Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Interwencje pszczelarskie – wystartowało 7 naborów

 

20.11.2023

 

Do 18 stycznia 2024 r. hodowcy pszczół, zrzeszające pszczelarzy organizacje, ośrodki doradztwa rolniczego i jednostki naukowo-badawcze mogą składać wnioski o dofinansowanie z Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Trzy ze skierowanych do nich interwencji (I.6.2, I.6.3 i I.6.5) były realizowane w kwietniu tego roku, cztery (I.6.1, I.6.4, I.6.6 i I.6.7) są dostępne po raz pierwszy. Dokumenty można składać wyłącznie za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ARiMR.

Wspieranie podnoszenia poziomu wiedzy pszczelarskiej (I.6.1)

To dofinansowanie skierowane jest do organizacji pszczelarskich oraz jednostek doradztwa rolniczego. Wsparcie obejmuje organizację szkoleń dotyczących m.in. prowadzenia gospodarki pasiecznej, chorób pszczół, pożytków i produktów pszczelich. Koszty kwalifikowalne zostały w tym przypadku szczegółowo określone, a refundacji podlegać może nawet 100 proc. poniesionych wydatków.

Inwestycje, wspieranie modernizacji gospodarstw pasiecznych (I.6.2)

Wnioski o przyznanie pomocy mogą składać indywidualni pszczelarze oraz – w ich imieniu – organizacje pszczelarskie. Wsparciem finansowym objęty jest zakup nowego sprzętu pszczelarskiego, maszyn i urządzeń wykorzystywanych na potrzeby gospodarki pasiecznej, np. miodarek, odstojników oraz uli lub ich elementów. Podobnie jak to było wiosną, refundacja wynosi do 60 proc. kosztów netto. Maksymalna wysokość pomocy przekazanej beneficjentowi to 100 zł w przeliczeniu na jeden posiadany pień pszczeli, a dofinansowanie na jednego hodowcę nie może przekroczyć 15 000 zł.

Wspieranie walki z warrozą produktami leczniczymi (I.6.3)

O to wsparcie na rzecz hodowców pszczół mogą się starać wyłącznie organizacje pszczelarskie. Przeznaczenie pieniędzy to zakup warrozobójczych produktów leczniczych – nie tylko weterynaryjnych, lecz także tych zawierających substancje czynne dopuszczone do stosowania w gospodarstwach ekologicznych. W tym przypadku zwrotowi podlega do 90 proc. kosztów netto zakupu lekarstw.

Ułatwienie prowadzenia gospodarki wędrownej (I.6.4)

Wnioski o przyznanie pomocy w ramach tej interwencji mogą składać wyłącznie indywidualni pszczelarze. Realizowane z dofinansowaniem operacje muszą dotyczyć zakupu nowego sprzętu, maszyn i urządzeń wykorzystywanych na potrzeby gospodarki wędrownej, m.in. wag pasiecznych czy przyczep do przewozu uli. Pomoc jest przyznawana w formie refundacji do 60 proc. kosztów netto. Natomiast limit wsparcia ustala się na podstawie wielkości gospodarstwa pszczelarskiego. 150 zł na jeden posiadany pień pszczeli otrzyma hodowca, który ma ich od 25 do 149. Tych pszczelarzy, którzy mają co najmniej 150 pni, obowiązuje stawka w wysokości 200 zł. Jednak w sumie nie mogą oni otrzymać więcej niż 40 tys. zł.

Pomoc na odbudowę i poprawę wartości użytkowej pszczół (I.6.5)

O dofinansowanie mogą się ubiegać, w imieniu pszczelarzy, zrzeszające ich organizacje. Wsparciem objęty jest zakup: matek pszczelich z linii hodowlanych, dla których prowadzone są księgi lub rejestry; odkładów lub pakietów pszczelich z matkami pochodzącymi z linii hodowlanych; a także odkładów lub pakietów pszczelich od producentów, którzy uzyskali rekomendację związków lub zrzeszeń pszczelarzy. Jeśli chodzi o tę interwencję, refundacji podlega do 70 proc. kosztów netto, a maksymalna kwota pomocy dla beneficjenta to 10 000 zł.

Wsparcie naukowo-badawcze (I.6.6)

Wnioski o przyznanie tej pomocy mogą składać jednostki naukowo-badawcze zajmujące się tematyką pszczelarską.  Dofinansowanie obejmuje prace poświęcone zdrowiu pszczół, jakości produktów pszczelich i innowacjom w gospodarce pasiecznej. Pomoc jest udzielana do wysokości limitu, który nie może przekroczyć 80 000 zł dla pojedynczego beneficjenta w danym roku pszczelarskim i jest przyznawana w formie refundacji do 100 proc. kosztów netto.

Wspieranie badania jakości handlowej miodu oraz identyfikacja miodów odmianowych (I.6.7)

Beneficjentami tej pomocy mogą być wyłącznie indywidualni pszczelarze, a wsparcie przeznaczone jest na zakup analiz fizyko-chemicznych miodu lub analizy pyłkowej miodu. Jeśli chodzi o liczby i kwoty, to refundacji podlega do 90 proc. kosztów, a limit to 10 tys. zł.

Więcej informacji – otwórz

 

Zdjęcie: AdobeStock

 

 

 

 

image_print

X Forum Rolnicze Gazety Pomorskiej

 

Program:

godz. 10.00 rejestracja uczestników
godz. 11.00 rozpoczęcie Forum
11:30-13:00 Panel Główny: Pieniądze dla polskich rolników do 2027 r. Zyskają czy stracą na Europejskim Zielonym Ładzie? (Magazyn Cukru)
13:30 – 14:00 przerwa kawowa
14:00 – 15:30 „Cudzoziemcy, którzy od lat prowadzą gospodarstwa w Polsce – o zmianach w polskim i europejskim rolnictwie. Wiele lat temu przyjechali z Zachodu, ale dziś są już tutejsi”
14:00 – 15:30 Krajowy Plan Strategiczny. Wsparcie dla rolników, także w ramach ekoschematów. Co może zrobić rolnik, by maksymalnie wykorzystać tę pomoc?
14:00 – 15.30 Produkcja mleka, wołowiny i trzody chlewnej – szanse i zagrożenia.
Rozchwiana produkcja na globalnym rynku a unijne oraz krajowe wsparcie dla producentów mleka i mięsa. Co można zrobić, żeby rolnicy nie rezygnowali z tej produkcji, a chcieli ją rozwijać?
14:00 – 15.30 Opłacalność w produkcji ekologicznej. Przejście z produkcji konwencjonalnej na produkcję bio. Zmiany w przepisach regulujących rynek żywności ekologicznej. Czy dopłaty wpłyną na większą opłacalność? Jakie wymogi trzeba spełnić, żeby po nie sięgnąć?
15:30 – 16:30 OBIAD
16:30 – 18.00 Wizerunek polskiego gospodarza (zajmującego się produkcją zwierzęcą) a kontrola społeczna.
16:30 – 18.00 Ochrona roślin, nawożenie. Dostępność środków w UE, nowe wyzwania w związku z Europejskim Zielonym Ładem. Czy biologiczna ochrona upraw bardziej się upowszechni?
16:30 – 18:00 Innowacje w rolnictwie, rolnictwo precyzyjne. Robotyzacja i automatyzacja w polskich gospodarstwach. Czy to się opłaca? Stan i perspektywy wdrażania w naszych realiach.
16:30 – 18:00 Odporność energetyczna polskich gospodarstw. Fotowoltaika, pompy ciepła, biogazownie rolnicze.
18:00 – 19:00 Gala
19:00 Bankiet

W Forum Rolniczym mogą uczestniczyć tylko osoby zaproszone. Podczas gali zwieńczającej to wydarzenie, nagrodzimy też laureatów konkursu „Rolnictwo mam w genach”.

https://pomorska.pl/strefa-agro/forum-rolnicze

Więcej informacji znajdziecie Państwo bezpośrednio u Organizatorów wydarzenia

image_print

III Forum Grup Operacyjnych województwa kujawsko-pomorskiego w Minikowie

21 listopada 2023 roku w Minikowie, w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego, odbyło się III Forum Grup Operacyjnych województwa kujawsko-pomorskiego, zorganizowane przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Wydarzenie to miało na celu popularyzowanie wymiany wiedzy i dobrych praktyk w zakresie wdrażania innowacyjnych rozwiązań w branży rolniczej, wśród członków Grup Operacyjnych. Wysoką frekwencję zapewnili przede wszystkim rolnicy i przedsiębiorcy z branży rolnej i rolno-spożywczej. Nie zabrakło również przedstawicieli świata nauki.

Ważnym tematem poruszonym w trakcie Forum była kwestia wytycznych nowej interwencji 13.5 Współpraca. Zostały one szczegółowo omówione przez przedstawiciela Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie dr Aleksandra Bomberskiego. Z przekazanych informacji wynika, że kolejnego naboru możemy spodziewać się na jesień przyszłego roku. Według wstępnych założeń grupa EPI będzie mogła uzyskać dotacje do 2,5 mln zł.

W trakcie spotkania uczestnicy podzielili się swoimi przemyśleniami i doświadczeniami z poprzednich naborów oraz pomysłami na kolejne innowacje. Zaowocowało to nawiązaniem wielu kontaktów, które wkrótce przerodzą się w nowe grupy operacyjne. Do tej pory w naszym województwie powstało około 40 grup pracujących na rzecz innowacji w rolnictwie.

Na terenie województwa kujawsko-pomorskiego rolnictwo oczekuje nowych rozwiązań, zarówno dla produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej. Wprowadzenie do praktyki nowych innowacyjnych metod, pozwoli na wsparcie zrównoważonego rozwoju rolnictwa i wzmocnienie znaczenia transferu wiedzy ze środowisk naukowych do podmiotów testujących jej wartość w praktyce. Osoby zainteresowane utworzeniem własnej grupy operacyjnej mogą zwrócić się do brokera innowacji, który pomoże dopracować pomysł na innowację i dobrać parterów do jej przetestowania/wdrożenia. Znaleźć można go w każdym Wojewódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, jak również w Centrum Doradztwa Rolniczego. Wszystkim którzy wzięli udział w Forum serdecznie dziękujemy i mamy nadzieję do zobaczenia na kolejnej edycji za rok.

Wioletta Lorenc
KPODR w Minikowie

image_print

Rozwój małych gospodarstw – coraz mniej czasu na wnioski

Jeszcze do 10 listopada 2023 r. można się ubiegać o dofinansowanie na „Rozwój małych gospodarstw” z Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Do tej pory w naborze, który rozpoczął się 28 września 2023 r., wnioski o wsparcie na kwotę 268 mln zł złożyło ponad 2,6 tys. rolników.

O pomoc finansową na „Rozwój małych gospodarstw” można się starać do 10 listopada 2023 r. wyłącznie za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ARiMR. Dotychczas zarejestrowano ponad 2,6 tys. wniosków o wsparcie w wysokości 268 mln zł.

Dofinansowanie przeznaczone jest dla rolników, którzy prowadzą mikro-, małe lub średnie przedsiębiorstwa. Powierzchnia posiadanego przez nich gospodarstwa nie może przekroczyć 300 ha, a jego wielkość ekonomiczna w roku wyjściowym musi wynosić poniżej 25 tys. euro. Od ubiegających się o to wsparcie wymaga się również wykazania przychodu ze sprzedaży produktów rolnych, który wynosi co najmniej 5 tys. zł. Trzeba też przedłożyć biznesplan z koncepcją zmian służących zwiększeniu orientacji rynkowej gospodarstwa.

Standardowe wsparcie wynosi 100 tys. zł, a w przypadku gospodarstw ekologicznych – 120 tys. zł. Płatność ma formę ryczałtu i będzie realizowana w dwóch ratach. Najpierw otrzymuje się 80 proc. kwoty, a później resztę, czyli 20 proc. Co istotne, pomoc ta w okresie realizacji Planu Strategicznego może być przyznana tylko raz na osobę i gospodarstwo.

W ramach tej interwencji wspierane są przedsięwzięcia służące prowadzeniu produkcji rolnej i przygotowaniu do sprzedaży wytwarzanych przez rolnika towarów. Co za tym idzie, dofinansowaniem mogą być objęte np. inwestycje w budynki, ich wyposażenie, ale także zakup nowych maszyn i sprzętu komputerowego.

Więcej informacji – otwórz

Zdjęcie: Jacek Cisło – II miejsce w konkursie fotograficznym ARiMR

image_print

Konferencja Rolnictwo ekologiczne szansą na zwiększenie bioróżnorodności

Przysiek, 27.10.2023 r.

Rolnictwo ekologiczne doskonale wpisuje się w tematykę ochrony bioróżnorodności. Jak wynika z samej definicji  rolnictwa ekologicznego jest to  system zarządzania gospodarstwem i produkcji żywności, łączący najkorzystniejsze dla środowiska praktyki, wysoki stopień różnorodności biologicznej, ochronę zasobów naturalnych, stosowanie wysokich standardów dotyczących dobrostanu zwierząt i metodę produkcji preferującą użycie substancji naturalnych i naturalnych procesów. Rolnik gospodarujący metodami ekologicznymi dąży do  utrzymania i poprawy życia w glebie oraz ochrony  naturalnej żyzności gleby. Ogranicza do minimum wykorzystanie zasobów nieodnawialnych  wykorzystując odnawialne zasoby przyrody, dba o dobrostan zwierząt, stan roślin, i czystość wody, Stara się zachować środowisko w stanie nienaruszonym dla kolejnych pokoleń. Ten system gospodarowania, w szczególny sposób dbający o środowisko, wymaga odpowiedniej wiedzy pozwalającej na pozyskanie surowców o jak najwyższej jakości z poszanowaniem dla środowiska, a szczególnie do naturalnych stanowisk występowania poszczególnych gatunków.

Podczas konferencji o prowadzeniu gospodarstwa ekologicznego  w systemie agroleśnym mówiła  dr Barbara Baj-Wójtowicz, Wiceprezes Zarządu Eko-FARM Sosnówka Sp. z o.o.  Przedstawiła temat  „Rolnictwo ekologiczne w systemie agroleśnym – najbardziej opłacalna i wspierająca bioróżnorodność forma produkcji rolnej.” Agroleśnictwo, to sposób użytkowania gruntu rolnego umożliwiający uprawę dwóch lub więcej różnych gatunków na tym samym areale bez utraty wysokości plonu i korzyści ekonomicznych z hektara. System agroleśny charakteryzuje się tym, że naśladuje piętra roślinności w lesie. Pozwala to na uzyskanie podwójnego lub wielokrotnego dochodu z tego samego areału. Uprawa agroleśna wyróżnia się zadarnieniem gleby niskimi roślinami współrzędnymi, co zapobiega wzrostowi chwastów oraz erozji gleby. Uprawa w tym systemie pozwala również na efektywne wykorzystanie nawozów poprzez ich wchłanianie najpierw przez korzenie roślin płytko ukorzenionych, a następnie przez rośliny głęboko ukorzenione – w ten sposób eliminuje się spływanie nadmiaru nawozów do rowów i cieków wodnych i zanieczyszczanie morza. Uprawa dwóch lub kilku gatunków na tym samym polu eliminuje szkodliwe monokultury i wspiera bioróżnorodność. Dzięki wprowadzeniu do uprawy agroleśnej gatunków rzadkich i przyrodniczo cennych rolnictwo zapewnia ich przetrwanie, ochronę oraz dostęp do cennego surowca.

Wykład pn. „Probiotechnologia – praktyczne rozwiązanie dla gospodarstw ekologicznych i w okresie konwersji” przedstawił Sławomir Gacka, Prezes Zarządu Probiotics Polska Sp. z o.o. W bardzo ciekawym wystąpieniu poruszył  zagadnienia żyzności gleby. Poznaliśmy czynniki mające wpływ na wzrost zawartości próchnicy. Proces powstawania próchnicy oznacza dominację pożytecznych mikroorganizmów w glebie i korzystne warunki wzrostu systemu korzeniowego roślin. Jak się okazuje  problemem często występującym w gospodarstwach rolnych jest blokowanie powstawania próchnicy mimo wysokich zawartości substancji i składników niezbędnych do jej powstawania. Może to być spowodowane nadmiernym stosowaniem doglebowych środków ochrony roślin, przekraczania ilości azotu zwłaszcza w formie azotanowej oraz  zbyt głębokiej orki lub też wapnowania przy wysokich zawartościach wapnia w glebie. Ratunkiem są pożyteczne mikroorganizmy przeznaczone do stosowania w rolnictwie. Kompozycje probiotyczne  przywracają dominację pożytecznych organizmów,  chronią bioróżnorodność i wspierają regenerację gleby.

Temat „Rolnictwo ekologiczne w praktyce” przedstawił pionier rolnictwa ekologicznego w Polsce Mieczysław Babalski, Prezes Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych EKOŁAN.  Omówił cele rolnictwa ekologicznego, którymi  są uprawa roślin oraz wytwarzanie pasz i żywności o wysokiej wartości odżywczej. Głównym zadaniem rolnika jest utrzymanie i podwyższanie żyzności gleby poprzez odpowiedni  płodozmian oraz prawidłowe nawożenie organiczne. Zachowanie naturalnych elementów krajobrazu, gospodarowanie w zgodzie z naturą to domena rolnictwa ekologicznego, które w  poszanowaniu przyrody chroni różnorodność biologiczną  na obszarach wiejskich.

Powyższe tematy zostały bardzo szczegółowo omówione podczas konferencji. Wszystkich, którzy chcieliby powrócić do powyższych zagadnień zachęcamy do skorzystania z nagrania z konferencji zamieszczonego poniżej.

 

Opracowała:
Karina Wroniecka
KPODR w Minikowie Oddział w Przysieku

Konferencja zrealizowana została  dzięki wsparciu finansowemu z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony  Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu

image_print

Świadome i bezpieczne przetwórstwo żywności pochodzenia zwierzęcego

 

27 października 2023 r. w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie odbyły się warsztaty pn. „Kulinarne wykorzystanie wołowiny wysokiej jakości” zrealizowane w ramach operacji „Świadome i bezpieczne przetwórstwo żywności pochodzenia zwierzęcego”. 

Spotkanie poprowadził dr Józef Sadkiewicz. Na samym wstępie uczestnicy szkolenia dowiedzieli się, że wysoka jakość wołowiny oparta jest na trzech filarach, wynikających ze sposobu utrzymania: całorocznym  przebywaniu zwierząt na wolnym wybiegu, żywieniu opartym na trawie w sezonie letnim oraz sianie w trakcie trwania zimy oraz minimalizowaniem stresu podczas procesu uboju. O swoim stadzie z ogromną pasja opowiedział sam hodowca bydła rasy Highland Cattle – Maciej Wysocki. Podczas warsztatów kulinarnych przygotowano trzy dania. Na przystawkę zaserwowano chipsy z wątroby wołowej z dodatkami. Smak smażonego na gęsim smalcu dania zaskoczył wszystkich swoją delikatnością. Drugim daniem był burger, jak podkreślali uczestnicy warsztatów, taki jakiego w życiu nie jedli. Na sam koniec uczestnicy mogli nauczyć się jak przyrządzić właściwie prawdziwego steka. Pod okiem mistrza uczyliśmy się, jak wydobyć z kawałka mięsa wysokiej jakości jego potencjał, a przede wszystkim, jak go nie zepsuć. Warsztaty wpisują się w ideę krótkich łańcuchów dostaw.

Dobrze, by na naszych stołach królowały lokalne produkty, a z polskiego surowca korzystali także restauratorzy. Niezmiernie istotne jest też, by jadłospis dzieci w przedszkolach i stołówkach opierał się na żywności od lokalnych rolników. Między innymi tego dotyczyła dyskusja, która wywiązała się podczas warsztatów.

 

image_print