Projekty:
XXIII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”
Szczegóły
XXIII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz najlepsze
Szczegóły
XXIII edycja konkursu
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”
na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną
odbędzie się 12 maja 2024 roku w Minikowie
podczas Targów „Lato na wsi”
Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od wielu lat wytwarzanych tymi samymi metodami, według tych samych receptur. Ważne jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.
Zapraszamy do udziału w konkursie producentów żywności, w szczególności rolników, którzy prowadzą rolniczy handel detaliczny, restauratorów, gospodarstwa agroturystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich, szkoły gastronomiczne oraz wszystkich pasjonatów kuchni tradycyjnej i regionalnej.
Konkurs przebiega dwuetapowo:
I etap – w czasie finału regionalnego w Minikowie 12.05.2024– wyłonieni zostaną laureaci w kategoriach:
1. Najlepszy regionalny produkt żywnościowy: produkt pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje oraz produkt mieszany
2. Najlepsza potrawa regionalna
- Sekcja dotycząca produktu odbędzie się w Centrum Transferu Wiedzy I Innowacji Im. Leona Janty-Połczyńskiego w Minikowie
- Sekcja dotycząca gastronomii odbędzie się w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie.
II etap to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – wręczone zostaną nagrody na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2024”.
Wielki Finał XXIII edycji konkursu odbędzie się 29 września 2024 r., w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Aby wziąć udział w konkursie należy zapoznać się z następującymi dokumentami (do pobrania):
Dokumenty do pobrania:
- Konkurs – produkt regionalny i tradycyjny
- Konkurs – potrawa regionalna
Zgłoszenia produktu/produktów oraz dań i potraw należy dokonać poprzez wypełnienie Kart zgłoszeniowych
i odesłanie ich do 30 kwietnia b.r. na adres:
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
89-122 Minikowo
z dopiskiem: NKD – Smaki Regionów
lub osobiście w siedzibie KPODR pokój nr 27
Koordynator wojewódzki konkursu:
Beata Chełminiak
tel. 52 386 72 13,723 692 545
beata.chelminiak@kpodr.pl
Data
(Niedziela) 10:00 - 16:00