Bydgoski specjał stara się o unijny certyfikat

24 maja br. w Minikowie odbyła się konferencja prasowa z producentami kiełbasy bydgoskiej. Kilka zakładów mięsnych z naszego regionu, wspieranych przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, przygotowało wniosek o przyznanie temu produktowi unijnego znaku Chronione Oznaczenie Geograficzne. Kiełbasa bydgoska surowa wędzona jest produkowana od ponad 50 lat i cieszy się uznaniem nie tylko konsumentów, ale też specjalistów z branży. Wniosek będzie podlegał kilkuetapowej procedurze weryfikacyjnej, jednak taki znak stanowi dla konsumentów gwarancję jakości i jest rozpoznawalny na terenie całej Unii. Należy zauważyć, że w Polsce zaledwie 44 produkty mogą korzystać z podobnych, unijnych oznaczeń, zaś są państwa, które mają ich kilkaset. W tej sytuacji tym bardziej cieszy podjęta inicjatywa.

Gratulujemy, życzymy wytrwałości i powodzenia.

 

 

gallery

image_pdfimage_print