Laureaci konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”

Wyniki  XXIV edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”, który odbył się 11 maja 2025 roku w Minikowie

Przewodnicząca Jury Pani Izabella Byszewska

Komisja oceniająca produkty:

  1. Izabella Byszewska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
  2. Dominik Orłowski – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
  3. Izabela Chudzyńska – Politechnika Bydgoska

 

Komisja oceniająca potrawy:

  1. Grażyna Kurpińska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
  2. Anna Sergott – Muzeum Ziemi Krajeńskiej
  3. Beata Darowska – Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego

LAUREACI I WYRÓŻNIENI

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

  1. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

 

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda:

  1. Masarnia Władysławowo Sp.J Zawistowski – Smażonka – świeżonka
  2. Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze „MARIANKI” Bogdan Liczbik – półgęsek
  3. Agnieszka i Waldemar Szczygielscy Rolniczy Handel Detaliczny – Polska surowa wędzona

 

I nagroda:

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

  1. KGW Pturek – Szczupak pieczony w occie po pałucku
  2. OL-MAT. Sp. z o.o. – Ryba po kruszwicku

 

I nagroda:

Podkategoria: produkty mleczne

  1. Gospodarstwo Rolne Janusz Adamczyk – Twaróg długo dojrzewający

I nagroda:

Podkategoria: miody

  1. Robert Gołasz Pasieka z tradycją – Miód pszczeli rzepakowy

 

Wyróżnienia:

  1. Roman Olszewski P.W. „ANDRÓB” – Kiełbasa niedzwiedzia
  2. „U Doroty” Smaki jak dawniej – Polędwica z przyprawami
  3. Małgorzata Harbat Rolniczy Handel Detaliczny – Biały ser

 

  1. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

 

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda:

  1. Gospodarstwo sadownicze E.M.Chabowscy – Powidła z agrestu

 

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda nie przyznano

 

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda:

  1.  Spółdzielnia Handlowo-Produkcyjna w Sadkach – Chleb żytni na zakwasie

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda:

Nie przyznano

 

Wyróżnienia:

    1. Grażyna Jędrzejewska – Susz z jabłek „szara reneta”
    2. Gospodarstwo Rolne Filip Kalisz – Mąka z młyna żarnowego, mąka Helfi
    3. Rustykalna Piekarnia-Cukiernia Karolina Gołasz – Ciasto na fjucie buraczanym

 

  1. W kategorii napoje regionalne:

 

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda:

  1. RHD Rościmin Marta Dominikowska – Sok z czerwonej porzeczki

 

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda:

Nie przyznano

 

  • Wyróżnienia:
  1. Stowarzyszenie KGW „Jagna” – Syrop z czarnej morwy
  2. Zajazd przy kominku Katarzyna Raniszewska – Mioduch gryczany
  3. Danuta Janiszewska – Nalewka z derenia

 

  1. Inne produkty regionalne:

I nagroda:

1.KGW Nowinka Nowy Ciechocinek – Kaszanka – kiszka

 

Wyróżnienia:

1.Krzysztof Leśniewski – Pałucki smalec z marchwią

2.Danuta Janiszewska – Grzybki leśne marynowane

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA

I miejsce

KGW w Tupadłach za Rosół Staropolski z lanymi kluskami i Gęś po kujawsku

 

II miejsce

KGW Mrocza za Zupę pokrzywową z szarymi kluskami i Świeżonkę z Mroczy

 

III miejsce

KGW OsóWianki za Zupę szczawiową z jajkiem i Pieczonego królika z buraczkami i puree ziemniaczanym

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2025” następujące produkty:

oraz potrawy:

1. KGW w Tupadłach za Rosół Staropolski z lanymi kluskami i Gęś po kujawsku

2. Schab pieczony P.W Andrób

3. Szynka kujawska z kością – KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek

4. Węgorz wędzony w zalewie octowej OLMAT Sp. Zo.o.

5.Chleb Sadkowski Spółdzielnia Handlowo-produkcyjna Sadki

6.Brzozowskie serduszka – KGW w Brzozowie

7. Musztarda kcyńska jabłkowa – Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej

Spośród produktów nominowanych zostanie dokonany wybór  przez Krajową Kapitułę Konkursu. Następnie wręczone zostaną nagrody na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2025”.

Wielki Finał XXIV edycji konkursu odbędzie się 27 września 2025 r. w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

fot. Marzena Zwiewka

 

image_print