Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Dobre praktyki z terenu woj. dolnośląskiego – Kraina Wygasłych Wulkanów

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich”
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

17-20 kwietnia oraz 24-27 kwietnia 2023 roku beneficjenci projektu „Gospodarstwo edukacyjne – innowacyjna forma przedsiębiorczości na obszarach wiejskich” wzięli udział w wyjeździe studyjnym pn. „Dobre praktyki z terenu woj. dolnośląskiego”, zorganizowanym przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.

Uczestnikom wyjazdu zostały zaprezentowane sylwetki gospodarstw edukacyjnych działających w ramach lokalnego produktu turystycznego – „Kraina Wygasłych Wulkanów”. Na miejscu wzięli oni również udział w warsztatach z empatii w komunikacji, które mają wspomóc ich w przyszłej pracy z dziećmi i nauczycielami, a także w zajęciach dotyczących projektowania programów edukacyjnych.

Wyjazd studyjny był kolejnym z serii działań szkoleniowych poruszających zagadnienia związane z prowadzeniem gospodarstwa edukacyjnego, zaplanowanych do realizacji w okresie: wrzesień 2022 – październik 2023, w ramach projektu „Gospodarstwo edukacyjne – innowacyjna forma przedsiębiorczości na obszarach wiejskich”. Projekt ten skierowany jest do mieszkańców województw: kujawsko-pomorskiego, lubuskiego, opolskiego i zachodniopomorskiego, zainteresowanych prowadzeniem działalności w formie gospodarstwa edukacyjnego lub działających na rzecz rozwoju turystyki wiejskiej w wyżej wymienionych regionach.

Osoby zainteresowane uczestnictwem w kolejnych szkoleniach zapraszamy do kontaktu z koordynatorką celem uzyskania szczegółowych informacji: tel. 693 301 527, e-mail: aleksandra.hapka@kpodr.pl.

Projekt realizowany przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie we współpracy ze Stowarzyszeniem Gospodarstw Edukacyjnych Województwa Śląskiego, w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Plan operacyjny na lata 2022-2023. 

 

Odwiedź portal KSOW – www.ksow.pl
Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich

 

 

 

image_print

Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów 2023

Wyniki  XXII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”, który odbył się 14 maja 2023 roku w Minikowie

Przewodnicząca Jury – Izabella Byszewska

Komisja oceniająca produkty:

  1. Izabella Byszewska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
  2. Dominik Orłowski – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
  3. Grażyna Szelągowska – Muzeum Etnograficzne w Toruniu

Komisja oceniająca potrawy:

  1. Grażyna Kurpińska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
  2. Izabela Chudzyńska – Politechnika Bydgoska
  3. Beata Darowska – Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego

 

LAUREACI I WYRÓŻNIENI

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Marzena i Paweł Szczepańscy RHD za kiełbasę sołtysa
I nagroda: Masarnia Władysławowo Andrzej Zawistowski za kiełbasę białą z weka

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: KGW Pokolenia za gapiorki w occie

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: Gospodarstwo Rolne Emilia i Krzysztof Witkowscy za ser z mleka koziego „Witek”

KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za parzoną szynkę wieprzową z kością po kujawsku
KGW Kruszyn za peklówkę żniwną
KGW Liszkówko za pasztet z wątróbki
KGW Rozpętek za rybę w zalewie octowej
Gospodarstwo Rolne Ślesin za ser „Stara Hrabina”

W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: E. M. Chabowscy Gospodarstwo Sadownicze za przetarte powidła wiśniowe

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: Krystyna Grysiak za chrzanowy chleb

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda KGW Pturek za rogaliki barcińskie

KGW Złotniki Kujawskie za papierówki w syropie z goździkami
KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za konfiturę z czarnej porzeczki
Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza za chleb z krzycy na zakwasie
Nadwiślańska Chata w Luszkowie za cukierki Krówki

W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: KGW w Krzekotowie za napój z serwatki

Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: „Gruczniak” Elżbieta Górska za „Gruczniak” Pils
I nagroda: Gospodarstwo Rolne Dariusz Czart za wino gronowe Solaris

Wyróżnienie:

KGW w Nieżywięciu za kompot z rabarbaru
Winnica Kurkocin Wicińska Małgorzata za wino gronowe różowe półsłodkie JO! z 2022 roku

Inne produkty regionalne:

KGW Michalin za kotlety mielone z grzybów w zalewie octowej
Jadwiga Stawarz za pączki gospodarskie

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA

I miejsce KGW Tupadły za białą polewkę oraz szynkę gotowaną z kością, z gruszkami w syropie
II miejsce KGW w Nieżywięciu za zupę szczawiową i szynkę w glazurze wiśniowej
III miejsce Akademia Szkolnictwa AS Branżowa Szkoła I Stopnia za zupę jajeczną i „Kujawską pieczeń królewską”

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2023” następujące produkty:

  1. KGW Tupadły za szynkę gotowaną z kością, z gruszkami w syropie
  2. KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za kiełbasę borowiacką
  3. „Gruczniak” Elżbieta Górska za piwo ciemne „Gruczniak nocą”
  4. KGW Pturek za nalewkę z wiśni „Łutówki”
  5. Annę Patyk za marmoladę z buraków cukrowych
  6. KGW „Jagna” Tłuchowo za serokaszowiec z dynią
  7. Renatę Kujawę za zakwas na żur kujawski

Spośród produktów nominowanych zostanie dokonany wybór przez Krajową Kapitułę Konkursu. Następnie wręczone zostaną nagrody na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2023”, który odbędzie się 30 września 2023 r. w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

 

Fot: Marek Rząsa
KPODR w Minikowie

image_print

„Pszczoły dla zdrowia” – II edycja

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza na warsztaty w ramach projektu „Pszczoły dla zdrowia-II edycja”, sponsorowanego przez firmę Anwil S.A., producenta nawozów Canvil Mg, Canvil S i Anvistar.

Serdecznie zapraszamy do udziału w projekcie!

 

Kontakt:
Milena Gawrońska
tel. 723 340 045
e-mail: milena.gawronska@kpodr.pl

image_print

Targi LATO NA WSI Święto Smaku i Tradycji

W piękną, majową sobotę i niedzielę mieliśmy Targi Lato na Wsi – Święto Smaku i Tradycji. Ponad 350 wystawców, oferowało rośliny do ogrodów, tradycyjne kulinaria, rzemiosło i rękodzieło. Targi uzupełnił Pokaz Drobnego Inwentarza.

Dziękujemy, za tak liczny udział w naszej imprezie. Zapraszamy na kolejne!

 

Sobota

godz 9.30-10.30

godz 11.30-12.30

 

Rozstrzygnięcie regionalnego etapu konkursu "Bezpieczne gospodarstwo rolne"

Na podstawie dokonanych wizytacji i oceny 24 gospodarstw rolnych Komisja konkursowa stwierdziła, że:

I miejsce zajął p. Marian Bociek zam. Stary Dwór 60, 86-01O Koronowo.
lI miejsce zajął p. Marek Dypolt zam. Jabłówko 36, 89-210 Łabiszyn.
IlI miejsce zajął p. Józef Piotrowski zam. Gacki 46, 86-140 Drzycim.

Rozstrzygnięcie "Bitwy regionów" powiatu nakielskiego

Miejsce I    Koło Gospodyń Wiejskich – Anieliny
Miejsce II   Koło Gospodyń Wiejskich – Mrocza

Miejsce III  Koło Gospodyń Wiejskich – Dobieszewko

Niedziela

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo

Tu zobaczysz wyniki konkursu i szeroką galerię zdjęć: https://www.kpodr.pl/nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow-2023/

Otwarcie Wystawy

Targi

 

Foto:
Jarosław Domiński
Marzena Zwiewka
KPODR w Minikowie

image_print

Podpisanie porozumienia o współpracy między KPODR w Minikowie i UMK w Toruniu

11 maja w Minikowie, nastąpiło podpisanie Porozumienia o współpracy między Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie (KPODR), a Uniwersytetem Mikołaja Kopernika w Toruniu (UMK).

Porozumienie ma na celu wzmocnienie mechanizmu wspierającego sieć współpracy w zakresie innowacji pomiędzy sektorem badawczo-rozwojowym UMK i Ośrodkiem. KPODR reprezentowali: dr Ryszard Kamiński – dyrektor Ośrodka, Lidia Lewandowska – zastępca dyrektora, dr Ryszard Zarudzki – zastępca dyrektora, Marzena Ryterska-Chyła – główna księgowa. Natomiast UMK: dr hab. Marek Kejna, prof. UMK – Dziekan Wydziału Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej UMK, prof. dr hab. Roman Rudnicki – Kierownik Katedry Gospodarki Przestrzennej i Turyzmu UMK, dr hab. Paweł Wiśniewski, prof. UMK.

Od lewej: Lidia Lewandowska – zastępca dyrektora KPODR, dr Ryszard Kamiński – dyrektor KPODR, dr hab. Marek Kejna, prof. UMK – Dziekan Wydziału Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej UMK, dr hab. Paweł Wiśniewski, prof. UMK, prof. dr hab. Roman Rudnicki – Kierownik Katedry Gospodarki Przestrzennej i Turyzmu UMK

Od lewej: prof. dr hab. Roman Rudnicki – Kierownik Katedry Gospodarki Przestrzennej i Turyzmu UMK, dr Ryszard Zarudzki – zastępca dyrektora KPODR, Marzena Ryterska-Chyła – główna księgowa KPODR, dr Ryszard Kamiński – dyrektor KPODR, dr hab. Marek Kejna, prof. UMK – Dziekan Wydziału Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej UMK, Lidia Lewandowska – zastępca dyrektora KPODR, dr hab. Paweł Wiśniewski, prof. UMK

 

tekst Katarzyna Szczepaniak
zdjęcia Marzena Zwiewka

image_print

Wojewódzki Lekarz Weterynarii informuje o wyznaczeniu ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków

Szanowni Państwo

Kujawsko-Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii informuje o wyznaczeniu ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków u ptaków dzikich w powiatach chełmińskim, inowrocławskim i rypińskim.

Z poważaniem
Beata Bedra
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Bydgoszczy

Zawiadomienie pow. chełmiński

Zawiadomienie pow. inowrocławski

Zawiadomienie pow. rypiński

Spełniając obowiązek informacyjny wynikający z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) niniejszym informujemy, że Administratorem Pani/Pana/Państwa danych osobowych jest Kujawsko-Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii w Bydgoszczy: ul. Powstańców Wielkopolskich 10, 85-090 Bydgoszcz, kontakt e-mail: bydgoszcz.wiw@wp.pl, tel. 52 33 92 100, Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Szczegółowa informacja o obowiązku informacyjnym dostępna jest na stronie internetowej wiw.bydgoszcz.pl/RODO.

image_print

Pilotażowy projekt Paszportyzacja polskiej żywności

Szanowni Państwo,

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, przy merytorycznym wsparciu Centrum GovTech Polska i pod nadzorem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizuje pilotażowy projekt Paszportyzacja polskiej żywności. Projekt ten docelowo przewiduje budowę cyfrowego systemu IT gwarantującego efektywne monitorowanie i identyfikowanie informacji o produktach rolno-spożywczych w łańcuchu dostaw, tj. „od pola do stołu”.

Sukcesywnie realizujemy poszczególne etapy PILOTAŻU. Jednym z nich jest zbadanie nawyków zakupowych konsumentów, postrzegania certyfikacji oraz oczekiwań co do zakresu informacji oraz ich prezentacji o produktach w przyszłym „paszporcie”. Zwracamy się z prośbą o wypełnienie ankiety.

W ramach realizacji pilotażu projektu Paszportyzacja polskiej żywności prowadzone są prace zmierzające do budowy ogólnokrajowego systemu informatycznego, zasilanego wiarygodnymi informacjami o pochodzeniu, metodach, a także warunkach hodowli zwierząt i uprawy roślin.

Ma to umożliwić prześledzenie łańcucha produkcyjnego i zweryfikować autentyczność polskich produktów rolno-żywnościowych. Wygenerowany z systemu dokument, nazwany „paszportem”, będzie informował zainteresowanych o tym kto, w jaki sposób i w jakich okolicznościach wyprodukował żywność oferowaną w sklepach.

Dzięki temu konsumenci uzyskają dostęp do wiarygodnych, rzetelnych i niepodrabialnych informacji o produktach żywnościowych, co w znacznym stopniu ułatwi podejmowanie decyzji zakupowych.

 

ANKIETA  jest dostępna pod linkiem:

https://www.nask.pl/pl/aktualnosci/5180,Kolejny-etap-projektu-Paszportyzacja-polskiej-zywnosci-ankieta-dla-konsumentow.html

 

Ankieta jest anonimowa, a czas jej wypełnienia to około 10 minut. Odpowiedzi posłużą wyłącznie do celów badawczych.

Dziękujemy za Państwa czas i zaangażowanie.

 

https://www.nask.pl/ftp/zdjecia_glowna/kolejnyEtap2048x1160.png

 

Projekt Paszportyzacja polskiej żywności

Paszportyzacja polskiej żywności to projekt wchodzący w skład portfela projektów strategicznych nadzorowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Prace nad projektem zostały zainicjowane przez organizacje i związki branżowe reprezentujące rynek wołowiny, wieprzowiny i ziemniaka. Realizacja pilotażu została powierzona Naukowej i Akademickiej Sieci Komputerowej – Państwowy Instytut Badawczy, na podstawie decyzji Prezesa Rady Ministrów wydanej w oparciu o art. 10c Ustawy z dnia 8 sierpnia 1996 r. o Radzie Ministrów. W efekcie 16 grudnia 2021 r. pomiędzy KOWR a NASK-PIB została zawarta umowa, której przedmiotem jest uregulowanie zasad realizacji i finansowania projektowego pilotażowego. Więcej informacji na temat projektu jest dostępnych tutaj: https://www.gov.pl/web/kowr/paszportyzacja-polskiej-zywnosci

image_print

Uproszczenia dla rolników utrzymujących świnie w celu produkcji mięsa na własny użytek

9.05.2023

Zgodnie z zapowiedzią minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus 8 maja 2023 r. podpisał rozporządzenie, dzięki któremu zostaną obniżone wymagania dotyczące chowu świń utrzymywanych w celu produkcji mięsa na własny użytek, tj. na własne potrzeby, w tym chowu loch. Rozporządzenie wchodzi w życie 10 maja 2023 r.

 
Uproszczenia dla rolników utrzymujących świnie w celu produkcji mięsa na własny użytek
 

Rozporządzenie wprowadza zmiany polegające na zróżnicowaniu wymagań dla gospodarstw utrzymujących świnie wyłącznie w celu produkcji mięsa na użytek własny.

Co się zmienia?

Zgodnie z rozporządzeniem:

  • Nie będzie konieczności sporządzenia przez posiadaczy zwierząt spisu posiadanych świń z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki ani bieżącego aktualizowania tego spisu.
  • Odstąpiono od obowiązku prowadzenia rejestru wjeżdżających na teren gospodarstwa środków transportu do przewozu świń, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie.
  • Nie będzie konieczności stosowania się do nakazu wykonywania w danym gospodarstwie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie.
  • Odstąpiono od obowiązku stosowania przed obsługą świń środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń (ASF), w tym: mycia i odkażania rąk, oczyszczania i odkażania obuwia, bieżącego oczyszczania i odkażania narzędzi oraz sprzętów wykorzystywanych do obsługi świń.
  • Nie będzie wymagane uniemożliwienie osobom postronnym wchodzenia do budynków, w których są utrzymywane świnie.
  • Nie będzie obowiązkowe monitorowanie i zwalczanie gryzoni.
  • W przypadku gospodarstw zlokalizowanych na obszarach objętych ograniczeniami w związku z występowaniem ASF i utrzymujących świnie wyłącznie w celu produkcji mięsa na użytek własny nie będzie obowiązku wykładania mat dezynfekcyjnych przed wejściami i wyjściami do gospodarstwa, a także przed wjazdami i wyjazdami z takich gospodarstw.
  • Wprowadzono również zmiany w kwestii wykonywania badania laboratoryjnego w kierunku ASF w gospodarstwach zlokalizowanych na ww. obszarach objętych ograniczeniami, wykonywanych przy uboju świń na użytek własny. Badanie to dla wszystkich obszarów objętych ograniczeniami będzie wykonywane tylko w przypadku podejrzenia ASF. Decyzja dotycząca konieczności wykonania takiego badania pozostanie w gestii organów Inspekcji Weterynaryjnej.

Pozostałe informacje

Obniżone wymagania będą dotyczyć chowu świń na własny użytek, tj. na własne potrzeby, z tym że na obszarach wolnych od ASF będzie możliwe przemieszczenie świń pomiędzy gospodarstwami, w których utrzymuje się świnie wyłącznie w celu produkcji mięsa na użytek własny, jeżeli gospodarstwa te są położone na terenie tej samej gminy lub sąsiedniej gminy.

Natomiast w przypadku przemieszczenia świń utrzymywanych w celu produkcji na użytek własny w obszarach objętych ograniczeniami I-III konieczne będzie spełnienie wszystkich wymagań oraz wzmocnionych środków bioasekuracji, o których mowa w zał. III do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) ustanawiającego środki szczególne w zakresie zwalczania chorób w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń.

Podstawa prawna

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 maja 2023 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (Dz. 2023 poz. 866).

Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/594 z dnia 16 marca 2023 r. ustanawiające środki szczególne w zakresie zwalczania chorób w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń oraz uchylające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2021/605 (Dz. Urz. UE L 79 z 17.03.2023 r., s. 65).

 

 

 

 

image_print

Wsparcie do przezimowanych rodzin pszczelich – wnioski do 31 maja

10.05.2023

Wsparcie_krajowe_na_przezimowanie_rodzin_pszczelich

Jeszcze tylko do 31 maja można ubiegać się o wsparcie do przezimowanych rodzin pszczelich z budżetu krajowego w ramach pomocy de minimis w rolnictwie. W bieżącym roku stawka płatności wynosi 50 zł. Dotychczas do placówek ARiMR wpłynęło ponad 25 tys. wniosków.

 

Wideo

https://youtu.be/EPaDJ2Q9fhQ

Nabór trwa od 1 kwietnia do 31 maja 2023 r. Wnioski przyjmują biura powiatowe Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Dokumenty można składać osobiście lub przez pełnomocnika, wysłać poleconą przesyłką rejestrowaną nadaną w placówce Poczty Polskiej lub za pośrednictwem platformy ePUAP. Dotychczas zrobiło to ponad 25 tys. pszczelarzy – najwięcej na Lubelszczyźnie, Podkarpaciu i w Małopolsce.

O dofinansowanie mogą się ubiegać hodowcy pszczół, którzy prowadzą działalność nadzorowaną, są wpisani do rejestru Powiatowego Lekarza Weterynarii i ewidencji producentów Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Jeżeli pszczelarz chce otrzymać pomoc, a nie jest zarejestrowany w ARiMR, musi wystąpić o nadanie numeru ewidencyjnego najpóźniej w dniu składania wniosku o wsparcie.

Aktualne dofinansowanie to 50 zł do każdej rodziny pszczelej, której udało się przetrwać zimę, a pula środków na ten cel to 60 mln zł. W poprzednich latach stawki były niższe – 20 zł, podobnie jak budżet – po 35,5 mln zł. W 2022 roku 27,7 tys. pszczelarzy otrzymało ponad 23 mln zł, a rok wcześniej Agencja wypłaciła ponad 23 tys. hodowców pszczół blisko 20 mln zł.

Dokumenty dla ubiegających się o pomoc i więcej informacji  – otwórz

 

Zdjęcie: ARiMR

 

 

image_print

 Szkolenie pn. „Mój Prąd – zmiany w Programie”

5 maja br. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie  w ramach porozumienia z Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu zorganizował szkolenie online pn. „Mój Prąd – zmiany w Programie”.

W szkoleniu wzięło udział 50 osób.

W Dzień Ziemi (22 kwietnia) oficjalnie rozpoczął się nabór wniosków w ramach programu Mój Prąd 5.0. Program obejmie dofinansowanie na  instalacje fotowoltaiczne, ale również pompy ciepła i kolektory słoneczne. Celem programu Mój Prąd jest zwiększenie produkcji energii elektrycznej z mikroinstalacji fotowoltaicznych lub wzrost jej zużywania na bieżąco poprzez jej magazynowanie (magazyny energii elektrycznej lub ciepła).

Szkolenie zostało przygotowane i przeprowadzone przez doradcę energetycznego z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu Pana Roberta Śpiewakowskiego w ramach projektu pn. „Ogólnopolski system wsparcia doradczego dla sektora publicznego, mieszkaniowego oraz przedsiębiorców  w zakresie efektywności energetycznej oraz OZE”.

Uczestnicy wydarzenia dowiedzieli się na co można otrzymać i jaka jest wysokość dofinansowania, jak poprawnie wypełnić wniosek w Generatorze Wniosków oraz jakie zmiany zostały wprowadzone w Programie Mój Prąd.

W wydarzeniu uczestniczyły osoby zainteresowane tematem oraz pracownicy gmin  i doradcy rolniczy.  Po zakończonym szkoleniu Pan Robert Śpiewakowski odpowiadał na pytania, które pojawiały się na czacie.

Uczestnicy pozytywnie ocenili organizację i przebieg szkolenia. Wyrazili potrzebę kolejnych szkoleń w tematach dotyczących Odnawialnych Źródeł Energii.

Zapraszamy do obejrzenia zapisu video szkolenia. 

Tekst: Natalia Czyżewska-Suchoń

image_print