Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Informacje na temat wirusa grypy ptaków na terenie województwa kujawsko-pomorskiego

Zawiadomienia i rozporządzenia do pobrania:

ROZPORZĄDZENIE Nr 11 /2025 WOJEWODY KUJAWSKO-POMORSKIEGO z dnia 23 kwietnia 2025 r. uchylające rozporządzenie Nr 13/2024 Wojewody Kujawsko-Pomorskiego z dnia 25 października 2024 r. w sprawie zarządzenia środków podejmowanych w związku z ryzykiem wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków (HP AI) na terenie powiatów aleksandrowskiego, brodnickiego, bydgoskiego, m. Bydgoszcz, chełmińskiego, golubsko-dobrzyńskiego, grudziądzkiego, m. Grudziądz, inowrocławskiego, lipnowskiego, mogileńskiego, nakielskiego, radziejowskiego, rypińskiego, sępoleńskiego, świeckiego, toruńskiego, m.Toruń, tucholskiego, wąbrzeskiego, włocławskiego, m. Włocławek, żnińskiego.


ROZPORZĄDZENIE Nr 10/2025 WOJEWODY KUJAWSKO-POMORSKIEGO z dnia 3 kwietnia 2025 r. uchylające rozporządzenie nr 5/2025 w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HP Al) na terenie powiatów lipnowskiego, golubsko-dobrzyńskiego, rypińskiego i toruńskiego oraz zmieniające je rozporządzenie nr 6/2025 oraz rozporządzenie nr 9/2025.


ROZPORZĄDZENIE Nr 9/2025 WOJEWODY KUJAWSKO-POMORSKIEGO
z dnia 7 marca 2025 r. zmieniające rozporządzenie nr 5/2025 z dnia 11 lutego 2025 r. w sprawie zwalczania wysoce
zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie powiatów lipnowskiego, golubsko-dobrzyńskiego, rypińskiego i toruńskiego

Zawiadomienieo wykryciu materiału genetycznego wirusa grypy ptaków podtypu HSN 1 u drobiu w gospodarstwie przyzagrodowym na terenie powiatu lipnowskiego. – 5 marca 2025 r.

Zawiadomienie o wykryciu materiału genetycznego wirusa grypy ptaków podtypu HSNl u drobiu w gospodarstwie przyzagrodowym na terenie powiatu żnińskiego. – 3 marca 2025 r.

ROZPORZĄDZENIE Nr 7/2025 WOJEWODY KUJAWSKO-POMORSKIEGO z dnia 21 lutego 2025 r. uchylające rozporządzenie w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie powiatów grudziądzkiego i brodnickiego.

Zawiadomienie o wykryciu materiału genetycznego wirusa grypy ptaków podtypu H5N1 u drobiu w gospodarstwie komercyjnym na terenie powiatu lipnowskiego – 17 lutego 2025 r.

ROZPORZĄDZENIE Nr 6/2025 WOJEWODY KUJAWSKO-POMORSKIEGO z dnia 17 lutego 2025 r. zmieniające rozporządzenie nr 5/2025 z dnia 11 lutego 2025 r. w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie powiatów lipnowskiego, golubsko-dobrzyńskiego, rypińskiego i toruńskiego

ROZPORZĄDZENIE Nr 5/2025 WOJEWODY KUJAWSKO-POMORSKIEGO z dnia 11 lutego 2025 r. w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HP AI) na terenie powiatów lipnowskiego, golubsko-dobrzyńskiego, rypińskiego i toruńskiego

Zawiadomienie o wykryciu materiału genetycznego wirusa grypy ptaków podtypu H5N1 u drobiu w gospodarstwie komercyjnym na terenie powiatu lipnowskiego 11 lutego 2025

ROZPORZĄDZENIE Nr 1/2025 WOJEWODY KUJAWSKO-POMORSKIEGO z dnia 2 stycznia 2025 r. w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptakow (HP AI) na terenie powiatów grudziądzkiego i brodnickiego

Zawiadomienie o wykryciu wirusa grypy ptakow podtypu H5N1 u ptakow w gospodarstwie przyzagrodowym na terenie powiatu wloclawskiego – 30 grudnia 2024

Zawiadomienie o wykryciu wirusa grypy ptakow podtypu H5N1 u ptakow żyjących w niewolina terenie powiatu wloclawskiego i grudziądzkiego  – 17 grudnia 2024

 


ZALECENIA DLA DROBNOTOWAROWYCH HODOWCÓW DROBIU – CHÓW PRZYZAGRODOWY

  • karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
  • przetrzymywanie drobiu na ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem uniemożliwienia kontaktów z dzikim ptactwem;
  • odizolowanie od innego drobiu, kaczek i gęsi;
  • przechowywanie paszy, w tym zielonki, w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;
  • unikanie pojenia ptaków i czyszczenia kurników wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);
  • zgłaszanie lekarzowi weterynarii, wójtowi, burmistrzowi, i innym organom władzy lokalnej zaobserwowanego spadku nieśności lub nagłych, zwiększonych padnięć drobiu;
  • po każdym kontakcie z drobiem lub ptakami dzikimi umycie rąk wodą z mydłem;
  • używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;
  • osobom utrzymującym drób w chowie przyzagrodowym, aby nie były zatrudniane w przemysłowych fermach drobiu.

ZALECENIA DLA HODOWCÓW GOŁĘBI

  • karmienie i pojenie gołębi w sposób wykluczający dostęp ptaków dzikich;
  • przechowywanie paszy w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem.

ZALECENIA DLA PRZEMYSŁOWYCH PRODUCENTÓW DROBIU

  • przetrzymywanie ptaków w odosobnieniu (obowiązkowo w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków) lub na wolnej, ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem ograniczenia kontaktu z dzikim ptactwem;
  • karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
  • zielonki stosowane w karmieniu drobiu wodnego (kaczki i gęsi), szczególnie w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków, nie mogą pochodzić z terenów wysokiego ryzyka zanieczyszczenia ich wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków, z okolic zbiorników wodnych, bagien, i innych miejsc stanowiących ostoję ptaków dzikich;
  • szczelne przykrycie pojemników z karmą i wodą do picia lub przetrzymywanie ich wewnątrz budynków, a także unikanie pojenia ptaków i czyszczenia pomieszczeń wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);
  • ograniczenie przemieszczania się osób postronnych oraz zwierząt pomiędzy obiektami, w których przechowywana jest karma dla zwierząt a obiektami, w których bytuje drób;
  • rozłożenie przed wejściami do budynków, gdzie utrzymywany jest drób mat nasączonych środkiem dezynfekcyjnym;
  • wprowadzenie zakazu wjazdu pojazdów na teren fermy, poza działaniami koniecznymi np. dowóz paszy, odbiór drobiu do rzeźni lub przez zakład utylizacyjny;
  • obowiązkową dezynfekcję pojazdów wjeżdżających;
  • rozłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdem i wejściem na teren gospodarstwa;
  • używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;
  • wprowadzenie obowiązku przeprowadzania dokładnego mycia i dezynfekcji rąk przed wejściem do obiektów, w których utrzymuje się drób;
  • brak kontaktu pracowników ferm drobiu z innym ptactwem np. kurami, gołębiami.

DODATKOWE ZALECENIA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII

  • słomę, która będzie wykorzystywana w chowie ściółkowym należy zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa (przetrzymywać w zamkniętych pomieszczeniach, zadaszyć itp.);
  • należy regularnie przeglądać wszelkie połączenia i rury (silosy paszowe) pod kątem obecności zanieczyszczeń np. odchodami dzikich ptaków;
  • należy eliminować wszelkie możliwe do usunięcia nieszczelności budynków inwentarskich (umieścić siatki w oknach i otworach, zabezpieczyć kominy wentylacyjne);
  • nie należy tworzyć sztucznych zbiorników wodnych na terenie gospodarstwa (np. oczka wodne), a istniejące należy zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa;
  • nie należy dokarmiać dzikiego ptactwa na terenie gospodarstwa (usunąć karmniki);
  • jeżeli na terenie gospodarstwa znajdują się drzewa owocowe należy jak najczęściej usuwać opadłe owoce.

 

Źródło: https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/zasady-ochrony-drobiu-przed-grypa-ptakow

image_print

Ekoschemat „Dobrostan zwierząt” Dodatkowe pieniądze dla hodowców z QMP – tylko do 16 czerwca!

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, administrator Systemu QUALITY MEAT PROGRAM (QMP), przypomina: jeśli zaznaczysz udział w QMP na wniosku o dopłaty bezpośrednie do 16 czerwca, otwierasz sobie drogę do konkretnego, dodatkowego wsparcia finansowego.

Co możesz zyskać?

·         230 zł dopłaty do każdej krowy mamki powyżej 24 miesięcy

·         122 zł dopłaty do każdego opasa poniżej 18 miesięcy

Dlaczego warto?

·         Środki trafiają bezpośrednio na Twoje konto – niezależnie od innych płatności.

·         Zero ryzyka na etapie wniosku – możesz się wycofać do końca lipca 2025.

·         Dodatkowe punkty w ramach innych praktyk ekoschematu.

·         Jeśli już złożyłeś wniosek, nic straconego! Do 16 czerwca możesz go jeszcze uzupełnić i dodać udział w QMP.

 

Jak zdobyć dopłaty krok po kroku:

1.      Zaznacz QMP na wniosku o dopłaty bezpośrednie – do 16 czerwca.

2.      Wybierz jednostkę certyfikującą z listy upoważnionych:
        
https://qmpsystem.eu/strefa-producenta-zywca-wolowego/#JC

3.      Złóż wniosek o certyfikat QMP i dopełnij niezbędnych formalności.

4.      Przejdź kontrolę – to szybki i prosty proces.

5.      Odbierz certyfikat QMP najpóźniej do 31 lipca 2025.

Uwaga!
Zaznaczenie QMP we wniosku nie zobowiązuje Cię od razu do certyfikacji – masz czas do końca lipca. Jeśli jednak pominiesz ten krok do 16 czerwca, nie będziesz mógł ubiegać się o dopłaty ani bonusowe punkty!

Szczegółowe informacje i FAQ:
https://qmpsystem.eu/ekoschemat-dobrostan-zwierzat-korzysci-dla-rolnikow-nalezacych-do-systemu-qmp-faq/

Kontakt w sprawie certyfikacji QMP:
qmp@pzpbm.pl
📞 +48 515 575 705
🔗 Facebook:
facebook.com/pzpbm
🔗 Facebook: facebook.com/qmp
🔗 Instagram: instagram.com/pzpbm_qmp/
🔗 Twitter: twitter.com/polskiezpbm

Nie zwlekaj – sięgnij po dodatkowe środki dla swojego stada!

image_print

Podsumowanie etapu regionalnego Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne – podregion bydgoski

W 2025 roku po raz kolejny właściciele gospodarstw indywidualnych biorą udział w Ogólnokrajowym Konkursie Bezpieczne Gospodarstwo Rolne orgaznizowanym przez Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Pierwszym etapem konkursu jest etap regionalny, w którym do walki i awansu do kolejnych etapów walczyło kilkadziesiąt gospodarstw podzielonych na podregiony obejmujące dawne województwa bydgoskie, toruńskie i włocławskie.

11 maja 2025 roku podczas targów Lato na Wsi rozstrzygnięty został etap podregionu bydgoskiego, obejmujący powiaty: bydgoski, inowrocławski, mogileński,  nakielski, sępoleński, świecki, tucholski i żniński. Trzy najlepsze gospodarstwa z 25 zgłoszonych w naszym podregionie awansowało do etapu wojewódzkiego, w którym będą rywalizować z pozostałymi laureatami etapów regionalnych.

Zgodnie z regulaminem konkursu komisje konkursowe wszystkich trzech etapów oceniały:
1) organizację obejścia, podwórza gospodarstwa oraz produkcji rolniczej;
2) ład i porządek w obrębie podwórza, zabudowań i stanowisk pracy;
3) stan techniczny budynków inwentarskich i gospodarczych, a także maszyn, urządzeń, instalacji i narzędzi znajdujących się w gospodarstwie rolnym;
4) warunki obsługi i bytowania zwierząt gospodarskich i profilaktyka chorób odzwierzęcych;
5) wyposażenie w środki ochrony osobistej i urządzenia wspomagające bezpieczną pracę;
6) sposób przechowywania i postępowania ze środkami ochrony roślin i innymi substancjami niebezpiecznymi;
7) dbałość o środowisko naturalne;
8) estetykę gospodarstwa oraz organizację miejsca wypoczynku rodziny, w tym placu zabaw dzieci;
9) zastosowane rozwiązania organizacyjne, techniczne i technologiczne wpływające na bezpieczeństwo osób pracujących i przebywających w gospodarstwie rolnym.

Najlepszymi, którzy spełniają wymogi BHP i ich gospodarstwa są najbezpieczniejsze spośród wszystkich wizytowanych gospodarstw w podregionie bydgoskim były gospodarstwa:

Państwa Grzybowskich z Gruczna, którzy zajęli miejsce pierwsze

Państwa Karbowiak z Dziechowa, którzy awansowali do etapu wojewódzkiego z miejsca drugiego oraz gospodarstwo

Państwa Ćwik z Górek Zagajnych, którzy uplasowali się na miejscu trzecim.

Laureaci otrzymali nagrody rzeczowe w postaci elektronarzędzi o wartości od kilkuset do tysiąca pięciuset złotych.  W czerwcu odbędzie się wizytacja gospodarstw przez komisję wojewódzką, w czasie której wyłoniony zostanie jeden zwycięzca, reprezentant województwa kujawsko-pomorskiego na etapie centralnym.

Wszystkim życzymy powodzenia!

tekst: Natalia Narewska
gł.sp.ds. łąkarstwa, roślin pastewnych i ochrony roślin
Dział Technologii Produkcji Rolniczej

fot: Marzena Zwiewka

image_print

Szkolenie dla pracowników KPODR w Minikowie w zakresie monitoringu agrofagów

W dniach 13 i 14 maja 2025 roku odbyło się szkolenie dla pracowników Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, którzy zajmują się monitoringiem agrofagów.

Pierwszy dzień szkolenia poświęcony był szkodnikom zbóż oraz rzepaku. Zajęcia prowadził dr hab. inż. Robert Lamparski, który omówił najważniejsze gatunki szkodników, ich biologię, występowanie oraz metody monitorowania i zwalczania.

Drugi dzień szkolenia skoncentrowany był na chorobach zbóż i rzepaku. Wykłady oraz zajęcia praktyczne poprowadził dr hab. inż. Grzegorz Lemańczyk, dzieląc się aktualną wiedzą na temat patogenów roślin uprawnych oraz sposobów ich identyfikacji i zwalczania.

Połączenie części teoretycznej z zajęciami terenowymi znacząco wpłynęło na pogłębienie wiedzy uczestników, co bezpośrednio przełoży się na jakość prowadzonych działań w zakresie monitoringu agrofagów w regionie.

image_print

Wnioski o płatności – wydłużenie terminu do 16 czerwca!

 

14.05.2025

Rolnicy mają więcej czasu na złożenie wniosków o przyznanie pomocy finansowej w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Zgodnie z decyzją ministra rolnictwa i rozwoju wsi Czesława Siekierskiego nowy termin to 16 czerwca 2025 r. Dotyczy to płatności bezpośrednich, przejściowego wsparcia krajowego oraz działań obszarowych w ramach II filaru WPR.

PS WPR 2023-2027-wydluzenie do 16 czerwca

Nowy termin składania wniosków: do 16 czerwca 2025 r.

Wniosek o przyznanie płatności może być także złożony później – w terminie 25 dni kalendarzowych po 16 czerwca, tj. do 11 lipca. W przypadku opóźnienia będzie jednak stosowane zmniejszenie płatności w wysokości 1 proc. należnej kwoty płatności za każdy dzień roboczy.

Termin składania zmian do wniosków również został wydłużony – do 1 lipca br.

Podstawa prawna

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju podpisane 13 maja 2025 r.

 

 

 

 

image_print

Laureaci konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”

Wyniki  XXIV edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”, który odbył się 11 maja 2025 roku w Minikowie

Przewodnicząca Jury Pani Izabella Byszewska

Komisja oceniająca produkty:

  1. Izabella Byszewska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
  2. Dominik Orłowski – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
  3. Izabela Chudzyńska – Politechnika Bydgoska

 

Komisja oceniająca potrawy:

  1. Grażyna Kurpińska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
  2. Anna Sergott – Muzeum Ziemi Krajeńskiej
  3. Beata Darowska – Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego

LAUREACI I WYRÓŻNIENI

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

  1. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

 

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda:

  1. Masarnia Władysławowo Sp.J Zawistowski – Smażonka – świeżonka
  2. Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze „MARIANKI” Bogdan Liczbik – półgęsek
  3. Agnieszka i Waldemar Szczygielscy Rolniczy Handel Detaliczny – Polska surowa wędzona

 

I nagroda:

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

  1. KGW Pturek – Szczupak pieczony w occie po pałucku
  2. OL-MAT. Sp. z o.o. – Ryba po kruszwicku

 

I nagroda:

Podkategoria: produkty mleczne

  1. Gospodarstwo Rolne Janusz Adamczyk – Twaróg długo dojrzewający

I nagroda:

Podkategoria: miody

  1. Robert Gołasz Pasieka z tradycją – Miód pszczeli rzepakowy

 

Wyróżnienia:

  1. Roman Olszewski P.W. „ANDRÓB” – Kiełbasa niedzwiedzia
  2. „U Doroty” Smaki jak dawniej – Polędwica z przyprawami
  3. Małgorzata Harbat Rolniczy Handel Detaliczny – Biały ser

 

  1. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

 

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda:

  1. Gospodarstwo sadownicze E.M.Chabowscy – Powidła z agrestu

 

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda nie przyznano

 

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda:

  1.  Spółdzielnia Handlowo-Produkcyjna w Sadkach – Chleb żytni na zakwasie

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda:

Nie przyznano

 

Wyróżnienia:

    1. Grażyna Jędrzejewska – Susz z jabłek „szara reneta”
    2. Gospodarstwo Rolne Filip Kalisz – Mąka z młyna żarnowego, mąka Helfi
    3. Rustykalna Piekarnia-Cukiernia Karolina Gołasz – Ciasto na fjucie buraczanym

 

  1. W kategorii napoje regionalne:

 

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda:

  1. RHD Rościmin Marta Dominikowska – Sok z czerwonej porzeczki

 

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda:

Nie przyznano

 

  • Wyróżnienia:
  1. Stowarzyszenie KGW „Jagna” – Syrop z czarnej morwy
  2. Zajazd przy kominku Katarzyna Raniszewska – Mioduch gryczany
  3. Danuta Janiszewska – Nalewka z derenia

 

  1. Inne produkty regionalne:

I nagroda:

1.KGW Nowinka Nowy Ciechocinek – Kaszanka – kiszka

 

Wyróżnienia:

1.Krzysztof Leśniewski – Pałucki smalec z marchwią

2.Danuta Janiszewska – Grzybki leśne marynowane

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA

I miejsce

KGW w Tupadłach za Rosół Staropolski z lanymi kluskami i Gęś po kujawsku

 

II miejsce

KGW Mrocza za Zupę pokrzywową z szarymi kluskami i Świeżonkę z Mroczy

 

III miejsce

KGW OsóWianki za Zupę szczawiową z jajkiem i Pieczonego królika z buraczkami i puree ziemniaczanym

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2025” następujące produkty:

oraz potrawy:

1. KGW w Tupadłach za Rosół Staropolski z lanymi kluskami i Gęś po kujawsku

2. Schab pieczony P.W Andrób

3. Szynka kujawska z kością – KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek

4. Węgorz wędzony w zalewie octowej OLMAT Sp. Zo.o.

5.Chleb Sadkowski Spółdzielnia Handlowo-produkcyjna Sadki

6.Brzozowskie serduszka – KGW w Brzozowie

7. Musztarda kcyńska jabłkowa – Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej

Spośród produktów nominowanych zostanie dokonany wybór  przez Krajową Kapitułę Konkursu. Następnie wręczone zostaną nagrody na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2025”.

Wielki Finał XXIV edycji konkursu odbędzie się 27 września 2025 r. w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

fot. Marzena Zwiewka

 

image_print

Festiwal „Polska od Kuchni” – trwają zapisy do konkursów dla KGW

Festiwal „Polska od Kuchni” to wyjątkowe wydarzenie kulinarne, które zabiera uczestników w podróż po smakach i tradycjach całej Polski.

 

To prawdziwa uczta dla zmysłów, stworzona z myślą o miłośnikach rodzimej kuchni, pasjonatach gotowania oraz wszystkich, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę o kulinarnym dziedzictwie naszego kraju.

Podczas festiwalu na odwiedzających czekają liczne atrakcje: stoiska z lokalnymi specjałami, pokazy gotowania na żywo, degustacje, a także warsztaty łączące kulinaria z edukacją. A to wszystko pod okiem znakomitych szefów kuchni.

Ważnym elementem wydarzenia są konkursy, w których udział biorą Koła Gospodyń Wiejskich z całej Polski. Ich celem jest podkreślenie roli KGW w pielęgnowaniu i promowaniu lokalnych tradycji oraz bogactwa regionalnej kultury.

Nie zabraknie także atrakcyjnych nagród, które dodatkowo podgrzeją emocje i zachęcą do wspólnej rywalizacji.

Formularze zgłoszeniowe do konkursów:

https://festiwalpolskaodkuchni.pl/zgloszenia-do-konkursow–formularze-s6106

Nowa formuła Festiwalu:

Przystanki odbędą się w 9 miastach:

  • 15.06 – Chełmno
  • 06.07 – Gryfice
  • 13.07 – Ciechanów
  • 19.07 – Kurzętnik
  • 27.07 – Namysłów
  • 10.08 – Stanowa Wola
  • 17.08 – Jelenia Góra
  • 24.08 – Zakopane
  • 31.08 – Łowicz

Koła mogą zgłaszać swój udział do dowolnie wybranego przez siebie jednego miasta niezależnie od tego z jakiego województwa pochodzą.

Na przykład koło z woj. pomorskiego może zgłosić się do udziału w Festiwalu w Ciechanowie.

Konkurs kulinarny:

W tym roku konkurs kulinarny ponownie będzie częścią Polski Od Kuchni! Tematem przewodnim konkursu jest „Zagrodowy w Kuchni”. Królować będzie Kurczak Zagrodowy i wszelkie wariacje z nim związane.

Liczą się kreatywność i umiejętności kulinarne – niech Wasze potrawy zaskoczą smakiem i oryginalnością! To doskonała okazja, by pokazać swoje kulinarne talenty a także podzielić się wyjątkowymi przepisami, które z pewnością wszystkich zachwycą. Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się na tradycyjny sposób przygotowania, czy poszukacie nowych, odważnych połączeń,  jury czeka na dania, które pokażą bogactwo i różnorodność.

Wybory Miss Wdzięku:

Nieodłączną częścią Festiwalu jest konkurs Wybory Miss Wdzięku. W tym roku również każda uczestniczka będzie miała szansę zabłysnąć i zdobyć uznanie zarówno od jury, jak i publiczności. To nie konkurs piękności, lecz wyraz szacunku dla wdzięku, charyzmy i osobowości każdej kobiety. Miss Wdzięku to szansa, by poczuć się wyjątkowo i podzielić się swoją indywidualnością!

Wystawcy:

Koła nie biorące udziału w konkursach, również mogą zaprezentować się na Festiwalu. Organizatorzy dają możliwość pokazania swojej działalności – rękodzieła, śpiewu, wyśmienitego regionalnego jedzenia i wszystkiego, czym tylko możecie się pochwalić. Niech ludzie zobaczą, jak pomysłowe, zaradne i przedsiębiorcze są kobiety z kół gospodyń wiejskich.

Formularze dla kół wystawców: https://festiwalpolskaodkuchni.pl/formularz–wystawcy-kgw-s6144

Do udziału w festiwalu zaproszeni są również regionalni wystawy nie zrzeszeni w kołach gospodyń wiejskich, rękodzielnicy i twórcy chcących zaprezentować swoje produkty.

Formularze dla pozostałych wystawców: https://festiwalpolskaodkuchni.pl/wystawcy-ogolni–formularz-s6145

Zapraszamy do przesyłania licznych zgłoszeń, ponieważ udział w Festiwalu z pewnością dostarczy niezapomnianych emocji i wspaniałych wspomnień.

Zgłoszenia do konkursów przyjmowane są do 25 maja br.

Więcej informacji na stronie: www.festiwalpolskaodkuchni.pl oraz na naszych profilach na portalach społecznościowych:
Facebook:
https://www.facebook.com/polskaodkuchni 
Instagram: https://www.instagram.com/festiwalpolskaodkuchni
TikTok: https://www.tiktok.com/@festiwalpolskaodkuchni

 

 

image_print