Miodowe Lato w Zarzeczewie, 11 sierpnia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Projekt realizowany przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”
Rejestracja partnerów KSOW – http://ksow.pl

 

Podczas dziesiątej edycji Kujawsko-Pomorskiego Miodowego Lata w Zarzeczewie, 11 sierpnia 2019 roku realizowaliśmy również operację pn. „Razem dla rozwoju pszczelego roju”.

W zakresie objętym operacją zorganizowaliśmy, między innymi, warsztaty dla pięciu zorganizowanych grup właścicieli ogrodów, ogródków, rolników, pszczelarzy. Uczestnicy tych warsztatów zatytułowanych ”Zrozumieć zależności panujące w przyrodzie i pomóc owadom zapylającym” aktywnie uczestniczyli w zajęciach budując domki dla pszczół murarek, które zabrali ze sobą, by zainstalować w ogrodach i w ten sposób wspomóc owady, a własnym uprawom zapewnić zapylanie. Poznawali także rośliny miododajne oraz smakowali różne gatunki miodów pochodzące ze zbioru nektaru z tych roślin, jak np. ziołowy, lipowy, akacjowy, rzepakowy, gryczany, faceliowy, wrzosowy, nawłociowy. Poszerzyli również swoją wiedzę dotyczącą bioróżnorodności i zostali zachęceni do jej podtrzymywania. W ramach zapoznania z różnorodnym asortymentem produktów pszczelich wykonali świece z węzy, których palenie dobroczynnie wpływa na stan naszego zdrowia. Z zainteresowaniem wysłuchali wykładu o funkcjonowaniu pszczelej rodzili, poznali budowę ula i sprzęt niezbędny do prac pasiecznych. Do Zarzeczewa przyjechały grupy z powiatów: aleksandrowskiego, grudziądzkiego, inowrocławskiego, toruńskiego i wąbrzeskiego.

Warsztaty pn. „Nowe metody walki z warrozą” były przeprowadzone tylko dla pszczelarzy i polegały na praktycznej nauce instalowania pasków warrozobójczych w ulach. W czasie stykania się pszczół z powierzchnią paska substancja czynna – flumetryna dostaje się na ich ciało i poprzez społeczne kontakty między pszczołami rozdzielana jest na wszystkie osobniki rodziny pszczelej, oddziałując warrozobójczo. Substancja czynna wydziela się stale z paska na jego powierzchnię w miarę ścierania jej przez pszczoły. Zastosowanie pasków na 4-6 tygodni wystarcza do niemal całkowitego uwolnienia pnia od roztoczy, gdyż skuteczność preparatu wynosi 99,5-100%.

Wykład pt. „Produkty pszczele w leczeniu chorób cywilizacyjnych” zgromadził wielu zainteresowanych słuchaczy, którzy uzyskali odpowiedź na pytanie, czy warto wykorzystać właściwości prozdrowotne produktów pszczelich w dobie powszechnych i skutecznych, syntetycznych produktów leczniczych? Po wysłuchaniu wykładu byli przekonani, że tak, bo:

– mają działanie profilaktyczne – mogą wykluczyć stosowanie syntetycznych leków,
– niwelują efekty uboczne stosowania syntetycznych produktów leczniczych,
– wspomagają działanie stosowanych leków,
– mogą działać skutecznie w przypadkach, gdy klasyczne produkty lecznicze nie działają,
– nie powodują efektów ubocznych.

Piętnaście trzyosobowych drużyn z ogromnym zaangażowaniem wzięło udział w konkursie pn. „Edukacja, rywalizacja, integracja dla ochrony pszczół”. Zadania konkursowe nie należały do łatwych, np. większość zawodników miała problem z prawidłową odpowiedzią na jedno z haseł krzyżówki: w którym dniu wychowu matek pszczelich zachodzi histoliza?*. Pozostałe hasła nie sprawiały kłopotu, jak np.: najbardziej popularną ramką stosowaną w Polsce jest … ramka wielkopolska; matki pszczele można znakować przy pomocy kleju, który zwany jest … szelak. Udzielenie odpowiedzi na dziesięć pytań testowych nie stanowiło większego problemu dla uczestników. Sprawnie i szybko drużyny poradziły sobie z prawidłowym montażem trzech ramek. Rozpalanie podkurzacza i utrzymanie dymu przez pięć minut było nie lada wyzwaniem, ale wieloletnie doświadczenie nie zawiodło i wszystkie drużyny spisały się znakomicie. Nieco trudniejsze było rozpoznawanie gatunków miodów, ale po chwili zastanowienia kubki smakowe poradziły sobie z zadaniem. Najwięcej punktów zdobyła drużyna reprezentująca Dobrzyńskie Koło Pszczelarzy z Dobrzynia nad Wisłą, która otrzymała nagrodę główną ufundowaną przez Prezesa Regionalnego Związku Pszczelarzy Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej we Włocławku.

Dwustu uczestników operacji „Razem dla rozwoju pszczelego roju” oraz Kujawsko-Pomorskiego Miodowego Lata wzięło udział w ustanawianiu rekordu z zakresu pszczelarstwa, który polegał na jednoczesnym odkręcaniu słoiczków z miodem i próbowaniu tego miodu. Chętnych było znacznie więcej, ale ograniczyła nas ilość przygotowanych słoiczków. Rekord został ustanowiony, co potwierdził kontroler Towarzystwa Kontroli Rekordów Niecodziennych i Osobliwości pan Jakub Szczytowski. Otrzymaliśmy również stosowny certyfikat, a rekord zostanie wpisany do Księgi Rekordów i Osobliwości.

Uczestniczący w „Miodowym Lecie” pszczelarze sprzedający produkty pasieczne starannie przygotowali stoiska, a sposób ekspozycji zachęcał do zakupu. Za najlepiej przygotowane stoisko komisja konkursowa uznała stoisko firmy P.P.H.U NEKTAR C. Badeńska, W. Badeńska, W. Guzowska. Stoisko otrzymało pierwszą nagrodę w konkursie pt. „Najlepsza ekspozycja targowa”.

Konkurs „Miód sezonu” od kilku lat motywuje pszczelarzy do pozyskiwania różnorodnych miodów odmianowych. W tym roku w konkursie wzięło udział dziesiąciu pszczelarzy, którzy zgłosili m.in. takie miody, jak: lipowy, spadziowy z propolisem, tymiankowy, wielokwiatowy z ziół, rzepakowo-gryczny. Komisja przyznała I nagrodę dla miodu z ziół kujawskich, który zgłosił pan Janusz Witkowski z Pścininka w gminie Bytoń. Drugą nagrodę otrzymał miód akacjowy dostarczony przez pana Tomasza Wudarczyka z Sokołowa w gminie Kruszyn. Trzecią nagrodę przyznano dla miodu nektarowego tymiankowego pozyskanego w pasiece pana Marka Okuniewskiego z Osięcin.

Wszyscy biorący udział w Imprezie mogli zaopatrzyć się nie tylko w miody i inne produkty pasieczne, jak pierzga, mleczko pszczele, kit pszczeli, ale także w regionalne produkty żywnościowe, owoce, sadzonki roślin miododajnych, wyroby rękodzieła ludowego i współczesnego, sprzęt do produkcji pasiecznej.

Dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w realizacji Imprezy.

 

Laura Maciejewska
KPODR O/Zarzeczewo

*w jedenastym

image_pdfimage_print