Laureaci konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”
Wyniki XXIV edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”, który odbył się 11 maja 2025 roku w Minikowie
Przewodnicząca Jury Pani Izabella Byszewska
Komisja oceniająca produkty:
- Izabella Byszewska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
- Dominik Orłowski – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
- Izabela Chudzyńska – Politechnika Bydgoska
Komisja oceniająca potrawy:
- Grażyna Kurpińska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
- Anna Sergott – Muzeum Ziemi Krajeńskiej
- Beata Darowska – Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego
LAUREACI I WYRÓŻNIENI
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
- W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda:
- Masarnia Władysławowo Sp.J Zawistowski – Smażonka – świeżonka
- Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze „MARIANKI” Bogdan Liczbik – półgęsek
- Agnieszka i Waldemar Szczygielscy Rolniczy Handel Detaliczny – Polska surowa wędzona
I nagroda:
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
- KGW Pturek – Szczupak pieczony w occie po pałucku
- OL-MAT. Sp. z o.o. – Ryba po kruszwicku
I nagroda:
Podkategoria: produkty mleczne
- Gospodarstwo Rolne Janusz Adamczyk – Twaróg długo dojrzewający
I nagroda:
Podkategoria: miody
- Robert Gołasz Pasieka z tradycją – Miód pszczeli rzepakowy
Wyróżnienia:
- Roman Olszewski P.W. „ANDRÓB” – Kiełbasa niedzwiedzia
- „U Doroty” Smaki jak dawniej – Polędwica z przyprawami
- Małgorzata Harbat Rolniczy Handel Detaliczny – Biały ser
- W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda:
- Gospodarstwo sadownicze E.M.Chabowscy – Powidła z agrestu
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda nie przyznano
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda:
- Spółdzielnia Handlowo-Produkcyjna w Sadkach – Chleb żytni na zakwasie
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda:
Nie przyznano
Wyróżnienia:
-
- Grażyna Jędrzejewska – Susz z jabłek „szara reneta”
- Gospodarstwo Rolne Filip Kalisz – Mąka z młyna żarnowego, mąka Helfi
- Rustykalna Piekarnia-Cukiernia Karolina Gołasz – Ciasto na fjucie buraczanym
- W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda:
- RHD Rościmin Marta Dominikowska – Sok z czerwonej porzeczki
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda:
Nie przyznano
- Wyróżnienia:
- Stowarzyszenie KGW „Jagna” – Syrop z czarnej morwy
- Zajazd przy kominku Katarzyna Raniszewska – Mioduch gryczany
- Danuta Janiszewska – Nalewka z derenia
- Inne produkty regionalne:
I nagroda:
1.KGW Nowinka Nowy Ciechocinek – Kaszanka – kiszka
Wyróżnienia:
1.Krzysztof Leśniewski – Pałucki smalec z marchwią
2.Danuta Janiszewska – Grzybki leśne marynowane
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA
I miejsce
KGW w Tupadłach za Rosół Staropolski z lanymi kluskami i Gęś po kujawsku
II miejsce
KGW Mrocza za Zupę pokrzywową z szarymi kluskami i Świeżonkę z Mroczy
III miejsce
KGW OsóWianki za Zupę szczawiową z jajkiem i Pieczonego królika z buraczkami i puree ziemniaczanym
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2025” następujące produkty:
oraz potrawy:
1. KGW w Tupadłach za Rosół Staropolski z lanymi kluskami i Gęś po kujawsku
2. Schab pieczony P.W Andrób
3. Szynka kujawska z kością – KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek
4. Węgorz wędzony w zalewie octowej OLMAT Sp. Zo.o.
5.Chleb Sadkowski Spółdzielnia Handlowo-produkcyjna Sadki
6.Brzozowskie serduszka – KGW w Brzozowie
7. Musztarda kcyńska jabłkowa – Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej
Spośród produktów nominowanych zostanie dokonany wybór przez Krajową Kapitułę Konkursu. Następnie wręczone zostaną nagrody na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2025”.
Wielki Finał XXIV edycji konkursu odbędzie się 27 września 2025 r. w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
fot. Marzena Zwiewka