Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

KUJAWSKO-POMORSKIE DOŻYNKI WOJEWÓDZKIE

W tym roku Dożynki Województwa Kujawsko-Pomorskiego i Diecezji Toruńskiej odbyły się 25 sierpnia 2024 r. na Błoniach Nadwiślańskich w Grudziądzu.  Organizatorami tego wspaniałego wydarzenia byli: samorząd województwa, diecezja toruńska oraz samorządy Grudziądza, powiatu grudziądzkiego i gminy Grudziądz. Dożynki oficjalnie rozpoczęła  uroczysta msza święta w Bazylice Kolegiackiej w Grudziądzu pod przewodnictwem Ordynariusza Diecezji Toruńskiej Biskupa Wiesława Śmigla. Ks. Biskup podziękował rolnikom, pszczelarzom i sadownikom za ciężką pracę.

Starostami dożynek wojewódzkich byli Państwo Maria i Kazimierz Kurzyńscy, którzy prowadzą specjalizujące się w produkcji roślinnej gospodarstwo rodzinne w Gołębiewie w powiecie grudziądzkim. 

– Polska wieś jest piękna. Nasza kujawsko-pomorska jest liczącym się w kraju producentem zbóż, rzepaku, buraków cukrowych, ziemniaków, warzyw, miodu, i wielu innych pożytków co wiąże się z wysiłkiem ludzkich rąk – powiedział Kazimierz Kurzyński, starosta dożynek wojewódzkich.

Na kilku scenach znajdujących się na Błoniach Nadwiślańskich odbywały się konkursy o nagrodę marszałka na najładniejsze wieńce dożynkowe, Kiermasz Wieś Żywi miasto, oraz wystawy maszyn rolniczych retro i współczesnych.

tekst: Dorota Drzazga, KPODR w Minikowie

zdjęcia: Marek Rząsa, KPODR w Minikowie

image_print

voice

Posłuchaj artykułu

 
 
image_print

Najlepszy Produkt Turystyczny – CERTYFIKAT Polskiej Organizacji Turystycznej

Do 5 września można nadsyłać zgłoszenia do regionalnego etapu konkursu

na Najlepszy Produkt Turystyczny – CERTYFIKAT Polskiej Organizacji Turystycznej.

 

Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej to wyjątkowa nagroda w branży. Stanowi ona rekomendację i gwarancję usług na najwyższym poziomie.

Celem konkursu jest podnoszenie jakości i konkurencyjności oferty turystycznej poprzez kreowanie produktów, które nie tylko wyróżniają się atrakcyjnością turystyczną, ale także są nowatorskie i przyjazne turystom. Każdego roku kapituła konkursu zwraca szczególną uwagę na dostępność produktu turystycznego oraz wykorzystanie nowoczesnych technologii i innowacji w jego rozwoju.

O Certyfikat POT ubiegać się można w 3 kategoriach:

1. Certyfikat POT (przyznawany produktom turystycznym istniejącym na rynku nie krócej niż dwa lata)

2. Złoty Certyfikat POT (przyznawany produktowi turystycznemu za wyjątkowy rozwój swojej działalności, nie wcześniej niż po upływie trzech lat od daty otrzymania Certyfikatu POT)

3. Turystyczne Odkrycie Roku (przyznawany produktowi turystycznemu, który posiada niezwykły potencjał, jest mało znany i istnieje na rynku nie dłużej niż dwa lata)

 O Certyfikat POT ubiegać się mogą następujące produkty:

– wydarzenie cykliczne

– pakiet usług turystycznych – impreza turystyczna

– obiekt

– szlak

– miejsce

By móc walczyć z produktami turystycznymi z całej Polski, przystąpić należy do etapu regionalnego, koordynatorem którego jest Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna. Zgłoszenia przyjmowane są za pomocą aplikacji konkursowej dostępnej na stronie https://konkurs.pot.gov.pl/konkurs/

Zgłoszenia przyjmowane są do 5 września 2024 r.

Instrukcja dla instytucji zgłaszających produkty turystyczne: https://konkurs.pot.gov.pl/konkurs/help/wlasciciel

Zachęcamy do zgłaszania swoich produktów w etapie regionalnym.

Etap regionalny konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny – Certyfikat POT objęty jest Patronatem Honorowym Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

Organizatorem konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny – Certyfikat POT jest Polska Organizacja Turystyczna. Koordynatorem etapu regionalnego jest Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna.

 

Załącznik do pobrania:
Regulamin XXI edycja Konkursu Certyfikat POT

image_print

Więcej wiemy o apiterapii i fitoterapii

Kontynuując temat rozpoczęty podczas czerwcowego wyjazdu studyjnego pod hasłem „Pszczoła lubi zioła – innowacyjne metody profilaktyki prozdrowotnej z wykorzystaniem apiterapii i fitoterapii”, po dwóch miesiącach przyszedł czas na kolejny etap tego projektu. A wszystko podczas Kujawsko-Pomorskiego Miodowego Lata, 11 sierpnia w Zarzeczewie.

To tu, w siedzibie Oddziału Zarzeczewo, miejscu gdzie prowadzona jest Pasieka Hodowlana KPODR, tradycyjnie najwięcej mówi się o pszczołach. Tutaj po raz XIV odbyły się targi Kujawsko-Pomorskie Miodowe Lato połączone między innymi w obchodami Wojewódzkiego Dnia Pszczelarza. Była to więc okazja do wprowadzenia kolejnych elementów urozmaicających tę imprezę oraz doskonała szansa dla pszczelarzy i miłośników pszczelarstwa na poszerzenie swoich horyzontów.

Młodzi adepci pszczelarstwa wypróbowali swój poziom wiedzy podczas Konkursu wiedzy pszczelarskiej. W godzinach porannych zasiedli w ławkach, aby odpowiedzieć na 20 pytań zawartych w teście sprawdzającym. Dotyczyły one gospodarki pasiecznej z uwzględnieniem apiterapii. Nie obeszło się bez dogrywki. W komisji konkursowej zasiedli pracownicy naszego Ośrodka: Arkadiusz Kaźmierczak – Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Aleksandrowie Kujawskim, Urszula Nowakowska – kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Radziejowie oraz Adrian Stankiewicz – starszy specjalista ds. pszczelarstwa, prowadzący Pasiekę Hodowlaną w Zarzeczewie, prywatnie również pszczelarz z wieloletnim doświadczeniem. I choć dość trudno było zwerbować chętnych do udziału w Konkursie, to późniejsza radość zwycięzców  była bezcenna. III miejsce zdobył p. . Mariusz Lewandowski z Wieńca koło Włocławka, II miejsce p. Maciej Kowalczuk z Gąbinka, gm. Lubanie, a I miejsce przypadło bezkonkurencyjnie p. Karolinie Pacer-Kalocińskiej z Włocławka.

Ciekawym doświadczeniem był kolejny z elementów sierpniowego etapu operacji „Pszczoła lubi zioła…”. Mam na myśli warsztaty zielarskie „Zastosowanie ziół w fitoterapii”, które przeprowadził p. Michał Konkel („Słowiański Zielnik”) – biolog, archeobotanik i grzyboznawca, edukator ziołolecznictwa i propagator „Supermarketu Natura”, czyli świadomego i rozważnego korzystania z zasobów oferowanych nam przez przyrodę. W warsztatach uczestniczyły dwie grupy zorganizowane z powiatu aleksandrowskiego oraz wąbrzeskiego. Uczestnicy dowiedzieli się, jak sporządzać domowe leki z wykorzystaniem ziół – napary, odwary, nalewki, maceraty olejowe i maści. Prowadzący przedstawił ogólne zasady, których należy się trzymać przy ich sporządzaniu. Wskazał również jakie najczęściej popełniamy błędy podczas przygotowywania preparatów ziołowych. Udzielił wielu ciekawych wskazówek.

Konferencja plenerowa, która odbyła się podczas Miodowego Lata, łączyła w swej treści zagadnienia apiterapii oraz fitoterapii. Gościliśmy w Zarzeczewie pracowników naukowych Zakładu Chemii i Toksykologii Żywności Uniwersytetu Rzeszowskiego. Pierwszy z wykładów pt. „Apifitoterapia – korzyści z połączenia miodu i ziół ” przeprowadziła prof. dr hab. inż. Małgorzata Dżugan. Mieliśmy już okazję jej posłuchać podczas wizyty studyjnej na Podkarpaciu, podczas wyjazdu studyjnego w czerwcu. Treści przez nią prezentowane były na tyle interesujące, iż zamysłem projektu „Pszczoła lubi zioła …” było przedstawienie ich szerszemu gronu słuchaczy, co nam się udało. Pani profesor wskazała, iż łącząc specyfiki ziołowe i miód osiągamy efekt synergii, czyli wzmocnienia działania obydwu naturalnych leków (miodu i ziół). Dodatkowo środki apifitoterapeutyczne to naturalne specyfiki, nie powodują więc skutków ubocznych lub szkodliwych, jak leki konwencjonalne. Przedstawiła sposoby łączenia miodu i ziół, poprzez modyfikację diety pszczół lub bezpośrednie mieszanie miodu i dodatków ziołowych. P. Dżugan podała również przykładowe receptury, te z pradawnych czasów, aby uzmysłowić, jak dawniej się leczono, dodam że równie skutecznie, jak czynimy to dziś używając środków farmakologicznych z apteki. Ciekawe było podsumowanie wykładu, między innymi spostrzeżenie, że oprócz synergizmu działania właściwości prozdrowotnych, miody z dodatkiem owoców i ziół to stosunkowo nowy produkt.  Może on wzbogacić ofertę gospodarstw pasiecznych. Jednocześnie pani profesor wskazała na konieczność zachowania odpowiednich warunków higienicznych podczas wytwarzania tego typu produktów oraz na prawidłowe ich oznakowanie na etykietach. Kolejny prelegent, dr inż. Michał Miłek poszerzył powyższy temat. Jego wykład pt. „Zioła i ekstrakty roślinne jako dodatki do miodu” uzupełnił wcześniejszą prezentację p. Dżugan. Dr Miłek przedstawił praktyczne podejście do mieszania miodu z suszem ziołowym, a także z ekstraktami z ziół i owoców szczególnie wartościowych ze względu na swoje właściwości prozdrowotne („superowoce”). Wskazał między innymi, jak dodatki wpływają na wygląd i konsystencję miodu oraz jak je prawidłowo przygotować. Dobór surowca roślinnego i warunków ekstrakcji umożliwia bowiem kształtowanie bioaktywności finalnego produktu.

Opisane wyżej przedsięwzięcia zrealizowaliśmy dzięki finansowaniu z Sieci na rzecz Innowacji w Rolnictwie i na Obszarach Wiejskich, w ramach operacji „Pszczoła lubi zioła – innowacyjne metody profilaktyki prozdrowotnej z wykorzystaniem apiterapii i fitoterapii”. To drugi i ostatni etap tej operacji, która przez jej uczestników została oceniona bardzo pozytywnie. Korzystającymi ze wszystkich form realizowanych w ramach projektu byli głównie pszczelarze, przedstawiciele doradztwa rolniczego oraz osoby zainteresowane pszczelarstwem, apiterapią i fitoterapią z terenu województwa kujawsko-pomorskiego. W ankietach wskazano też szeroki zakres tematyczny przyszłych szkoleń, którymi uczestnicy są zainteresowani. Świadczy to bez wątpienia o tym, iż treści przedstawione w ramach projektu wywołały poruszenie umysłów i chęć do dalszego zgłębiania tematyki związanej z pszczelarstwem tradycyjnym i ekologicznym, apiterapią, fitoterapią i szeroko rozumianym zdrowym stylem życia. Nam doradcom daje to na pewno motywację do podejmowania kolejnych wyzwań, w celu sprostania oczekiwaniom naszych klientów. Dziękuję wszystkim uczestnikom i prelegentom!

Prezentacje:

Zarzeczewo 11.08.2024 -M.Miłek

Zarzeczewo 11.08.2024-M.Dżugan

 

Anna Dykczyńska, KPODR w Minikowie

 

 

 

 

 

image_print