Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

KONKURS „NAJLEPSZY DORADCA EKOLOGICZNY” VI EDYCJA – ZGŁOSZENIA DO 14 LIPCA

 

Zapraszamy doradców z zakresu rolnictwa ekologicznego do wzięcia udziału w Konkursie na Najlepszego Doradcę Ekologicznego, który organizowany jest przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Odział w Radomiu we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Wojewódzkimi Ośrodkami Doradztwa Rolniczego.

Celem konkursu jest popularyzacja i promowanie najlepszych osiągnieć doradców w zakresie rolnictwa ekologicznego.

Konkurs przeznaczony jest dla doradców wpisanych na listę doradców rolniczych prowadzoną przez Dyrektora Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, świadczących usługi w zakresie rolnictwa ekologicznego. Do konkursu nie może przystąpić doradca, który był laureatem I nagrody wojewódzkiego etapu konkursu w ostatnich trzech latach.

Konkurs składa się z dwóch etapów: wojewódzkiego i krajowego. W I etapie (wojewódzkim) laureaci zostaną wyłonieni przez komisję konkursową powołaną przez dyrektora Kujawsko – Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Komisja dokona wyboru najlepszego doradcy ekologicznego w województwie kujawsko – pomorskim, a wybrana osoba zostanie zakwalifikowana do II etapu (krajowego), za którego organizację odpowiada dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu.

Kandydaci z terenu województwa kujawsko-pomorskiego mogą być zgłaszani są do KPODR w Minikowie przez dowolne podmioty działające na rzecz rolnictwa i obszarów wiejskich w naszym województwie, w tym przez KPODR w Minikowie.

Zgłoszenia kandydatów do I etapu konkursu przyjmowane będą do 14 lipca 2025 r.

Laureaci Konkursu otrzymują nagrody pieniężne, dyplomy i  wyróżnienia.
Szczegółowe zasady konkursu określa regulamin.

Zgłoszenia kandydatów wraz z wymaganymi załącznikami prosimy o przesłanie na adres mailowy: marta.pola@kpodr.pl, do dnia 14.07.2025 r.,
a oryginały na adres pocztowy: Minikowo 1, 89-122 Minikowo, z dopiskiem dla Marta Poła.

Do pobrania:
Regulamin konkursu

Załączniki do Regulaminu


Materiał dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Strategicznego dla WPR 2023-2027.
Materiał opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu.
Instytucja Zarządzająca Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

image_print

Dbajmy o bioróżnorodność – spotkania z przyrodą

27 maja odbyły się warsztaty przyrodnicze pn. „Dbajmy o bioróżnorodność – spotkania z przyrodą”. Zajęcia zorganizowane przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie były częścią projektu pn. „Ekologia i bioróżnorodność sprzymierzeńcem człowieka – kampania edukacyjno-informacyjna dla mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego”, który współfinansowany jest przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu.

Warsztaty skierowane były do uczniów klas 1-3 szkół podstawowych. W spotkaniu wzięły udział dzieci  ze Szkoły Podstawowej im. Komisji Edukacji Narodowej w Strzelewie. Zajęcia prowadziła Marta Poła, która jest pracownikiem działu Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie.

Zajęcia rozpoczęły się krótką prezentacją o bioróżnorodności i pracą w grupach. Następnie dzieci udały się na spacer, podczas którego odkrywały okoliczną przyrodę uczestnicząc w zadaniach terenowych. Z zebranych na spacerze materiałów uczestnicy wykonali prace plastyczne, woreczki zapachowe, które barwione były kwiatami i listkami. Podczas zajęć zwrócono uwagę na elementy przyrody, które charakteryzują się dużą bioróżnorodnością. Dzieci dowiedziały się dlaczego warto chronić i dbać o bogactwo biologiczne, zadawały dużo pytań i chętnie odpowiadały na pytania. Szczególną uwagę poświęcono korzyściom jakie dla człowieka i środowiska odgrywają lasy. Przedstawiono strukturę pięter lasu, elementy, które je tworzą oraz mieszkańców jacy je zasiedlają. Na koniec dzieci samodzielnie wykonały swój las w słoiku, odwzorowując odpowiednie warstwy podłoża, sadząc roślinki i dekorując powstałe kompozycje.

Takie spotkania to idealna okazja do wyrabiania wśród dzieci nawyków obserwacji przyrody. Zajęcia uczą o wartości środowiska przyrodniczego, zwracają uwagę dzieci na otaczającą ich naturę, rozwijając jednocześnie zdolności manualne i wyobraźnie. To wyjątkowa okazja do nauki poprzez zabawę. Dzieci na zajęciach przekonały się jak ważną rolę w życiu odgrywa bioróżnorodność oraz, że troska o nią to zadanie każdego z nas.

 

Opracowała: Marta Poła KPODR w Minikowie

Zdjęcia: Marta Pola, Danuta Sudak

 

image_print

Z ekologią na co dzień – konkurs wiedzy ekologicznej

 

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

oraz

 Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu

serdecznie zapraszają na
konkurs wiedzy ekologicznej
pn.
„Z ekologią na co dzień”,

który odbędzie się 8 czerwca 2025 r. podczas Dni Otwartych Drzwi Targi Rolno-Budowlane organizowanych przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie/Oddział w Zarzeczewie.

Uczestnicy będą mieli możliwość sprawdzenia swojej wiedzy z tematyki ekologii, ochrony środowiska, rolnictwa ekologicznego oraz gospodarki odpadami.

 Dla laureatów, wyróżnionych i uczestników przewidziane są nagrody w postaci roślin ufundowane przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu.

 Rozpoczęcie konkursu o godzinie 10:00.

Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie!

 

Do pobrania regulamin Konkursu:

REGULAMIN

 

 

image_print

Warsztaty ziołowe w Minikowie

 „ZIOŁA DOBRE NA WSZYSTKO – WYKORZYSTANIE BOGACTW NATURY W ŻYCIU CZŁOWIEKA”

W dniach 20-23 maja w Kujawsko – Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie odbyły się warsztaty ziołowe pn. „Zioła dobre na wszystko-wykorzystanie bogactw natury w życiu człowieka”, które były częścią projektu realizowanego dzięki środkom pochodzącym z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu  pn. „Ekologia i bioróżnorodność sprzymierzeńcem człowieka – kampania edukacyjno-informacyjna dla mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego”.

Prelegentem i prowadzącym była Justyna Pargieła założycielka marki DziczeJemy. Pani Justyna z ziołami związana jest od zawsze, od lat prowadzi działalność edukacyjną, wykładową i warsztatową w zakresie dzikich roślin oraz ziół. To absolwentka studiów podyplomowych z zakresu towaroznawstwa zielarskiego, kosmetyków i żywności funkcjonalnej, psychodietetyczka i naturoterapeutka.

Uczestnikami warsztatów były kobiety wiejskie, rolniczki oraz osoby, które interesują się tematyką ziołową. W warsztatach łącznie udział wzięło 60 osób. Podczas zajęć można było dopytać o szczegóły, źródła i otrzymać bezcenną wiedzę od prowadzącej, która ma wieloletnie doświadczenie związane z surowcami roślinnymi.

Prowadząca przekazała uczestniczkom wiele cennych informacji, przypomniała jak ważne są rośliny, które rosną wokół nas.  Zachęcała do obserwacji otoczenia, zbierania roślin które nas otaczają i wykorzystywania ich w codziennym życiu. Podkreślała fakt, iż rośliny towarzyszą człowiekowi od zawsze, były i są naszym pożywieniem, lekarstwem i nieodłącznym elementem życia. Uczestniczki po wysłuchaniu części wykładowej odbywały krótki spacer botaniczny, podczas którego pani Justyna pokazała jak wiele cennych roślin jest w naszym najbliższym otoczeniu. Z zebranych roślin przygotowywano zielnik warsztatowy. Prowadząca wspólnie z uczestniczkami opisywała poszczególne rośliny, wskazywała na cechy botaniczne, dzięki którym można je rozpoznać. Uczestniczki otrzymały wiedzę na temat roślin, które są trujące, surowców, które wykorzystujemy z poszczególnych roślin, jak, np. kwiat – z bzu czarnego, korzeń z żywokostu, kwiat – nagietek, ziele – podagrycznik, pączki – róża, liście – babka zwyczajna, owoc – borówka. Omówiła rodzaje przetworów ziołowych, np. macerat, syrop, susz, nalewka, ziołomiód.

Po części teoretycznej odbyła się część praktyczna, podczas której każdego dnia uczestniczki przygotowywały ziołowe specyfiki. Była to maść żywiczna oparta na maceracie olejowym z żywicy sosnowej, świerkowej i kadzidłowca. Wykazuje ona właściwości regenerujące, przeciwzapalne, gojące i ochronne. Stosowana jest przy bólach stawów, pomaga wygoić oparzenia i działa odkażająco. Kolejnym preparatem była maść żywokostowa, która jest naturalnym środkiem pomocnym w łagodzeniu dolegliwości bólowych, stanów zapalnych i wspomaga regenerację tkanek, szczególnie w przypadku urazów i problemów z układem kostno-szkieletowym. Uczestniczki samodzielnie przygotowały także Agni – miód z ziołami, który pobudza trawienie, rozgrzewa organizm, wspiera odporność oraz łagodzi bóle gardła. Ostatnim preparatem były cukierki ziołowe, które dedykowane są dla dzieci podczas infekcji górnych dróg oddechowych. Składały się z miodu i mieszanki  ziół – tyminek, kwiat dziewanny, podbiał.

Uczestniczki warsztatów były bardzo zainteresowane tematami omawianymi przez panią Justynę Pargieła. Zadawały dużo pytań, na które prowadząca odpowiadała. Podczas dyskusji dzielono się własnymi doświadczeniami związanymi z uprawą ziół, wykorzystywaniem i zastosowaniem. Na koniec wydarzenia, każdy otrzymał sadzonkę ziół do swojego ogrodu oraz herbatę ziołową.

Dziękujemy uczestnikom za obecność i zaangażowanie, prowadzącej Pani Justynie Pargieła za ogromną porcję wiedzy, którą przekazała wszystkim obecnym w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie podczas warsztatów ziołowych.

Tekst: Natalia Czyżewska-Suchoń, KPODR Minikowo

Zdjęcia: Natalia Czyżewska-Suchoń

 

image_print

Gala finałowa konkursu AgroLiga 2024 r.

23 maja bieżącego roku w Pałacu Prezydenckim odbyła się uroczysta gala finałowa konkursu AgroLiga 2024 r. Podczas Gali wyróżniono 16 rolników oraz 15 agroprzedsiębiorców.

Konkurs AgroLiga organizowany jest od 1993 roku i stanowi ważną platformę promocji osiągnięć w sektorze rolno-spożywczym. Pierwszy etap konkursu organizowany jest przez wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego, natomiast etap krajowy przez Stowarzyszenie AgroBiznesKlub.

Honorowy Patronat nad konkursem objęli: Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

W uroczystości wziął udział i laureatów gratulował Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda. W swoim wystąpieniu powiedział:

„To jest wielka działalność, która jest prowadzona dla Waszego rozwoju osobistego, Waszych rodzin, Waszych wspólnot lokalnych, ale to także działalność dla całej Rzeczypospolitej. To Państwa rękami polskie rolnictwo zostało podniesione do poziomu, na którym się obecnie znajduje. Dzięki Wam mamy zapewnione bezpieczeństwo żywnościowe. Dzięki Wam nasze rolnictwo i nasze płody rolne są ważną częścią polskiego eksportu”

Prezydent życzył laureatom dalszego rozwoju i jak najlepszych wyników w przyszłości

Laureaci Konkursu AgroLiga 2024

w kategorii ROLNICY

Mistrz Krajowy

  • Agata i Robert Janczuk, Pojelce, woj. lubelskie

I Wicemistrz Krajowy

  • Marcin Kobierecki, Giżyczki woj. mazowieckie
  • Gospodarstwo Ogrodnicze Damian i Paweł Chrzan, Głuchów, woj. podkarpackie

Wicemistrz Krajowy

  • Barbara i Waldemar Redzimscy, Bukowiec, woj. kujawsko–pomorskie
  • Anna i Krzysztof Szewior, Komorniki, woj. opolskie
  • Dorota i Bogusław Ciupińscy, Smorczewo, woj. podlaskie
  • Izabela i Rafał Krokosz, Nowa Kościelnica, woj. pomorskie
  • Grażyna i Zbigniew Wójcik, Gaudynki, woj. warmińsko–mazurskie

Laureat Krajowy

Maria i Wojciech Marczyccy, Parowa, woj. dolnośląskie

  • Tomasz Leśniewski – Gospodarstwo Ogrodniczo–Leśne, Kozin, woj. lubuskie
  • Agnieszka i Przemysław Firgan, Łódź, woj. łódzkie
  • „Octovnia” Urszula Gacek, Dąbrówka Szczepanowska, woj. małopolskie
  • Agnieszka i Rafał Gawlik, Śladków Mały, woj. świętokrzyskie
  • Daria i Michał Baran, Dzwonowice, woj. śląskie
  • Weronika i Hubert Grzelka, Gorzyczki, woj. wielkopolskie
  • Rafał Włodarczyk, Jesionowo, woj. zachodniopomorskie 

w kategorii FIRMY

Mistrz Krajowy

  • OSM WART–MILK, Sieradz, woj. łódzkie

I Wicemistrz Krajowy

  • Kabako – Gruppe Sp. z o.o.,Opole Lubelskie, woj. lubelskie
  • Sowul & Sowul Sp. z o.o., Biskupiec, woj. warmińsko–mazurskie

Wicemistrz Krajowy

  • Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Pruszczu, Pruszcz, woj. kujawsko–pomorskie
  • Zakłady Mięsne „Somianka” Rucińscy Sp.J., Somianka, woj. mazowieckie
  • Pro Care – Daniel Tyborowski, Budy Czarnockie, woj. podlaskie
  • Elektrownia Biogazowa w Darżynie – Nadmorskie Elektrownie Wiatrowe Darżyno Sp. z o.o., Darżyno, woj. pomorskie
  • Gospodarstwo Rolno–Ogrodnicze Zdzisław Brudło, Jarmierz, woj. wielkopolskie

Laureat Krajowy

  • ZAWADZKA Sp. z o.o., Radoszyn, woj. lubuskie
  • Tłocznia Owoców Pawłowski, Żbikowice, woj. małopolskie
  • Justyna Szepieniec „Jasiowa Piwniczka”, Rymanów, woj. podkarpackie
  • GACH–AGRO Sp. z o.o. Natalia Gach, Mechnica, woj. opolskie
  • Winnica Bugara Sławomir Bugara, Częstochowa, woj. śląskie
  • Firma Handlowo–Usługowa SIKORA Sp. z o.o., Bieliny, woj. świętokrzyskie
  • Farma Pomorska Sp. z o.o., Margowa, woj. zachodniopomorski

 

Uczestnicy uroczystej Gali Konkursu AgroLiga 2024
https://www.prezydent.pl/aktualnosci/wydarzenia/uroczysta-gala-agroligi-2024,101855

 

tekst: Małgorzata Kołacz
fot.: Małgorzata Kołacz, Magdalena Potulska

image_print

Festiwal „Polska od Kuchni” – trwają zapisy do konkursów dla Kół Gospodyń Wiejskich

Festiwal „Polska od Kuchni” to wyjątkowe wydarzenie kulinarne, które zabiera uczestników w podróż po smakach i tradycjach całej Polski.

To prawdziwa uczta dla zmysłów, stworzona z myślą o miłośnikach rodzimej kuchni, pasjonatach gotowania oraz wszystkich, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę o kulinarnym dziedzictwie naszego kraju.

Podczas festiwalu na odwiedzających czekają liczne atrakcje: stoiska z lokalnymi specjałami, pokazy gotowania na żywo, degustacje, a także warsztaty łączące kulinaria z edukacją. A to wszystko pod okiem znakomitych szefów kuchni.

Ważnym elementem wydarzenia są konkursy, w których udział biorą Koła Gospodyń Wiejskich z całej Polski. Ich celem jest podkreślenie roli KGW w pielęgnowaniu i promowaniu lokalnych tradycji oraz bogactwa regionalnej kultury.

Nie zabraknie także atrakcyjnych nagród, które dodatkowo podgrzeją emocje i zachęcą do wspólnej rywalizacji.

Formularze zgłoszeniowe do konkursów: https://festiwalpolskaodkuchni.pl/zgloszenia-do-konkursow–formularze-s6106

 

Nowa formuła Festiwalu:

Przystanki odbędą się w 8 miastach:

  • 06.07 – Gryfice
  • 13.07 – Ciechanów
  • 19.07 – Kurzętnik
  • 27.07 – Namysłów
  • 10.08 – Stalowa Wola
  • 17.08 – Jelenia Góra
  • 24.08 – Zakopane
  • 31.08 – Łowicz

Koła mogą zgłaszać swój udział do dowolnie wybranego przez siebie jednego miasta niezależnie od tego z jakiego województwa pochodzą.

Na przykład koło z woj. pomorskiego może zgłosić się do udziału w Festiwalu w Ciechanowie.

Konkurs kulinarny:

W tym roku konkurs kulinarny ponownie będzie częścią Polski Od Kuchni! Tematem przewodnim konkursu jest „Zagrodowy w Kuchni”. Królować będzie Kurczak Zagrodowy i wszelkie wariacje z nim związane.

Liczą się kreatywność i umiejętności kulinarne – niech Wasze potrawy zaskoczą smakiem i oryginalnością! To doskonała okazja, by pokazać swoje kulinarne talenty a także podzielić się wyjątkowymi przepisami, które z pewnością wszystkich zachwycą. Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się na tradycyjny sposób przygotowania, czy poszukacie nowych, odważnych połączeń,  jury czeka na dania, które pokażą bogactwo i różnorodność.

Wybory Miss Wdzięku:

Nieodłączną częścią Festiwalu jest konkurs Wybory Miss Wdzięku. W tym roku również każda uczestniczka będzie miała szansę zabłysnąć i zdobyć uznanie zarówno od jury, jak i publiczności. To nie konkurs piękności, lecz wyraz szacunku dla wdzięku, charyzmy i osobowości każdej kobiety. Miss Wdzięku to szansa, by poczuć się wyjątkowo i podzielić się swoją indywidualnością!

Wystawcy:

Koła nie biorące udziału w konkursach, również mogą zaprezentować się na Festiwalu. Organizatorzy dają możliwość pokazania swojej działalności – rękodzieła, śpiewu, wyśmienitego regionalnego jedzenia i wszystkiego, czym tylko możecie się pochwalić. Niech ludzie zobaczą, jak pomysłowe, zaradne i przedsiębiorcze są kobiety z kół gospodyń wiejskich.

Formularze dla kół wystawców: https://festiwalpolskaodkuchni.pl/formularz–wystawcy-kgw-s6144

Do udziału w festiwalu zaproszeni są również regionalni wystawy nie zrzeszeni w kołach gospodyń wiejskich, rękodzielnicy i twórcy chcących zaprezentować swoje produkty.

Formularze dla pozostałych wystawców: https://festiwalpolskaodkuchni.pl/wystawcy-ogolni–formularz-s6145

 

Zapraszamy do przesyłania licznych zgłoszeń, ponieważ udział w Festiwalu z pewnością dostarczy niezapomnianych emocji i wspaniałych wspomnień.

 

Zgłoszenia do konkursów przyjmowane są do 22 czerwca 2025r.

Więcej informacji na stronie: www.festiwalpolskaodkuchni.pl oraz na naszych profilach na portalach społecznościowych:
Facebook: https://www.facebook.com/polskaodkuchni 
Instagram: https://www.instagram.com/festiwalpolskaodkuchni

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@festiwalpolskaodkuchni

 

 

image_print

Warsztaty serowarskie – Sery miękkie krok po kroku

W sobotę, 17 maja 2025 roku, w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie odbyły się warsztaty poświęcone wytwarzaniu serów miękkich. Szkolenie zostało zorganizowane we współpracy z Fundacją Wspierania Serowarstwa Farmerskiego NaSerio i stanowiło kontynuację konferencji z dnia poprzedniego, połączonej z premierą polskiego wydania poradnika „Sery miękkie krok po kroku”.

Warsztaty poprowadził Sébastien Roustel – francuski technolog serowarstwa i autor wspomnianego poradnika. Uczestnicy mieli okazję poznać techniki produkcji trzech rodzajów serów:

  1. Wzbogaconego sera kwasowego z porostem pleśni (typ Brillat-Savarin),
  2. Miękkiego sera z białą pleśnią (Camembert),
  3. Sera z przerostami niebieskiej pleśni (typ Roquefort).

Polsko-francuska współpraca i historia miejsca

Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej ma bogatą historię. Powstało w 1997 roku jako Polsko-Francuski Ośrodek Doskonalenia Zawodowego Rzeźników i Wędliniarzy. Przypomniał o tym Ryszard Kamiński, zastępca dyrektora Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, który odwiedził uczestników warsztatów.

W obiekcie regularnie odbywają się różnorodne szkolenia, w tym warsztaty wędliniarskie i – od 2019 roku – serowarskie. Pierwsze z nich poprowadził Sylwester Wańczyk w ramach projektu „Wspieranie procesu tworzenia partnerstw na rzecz innowacji w serowarstwie”, dzięki któremu powstała wiejskaskrzynka.pl.

W symboliczny sposób historia zatoczyła koło – dawna sala rozbioru mięsa została przekształcona w pracownię serowarską. Gośćmi wydarzenia byli Sébastien Roustel oraz Arnaud Sperat-Czar, redaktor naczelny magazynu Profession Fromager.

Warsztaty spotkały się z dużym zainteresowaniem i uznaniem uczestników i stanowią zapowiedź dalszych działań w dziedzinie edukacji serowarskiej. Jak zapowiedzieli nasi goście, planują powrócić do Minikowa już w przyszłym roku, by kontynuować współpracę i dzielić się swoją wiedzą z kolejnymi pasjonatami serowarstwa.

Tekst i foto Beata Chełminiak

 

image_print

Międzynarodowy Dzień Rzepaku EURORZEPAK 2025 Minikowo

 

To już po raz jedenasty, a szósty w Minikowie, odbył się Międzynarodowy Dzień Rzepaku EURORZEPAK. Wydarzenie zostało objęte Patronatem polskiej prezydencji w Radzie UE oraz Patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesława Siekierskiego. Podczas spotkania rozmawiano na temat wyzwań stojących przed producentami rzepaku. Tematem przewodnim wydarzenia była – Redukcja śladu węglowego w uprawie rzepaku a praktyczne aspekty dla rolnictwa.

Międzynarodowy Dzień Rzepaku został zorganizowany przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych oraz Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju.

Już od samego rana liczne grupy zainteresowanych rolników odwiedzały kolekcję odmianową rzepaku ozimego, przygotowaną w ramach Kujawsko-Pomorskich Dni Pola. Na kolekcji odmian swoją wiedzą i doświadczeniem rolnikom służył Adam Piszczek, główny specjalista ds. roślin oleistych, techniki rolniczej i bhp, który omówił szczegółowo to, co znajduje się na kolekcji oraz poprowadził dyskusję nt. problemów, z jakimi borykali się rolnicy na wiosnę. Następnie odwiedzający dokonali przeglądu zasianych odmian rzepaku ozimego. Na pytania dotyczące poszczególnych odmian na miejscu odpowiadali przedstawiciele firm nasiennych.

Po polowym spacerze rolnicy przeszli do Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego, gdzie odbywała się dalsza część wydarzenia. Frekwencja dopisała, w wydarzeniu uczestniczyło ponad 270 osób, w tym rolnicy z województwa kujawsko-pomorskiego i innych regionów Polski, przyszli rolnicy – uczniowie ZSCKR w Samostrzelu, przedstawiciele firm i instytucji związanych z branżą rolniczą oraz doradcy rolniczy. Przywitania uczestników i otwarcia wydarzenia dokonali dyrektor KPODR w Minikowie Łukasz Urbański, prezes KZPRiRB Juliusz Młodecki oraz prezes PSPO Mariusz Szeliga.

Następnie odbyła się inauguracyjna debata ekspertów, którą poprowadził pan Karol Bujoczek Dyrektor Wydawniczy – Przewodniczący Rady Redaktorów w Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o.. W tym bloku tematycznym zostały omówione działania zmierzające do wzrostu efektywności uprawy rzepaku. Przedstawiciele firmy Czajkowski Maszyny Sp. z o.o. pan Szymon Błaszkiewicz oraz pan Maciej Grobelny omówili zalety uprawy pasowej. Pan  Rafał Filip z firmy Saatbau Polska Sp. z o.o., która w Minikowie prezentuje najwięcej odmian rzepaku ozimego mówił o postępie hodowlanym, jako nastąpił tej wymagającej roślinie oraz o zacierającej się różnicy w plonowaniu pomiędzy odmianami populacyjnymi a mieszańcowymi. Kolejnym ekspertem omawiającym wzrost  efektywności uprawy rzepaku był przedstawiciel branży chemicznej, pan Piotr Kotowski z Timac Agro Polska Sp. z o.o. Produkt tej firmy wykorzystywane są na poletkach odmianowych w Minikowie. Zaprezentował on ofertę firmy oraz mechanizmy działania poszczególnych produktów, które umożliwiają optymalizację nawożenia. Ostatnim prelegentem w debacie ekspertów był pan Dominik Szymborski z firmy Syngenta Polska Sp. z o.o., który zaprezentował szeroki wachlarz produktów i usług firmy umożliwiający optymalizację produkcji i poprawę efektywności uprawy roślin.

Następnie rozpoczął się panel rzepakowy finansowany z Funduszu Promocji Roślin Oleistych składający się z wykładów wprowadzających oraz międzynarodowej debaty ekspertów. Pierwszym prelegentem był dr hab. Jerzy Kozyra z Instytutu Upraw Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, który omówił temat „Ślad węglowy rzepaku jako miernik efektywności uprawy”. Zwrócił on uwagę w jaki sposób można mierzyć i jak wykorzystać mierniki w redukcji śladu węglowego nie tylko w omawianej w Minikowie roślinie jaką jest rzepak, ale też w innych gatunkach. Pokazał także możliwości i sposoby redukcji CO2. Kolejną prezentacje pt. „Emisje rolnicze w kontekście konkurencyjności polskiego łańcucha olejarskiego”  omówił dyrektor generalny PSPO pan Adam Stępień.

Nieodzownym punktem Międzynarodowego Dnia Rzepaku jest debata ekspercka, podczas której przedstawiciele organizacji producentów roślin oleistych zrzeszonych w Copa-Cogeca oraz European Oilseed Alliance z Polski – Juliusz Młodecki, Adam Stępień, Niemiec – Stephan Arens, Finlandii – Max Schulman, Francji – Claude Soude oraz Rumuni – Alexandru-Valentin Țachianu rozmawiali na temat perspektyw uprawy rzepaku w Europie. Zwracano uwagę na szanse ale także wyzwania jakie pojawiają się w tym kontekście w związku z realizacją unijnych celów środowiskowo-klimatycznych.

W wyniku międzynarodowej debaty sformułowano następujące wnioski i rekomendacje (tu kliknij by przejść do szczegółów):

  1. Rzepak jest i pozostanie najważniejszą rośliną oleistą uprawianą w Europie.
  2. Rzepak jest rośliną o wyjątkowym znaczeniu dla rolnictwa, gospodarki i środowiska.
  3. Optymalizacja wykorzystania środków do produkcji rolnej, w szczególności nawożenia, jest kluczowa nie tylko dla ograniczenia emisji związanych z uprawą rzepaku, ale również dla jej opłacalności ekonomicznej.
  4. Europejscy rolnicy potrzebują dostępu do nowych rozwiązań hodowlanych, które umożliwią dostosowanie odmian roślin uprawnych do zmieniających się warunków klimatycznych oraz rosnącej presji biotycznej.
  5. Rolnictwo oferuje szeroki wachlarz narzędzi wspierających walkę ze zmianami klimatycznymi.
  6. Rzepak jako multifunkcyjna roślina oleisto-białkowa odgrywa również kluczową rolę w płodozmianie i prawidłowej agrotechnice.
  7. Konieczne jest utrzymanie możliwości realizacji celów OZE w transporcie poprzez stosowanie biopaliw produkowanych z europejskich surowców rolnych także po 2030 roku.

Wkrótce będzie można obejrzeć zapis video debat oraz poszczególnych wykładów na kanale YouTube KPODR w Minikowie.

EURORZEPAK rozpoczął cykl imprez realizowanych w ramach Kujawsko-Pomorskich Dni Pola Minikowo 2025. Rolnicy mogli zobaczyć i ocenić odmiany rzepaku ozimego na kolekcji, prezentowane przez hodowców z Polski jak i z zagranicy. W kolekcji zaprezentowanych jest 45 różnych odmian. Rzepaki zostały wysiane w tradycyjny sposób tzn. po orce oraz w uproszczeniu. Zostało wytyczone stanowisko, które od kilku lat służy nam za pole pokazowe w uprawie uproszczonej. Ponad to uczestnicy wydarzenia mogli odwiedzić i porozmawiać na licznych stoiskach firmowych z przedstawicielami z branży nasiennej, ochrony roślin, nawożenia i mechanizacji rolnictwa.

Autorzy tekstu. Adam Piszczek, Dawid Skotnicki
Autor Zdjęć: Jarosław Domiński

 

EURORZEPAK 2025
Rekomendacje i postulaty z konferencji

 

 

1. Rzepak jest i pozostanie najważniejszą rośliną oleistą uprawianą w Europie.
Jego dynamiczny rozwój w ciągu ostatnich 15 lat był napędzany zapotrzebowaniem na olej ze strony sektora biopaliw, który objęty jest ścisłymi regulacjami środowiskowymi w całym łańcuchu dostaw, określonymi w ramach tzw. kryteriów zrównoważonego rozwoju. W związku z rosnącymi ambicjami UE w zakresie dekarbonizacji transportu, coraz większa presja wywierana jest na redukcję emisji gazów cieplarnianych z biopaliw konwencjonalnych wytwarzanych z surowców rolnych i europejskie rolnictwo musi odpowiedzieć na te wyzwania.

 

2. Rzepak jest rośliną o wyjątkowym znaczeniu dla rolnictwa, gospodarki i środowiska.
Stabilizuje dochody rolników, stanowi cenne źródło białka paszowego, dostarcza surowiec dla przemysłu olejarskiego i biopaliwowego, a jednocześnie wspiera bioróżnorodność na obszarach wiejskich. Jako rolnicy aktywnie kształtujemy krajobraz, tworząc charakterystyczne żółte pola rzepaku, które są nie tylko symbolem wiosny, ale też świadectwem nowoczesnego i zrównoważonego rolnictwa.

 

3. Optymalizacja wykorzystania środków do produkcji rolnej, w szczególności nawożenia, jest kluczowa nie tylko dla ograniczenia emisji związanych z uprawą rzepaku, ale również dla jej opłacalności ekonomicznej.
Dlatego dostrzegamy potrzebę prowadzenia szeroko zakrojonych działań edukacyjnych i szkoleniowych, ukierunkowanych na transfer wiedzy do rolników i szybką adaptację nowoczesnych technik oraz narzędzi wspierających redukcję śladu węglowego w rolnictwie.

 

4. Europejscy rolnicy potrzebują dostępu do nowych rozwiązań hodowlanych, które umożliwią dostosowanie odmian roślin uprawnych do zmieniających się warunków klimatycznych oraz rosnącej presji biotycznej.
Dlatego apelujemy o pilne umożliwienie wykorzystywania przez hodowców Nowych Technik Genomowych (NGT). Odrzucenie tej technologii byłoby krokiem wstecz i zaprzepaszczeniem szansy na rozwój nowoczesnego, zrównoważonego rolnictwa. Potrzebujemy rozsądnych, opartych na nauce regulacji, które zapewnią równowagę między postępem, bezpieczeństwem i uczciwą konkurencją – z korzyścią dla rolników, konsumentów i środowiska.

 

5. Rolnictwo oferuje szeroki wachlarz narzędzi wspierających walkę ze zmianami klimatycznymi,
co powinno zostać dostrzeżone przez szerokie spektrum europejskiego społeczeństwa. Wzywamy zatem instytucje europejskie i rządy krajowe do podejmowania działań ukierunkowanych na budowanie świadomości na temat korzyści środowiskowych płynących ze zrównoważonej działalności rolniczej w Unii Europejskiej.

 

6. Rzepak jako multifunkcyjna roślina oleisto-białkowa odgrywa również kluczową rolę w płodozmianie i prawidłowej agrotechnice.
Skuteczna ochrona przed agrofagami jest niezbędnym warunkiem osiągnięcia przez rolników plonów zapewniających opłacalność produkcji, przy jednoczesnym zachowaniu bezpieczeństwa żywności dla konsumentów. Dlatego apelujemy o zatrzymanie dalszego wycofywania substancji aktywnych, jeśli równocześnie nie zostaną zapewnione równie skuteczne i ekonomicznie dostępne alternatywy dla rolników w Unii Europejskiej. Obecnie nie dysponujemy wystarczającą liczbą narzędzi do skutecznego wdrażania Integrowanej Ochrony Roślin, a uprawa rzepaku szczególnie dotkliwie odczuwa brak skutecznych zapraw nasiennych, dla których brakuje alternatyw w postaci działań prewencyjnych.

 

7. Konieczne jest utrzymanie możliwości realizacji celów OZE w transporcie poprzez stosowanie biopaliw produkowanych z europejskich surowców rolnych także po 2030 roku.
Będzie to miało znaczenie nie tylko dla przyszłości uprawy rzepaku w UE, ale również dla bezpieczeństwa dostaw paliw, a wręcz strategiczne znaczenie w kontekście bezpieczeństwa żywnościowego i paszowego Europy. Decydenci polityczni i regulatorzy muszą być świadomi, że obecnie rozważane alternatywy, takie jak odpady, są równie ograniczone jak surowce rolnicze wykorzystywane do produkcji biopaliw. Potrzebujemy wszystkich dostępnych opcji, pod warunkiem ich ścisłej certyfikacji.

Powrót do artykułu

 

 


 

 

 

 

image_print

Konferencja – SERY MIĘKKIE KROK PO KROKU

W piątek, 16 maja 2025 roku, w nowoczesnych przestrzeniach Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego w Minikowie odbyła się wyjątkowa konferencja pn. „SERY MIĘKKIE KROK PO KROKU”. Poświęcona była tajnikom wytwarzania, pielęgnacji i doskonalenia serów miękkich. Wydarzenie zgromadziło licznych producentów serów, ekspertów z branży mleczarskiej, rolników oraz miłośników tradycyjnego serowarstwa. Uczestnicy przybyli z najdalszych zakątków Polski, aby spotkać się i posłuchać Sébastiena Roustela – francuskiego technologa serowarstwa, oraz Arnauda Sperat-Czara – redaktora naczelnego prestiżowego francuskiego magazynu Profession Fromager.

Współorganizatorem i pomysłodawcą konferencji była Fundacja Wspierania Serowarstwa Farmerskiego NaSerio. Od lat aktywnie promuje rozwój rzemieślniczego serowarstwa w Polsce. Wspiera edukację, wymianę wiedzy oraz integrację środowiska serowarów.

Spotkanie zainaugurował Ryszard Kamiński, zastępca dyrektora Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, który przywitał uczestników oraz podkreślił znaczenie promowania wiedzy praktycznej. Podziękował również partnerom konferencji oraz zagranicznym gościom za ich zaangażowanie i wkład merytoryczny.

Prezentacja poradnika „SERY MIĘKKIE KROK PO KROKU

Pierwszym punktem programu była prezentacja najnowszego poradnika dla serowarów – „SERY MIĘKKIE KROK PO KROKU”. Tą część poprowadził Arnaud Sperat-Czar. Publikacja stanowi kompleksowy przewodnik po etapach produkcji serów miękkich – od selekcji surowców, przez procesy technologiczne, aż po przechowywanie i sprzedaż.

Technologia i wady serów miękkich

Następnie głos zabrał Sébastien Roustel, autor wspomnianego poradnika i uznany ekspert w dziedzinie serowarstwa. W swoim wystąpieniu skupił się na specyfice produkcji serów miękkich, zwłaszcza na konieczności jednoczesnej regulacji procesu ukwaszania i odsączania masy serowej. Omówił również najczęstsze wady serów miękkich. Wskazał ich przyczyny, pierwsze sygnały ostrzegawcze oraz możliwe środki zaradcze. Prezentacja spotkała się z dużym zainteresowaniem uczestników, którzy chętnie zadawali pytania i dzielili się swoimi doświadczeniami.

Trendy konsumenckie

Kolejna prelekcja, ponownie prowadzona przez Arnauda Sperat-Czara, poświęcona była analizie trendów konsumenckich dotyczących serów miękkich – zarówno w Polsce, jak i we Francji oraz na rynkach światowych. Prelegent porównał preferencje smakowe, zwyczaje zakupowe i kierunki rozwoju rynku. Podkreślił rosnące znaczenie jakości, lokalności oraz transparentność pochodzenia produktów.

Serowa „Klinika”

Zwieńczeniem konferencji była praktyczna i interaktywna sesja zatytułowana „Serowa Klinika”. Podczas niej uczestnicy mieli możliwość przyniesienia własnych serów z różnymi defektami technologicznymi. Eksperci na miejscu diagnozowali problemy i udzielali indywidualnych wskazówek dotyczących możliwych rozwiązań. Spotkanie to okazało się niezwykle cenne i inspirujące – zarówno dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych serowarów.

Konferencja „SERY MIĘKKIE KROK PO KROKU” była doskonałą okazją do zdobycia specjalistycznej wiedzy, nawiązania kontaktów branżowych oraz wymiany doświadczeń w gronie pasjonatów serowarstwa. Uczestnicy opuścili Minikowo z nową energią, praktycznymi wskazówkami oraz inspiracją do dalszego rozwoju swojej działalności.

 

Tekst Beata Chełminiak

Foto Marzena Zwiewka

image_print

Konferencja „Zapylacze – ochrona, wsparcie i znaczenie na obszarach wiejskich”

15 maja 2025 r. w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, Oddział w Zarzeczewie odbyła się konferencja pn. „Zapylacze – ochrona, wsparcie i znaczenie na obszarach wiejskich”. Konferencja ta była połączona z otwarciem ścieżki edukacyjnej, na której znajduje się również domek do apiterapii.

Wydarzenie rozpoczęło się właśnie na ścieżce edukacyjnej, gdzie Dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie Łukasz Urbański, powitał uczestników konferencji i dokonał uroczystego otwarcia ścieżki edukacyjnej wraz Panią Z-cą Dyrektora KPODR Minikowo Lidią Lewandowską, Dyrektorem Oddziału  w Zarzeczewie Panem Jarosławem Sobczyńskim, Prezesem Regionalnego Związku Pszczelarzy Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej we Włocławku Panem Januszem Lambarskim i pszczelarzem pracującym w pasiecie w Zarzeczewie Panem Adrianem Stankiewiczem. Podczas otwarcia Dyrektor wspominał, że jest to bardzo ważne wydarzenie dla Ośrodka. Wspominał, że powstała ścieżka edukacyjna daje nowe możliwości edukacji w zakresie tematyki pszczelarskiej.

Druga część wydarzenia odbyła się w sali konferencyjnej, gdzie po słowach wstępu Dyrektora Łukasza Urbańskiego, głos zabrali zaproszeni goście – Pan Senator Stanisław Pawlak i Pan Andrzej Sieradzki – Dyrektor Nadgoplańskiego Parku Krajobrazowego i Zastępca na stanowisku Dyrektora w Gostynińsko-Włocławskim Parku Krajobrazowym.

Następnie wystąpił Pan Adrian Stankiewicz, pracownik KPODR i pszczelarz. Przedstawił rys historyczny pasieki w Zarzeczewie, mówił hodowli pszczół i zadaniach realizowanych dotychczas w pasiecie. Oczywiście wspominał o tym jak ważny jest temat owadów zapylających i planach związanych z wykorzystaniem ścieżki edukacyjnej. Kolejno wystąpiła Pani Agnieszka Dobosz-Idzik, kierownik Działu Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska w KPDOR, która opowiadała skąd pomysł na utworzenie ścieżki edukacyjnej i domku do apiterapii. Wspominała również, dlaczego zapylacze są takie ważne oraz że powstała ścieżka daje możliwości edukacyjne, a co za tym idzie, promocję zapylaczy w środowisku człowieka. Kolejną prelegentką była Pani Kamila Chomicz, z wykształcenia biolog, realizująca projekty niezależnie, a także w ramach działalności Fundacji MI-RO-RO. Pani Kamila mówiła o tym, jak bardzo zróżnicowaną grupą owadów są zapylacze. Mówiła o populacji i liczebności zapylaczy, jaką rolę pełnią w środowisku oraz w jaki sposób możemy przyczyniać się do ochrony owadów zapylających. Ostanie wystąpienie należało do Pani Elżbiety Kaśków z Akademii Naturalnego Życia. Mówiła o Apiterapii jako metodach zaliczanych do medycyny naturalnej, wykorzystujących produkty pszczele. W dalszej części mówiła o wyzwaniach dla apiterapii, a następnie szczegółowo omówiła uloterapię, czym jest, kiedy z niej korzystać i przeciwskazania do jej stosowania.

Zainteresowanie tematyką pszczelarstwa jest coraz większe. Zapylacze stanowią bardzo ważny element w przyrodzie. A metody apiterapii zyskują coraz większą liczbę zwolenników. W ostatnim czasie to właśnie uloterapia cieszy się zainteresowaniem, dlatego tym bardziej cieszymy się z posiadanej ścieżki edukacyjnej, na której znajduje się właśnie domek do uloterapii.

Zarówno konferencja jak i ścieżka edukacyjna zostały zrealizowane dzięki współfinansowaniu przez Wojewódzki Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu.

Zachęcamy Państwa do obejrzenia krótkiego filmu o ścieżce edukacyjnej.

FILM VIDEO:
https://youtu.be/_hqOp569-B0

 

Opracowanie: Joanna Szczęsna-Kulewska

Zdjęcia: Joanna Szczęsna-Kulewska, Waldemar Lisiecki

 

image_print