Metody ograniczające stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej

Zapraszamy do obejrzenia wykładów ze szkolenia

Metody ograniczające stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej, a antybiotykooporność

Cele:

  1. Rozpowszechnianie wiedzy dot. alternatywnych metod ochrony zdrowia zwierząt gospodarskich i zapewniania mikrobiologicznej czystości żywności pochodzenia zwierzęcego.
  2. Wymiana informacji nt. praktycznych aspektów zastosowania metod biologizacji w chowie i hodowli zwierząt gospodarskich w praktyce (na przykładach konkretnych gospodarstw).
  3. Przedstawienie perspektyw na przyszłość dot. zrównoważonego chowu i hodowli zwierząt gospodarskich zgodnego z dobrymi praktykami rolniczymi, przetwórstwa żywności i ochroną środowiska.

 

Stosowanie antybiotyków w chowie i hodowli zwierząt – sytuacja obecna w Polsce.

 

Nowe bezpieczeństwo żywności i zarządzanie jakością w produkcji zwierzęcej – częste problemy i zagrożenia w antybiotykoterapii oraz możliwości wdrożenia naturalnych rozwiązań jako źródeł substancji o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych

 

Probiotechnologia jako alternatywa dla środków chemicznych w chowie i hodowli zwierząt – działania zgodne ze strategią " od pola do stołu" na rzecz zrównoważonego rolnictwa

 

image_pdfimage_print