Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Gala finałowa konkursu AgroLiga 2024 r.

23 maja bieżącego roku w Pałacu Prezydenckim odbyła się uroczysta gala finałowa konkursu AgroLiga 2024 r. Podczas Gali wyróżniono 16 rolników oraz 15 agroprzedsiębiorców.

Konkurs AgroLiga organizowany jest od 1993 roku i stanowi ważną platformę promocji osiągnięć w sektorze rolno-spożywczym. Pierwszy etap konkursu organizowany jest przez wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego, natomiast etap krajowy przez Stowarzyszenie AgroBiznesKlub.

Honorowy Patronat nad konkursem objęli: Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

W uroczystości wziął udział i laureatów gratulował Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda. W swoim wystąpieniu powiedział:

„To jest wielka działalność, która jest prowadzona dla Waszego rozwoju osobistego, Waszych rodzin, Waszych wspólnot lokalnych, ale to także działalność dla całej Rzeczypospolitej. To Państwa rękami polskie rolnictwo zostało podniesione do poziomu, na którym się obecnie znajduje. Dzięki Wam mamy zapewnione bezpieczeństwo żywnościowe. Dzięki Wam nasze rolnictwo i nasze płody rolne są ważną częścią polskiego eksportu”

Prezydent życzył laureatom dalszego rozwoju i jak najlepszych wyników w przyszłości

Laureaci Konkursu AgroLiga 2024

w kategorii ROLNICY

Mistrz Krajowy

  • Agata i Robert Janczuk, Pojelce, woj. lubelskie

I Wicemistrz Krajowy

  • Marcin Kobierecki, Giżyczki woj. mazowieckie
  • Gospodarstwo Ogrodnicze Damian i Paweł Chrzan, Głuchów, woj. podkarpackie

Wicemistrz Krajowy

  • Barbara i Waldemar Redzimscy, Bukowiec, woj. kujawsko–pomorskie
  • Anna i Krzysztof Szewior, Komorniki, woj. opolskie
  • Dorota i Bogusław Ciupińscy, Smorczewo, woj. podlaskie
  • Izabela i Rafał Krokosz, Nowa Kościelnica, woj. pomorskie
  • Grażyna i Zbigniew Wójcik, Gaudynki, woj. warmińsko–mazurskie

Laureat Krajowy

Maria i Wojciech Marczyccy, Parowa, woj. dolnośląskie

  • Tomasz Leśniewski – Gospodarstwo Ogrodniczo–Leśne, Kozin, woj. lubuskie
  • Agnieszka i Przemysław Firgan, Łódź, woj. łódzkie
  • „Octovnia” Urszula Gacek, Dąbrówka Szczepanowska, woj. małopolskie
  • Agnieszka i Rafał Gawlik, Śladków Mały, woj. świętokrzyskie
  • Daria i Michał Baran, Dzwonowice, woj. śląskie
  • Weronika i Hubert Grzelka, Gorzyczki, woj. wielkopolskie
  • Rafał Włodarczyk, Jesionowo, woj. zachodniopomorskie 

w kategorii FIRMY

Mistrz Krajowy

  • OSM WART–MILK, Sieradz, woj. łódzkie

I Wicemistrz Krajowy

  • Kabako – Gruppe Sp. z o.o.,Opole Lubelskie, woj. lubelskie
  • Sowul & Sowul Sp. z o.o., Biskupiec, woj. warmińsko–mazurskie

Wicemistrz Krajowy

  • Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Pruszczu, Pruszcz, woj. kujawsko–pomorskie
  • Zakłady Mięsne „Somianka” Rucińscy Sp.J., Somianka, woj. mazowieckie
  • Pro Care – Daniel Tyborowski, Budy Czarnockie, woj. podlaskie
  • Elektrownia Biogazowa w Darżynie – Nadmorskie Elektrownie Wiatrowe Darżyno Sp. z o.o., Darżyno, woj. pomorskie
  • Gospodarstwo Rolno–Ogrodnicze Zdzisław Brudło, Jarmierz, woj. wielkopolskie

Laureat Krajowy

  • ZAWADZKA Sp. z o.o., Radoszyn, woj. lubuskie
  • Tłocznia Owoców Pawłowski, Żbikowice, woj. małopolskie
  • Justyna Szepieniec „Jasiowa Piwniczka”, Rymanów, woj. podkarpackie
  • GACH–AGRO Sp. z o.o. Natalia Gach, Mechnica, woj. opolskie
  • Winnica Bugara Sławomir Bugara, Częstochowa, woj. śląskie
  • Firma Handlowo–Usługowa SIKORA Sp. z o.o., Bieliny, woj. świętokrzyskie
  • Farma Pomorska Sp. z o.o., Margowa, woj. zachodniopomorski

 

Uczestnicy uroczystej Gali Konkursu AgroLiga 2024
https://www.prezydent.pl/aktualnosci/wydarzenia/uroczysta-gala-agroligi-2024,101855

 

tekst: Małgorzata Kołacz
fot.: Małgorzata Kołacz, Magdalena Potulska

image_print

Festiwal „Polska od Kuchni” – trwają zapisy do konkursów dla Kół Gospodyń Wiejskich

Festiwal „Polska od Kuchni” to wyjątkowe wydarzenie kulinarne, które zabiera uczestników w podróż po smakach i tradycjach całej Polski.

To prawdziwa uczta dla zmysłów, stworzona z myślą o miłośnikach rodzimej kuchni, pasjonatach gotowania oraz wszystkich, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę o kulinarnym dziedzictwie naszego kraju.

Podczas festiwalu na odwiedzających czekają liczne atrakcje: stoiska z lokalnymi specjałami, pokazy gotowania na żywo, degustacje, a także warsztaty łączące kulinaria z edukacją. A to wszystko pod okiem znakomitych szefów kuchni.

Ważnym elementem wydarzenia są konkursy, w których udział biorą Koła Gospodyń Wiejskich z całej Polski. Ich celem jest podkreślenie roli KGW w pielęgnowaniu i promowaniu lokalnych tradycji oraz bogactwa regionalnej kultury.

Nie zabraknie także atrakcyjnych nagród, które dodatkowo podgrzeją emocje i zachęcą do wspólnej rywalizacji.

Formularze zgłoszeniowe do konkursów: https://festiwalpolskaodkuchni.pl/zgloszenia-do-konkursow–formularze-s6106

 

Nowa formuła Festiwalu:

Przystanki odbędą się w 8 miastach:

  • 06.07 – Gryfice
  • 13.07 – Ciechanów
  • 19.07 – Kurzętnik
  • 27.07 – Namysłów
  • 10.08 – Stalowa Wola
  • 17.08 – Jelenia Góra
  • 24.08 – Zakopane
  • 31.08 – Łowicz

Koła mogą zgłaszać swój udział do dowolnie wybranego przez siebie jednego miasta niezależnie od tego z jakiego województwa pochodzą.

Na przykład koło z woj. pomorskiego może zgłosić się do udziału w Festiwalu w Ciechanowie.

Konkurs kulinarny:

W tym roku konkurs kulinarny ponownie będzie częścią Polski Od Kuchni! Tematem przewodnim konkursu jest „Zagrodowy w Kuchni”. Królować będzie Kurczak Zagrodowy i wszelkie wariacje z nim związane.

Liczą się kreatywność i umiejętności kulinarne – niech Wasze potrawy zaskoczą smakiem i oryginalnością! To doskonała okazja, by pokazać swoje kulinarne talenty a także podzielić się wyjątkowymi przepisami, które z pewnością wszystkich zachwycą. Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się na tradycyjny sposób przygotowania, czy poszukacie nowych, odważnych połączeń,  jury czeka na dania, które pokażą bogactwo i różnorodność.

Wybory Miss Wdzięku:

Nieodłączną częścią Festiwalu jest konkurs Wybory Miss Wdzięku. W tym roku również każda uczestniczka będzie miała szansę zabłysnąć i zdobyć uznanie zarówno od jury, jak i publiczności. To nie konkurs piękności, lecz wyraz szacunku dla wdzięku, charyzmy i osobowości każdej kobiety. Miss Wdzięku to szansa, by poczuć się wyjątkowo i podzielić się swoją indywidualnością!

Wystawcy:

Koła nie biorące udziału w konkursach, również mogą zaprezentować się na Festiwalu. Organizatorzy dają możliwość pokazania swojej działalności – rękodzieła, śpiewu, wyśmienitego regionalnego jedzenia i wszystkiego, czym tylko możecie się pochwalić. Niech ludzie zobaczą, jak pomysłowe, zaradne i przedsiębiorcze są kobiety z kół gospodyń wiejskich.

Formularze dla kół wystawców: https://festiwalpolskaodkuchni.pl/formularz–wystawcy-kgw-s6144

Do udziału w festiwalu zaproszeni są również regionalni wystawy nie zrzeszeni w kołach gospodyń wiejskich, rękodzielnicy i twórcy chcących zaprezentować swoje produkty.

Formularze dla pozostałych wystawców: https://festiwalpolskaodkuchni.pl/wystawcy-ogolni–formularz-s6145

 

Zapraszamy do przesyłania licznych zgłoszeń, ponieważ udział w Festiwalu z pewnością dostarczy niezapomnianych emocji i wspaniałych wspomnień.

 

Zgłoszenia do konkursów przyjmowane są do 22 czerwca 2025r.

Więcej informacji na stronie: www.festiwalpolskaodkuchni.pl oraz na naszych profilach na portalach społecznościowych:
Facebook: https://www.facebook.com/polskaodkuchni 
Instagram: https://www.instagram.com/festiwalpolskaodkuchni

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@festiwalpolskaodkuchni

 

 

image_print

Warsztaty serowarskie – Sery miękkie krok po kroku

W sobotę, 17 maja 2025 roku, w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie odbyły się warsztaty poświęcone wytwarzaniu serów miękkich. Szkolenie zostało zorganizowane we współpracy z Fundacją Wspierania Serowarstwa Farmerskiego NaSerio i stanowiło kontynuację konferencji z dnia poprzedniego, połączonej z premierą polskiego wydania poradnika „Sery miękkie krok po kroku”.

Warsztaty poprowadził Sébastien Roustel – francuski technolog serowarstwa i autor wspomnianego poradnika. Uczestnicy mieli okazję poznać techniki produkcji trzech rodzajów serów:

  1. Wzbogaconego sera kwasowego z porostem pleśni (typ Brillat-Savarin),
  2. Miękkiego sera z białą pleśnią (Camembert),
  3. Sera z przerostami niebieskiej pleśni (typ Roquefort).

Polsko-francuska współpraca i historia miejsca

Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej ma bogatą historię. Powstało w 1997 roku jako Polsko-Francuski Ośrodek Doskonalenia Zawodowego Rzeźników i Wędliniarzy. Przypomniał o tym Ryszard Kamiński, zastępca dyrektora Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, który odwiedził uczestników warsztatów.

W obiekcie regularnie odbywają się różnorodne szkolenia, w tym warsztaty wędliniarskie i – od 2019 roku – serowarskie. Pierwsze z nich poprowadził Sylwester Wańczyk w ramach projektu „Wspieranie procesu tworzenia partnerstw na rzecz innowacji w serowarstwie”, dzięki któremu powstała wiejskaskrzynka.pl.

W symboliczny sposób historia zatoczyła koło – dawna sala rozbioru mięsa została przekształcona w pracownię serowarską. Gośćmi wydarzenia byli Sébastien Roustel oraz Arnaud Sperat-Czar, redaktor naczelny magazynu Profession Fromager.

Warsztaty spotkały się z dużym zainteresowaniem i uznaniem uczestników i stanowią zapowiedź dalszych działań w dziedzinie edukacji serowarskiej. Jak zapowiedzieli nasi goście, planują powrócić do Minikowa już w przyszłym roku, by kontynuować współpracę i dzielić się swoją wiedzą z kolejnymi pasjonatami serowarstwa.

Tekst i foto Beata Chełminiak

 

image_print

Międzynarodowy Dzień Rzepaku EURORZEPAK 2025 Minikowo

 

To już po raz jedenasty, a szósty w Minikowie, odbył się Międzynarodowy Dzień Rzepaku EURORZEPAK. Wydarzenie zostało objęte Patronatem polskiej prezydencji w Radzie UE oraz Patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesława Siekierskiego. Podczas spotkania rozmawiano na temat wyzwań stojących przed producentami rzepaku. Tematem przewodnim wydarzenia była – Redukcja śladu węglowego w uprawie rzepaku a praktyczne aspekty dla rolnictwa.

Międzynarodowy Dzień Rzepaku został zorganizowany przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych oraz Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju.

Już od samego rana liczne grupy zainteresowanych rolników odwiedzały kolekcję odmianową rzepaku ozimego, przygotowaną w ramach Kujawsko-Pomorskich Dni Pola. Na kolekcji odmian swoją wiedzą i doświadczeniem rolnikom służył Adam Piszczek, główny specjalista ds. roślin oleistych, techniki rolniczej i bhp, który omówił szczegółowo to, co znajduje się na kolekcji oraz poprowadził dyskusję nt. problemów, z jakimi borykali się rolnicy na wiosnę. Następnie odwiedzający dokonali przeglądu zasianych odmian rzepaku ozimego. Na pytania dotyczące poszczególnych odmian na miejscu odpowiadali przedstawiciele firm nasiennych.

Po polowym spacerze rolnicy przeszli do Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego, gdzie odbywała się dalsza część wydarzenia. Frekwencja dopisała, w wydarzeniu uczestniczyło ponad 270 osób, w tym rolnicy z województwa kujawsko-pomorskiego i innych regionów Polski, przyszli rolnicy – uczniowie ZSCKR w Samostrzelu, przedstawiciele firm i instytucji związanych z branżą rolniczą oraz doradcy rolniczy. Przywitania uczestników i otwarcia wydarzenia dokonali dyrektor KPODR w Minikowie Łukasz Urbański, prezes KZPRiRB Juliusz Młodecki oraz prezes PSPO Mariusz Szeliga.

Następnie odbyła się inauguracyjna debata ekspertów, którą poprowadził pan Karol Bujoczek Dyrektor Wydawniczy – Przewodniczący Rady Redaktorów w Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o.. W tym bloku tematycznym zostały omówione działania zmierzające do wzrostu efektywności uprawy rzepaku. Przedstawiciele firmy Czajkowski Maszyny Sp. z o.o. pan Szymon Błaszkiewicz oraz pan Maciej Grobelny omówili zalety uprawy pasowej. Pan  Rafał Filip z firmy Saatbau Polska Sp. z o.o., która w Minikowie prezentuje najwięcej odmian rzepaku ozimego mówił o postępie hodowlanym, jako nastąpił tej wymagającej roślinie oraz o zacierającej się różnicy w plonowaniu pomiędzy odmianami populacyjnymi a mieszańcowymi. Kolejnym ekspertem omawiającym wzrost  efektywności uprawy rzepaku był przedstawiciel branży chemicznej, pan Piotr Kotowski z Timac Agro Polska Sp. z o.o. Produkt tej firmy wykorzystywane są na poletkach odmianowych w Minikowie. Zaprezentował on ofertę firmy oraz mechanizmy działania poszczególnych produktów, które umożliwiają optymalizację nawożenia. Ostatnim prelegentem w debacie ekspertów był pan Dominik Szymborski z firmy Syngenta Polska Sp. z o.o., który zaprezentował szeroki wachlarz produktów i usług firmy umożliwiający optymalizację produkcji i poprawę efektywności uprawy roślin.

Następnie rozpoczął się panel rzepakowy finansowany z Funduszu Promocji Roślin Oleistych składający się z wykładów wprowadzających oraz międzynarodowej debaty ekspertów. Pierwszym prelegentem był dr hab. Jerzy Kozyra z Instytutu Upraw Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, który omówił temat „Ślad węglowy rzepaku jako miernik efektywności uprawy”. Zwrócił on uwagę w jaki sposób można mierzyć i jak wykorzystać mierniki w redukcji śladu węglowego nie tylko w omawianej w Minikowie roślinie jaką jest rzepak, ale też w innych gatunkach. Pokazał także możliwości i sposoby redukcji CO2. Kolejną prezentacje pt. „Emisje rolnicze w kontekście konkurencyjności polskiego łańcucha olejarskiego”  omówił dyrektor generalny PSPO pan Adam Stępień.

Nieodzownym punktem Międzynarodowego Dnia Rzepaku jest debata ekspercka, podczas której przedstawiciele organizacji producentów roślin oleistych zrzeszonych w Copa-Cogeca oraz European Oilseed Alliance z Polski – Juliusz Młodecki, Adam Stępień, Niemiec – Stephan Arens, Finlandii – Max Schulman, Francji – Claude Soude oraz Rumuni – Alexandru-Valentin Țachianu rozmawiali na temat perspektyw uprawy rzepaku w Europie. Zwracano uwagę na szanse ale także wyzwania jakie pojawiają się w tym kontekście w związku z realizacją unijnych celów środowiskowo-klimatycznych.

W wyniku międzynarodowej debaty sformułowano następujące wnioski i rekomendacje (tu kliknij by przejść do szczegółów):

  1. Rzepak jest i pozostanie najważniejszą rośliną oleistą uprawianą w Europie.
  2. Rzepak jest rośliną o wyjątkowym znaczeniu dla rolnictwa, gospodarki i środowiska.
  3. Optymalizacja wykorzystania środków do produkcji rolnej, w szczególności nawożenia, jest kluczowa nie tylko dla ograniczenia emisji związanych z uprawą rzepaku, ale również dla jej opłacalności ekonomicznej.
  4. Europejscy rolnicy potrzebują dostępu do nowych rozwiązań hodowlanych, które umożliwią dostosowanie odmian roślin uprawnych do zmieniających się warunków klimatycznych oraz rosnącej presji biotycznej.
  5. Rolnictwo oferuje szeroki wachlarz narzędzi wspierających walkę ze zmianami klimatycznymi.
  6. Rzepak jako multifunkcyjna roślina oleisto-białkowa odgrywa również kluczową rolę w płodozmianie i prawidłowej agrotechnice.
  7. Konieczne jest utrzymanie możliwości realizacji celów OZE w transporcie poprzez stosowanie biopaliw produkowanych z europejskich surowców rolnych także po 2030 roku.

Wkrótce będzie można obejrzeć zapis video debat oraz poszczególnych wykładów na kanale YouTube KPODR w Minikowie.

EURORZEPAK rozpoczął cykl imprez realizowanych w ramach Kujawsko-Pomorskich Dni Pola Minikowo 2025. Rolnicy mogli zobaczyć i ocenić odmiany rzepaku ozimego na kolekcji, prezentowane przez hodowców z Polski jak i z zagranicy. W kolekcji zaprezentowanych jest 45 różnych odmian. Rzepaki zostały wysiane w tradycyjny sposób tzn. po orce oraz w uproszczeniu. Zostało wytyczone stanowisko, które od kilku lat służy nam za pole pokazowe w uprawie uproszczonej. Ponad to uczestnicy wydarzenia mogli odwiedzić i porozmawiać na licznych stoiskach firmowych z przedstawicielami z branży nasiennej, ochrony roślin, nawożenia i mechanizacji rolnictwa.

Autorzy tekstu. Adam Piszczek, Dawid Skotnicki
Autor Zdjęć: Jarosław Domiński

 

EURORZEPAK 2025
Rekomendacje i postulaty z konferencji

 

 

1. Rzepak jest i pozostanie najważniejszą rośliną oleistą uprawianą w Europie.
Jego dynamiczny rozwój w ciągu ostatnich 15 lat był napędzany zapotrzebowaniem na olej ze strony sektora biopaliw, który objęty jest ścisłymi regulacjami środowiskowymi w całym łańcuchu dostaw, określonymi w ramach tzw. kryteriów zrównoważonego rozwoju. W związku z rosnącymi ambicjami UE w zakresie dekarbonizacji transportu, coraz większa presja wywierana jest na redukcję emisji gazów cieplarnianych z biopaliw konwencjonalnych wytwarzanych z surowców rolnych i europejskie rolnictwo musi odpowiedzieć na te wyzwania.

 

2. Rzepak jest rośliną o wyjątkowym znaczeniu dla rolnictwa, gospodarki i środowiska.
Stabilizuje dochody rolników, stanowi cenne źródło białka paszowego, dostarcza surowiec dla przemysłu olejarskiego i biopaliwowego, a jednocześnie wspiera bioróżnorodność na obszarach wiejskich. Jako rolnicy aktywnie kształtujemy krajobraz, tworząc charakterystyczne żółte pola rzepaku, które są nie tylko symbolem wiosny, ale też świadectwem nowoczesnego i zrównoważonego rolnictwa.

 

3. Optymalizacja wykorzystania środków do produkcji rolnej, w szczególności nawożenia, jest kluczowa nie tylko dla ograniczenia emisji związanych z uprawą rzepaku, ale również dla jej opłacalności ekonomicznej.
Dlatego dostrzegamy potrzebę prowadzenia szeroko zakrojonych działań edukacyjnych i szkoleniowych, ukierunkowanych na transfer wiedzy do rolników i szybką adaptację nowoczesnych technik oraz narzędzi wspierających redukcję śladu węglowego w rolnictwie.

 

4. Europejscy rolnicy potrzebują dostępu do nowych rozwiązań hodowlanych, które umożliwią dostosowanie odmian roślin uprawnych do zmieniających się warunków klimatycznych oraz rosnącej presji biotycznej.
Dlatego apelujemy o pilne umożliwienie wykorzystywania przez hodowców Nowych Technik Genomowych (NGT). Odrzucenie tej technologii byłoby krokiem wstecz i zaprzepaszczeniem szansy na rozwój nowoczesnego, zrównoważonego rolnictwa. Potrzebujemy rozsądnych, opartych na nauce regulacji, które zapewnią równowagę między postępem, bezpieczeństwem i uczciwą konkurencją – z korzyścią dla rolników, konsumentów i środowiska.

 

5. Rolnictwo oferuje szeroki wachlarz narzędzi wspierających walkę ze zmianami klimatycznymi,
co powinno zostać dostrzeżone przez szerokie spektrum europejskiego społeczeństwa. Wzywamy zatem instytucje europejskie i rządy krajowe do podejmowania działań ukierunkowanych na budowanie świadomości na temat korzyści środowiskowych płynących ze zrównoważonej działalności rolniczej w Unii Europejskiej.

 

6. Rzepak jako multifunkcyjna roślina oleisto-białkowa odgrywa również kluczową rolę w płodozmianie i prawidłowej agrotechnice.
Skuteczna ochrona przed agrofagami jest niezbędnym warunkiem osiągnięcia przez rolników plonów zapewniających opłacalność produkcji, przy jednoczesnym zachowaniu bezpieczeństwa żywności dla konsumentów. Dlatego apelujemy o zatrzymanie dalszego wycofywania substancji aktywnych, jeśli równocześnie nie zostaną zapewnione równie skuteczne i ekonomicznie dostępne alternatywy dla rolników w Unii Europejskiej. Obecnie nie dysponujemy wystarczającą liczbą narzędzi do skutecznego wdrażania Integrowanej Ochrony Roślin, a uprawa rzepaku szczególnie dotkliwie odczuwa brak skutecznych zapraw nasiennych, dla których brakuje alternatyw w postaci działań prewencyjnych.

 

7. Konieczne jest utrzymanie możliwości realizacji celów OZE w transporcie poprzez stosowanie biopaliw produkowanych z europejskich surowców rolnych także po 2030 roku.
Będzie to miało znaczenie nie tylko dla przyszłości uprawy rzepaku w UE, ale również dla bezpieczeństwa dostaw paliw, a wręcz strategiczne znaczenie w kontekście bezpieczeństwa żywnościowego i paszowego Europy. Decydenci polityczni i regulatorzy muszą być świadomi, że obecnie rozważane alternatywy, takie jak odpady, są równie ograniczone jak surowce rolnicze wykorzystywane do produkcji biopaliw. Potrzebujemy wszystkich dostępnych opcji, pod warunkiem ich ścisłej certyfikacji.

Powrót do artykułu

 

 


 

 

 

 

image_print

Konferencja – SERY MIĘKKIE KROK PO KROKU

W piątek, 16 maja 2025 roku, w nowoczesnych przestrzeniach Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego w Minikowie odbyła się wyjątkowa konferencja pn. „SERY MIĘKKIE KROK PO KROKU”. Poświęcona była tajnikom wytwarzania, pielęgnacji i doskonalenia serów miękkich. Wydarzenie zgromadziło licznych producentów serów, ekspertów z branży mleczarskiej, rolników oraz miłośników tradycyjnego serowarstwa. Uczestnicy przybyli z najdalszych zakątków Polski, aby spotkać się i posłuchać Sébastiena Roustela – francuskiego technologa serowarstwa, oraz Arnauda Sperat-Czara – redaktora naczelnego prestiżowego francuskiego magazynu Profession Fromager.

Współorganizatorem i pomysłodawcą konferencji była Fundacja Wspierania Serowarstwa Farmerskiego NaSerio. Od lat aktywnie promuje rozwój rzemieślniczego serowarstwa w Polsce. Wspiera edukację, wymianę wiedzy oraz integrację środowiska serowarów.

Spotkanie zainaugurował Ryszard Kamiński, zastępca dyrektora Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, który przywitał uczestników oraz podkreślił znaczenie promowania wiedzy praktycznej. Podziękował również partnerom konferencji oraz zagranicznym gościom za ich zaangażowanie i wkład merytoryczny.

Prezentacja poradnika „SERY MIĘKKIE KROK PO KROKU

Pierwszym punktem programu była prezentacja najnowszego poradnika dla serowarów – „SERY MIĘKKIE KROK PO KROKU”. Tą część poprowadził Arnaud Sperat-Czar. Publikacja stanowi kompleksowy przewodnik po etapach produkcji serów miękkich – od selekcji surowców, przez procesy technologiczne, aż po przechowywanie i sprzedaż.

Technologia i wady serów miękkich

Następnie głos zabrał Sébastien Roustel, autor wspomnianego poradnika i uznany ekspert w dziedzinie serowarstwa. W swoim wystąpieniu skupił się na specyfice produkcji serów miękkich, zwłaszcza na konieczności jednoczesnej regulacji procesu ukwaszania i odsączania masy serowej. Omówił również najczęstsze wady serów miękkich. Wskazał ich przyczyny, pierwsze sygnały ostrzegawcze oraz możliwe środki zaradcze. Prezentacja spotkała się z dużym zainteresowaniem uczestników, którzy chętnie zadawali pytania i dzielili się swoimi doświadczeniami.

Trendy konsumenckie

Kolejna prelekcja, ponownie prowadzona przez Arnauda Sperat-Czara, poświęcona była analizie trendów konsumenckich dotyczących serów miękkich – zarówno w Polsce, jak i we Francji oraz na rynkach światowych. Prelegent porównał preferencje smakowe, zwyczaje zakupowe i kierunki rozwoju rynku. Podkreślił rosnące znaczenie jakości, lokalności oraz transparentność pochodzenia produktów.

Serowa „Klinika”

Zwieńczeniem konferencji była praktyczna i interaktywna sesja zatytułowana „Serowa Klinika”. Podczas niej uczestnicy mieli możliwość przyniesienia własnych serów z różnymi defektami technologicznymi. Eksperci na miejscu diagnozowali problemy i udzielali indywidualnych wskazówek dotyczących możliwych rozwiązań. Spotkanie to okazało się niezwykle cenne i inspirujące – zarówno dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych serowarów.

Konferencja „SERY MIĘKKIE KROK PO KROKU” była doskonałą okazją do zdobycia specjalistycznej wiedzy, nawiązania kontaktów branżowych oraz wymiany doświadczeń w gronie pasjonatów serowarstwa. Uczestnicy opuścili Minikowo z nową energią, praktycznymi wskazówkami oraz inspiracją do dalszego rozwoju swojej działalności.

 

Tekst Beata Chełminiak

Foto Marzena Zwiewka

image_print

Konferencja „Zapylacze – ochrona, wsparcie i znaczenie na obszarach wiejskich”

15 maja 2025 r. w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, Oddział w Zarzeczewie odbyła się konferencja pn. „Zapylacze – ochrona, wsparcie i znaczenie na obszarach wiejskich”. Konferencja ta była połączona z otwarciem ścieżki edukacyjnej, na której znajduje się również domek do apiterapii.

Wydarzenie rozpoczęło się właśnie na ścieżce edukacyjnej, gdzie Dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie Łukasz Urbański, powitał uczestników konferencji i dokonał uroczystego otwarcia ścieżki edukacyjnej wraz Panią Z-cą Dyrektora KPODR Minikowo Lidią Lewandowską, Dyrektorem Oddziału  w Zarzeczewie Panem Jarosławem Sobczyńskim, Prezesem Regionalnego Związku Pszczelarzy Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej we Włocławku Panem Januszem Lambarskim i pszczelarzem pracującym w pasiecie w Zarzeczewie Panem Adrianem Stankiewiczem. Podczas otwarcia Dyrektor wspominał, że jest to bardzo ważne wydarzenie dla Ośrodka. Wspominał, że powstała ścieżka edukacyjna daje nowe możliwości edukacji w zakresie tematyki pszczelarskiej.

Druga część wydarzenia odbyła się w sali konferencyjnej, gdzie po słowach wstępu Dyrektora Łukasza Urbańskiego, głos zabrali zaproszeni goście – Pan Senator Stanisław Pawlak i Pan Andrzej Sieradzki – Dyrektor Nadgoplańskiego Parku Krajobrazowego i Zastępca na stanowisku Dyrektora w Gostynińsko-Włocławskim Parku Krajobrazowym.

Następnie wystąpił Pan Adrian Stankiewicz, pracownik KPODR i pszczelarz. Przedstawił rys historyczny pasieki w Zarzeczewie, mówił hodowli pszczół i zadaniach realizowanych dotychczas w pasiecie. Oczywiście wspominał o tym jak ważny jest temat owadów zapylających i planach związanych z wykorzystaniem ścieżki edukacyjnej. Kolejno wystąpiła Pani Agnieszka Dobosz-Idzik, kierownik Działu Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska w KPDOR, która opowiadała skąd pomysł na utworzenie ścieżki edukacyjnej i domku do apiterapii. Wspominała również, dlaczego zapylacze są takie ważne oraz że powstała ścieżka daje możliwości edukacyjne, a co za tym idzie, promocję zapylaczy w środowisku człowieka. Kolejną prelegentką była Pani Kamila Chomicz, z wykształcenia biolog, realizująca projekty niezależnie, a także w ramach działalności Fundacji MI-RO-RO. Pani Kamila mówiła o tym, jak bardzo zróżnicowaną grupą owadów są zapylacze. Mówiła o populacji i liczebności zapylaczy, jaką rolę pełnią w środowisku oraz w jaki sposób możemy przyczyniać się do ochrony owadów zapylających. Ostanie wystąpienie należało do Pani Elżbiety Kaśków z Akademii Naturalnego Życia. Mówiła o Apiterapii jako metodach zaliczanych do medycyny naturalnej, wykorzystujących produkty pszczele. W dalszej części mówiła o wyzwaniach dla apiterapii, a następnie szczegółowo omówiła uloterapię, czym jest, kiedy z niej korzystać i przeciwskazania do jej stosowania.

Zainteresowanie tematyką pszczelarstwa jest coraz większe. Zapylacze stanowią bardzo ważny element w przyrodzie. A metody apiterapii zyskują coraz większą liczbę zwolenników. W ostatnim czasie to właśnie uloterapia cieszy się zainteresowaniem, dlatego tym bardziej cieszymy się z posiadanej ścieżki edukacyjnej, na której znajduje się właśnie domek do uloterapii.

Zarówno konferencja jak i ścieżka edukacyjna zostały zrealizowane dzięki współfinansowaniu przez Wojewódzki Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu.

Zachęcamy Państwa do obejrzenia krótkiego filmu o ścieżce edukacyjnej.

FILM VIDEO:
https://youtu.be/_hqOp569-B0

 

Opracowanie: Joanna Szczęsna-Kulewska

Zdjęcia: Joanna Szczęsna-Kulewska, Waldemar Lisiecki

 

image_print

Informacje na temat wirusa grypy ptaków na terenie województwa kujawsko-pomorskiego

Zawiadomienia i rozporządzenia do pobrania:

ROZPORZĄDZENIE Nr 11 /2025 WOJEWODY KUJAWSKO-POMORSKIEGO z dnia 23 kwietnia 2025 r. uchylające rozporządzenie Nr 13/2024 Wojewody Kujawsko-Pomorskiego z dnia 25 października 2024 r. w sprawie zarządzenia środków podejmowanych w związku z ryzykiem wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków (HP AI) na terenie powiatów aleksandrowskiego, brodnickiego, bydgoskiego, m. Bydgoszcz, chełmińskiego, golubsko-dobrzyńskiego, grudziądzkiego, m. Grudziądz, inowrocławskiego, lipnowskiego, mogileńskiego, nakielskiego, radziejowskiego, rypińskiego, sępoleńskiego, świeckiego, toruńskiego, m.Toruń, tucholskiego, wąbrzeskiego, włocławskiego, m. Włocławek, żnińskiego.


ROZPORZĄDZENIE Nr 10/2025 WOJEWODY KUJAWSKO-POMORSKIEGO z dnia 3 kwietnia 2025 r. uchylające rozporządzenie nr 5/2025 w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HP Al) na terenie powiatów lipnowskiego, golubsko-dobrzyńskiego, rypińskiego i toruńskiego oraz zmieniające je rozporządzenie nr 6/2025 oraz rozporządzenie nr 9/2025.


ROZPORZĄDZENIE Nr 9/2025 WOJEWODY KUJAWSKO-POMORSKIEGO
z dnia 7 marca 2025 r. zmieniające rozporządzenie nr 5/2025 z dnia 11 lutego 2025 r. w sprawie zwalczania wysoce
zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie powiatów lipnowskiego, golubsko-dobrzyńskiego, rypińskiego i toruńskiego

Zawiadomienieo wykryciu materiału genetycznego wirusa grypy ptaków podtypu HSN 1 u drobiu w gospodarstwie przyzagrodowym na terenie powiatu lipnowskiego. – 5 marca 2025 r.

Zawiadomienie o wykryciu materiału genetycznego wirusa grypy ptaków podtypu HSNl u drobiu w gospodarstwie przyzagrodowym na terenie powiatu żnińskiego. – 3 marca 2025 r.

ROZPORZĄDZENIE Nr 7/2025 WOJEWODY KUJAWSKO-POMORSKIEGO z dnia 21 lutego 2025 r. uchylające rozporządzenie w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie powiatów grudziądzkiego i brodnickiego.

Zawiadomienie o wykryciu materiału genetycznego wirusa grypy ptaków podtypu H5N1 u drobiu w gospodarstwie komercyjnym na terenie powiatu lipnowskiego – 17 lutego 2025 r.

ROZPORZĄDZENIE Nr 6/2025 WOJEWODY KUJAWSKO-POMORSKIEGO z dnia 17 lutego 2025 r. zmieniające rozporządzenie nr 5/2025 z dnia 11 lutego 2025 r. w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie powiatów lipnowskiego, golubsko-dobrzyńskiego, rypińskiego i toruńskiego

ROZPORZĄDZENIE Nr 5/2025 WOJEWODY KUJAWSKO-POMORSKIEGO z dnia 11 lutego 2025 r. w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HP AI) na terenie powiatów lipnowskiego, golubsko-dobrzyńskiego, rypińskiego i toruńskiego

Zawiadomienie o wykryciu materiału genetycznego wirusa grypy ptaków podtypu H5N1 u drobiu w gospodarstwie komercyjnym na terenie powiatu lipnowskiego 11 lutego 2025

ROZPORZĄDZENIE Nr 1/2025 WOJEWODY KUJAWSKO-POMORSKIEGO z dnia 2 stycznia 2025 r. w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptakow (HP AI) na terenie powiatów grudziądzkiego i brodnickiego

Zawiadomienie o wykryciu wirusa grypy ptakow podtypu H5N1 u ptakow w gospodarstwie przyzagrodowym na terenie powiatu wloclawskiego – 30 grudnia 2024

Zawiadomienie o wykryciu wirusa grypy ptakow podtypu H5N1 u ptakow żyjących w niewolina terenie powiatu wloclawskiego i grudziądzkiego  – 17 grudnia 2024

 


ZALECENIA DLA DROBNOTOWAROWYCH HODOWCÓW DROBIU – CHÓW PRZYZAGRODOWY

  • karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
  • przetrzymywanie drobiu na ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem uniemożliwienia kontaktów z dzikim ptactwem;
  • odizolowanie od innego drobiu, kaczek i gęsi;
  • przechowywanie paszy, w tym zielonki, w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;
  • unikanie pojenia ptaków i czyszczenia kurników wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);
  • zgłaszanie lekarzowi weterynarii, wójtowi, burmistrzowi, i innym organom władzy lokalnej zaobserwowanego spadku nieśności lub nagłych, zwiększonych padnięć drobiu;
  • po każdym kontakcie z drobiem lub ptakami dzikimi umycie rąk wodą z mydłem;
  • używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;
  • osobom utrzymującym drób w chowie przyzagrodowym, aby nie były zatrudniane w przemysłowych fermach drobiu.

ZALECENIA DLA HODOWCÓW GOŁĘBI

  • karmienie i pojenie gołębi w sposób wykluczający dostęp ptaków dzikich;
  • przechowywanie paszy w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem.

ZALECENIA DLA PRZEMYSŁOWYCH PRODUCENTÓW DROBIU

  • przetrzymywanie ptaków w odosobnieniu (obowiązkowo w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków) lub na wolnej, ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem ograniczenia kontaktu z dzikim ptactwem;
  • karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
  • zielonki stosowane w karmieniu drobiu wodnego (kaczki i gęsi), szczególnie w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków, nie mogą pochodzić z terenów wysokiego ryzyka zanieczyszczenia ich wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków, z okolic zbiorników wodnych, bagien, i innych miejsc stanowiących ostoję ptaków dzikich;
  • szczelne przykrycie pojemników z karmą i wodą do picia lub przetrzymywanie ich wewnątrz budynków, a także unikanie pojenia ptaków i czyszczenia pomieszczeń wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);
  • ograniczenie przemieszczania się osób postronnych oraz zwierząt pomiędzy obiektami, w których przechowywana jest karma dla zwierząt a obiektami, w których bytuje drób;
  • rozłożenie przed wejściami do budynków, gdzie utrzymywany jest drób mat nasączonych środkiem dezynfekcyjnym;
  • wprowadzenie zakazu wjazdu pojazdów na teren fermy, poza działaniami koniecznymi np. dowóz paszy, odbiór drobiu do rzeźni lub przez zakład utylizacyjny;
  • obowiązkową dezynfekcję pojazdów wjeżdżających;
  • rozłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdem i wejściem na teren gospodarstwa;
  • używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;
  • wprowadzenie obowiązku przeprowadzania dokładnego mycia i dezynfekcji rąk przed wejściem do obiektów, w których utrzymuje się drób;
  • brak kontaktu pracowników ferm drobiu z innym ptactwem np. kurami, gołębiami.

DODATKOWE ZALECENIA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII

  • słomę, która będzie wykorzystywana w chowie ściółkowym należy zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa (przetrzymywać w zamkniętych pomieszczeniach, zadaszyć itp.);
  • należy regularnie przeglądać wszelkie połączenia i rury (silosy paszowe) pod kątem obecności zanieczyszczeń np. odchodami dzikich ptaków;
  • należy eliminować wszelkie możliwe do usunięcia nieszczelności budynków inwentarskich (umieścić siatki w oknach i otworach, zabezpieczyć kominy wentylacyjne);
  • nie należy tworzyć sztucznych zbiorników wodnych na terenie gospodarstwa (np. oczka wodne), a istniejące należy zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa;
  • nie należy dokarmiać dzikiego ptactwa na terenie gospodarstwa (usunąć karmniki);
  • jeżeli na terenie gospodarstwa znajdują się drzewa owocowe należy jak najczęściej usuwać opadłe owoce.

 

Źródło: https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/zasady-ochrony-drobiu-przed-grypa-ptakow

image_print

Ekoschemat „Dobrostan zwierząt” Dodatkowe pieniądze dla hodowców z QMP – tylko do 16 czerwca!

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, administrator Systemu QUALITY MEAT PROGRAM (QMP), przypomina: jeśli zaznaczysz udział w QMP na wniosku o dopłaty bezpośrednie do 16 czerwca, otwierasz sobie drogę do konkretnego, dodatkowego wsparcia finansowego.

Co możesz zyskać?

·         230 zł dopłaty do każdej krowy mamki powyżej 24 miesięcy

·         122 zł dopłaty do każdego opasa poniżej 18 miesięcy

Dlaczego warto?

·         Środki trafiają bezpośrednio na Twoje konto – niezależnie od innych płatności.

·         Zero ryzyka na etapie wniosku – możesz się wycofać do końca lipca 2025.

·         Dodatkowe punkty w ramach innych praktyk ekoschematu.

·         Jeśli już złożyłeś wniosek, nic straconego! Do 16 czerwca możesz go jeszcze uzupełnić i dodać udział w QMP.

 

Jak zdobyć dopłaty krok po kroku:

1.      Zaznacz QMP na wniosku o dopłaty bezpośrednie – do 16 czerwca.

2.      Wybierz jednostkę certyfikującą z listy upoważnionych:
        
https://qmpsystem.eu/strefa-producenta-zywca-wolowego/#JC

3.      Złóż wniosek o certyfikat QMP i dopełnij niezbędnych formalności.

4.      Przejdź kontrolę – to szybki i prosty proces.

5.      Odbierz certyfikat QMP najpóźniej do 31 lipca 2025.

Uwaga!
Zaznaczenie QMP we wniosku nie zobowiązuje Cię od razu do certyfikacji – masz czas do końca lipca. Jeśli jednak pominiesz ten krok do 16 czerwca, nie będziesz mógł ubiegać się o dopłaty ani bonusowe punkty!

Szczegółowe informacje i FAQ:
https://qmpsystem.eu/ekoschemat-dobrostan-zwierzat-korzysci-dla-rolnikow-nalezacych-do-systemu-qmp-faq/

Kontakt w sprawie certyfikacji QMP:
qmp@pzpbm.pl
📞 +48 515 575 705
🔗 Facebook:
facebook.com/pzpbm
🔗 Facebook: facebook.com/qmp
🔗 Instagram: instagram.com/pzpbm_qmp/
🔗 Twitter: twitter.com/polskiezpbm

Nie zwlekaj – sięgnij po dodatkowe środki dla swojego stada!

image_print

Podsumowanie etapu regionalnego Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne – podregion bydgoski

W 2025 roku po raz kolejny właściciele gospodarstw indywidualnych biorą udział w Ogólnokrajowym Konkursie Bezpieczne Gospodarstwo Rolne orgaznizowanym przez Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Pierwszym etapem konkursu jest etap regionalny, w którym do walki i awansu do kolejnych etapów walczyło kilkadziesiąt gospodarstw podzielonych na podregiony obejmujące dawne województwa bydgoskie, toruńskie i włocławskie.

11 maja 2025 roku podczas targów Lato na Wsi rozstrzygnięty został etap podregionu bydgoskiego, obejmujący powiaty: bydgoski, inowrocławski, mogileński,  nakielski, sępoleński, świecki, tucholski i żniński. Trzy najlepsze gospodarstwa z 25 zgłoszonych w naszym podregionie awansowało do etapu wojewódzkiego, w którym będą rywalizować z pozostałymi laureatami etapów regionalnych.

Zgodnie z regulaminem konkursu komisje konkursowe wszystkich trzech etapów oceniały:
1) organizację obejścia, podwórza gospodarstwa oraz produkcji rolniczej;
2) ład i porządek w obrębie podwórza, zabudowań i stanowisk pracy;
3) stan techniczny budynków inwentarskich i gospodarczych, a także maszyn, urządzeń, instalacji i narzędzi znajdujących się w gospodarstwie rolnym;
4) warunki obsługi i bytowania zwierząt gospodarskich i profilaktyka chorób odzwierzęcych;
5) wyposażenie w środki ochrony osobistej i urządzenia wspomagające bezpieczną pracę;
6) sposób przechowywania i postępowania ze środkami ochrony roślin i innymi substancjami niebezpiecznymi;
7) dbałość o środowisko naturalne;
8) estetykę gospodarstwa oraz organizację miejsca wypoczynku rodziny, w tym placu zabaw dzieci;
9) zastosowane rozwiązania organizacyjne, techniczne i technologiczne wpływające na bezpieczeństwo osób pracujących i przebywających w gospodarstwie rolnym.

Najlepszymi, którzy spełniają wymogi BHP i ich gospodarstwa są najbezpieczniejsze spośród wszystkich wizytowanych gospodarstw w podregionie bydgoskim były gospodarstwa:

Państwa Grzybowskich z Gruczna, którzy zajęli miejsce pierwsze

Państwa Karbowiak z Dziechowa, którzy awansowali do etapu wojewódzkiego z miejsca drugiego oraz gospodarstwo

Państwa Ćwik z Górek Zagajnych, którzy uplasowali się na miejscu trzecim.

Laureaci otrzymali nagrody rzeczowe w postaci elektronarzędzi o wartości od kilkuset do tysiąca pięciuset złotych.  W czerwcu odbędzie się wizytacja gospodarstw przez komisję wojewódzką, w czasie której wyłoniony zostanie jeden zwycięzca, reprezentant województwa kujawsko-pomorskiego na etapie centralnym.

Wszystkim życzymy powodzenia!

tekst: Natalia Narewska
gł.sp.ds. łąkarstwa, roślin pastewnych i ochrony roślin
Dział Technologii Produkcji Rolniczej

fot: Marzena Zwiewka

image_print

Szkolenie dla pracowników KPODR w Minikowie w zakresie monitoringu agrofagów

W dniach 13 i 14 maja 2025 roku odbyło się szkolenie dla pracowników Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, którzy zajmują się monitoringiem agrofagów.

Pierwszy dzień szkolenia poświęcony był szkodnikom zbóż oraz rzepaku. Zajęcia prowadził dr hab. inż. Robert Lamparski, który omówił najważniejsze gatunki szkodników, ich biologię, występowanie oraz metody monitorowania i zwalczania.

Drugi dzień szkolenia skoncentrowany był na chorobach zbóż i rzepaku. Wykłady oraz zajęcia praktyczne poprowadził dr hab. inż. Grzegorz Lemańczyk, dzieląc się aktualną wiedzą na temat patogenów roślin uprawnych oraz sposobów ich identyfikacji i zwalczania.

Połączenie części teoretycznej z zajęciami terenowymi znacząco wpłynęło na pogłębienie wiedzy uczestników, co bezpośrednio przełoży się na jakość prowadzonych działań w zakresie monitoringu agrofagów w regionie.

image_print