Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Forum innowacji województwa kujawsko-pomorskiego w Minikowie

25 kwietnia 2023 roku w Minikowie, w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego, odbyło się Forum innowacji województwa kujawsko-pomorskiego, zorganizowane przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Wydarzenie to miało na celu zainspirowanie uczestników i promowanie rozwiązań ukierunkowanych na nowoczesne rozwiązania w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Ważnym elementem forum był transfer wiedzy i innowacji do praktyki, w który byli zaangażowani: rolnicy – jako bezpośredni odbiorcy, przedsiębiorcy – jako potencjalni inwestorzy, doradcy – przekazujący zdobytą wiedzę kolejnym osobom zainteresowanym tematem, naukowcy – których wiedza i doświadczenie mogą zostać wykorzystane w innych projektach.

Początek forum należał do rolników. Czterech przedstawicieli gospodarstw rolnych z województwa kujawsko-pomorskiego, przedstawiło prezentacje na temat swoich doświadczeń w opracowywaniu i wdrażaniu innowacji. Jako pierwszy swoją perspektywę przedstawił Bartłomiej Piskorski prowadzący gospodarstwo ekologiczne w gminie Janikowo. Tematem jego prezentacji były „innowacyjne niechemiczne metody odchwaszczania”. Następnie Jarosław Tarnicki z gminy Tłuchowo powiedział jak to wygląda od strony produkcji konwencjonalnej. Dzięki temu uczestnicy mieli możliwość porównania dwóch metod produkcji. Rolnicy posługiwali się wieloma przykładami, pokazując zdjęcia i filmy własnych upraw na przestrzeni lat. Kolejnym tematem, który został omówiony przez Pawła Barczaka z gminy Rojewo było „Racjonalne gospodarowanie wodą w gospodarstwie rolnym”. Sposobem na to może być wyposażenie rowów melioracyjnych w zastawki regulujące spływ wody, które stosuje u siebie Pan Paweł. Ostatni temat dotyczył innowacyjnego pielnika zaprojektowanego przez Cezarego Grzegórskiego z gminy Koneck i Bartłomieja Batko. Urządzenie to jest wykorzystywane szczególnie w produkcji warzyw. Po zakończeniu ostatniej prezentacji płynnie rozpoczęto sesje stolikowe z ekspertami z produkcji roślinnej, zwierzęcej i przetwórstwa. Na forum przybyło 18 przedstawicieli instytucji naukowych i przedsiębiorstw, którzy przez dwie godziny byli do dyspozycji uczestników. Ich zadaniem było dzielenie się wiedzą i nawiązanie kontaktów, które być może zaowocują opracowaniem nowego rozwiązania na rzecz rolnictwa. W ostatniej części wykładowej omówiono dwie prezentacje na temat działalności Sieci Łukaszewicz ORGMASZ oraz działania Współpraca, o którym opowiedział z-ca dyrektora Centrum Doradztwa Rolniczego Krzysztof Janiak. Zwieńczeniem forum był pokaz polowy dwóch bron pielących.

Przedstawienie doświadczeń rolników pokazało, że wdrażanie innowacji we własnym gospodarstwie nie jest trudne i przynosi ogromne korzyści. Takie wydarzenie jak Forum innowacji pomaga w prosty sposób dotrzeć do osób, od których można czerpać wiedzę jak wprowadzać nowoczesne rozwiązania do praktyki. Wszystkim którzy wzięli udział w Forum serdecznie dziękujemy.  Planujemy kolejne edycje Forum innowacji jako trwały sposób na promowanie innowacji w rolnictwie.

Wioleta Lorenc
Broker innowacji
KPODR w Minikowie

 

image_print

Otwarcie pierwszej samorządowej farmy fotowoltaicznej w Kiełbasinie

Gmina Chełmża jako pierwsza w Polsce wybudowała farmę fotowoltaiczną. Decyzję o jej budowie podjęto w 2018 roku od tego czasu trwały prace projektowe, a późnij wykonawcze. Obiekt został wybudowany na terenie byłej żwirowni w Kiełbasinie. Moc 1800 zainstalowanych paneli to 1 MW. Koszt inwestycji wyniósł 4 409 167,76 zł z czego 3 320 000 pochodziło z Rządowego Programu Polski Ład Funduszu Inwestycji Strategicznych, reszta – 1 089 167,76 zł to udział własny gminy.

Obecnie trwają prace związane z włączeniem siłowni do krajowego systemy energetycznego oraz podpisaniem umowy na odbiór i bilansowanie energii. Docelowo gmina Chełmża ma stać się samowystarczalna energetycznie, tzn. instytucje podległe samorządowi i infrastruktura gminna mają być zasilane z urządzeń energii odnawialnej zainstalowanej w farmie w Kiełbasinie oraz na dachach instytucji gminnych – łącznie około 1,2 MW.

Uroczyste otwarcie odbyło się 24 kwietnia br. Dokonał go wójt Jacek Czarnecki wraz z licznymi zaproszonymi przedstawicielami władz różnych szczebli oraz biznesu. Wśród dokonujących symbolicznego przecięcia wstęgi byli: poseł Jan Krzysztof Ardanowski, wicewojewoda kujawsko-pomorski Józef Ramlau i wicestarosta toruński Michał Ramlau.

Jako kolejne zadanie, Jacek Czarnecki wskazał problem jak najlepszego zagospodarowania pozyskanej energii i dalszy rozwój farmy fotowoltaicznej. W perspektywie jest utworzenie spółdzielni energetycznej, gdzie partnerem projektowym jest Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Panu Wójtowi i wszystkim jego współpracownikom gratulujemy sprawnego zrealizowania projektu i życzymy realizacji postawionych, ambitnych celów.

Marek Nowacki
KPODR w Minikowie

image_print

Uproszczone systemy uprawy – rolnictwo węglowe

24.04.2023

Przybliżamy wymagania, które należy spełnić, aby skorzystać z praktyki: Uproszczone systemy uprawy, w ramach ekoschematu: Rolnictwo węglowe i zarządzanie składnikami odżywczymi. Zachęcamy wszystkich rolników do wnioskowania o ekoschematy.

Wymagania

Aby uzyskać płatność w ramach praktyki, należy prowadzić na gruntach ornych:

– uprawę konserwująca bezorkową (w tym uprawę pasową) poprzez:

– wykonywanie zabiegów uprawowych z odstąpieniem od uprawy płużnej w zespole uprawek pożniwnych i przedsiewnych;

– pozostawienie na polu po zbiorze uprawy w plonie głównym całości resztek pożniwnych w formie mulczu;

– rejestr zabiegów agrotechnicznych, którego wzór znajduje się na stronie ARiMR: https://www.gov.pl/web/arimr/rejestr-zabiegow-agrotechnicznych-wpr-2023–2027 .

Podstawa prawna

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 marca 2023 r. w sprawie szczegółowych warunków i szczegółowego trybu przyznawania i wypłaty płatności w ramach schematów na rzecz klimatu i środowiska w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027 (Dz. U. poz. 493).

 

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/uproszczone-systemy-uprawy–rolnictwo-weglowe

 

 

 

 

 

 

image_print

Poznaj Smak Produktu Rodzimego na przykładzie jagnięciny rasy rodzimej

POZNAJ SMAK PRODUKTU RODZIMEGO

Twórz go i kreuj z niego!!!

Relacja z warsztatów, które odbyły się 20 kwietnia w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie
Program wspólny – Instytutu Zootechniki PIB z Krakowa;
Szlaku Niech Cię Zakole i Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie

 

W warsztatach brały udział Panie z Kół Gospodyń Wiejskich oraz młodzież ze szkół kształcących w zawodzie technik usług gastronomicznych z Karolewa i Bielic.

Prowadzącymi warsztaty byli:

dr Paweł Radomski – koordynator projektu z Instytutu Zootechniki PIB w Krakowie
Piotr Lenart – moderator i koordynator szlaku Niech Cię Zakole;
Błażej Mirota – kuchmistrz Pałaców Ostromecka.

Temat warsztatów: „Poznaj Smak Produktu Rodzimego na przykładzie jagnięciny rasy rodzimej merynos i wrzosówka”.

Realizowane były wg założonego programu:

  1. Trufla wśród mięs jagnięcina na przedwiośniu – od przekąski do deseru;
  2. Kompozycja menu piknik w agroturystycei wydarzenie plenerowe – równowaga mięsności i jarskości
  3. Certyfikacja znakiem jakości Rodzima Rasa jako atut oferty w gastronomii wiejskiej i agroturystyce.

Istotą warsztatów było poznanie walorów PRODUKTU RODZIMEGO – PRAWDZIWEGO – LOKALNEGO – WŁASNEGO i praca na nim, tworzenie z niego…, a nie z obcego, przemysłowego, marketowego.

Uczestnicy podzieleni zostali na zespoły kulinarno-kreatywne: „Kanapkowcy – Zupaki –Zielanie”;  „Kiełbaśnicy – Kotletnicy”;  „Pieroganie”. Pracowali pod kierunkiem ekspertów kulinarnych w zespołach mieszanych: „uczniowie + gospodynie”.

„KANAPKOWCY – ZUPAKI – ZIELANIE”

Jarsko i dziarsko – łączyli bazę mięsną i jarską; tworzyli z jagnięciny oraz sezonowo dostępnych warzyw/jarzyn, nabiału i ziół. Tworzyli i aranżowali:

– Talerz i Stół Rodzimych Smaków złożony z gotowych produktów mięsnych z jagnięciny w otoczeniu jarskich dostępnych na przedwiośniu – wyroby i wędliny z jagnięciny oraz masło, twaróg, jaja – kompozycje z ziołami;

– Wykonali zupę ajntopf jagnięcy na przedwiośniu;

– Podpłomyki i kanapki – pajdy, sznytki – mięsne, jarskie i półjarskie.

„KIEŁBAŚNICY – KOTLETNICY” – pracowali na elementach/farszach mięsnych, z różnymi dodatkami –„zakolce” i „wrapy z wiślanej skarpy”.

– Aranżowali do podania „kiełbaski i kotlety”: na talerzu, prosto do ręki z pieczywem lub na pieczywie z lokalnym dodatkami;

– Wykonali kapustę z brzadem, kapustę z jabłkiem i tymiankiem i ziołami Makowego Lata, jako dodatek do potraw z mięsa danej rodzimej rasy;

– Sosy naturalne, własne marynaty i pikle.

PIEROGANIE – NALEŚNIKI – DESER

Ten zespół pracował na mięsie „bigoski z jagnięciny bez kapusty krztyny” w wariacjach pierogowych i naleśnikowych – dobierano kształt pieroga/naleśnika i ciasto do danego farszu.

-Wykonali i aranżowano deser – „konfitura jagnięca na pierniku”.

Warsztaty kreatywno-kulinarne miały na celu tworzenie, wdrażanie i promowanie produktów i potraw wykonywanych wyłącznie w oparciu o lokalny potencjał hodowlany ras rodzimych, jak: jagnięcina rasy merynos, wrzosówka, gęś kołudzka, wieprzowina rasy puławska. Tworząc z nich potrawy uwzględniamy sezonowość i czerpiemy z roślinnego otoczenia, niezbędnego do kompozycji menu. Modelowym przykładem regionalnej marki kulinarnej opartej na potrawach i produktach ras rodzimych jest szlak kulinarny „Niech Cię Zakole”. Nie można bowiem wytwarzać produktu lokalnego, nazywać go takim, jeśli powstał z surowca pochodzenia obcego, czy też z chowu przemysłowego albo został wyhodowany bez respektu dla naturalnych cykli rozrodczych oraz sezonowości.

Każdy region, obszar, powiat, gmina, wieś, gospodarstwo powinny dążyć do zagospodarowania własnego potencjału i z niego wpierw czerpać.

Relacja: Beata Chełminiak i Piotr Lenart

image_print

Warsztaty serowarskie realizowane w ramach operacji „Mistrz serowarstwa”

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

 

19 kwietnia 2023 r. w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej odbyły się pierwsze z cyklu czterech warsztatów serowarskich realizowanych w ramach operacji „Mistrz serowarstwa”. Zgodnie z założeniami uczestnikami byli rolnicy zajmujący się przetwórstwem mleka lub posiadacze krów mlecznych i kóz.

Warsztaty poprowadził Sylwester Wańczyk, doświadczony szkoleniowiec, aktywnie działający producent, doskonale orientujący się w trendach panujących na rynku mleczarskim. Uczestników przywitał Dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie Pan Ryszard Kamiński.

Na rynku serowarskim panuje duża konkurencja. Aby się utrzymać producenci muszą się wyróżnić wprowadzając nowe produkty bądź ulepszyć te, które już produkują. Skyr, labneh oraz napoje fermentowane to produkty obecnie pożądane przez wymagającego konsumenta. Warsztaty były okazją aby zgłębić tajniki ich wytwarzania jak również porozmawiać o kosztach ich produkcji i opłacalności. Skyr to wywodzący się z Islandii produkt nabiałowy, wytwarzany na bazie zsiadłego mleka. Labneh serek produkowany z jogurtu, pochodzący z Bliskiego Wschodu. Oba produkty powstają na skutek odpowiedniego odsączania napojów fermentowanych. Na warsztatach oprócz techniki ich wytwarzania uczestnicy poznali różne sposoby wzbogacania ich smaku poprzez dodatek ziół, owoców, olejów. Warsztaty cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Wielu producentów rozważa rozszerzenie swojej oferty o produkty, których tajniki wytwarzania poznali w Minikowie.

Tekst: Beata Chełminiak
Fot.: Damian Oparzela

 

 

 

image_print

Kujawsko-Pomorski dzień doradztwa rolniczego

20 kwietnia w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego w Minikowie odbyła się konferencja pn. „Kujawsko-Pomorski dzień doradztwa rolniczego”.

Spotkanie było doskonałą okazją do spotkania przedstawicieli instytucji, samorządów, rolników, mieszkańców obszarów wiejskich, doradców i emerytowanych pracowników Ośrodka.

W całym kraju trwają obchody 100-lecia doradztwa rolniczego, konferencja była elementem tego wydarzenia organizowanym na szczeblu wojewódzkim oraz okazją do uczczenia 67-lecia działalności Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego
w Minikowie KPODR.

 Gościliśmy wielu wspaniałych gości i prelegentów.

  • • Najważniejsze działania KPODR przedstawił dr Ryszard Kamiński, dyrektor KPODR w Minikowie
  • • Stulecie Doradztwa Rolniczego w odrodzonej Polsce zaprezentował pan Ireneusz Drozdowski, dyrektor CDR w Brwinowie
  • • Zarys historii doradztwa rolniczego na terenie obecnego województwa kujawsko-pomorskiego zaprezentował pan Marek J. Nowacki, dyrektor Oddziału w Przysieku
  • • Wpływ doradztwa rolniczego na zmiany rolnictwa i wsi był tematem wystąpienia – dr hab. Romana Sassa

Wręczono nagrody jubileuszowe dla pracowników Ośrodka.

Uroczystość uświetnił występ Zespołu „Jabłoneczka” z Sadek.

 

Katarzyna Szczepaniak
KPODR w Minikowie

fot. Marzena Zwiewka

image_print

Krajowe Dni Pola – Co nas czeka na największym, bezpłatnym wydarzeniu rolniczym w tym roku?

Ponad 400 odmian roślin uprawnych, setki zwierząt, nowoczesny oraz historyczny sprzęt rolniczy, występy regionalnych zespołów, rękodzieło, degustacje na stoiskach kół gospodyń wiejskich oraz całkowicie darmowy wstęp dla każdego chętnego – to wszystko, a nawet wiele więcej, czeka na osoby, które już 3-5 czerwca pojawią się w Sielinku, koło Opalenicy, na IV Krajowych Dniach Pola organizowanych przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.

– Krajowe Dni Pola będą największym wydarzeniem w historii organizowanym przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Jesteśmy szczęśliwi, że ta impreza będzie mogła odbyć się w Sielinku i z niecierpliwością czekamy na rozpoczęcie – mówi Jacek Sommerfeld, dyrektor Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
Natomiast Michał Sosiński, komisarz Krajowych Dni Pola w Sielinku, dodaje: – Wielkopolska od dziesięcioleci kojarzy się ze stosowaniem innowacyjnych rozwiązań w produkcji roślinnej i zwierzęcej. Chcemy podczas naszego wydarzenia kontynuować ten przekaz.

Wszystkie najważniejsze informacje dotyczące Krajowych Dni Pola Sielinko 2023 dostępne są także na stronie internetowej wydarzenia – www.dnipola2023.pl.

 

Główne atrakcje Krajowych Dni Pola czekają na odwiedzających w sobotę oraz niedzielę, 3-4 czerwca. Oficjalne otwarcie wydarzenia będzie miało miejsce w sobotę. Aby ułatwić poruszanie się po miejscu imprezy, cały teren Krajowych Dni Pola został podzielony na kilka stref tematycznych.

Strefa poletek demonstracyjnych
Najważniejszym miejscem na Krajowych Dniach Pola będzie strefa poletek demonstracyjnych. Na odwiedzających czeka ponad 400 odmian roślin uprawnych. Specjaliści WODR z zakresu produkcji roślinnej od miesięcy pracują nad tym, by poletka zostały jak najlepiej przygotowane.
Oprócz możliwości obejrzenia, jak prezentują się poszczególne odmiany, na odwiedzających nasze poletka czekają także różnorodne inne atrakcje jak na przykład pokaz działania N-Testera, zautomatyzowanego pobierania prób glebowych, pielnika w kukurydzy czy rozmowy na temat flory i entomofauny pasów kwietnych.
– Przy poletkach demonstracyjnych będą znajdowały się zarówno stoiska Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, partnerów wydarzenia oraz firm nasiennych – mówi Łukasz Kuleczka, specjalista do spraw produkcji roślinnej, który odpowiada za przygotowanie poletek.

Strefa Innowacje i Nauka Praktyce
Tegoroczne Krajowe Dni Pola odbywają się pod hasłem „Rolnictwo Innowacyjne”, dlatego też, oprócz poletek demonstracyjnych, jednym z najważniejszych miejsc będzie Strefa Innowacji i Nauka Praktyce. Znajdą się w niej stoiska różnorodnych instytucji oraz firm, które wdrażają coraz nowocześniejsze rozwiązania w rolnictwie.
Ponadto, strefa będzie też miejscem, w którym będą prowadzone wykłady, debaty czy pokazy z zakresu rolnictwa precyzyjnego. Odwiedzający będą mogli usłyszeć między innymi o sztucznej inteligencji w rolnictwie czy faktach i mitach związanych z jakością żywności.
– Nowoczesne rozwiązania już od jakiegoś czasu odważnie wkraczają do polskiego rolnictwa i są coraz chętniej wykorzystywane przez rolników. Jako WODR, promujemy nowatorskie technologie oraz zachęcamy rolników, by odważnie z nich korzystali. Dlatego też rolnictwo innowacyjne jest tematem przewodnim tego wydarzenia – mówi dyrektor Jacek Sommerfeld.

Strefa Regionalnej Wystawy Zwierząt Hodowlanych
Na Krajowych Dniach Pola nie mogło także zabraknąć strefy Regionalnej Wystawy Zwierząt Hodowlanych, która co roku przyciągała tłumy odwiedzających do Sielinka. W tym roku będzie można obejrzeć najpiękniejsze okazy bydła mlecznego, bydła mięsnego, owiec, drobiu, królików czy koni. Tradycyjnie, wybrane zostaną także czempiony i superczempion Wystawy. Łącznie obejrzeć można około 450 zwierząt!
– Oprócz tych gatunków zwierząt, pojawią się inne, mniej spotykane, ale tutaj nie póki co nie chcę zdradzać szczegółów, po prostu trzeba przyjechać i zobaczyć na własne oczy – mówi Wioleta Barczak, koordynator strefy wystawy zwierząt.

Strefa Rozwoju Obszarów Wiejskich
Występy regionalnych zespołów muzycznych, warsztaty z tworzenia biżuterii, nauka tkania na krosnach, możliwość samodzielnego wyrobu masła, młócenia zboża cepami, tworzenia świeczek pszczelich czy warsztat wyplatania koszyków z wikliny – między innymi takie atrakcje czekają na odwiedzających w strefie Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Będzie to miejsce, w którym będzie można zapoznać się lepiej z wielkopolską tradycją, kulturą i rękodziełem, poznać regionalną historię lub spróbować potraw przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich.
– Zależy nam na tym, by Krajowe Dni Pola były nie tylko świętem rolników, ale wydarzeniem, w którym każdy znajdzie coś ciekawego dla siebie – mówi dyrektor Jacek Sommerfeld. Tuż obok strefy Rozwoju Obszarów Wiejskich znajdzie się również ekspozycja historycznego sprzętu rolniczego, którą przygotuje Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Strefa Ogrodnictwa
Po raz pierwszy na Krajowych Dniach Pola mocno zaakcentowana zostanie także tematyka ogrodnictwa. Czołowe firmy zaprezentują ofertę najnowszych środków produkcji i technologii dla szeroko rozumianego ogrodnictwa. Ponadto, w punkcie konsultacyjnym fachowych porad będą udzielali naukowcy. Oprócz tego w strefie znajdzie się także punkt degustacyjny jakości owoców i warzyw, w tym przetworzonych, pochodzących z Wielkopolski.
– Ogrodnictwo nazywane jest awangardą rolnictwa. Określa się tak choćby ze względu na bardzo złożone i zaawansowane technologicznie rozwiązania – mówi Stanisław Zabarski, koordynator strefy ogrodnictwa. Tuż obok strefy ogrodnictwa znajdzie się również tradycyjny kiermasz ogrodniczy.

Strefa Energii dla Rolnictwa
Tematyką której nie może zabraknąć na Krajowych Dniach Pola jest również energia dla rolnictwa. W tej strefie zainteresowani będą mogli uzyskać wiedzę na temat odnawialnych źródeł energii, biogazu czy zielonego wodoru. Ponadto, zostaną zaprezentowane nowoczesne rozwiązania w zakresie odnawialnych źródeł energii, pomp ciepła, magazynów energii oraz energooszczędnych technologii.
Zainteresowane osoby będą mogły również uzyskać informacje na temat wykorzystania surowców rolniczych do produkcji biomasy i biogazu, a także poznać zastosowanie zielonego wodoru. Do dyspozycji rolników będą także fachowcy, którzy opowiedzą o sposobach oszczędzania energii, a także udzielą bezpłatnych porad dotyczących działań wspierających obniżanie kosztów energii oraz możliwości dofinansowania inwestycji w zieloną energię dla gospodarstw rolnych.

Strefa Wielkopolskich Targów Rolniczych
Odwiedzający będą mogli również podziwiać nowoczesny sprzęt rolniczy, który będzie dostępny w strefie Wielkopolskich Targów Rolniczych. W tej strefie pojawią się również stoiska różnorodnych firm związanych z rolnictwem, na których będzie można zaopatrzyć się na przykład w środki do produkcji roślinnej, pasze i tym podobne.

Instytuty i Ośrodki Doradztwa Rolniczego
Na Krajowych Dniach Pola będzie można zapoznać się także z działalnością różnorodnych instytutów związanych z rolnictwem oraz wszystkich wojewódzkich Ośrodków Doradztwa Rolniczego. Oferta tych podmiotów będzie dostępna w strefie doradztwa i instytutów, która znajdzie się obok sceny głównej.

Wielkopolskie Fyrtle i Aleja Pszczelarska
Nowością na Krajowych Dniach Pola będzie zaangażowanie ze strony lokalnych samorządów, które będą przedstawiały swoją ofertę w strefie Wielkopolskie Fyrtle.
– To miejsce, w którym samorządy z okolic Sielinka będą mogły zaprezentować wszystko, co najlepsze na ich terenie. Będzie można tam również zapoznać się z ofertą turystyczną Wielkopolski – opowiada dyrektor Sommerfeld.
Tuż obok strefy Wielkopolskie Fyrtle, będzie również Aleja Pszczelarska, na której będzie można zobaczyć, jak wyglądały stare ule lub jak prezentuje się profesjonalny strój pszczelarza.

Dzień Młodego Rolnika
Trzeci dzień Krajowych Dni Pola, czyli poniedziałek, 5 czerwca, będzie szczególnie istotny dla uczniów rolniczych szkół średnich. Dzień Młodego Rolnika, bo o nim mowa, będzie poświęcony wyłącznie uczniom, którzy przyjadą do Sielinka z całej Polski.
Na uczniów czekają różnorodne lekcje polowe ze wszystkich dziedzin rolnictwa, czyli technologii produkcji roślinnej i zwierzęcej, ekologii i ochrony środowiska, rozwoju obszarów wiejskich oraz ekonomiki.
– Uczniowie są przyszłością polskiego rolnictwa, dlatego zależy nam na tym, by mogli zapoznać się z najnowocześniejszymi rozwiązaniami, które mogą być wykorzystywane w gospodarstwach – mówi dyrektor Jacek Sommerfeld.

Imprezy towarzyszące
Chociaż obchody główne Krajowych Dni Pola odbędą się w dniach 3-5 czerwca w wielkopolskim Sielinku, to imprezy towarzyszące temu wydarzeniu odbywają się przez cały rok w całej Polsce.
Tuż przed Krajowymi Dniami Pola, w dniach 1-2 czerwca odbędą się konferencje i pokazy na poletkach demonstracyjnych Instytutu Ochrony Roślin w Winnej Górze oraz Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej.

Patroni Krajowych Dni Pola
IV Krajowe Dni Pola Sielinko 2023 zostały objęte patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Roberta Telusa, Wojewody Wielkopolskiego Michała Zielińskiego, Marszałka Województwa Wielkopolskiego Marka Woźniaka, Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Patronami medialnymi Krajowych Dni Pola Sielinko 2023 są: TVP3 Poznań, Radio Poznań, Radio Emaus, Głos Wielkopolski, portale NaszeMiasto.pl, Wieści Rolnicze, Top Agrar, Agro Profil, Wiadomości Rolnicze Polska, Poradnik Gospodarski, wydawnictwo APRA, portal Farmer.pl, portal Gospodarz.pl.


Głównymi partnerami naukowymi Krajowych Dni Pola są: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu, Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych.

Ponadto, Krajowe Dni Pola będą także jednym z elementów obchodów 100-lecia państwowego doradztwa rolniczego w Polsce, które przypada w 2023 roku.

image_print