Naturalne leki z domowej apteki – relacja ze szkolenia
W czwartek, 17.10.2024 r. w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie oddział w Zarzeczewie odbyło się szkolenie pn.: „Naturalne leki z domowej apteki”, którego tematem przewodnim było wykorzystanie roślin leczniczych, (czosnek, cebula, kurkuma, imbir, cynamon, pigwa) w procesie budowania odporności i naturalnego leczenia infekcji.
Prozdrowotne właściwości przypraw, warzyw i ziół stosowanych w codziennej diecie pozytywnie zaskoczyły uczestniczki spotkania a olejki eteryczne z goździków, anyżu, imbiru i pieprzu stworzyły niepowtarzalną atmosferę. W części warsztatowej, z dostępnych produktów, panie wykonały: mieszankę ziołową na zapalenie górnych dróg oddechowych, naturalny „antybiotyk” z goździkiem oraz oxymel-bombę witaminową na bazie świeżego imbiru, cebuli, octu jabłkowego i innych „magicznych” składników. Wszystkie mikstury oraz broszurkę tematyczną mogły zabrać ze sobą do domu. Bez wątpienia wartością dodaną warsztatów była międzypokoleniowa wymiana doświadczeń i informacji dotyczących naturalnych metod dbania o zdrowie.
Siłą wsi jest Kobieta
W grudniu 2007 roku Zgromadzenie Ogólne Organizacji Narodów Zjednoczonych ustanowiło 15 października Międzynarodowym Dniem Kobiet Wiejskich. Nie była to data przypadkowa, aby podkreślić rolę wiejskich kobiet w produkcji żywności oraz zapewnianiu bezpieczeństwa żywnościowego, święto wyznaczono na dzień poprzedzający Międzynarodowy Dzień Żywności, który obchodzony jest 16 października.
Kobiety z terenów wiejskich pełnią różnorodne funkcje. Edukują, integrują, aktywizują, budują lokalną społeczność, od lat zmieniają wizerunek polskiej wsi. To im zawdzięczamy ciekawe pomysły i realizację inicjatyw. Pracując w gospodarstwie domowym i na rzecz swoich rodzin jednocześnie poświęcają wolny czas dla ważnych spraw swoich, wiejskich społeczności. Odgrywają kluczową rolę we wszystkich aspektach życia na wsi. Pielęgnują tradycje i lokalne obyczaje, są przedsiębiorcze, pracowite i zdeterminowane. To kobiety są siłą wsi.
Przy okazji tego Święta należałoby wspomnieć o kobietach z Kół Gospodyń Wiejskich. Dzisiejsza wieś wiele im zawdzięcza. Te kobiece organizacje funkcjonują nieprzerwanie od XIX wieku. Prowadzą działalność społeczną, wychowawczą, oświatowo-kulturalną, wspierają przedsiębiorczość kobiet, kultywują lokalną kulturę ludową. Potrafią także świętować. Takie świętowanie miało miejsce 12 października w pięknie zmodernizowanym Gminnym Ośrodku Kultury w Topólce. Gospodynie wiejskie z terenu powiatu radziejowskiego usłyszały bukiet pięknych życzeń oraz słów uznania z męskich ust min. Konrada Lewandowskiego – wójta gminy Topólka. Zadbano o coś dla ciała i dla ducha. Uczestniczki mogły podziwiać twórczość lokalnej artystki Iwony Waszak i zakręcić nóżką przy akompaniamencie męskiego zespołu działającego przy GOK w Topólce. Międzynarodowy Dzień Kobiet Wiejskich to nie tylko okazja do świętowania, to okazja do uhonorowania niezwykłej pracy, jaką codziennie wykonują wszystkie kobiety z obszarów wiejskich.
Urszula E. Nowakowska
KPODR w Minikowie
Eko torba na zakupy
Chustecznik
Warsztat z domowej produkcji octów
Przybornik kuchenny
Warsztaty ziołowe – „ZIOŁA DOBRE NA WSZYSTKO – WYKORZYSTANIE BOGACTW NATURY W ŻYCIU CZŁOWIEKA”
W dniach 7 października w Przysieku, 8 października w Zamku Bierzgłowskim oraz 10 października w Grabowcu i 11 października br. w Szkole Leśnej na Barbarce, odbyły się warsztaty ziołowe, które stanowiły część projektu pn. „Bioróżnorodność naszym bogactwem – edukacja i informacja dla mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego,” realizowanego dzięki środkom pochodzącym z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu. W zajęciach wzięło udział łącznie 60 osób.
Warsztaty prowadziła dr Sara Orzechowska z Fundacji Linnum, która na co dzień zajmuje się tematyką związaną z ziołami i etnobotaniką. Warsztaty rozpoczynały się spacerem zielarskim, podczas którego uczestnicy dowiedzieli się, jakie cenne rośliny lecznicze można zbierać w październiku, bo wbrew pozorom sezon zielarski nie kończy się wraz z latem. Udało się zebrać zioła i dzikie owoce, z których w drugiej części warsztatów robiliśmy octy i poznawaliśmy sztukę fermentacji a także jej zastosowanie w lecznictwie. Podczas warsztatów nie zabrakło również wątków kulturowych, które uczestnikom bardzo przypadły do gustu. Sara Orzechowska przedstawiła uczestnikom jak dobrać składniki, by w pełni wykorzystać potencjał leczniczy i pielęgnacyjny natury. Sztuka fermentacji jest sztuką prastarą i bogatą. Lista zalet żywności i napojów fermentowanych jest niezwykle długa, jak chociażby dobroczynne działanie na florę bakteryjną jelit oraz trawienie. Prowadząca warsztaty w sposób ciekawy i zrozumiały, wędrując po meandrach naszej fizjologii, zaprezentowała co dzieje się w naczyniu z fermentem. Uczestnicy poznali różne typy fermentacji, wykonali własny ocet i poznali jego wpływ na procesy fizjologiczne. Samodzielnie przygotowali wyciągi ziołowe na occie. Nie zabrakło również degustacji przeróżnych octów i fermentów, które jak się okazało całkiem dobrze smakują. Warsztaty były swoistą inspiracją i zachętą do wykorzystania produktów fermentowanych w codziennym życiu. Na zakończenie każdy z uczestników zabrał ze sobą własnoręcznie przygotowany ocet, starter do przyszłych fermentów i wyciąg ziołowy na occie oraz piękny, jesienny wrzos.
Karina Wroniecka, KPODR w Minikowie Oddział w Przysieku
Fot. Marek Rząsa, Karina Wroniecka
Warsztaty ziołowe – Przysiek 07.10.2024 r.
Warsztaty ziołowe w Zamku Bierzgłowskim 8.10.2024 r.
Warsztaty ziołowe w Grabowcu, 10.10.2024 r.
Warsztaty ziołowe w Szkole Leśnej na Barbarce, Toruń 11.10.2024 r.
Druga edycja konkursu Gazety Pomorskiej – „Rolnictwo mam w genach”
Komunikat popowodziowy MRIRW w/s zmiany ustawy zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z usuwaniem skutków powodzi
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje, że w dniu 4 października 2024 r. w Dzienniku Ustaw Rzeczpospolitej Polskiej została opublikowana ustawa z dnia 1 października 2024 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z usuwaniem skutków powodzi oraz niektórych innych ustaw, która wprowadziła m.in. dla poszkodowanych rolników, których gospodarstwa lub grunty rolne są położone na obszarze, na którym wprowadzono stan klęski żywiołowej w związku z powodzią, która miała miejsce we wrześniu 2024 r.:
– zwolnienie do dnia 31 grudnia 2025 r. poszkodowanych z obowiązku ponoszenia opłat za badania w okręgowych stacjach chemiczno-rolniczych art. 36 ustawy.
Okręgowe stacje chemiczno-rolnicze nie będą pobierały od poszkodowanych opłat za zadania wskazane w art. 28 ust. 2 ustawy z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu:
– wyznaczenie nowego terminu, tj. do dnia 31 grudnia 2027 r., na dostosowanie miejsc do przechowywania nawozów naturalnych (art. 38 ustawy)
Dotychczasowy termin był wyznaczony na 31 grudnia 2024 roku. owy termin daje więcej czasu na wykonanie /odbudowę inwestycji/ miejsc do przechowywania nawozów naturalnych
– zwolnienie do dnia 31 grudnia 2025 r. z ponoszenia opłat o których mowa w art. 109 ust. 4 ustawy z dnia 20 lipca 2017 r. Prawo wodne (art.39 ustawy)
Na poszkodowanych rolników, właściwe organy Inspekcji Ochrony Środowiska nie będą nakładać opłat o których mowa w art. 109 ust. 4 ustawy z dnia 20 lipca 2017 r. Prawo wodne.
Ogólnopolski Konkurs PRODUCENT BYDŁA MIĘSNEGO ROKU 2024.
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego we współpracy z Fundacją Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich przystąpiły do organizacji kolejnej edycji Ogólnopolskiego Konkursu PRODUCENT BYDŁA MIĘSNEGO ROKU 2024.
Cele Konkursu PBMR 2024:
- Wyłonienie najlepszych producentów bydła mięsnego za rok 2024.
- Integrowanie środowiska hodowców bydła mięsnego i opasowego.
- Promowanie dobrych praktyk zrównoważonych i upowszechnianie wiedzy o opasie bydła i hodowli bydła ras mięsnych.
- Upowszechnianie wiedzy na temat znaczenia chowu i hodowli bydła dla bioróżnorodności i gospodarki narodowej.
- Promowanie rolnictwa zrównoważonego w odniesieniu do bydła.
Najważniejsze informacje o Konkursie PBMR 2024:
- skierowany do osób zajmujących się opasem bydła i hodowlą bydła mięsnego,
- 3 kategorie: hodowca, producent odsadków, producent opasów,
- bezpłatny dla uczestników oraz instytucji typujących kandydatów do Konkursu,
- przedsięwzięcie ogólnokrajowe,
- przedsięwzięcie o charakterze cyklicznym od 2017 roku,
- źródło finansowania to Fundusze Promocji (Fundusz Promocji Mięsa Wołowego).
Zwracam się z propozycją rozpropagowania idei Konkursu wśród hodowców i producentów bydła mięsnego oraz zgłaszania kandydatów do tytułu PRODUCENT BYDŁA MIĘSNEGO ROKU 2024 w terminie do 28 października 2024 roku w oparciu o formularz rejestracyjny udostępniony na stronie:
https://konkurspbmr.pl/zgloszenia/
https://konkurspbmr.pl/regulamin/
Pliki do pobrania:
PZPBM Konkurs PBMR 2024_zaproszenie
REGULAMIN Konkursu PBMR 2024
Z poważaniem
Katarzyna Budkiewicz
Dyrektor biura
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego
ul. Smulikowskiego 4
00-389 Warszawa
Tel: 666 337 299
Treść tej wiadomości i jej załączniki są poufne i prawnie chronione. Jeśli nie jesteś właściwym adresatem (lub otrzymałeś tę wiadomoœć na skutek pomyłki), prosimy o tym fakcie niezwłocznie poinformować nadawcę i usunąć otrzymaną wiadomość.Kopiowanie, ujawnianie lub rozpowszechnianie załączonej informacji bez zgody nadawcy jest zabronione.