octowej, Agroturystyka „Arkadia”

w kat. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, podkat. Produkty mleczne

I miejsce: Ser pleśniowy „Szlachcic”, Gospodarstwo Rolne Ślesin

Wyróżnienie: Ser kozi dojrzewający z czarnuszką, GR Emilia Witkowska KOZIEŁAWY

w kat. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, podkat. Miody

I miejsce: Miód nawłociowy, Pasieka „Pszczele Wzgórze” Witold Kwapiński

w kat. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego, podkat. Przetwory owocowe

I miejsce: Brzad susz owocowy, Gospodarstwo Sadownicze Ilona i Jan Sikora Morzewiec

I miejsce: Agrest w syropie, Przedsiębiorstwo Elpol Elżbieta Muzolf

Wyróżnienie: Gruszki babuni w zalewie octowej, KGW Tuchola

Wyróżnienie: Galaretka z czarnej porzeczki, RHD Gospodarstwo Sadownicze E.M. Chabowscy

w kat. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego, podkat. Przetwory warzywne

I miejsce: Marmolada z buraka, KGW Bronisław

Wyróżnienie: Fasolka kiszona, Michał Sędłak

Wyróżnienie: Olej makowy tłoczony na zimno, Michał Musiał

w kat. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego, podkat. Produkty zbożowe

I miejsce: Chleb na zakwasie, Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza

w kat. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego, podkat. Wyroby cukiernicze

I miejsce: Piernik notecki, KGW PTUREK

Wyróżnienie: Piernik, Stowarzyszenia KGW JAGNA Tłuchowo

w kat. Napoje regionalne, podkat. Napoje bezalkoholowe

I miejsce: Zielona lemoniada, Anna Romanowska

Wyróżnienie: Ocet piwny, „Specjały spod strzechy” Józef Siadak

w kat. Napoje regionalne, podkat. Napoje alkoholowe

I miejsce: Piwo jasne pełne „Gruczniak”, GRUCZNIAK Elżbieta Górska

w kat. Inne produkty regionalne

I miejsce: Smarowidło kujawskie z dodatkiem domowej nalewki z jarzębiaku, Akademia Szkoleniowa AS Branżowa Szkoła I Stopnia

Wyróżnienie: Nadzionko Babuni, RHD Marzena i Paweł Szczepańscy

Część gastronomiczna

I miejsce: Zupa z karpia i karp w polskim sosie na Wilją, KGW Mokrzanki

II miejsce: Borowikowa i zrazy Gerwazego, PHU Hanna Lewandowska, Zespół Pałacowo-Parkowy Runowo

III miejsce: Chłodnik kujawski i kajka w śliwkach, Restauracja Pirzok Paula Czarnecka

Nominacje do PERŁY:

  1. Konfitura z borówki czerwonej, KGW – Małgorzata Wesołowska-Piesik
  2. Olej rzepakowy tłoczony na zimno, Michał Musiał
  3. Pączki drożdżowe parzone, Stowarzyszenia KGW JAGNA Tłuchowo
  4. Zupa z karpia i karp w polskim sosie na Wilją, KGW Mokrzanki

Krajowa Kapituła Konkursu oceni i wybierze dania i produkty spośród nominowanych do „Perły”. Przyznane nagrody zostaną wręczone na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2021”.

Wielki Finał XX edycji konkursu odbędzie się 3 października 2021 r., w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

image_pdfimage_print