X Forum Rolnicze Gazety Pomorskiej
Program:
godz. 10.00 rejestracja uczestników
godz. 11.00 rozpoczęcie Forum
11:30-13:00 Panel Główny: Pieniądze dla polskich rolników do 2027 r. Zyskają czy stracą na Europejskim Zielonym Ładzie? (Magazyn Cukru)
13:30 – 14:00 przerwa kawowa
14:00 – 15:30 „Cudzoziemcy, którzy od lat prowadzą gospodarstwa w Polsce – o zmianach w polskim i europejskim rolnictwie. Wiele lat temu przyjechali z Zachodu, ale dziś są już tutejsi”
14:00 – 15:30 Krajowy Plan Strategiczny. Wsparcie dla rolników, także w ramach ekoschematów. Co może zrobić rolnik, by maksymalnie wykorzystać tę pomoc?
14:00 – 15.30 Produkcja mleka, wołowiny i trzody chlewnej – szanse i zagrożenia.
Rozchwiana produkcja na globalnym rynku a unijne oraz krajowe wsparcie dla producentów mleka i mięsa. Co można zrobić, żeby rolnicy nie rezygnowali z tej produkcji, a chcieli ją rozwijać?
14:00 – 15.30 Opłacalność w produkcji ekologicznej. Przejście z produkcji konwencjonalnej na produkcję bio. Zmiany w przepisach regulujących rynek żywności ekologicznej. Czy dopłaty wpłyną na większą opłacalność? Jakie wymogi trzeba spełnić, żeby po nie sięgnąć?
15:30 – 16:30 OBIAD
16:30 – 18.00 Wizerunek polskiego gospodarza (zajmującego się produkcją zwierzęcą) a kontrola społeczna.
16:30 – 18.00 Ochrona roślin, nawożenie. Dostępność środków w UE, nowe wyzwania w związku z Europejskim Zielonym Ładem. Czy biologiczna ochrona upraw bardziej się upowszechni?
16:30 – 18:00 Innowacje w rolnictwie, rolnictwo precyzyjne. Robotyzacja i automatyzacja w polskich gospodarstwach. Czy to się opłaca? Stan i perspektywy wdrażania w naszych realiach.
16:30 – 18:00 Odporność energetyczna polskich gospodarstw. Fotowoltaika, pompy ciepła, biogazownie rolnicze.
18:00 – 19:00 Gala
19:00 Bankiet
W Forum Rolniczym mogą uczestniczyć tylko osoby zaproszone. Podczas gali zwieńczającej to wydarzenie, nagrodzimy też laureatów konkursu „Rolnictwo mam w genach”.
https://pomorska.pl/strefa-agro/forum-rolnicze
Więcej informacji znajdziecie Państwo bezpośrednio u Organizatorów wydarzenia
III Forum Grup Operacyjnych województwa kujawsko-pomorskiego w Minikowie
21 listopada 2023 roku w Minikowie, w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego, odbyło się III Forum Grup Operacyjnych województwa kujawsko-pomorskiego, zorganizowane przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Wydarzenie to miało na celu popularyzowanie wymiany wiedzy i dobrych praktyk w zakresie wdrażania innowacyjnych rozwiązań w branży rolniczej, wśród członków Grup Operacyjnych. Wysoką frekwencję zapewnili przede wszystkim rolnicy i przedsiębiorcy z branży rolnej i rolno-spożywczej. Nie zabrakło również przedstawicieli świata nauki.
Ważnym tematem poruszonym w trakcie Forum była kwestia wytycznych nowej interwencji 13.5 Współpraca. Zostały one szczegółowo omówione przez przedstawiciela Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie dr Aleksandra Bomberskiego. Z przekazanych informacji wynika, że kolejnego naboru możemy spodziewać się na jesień przyszłego roku. Według wstępnych założeń grupa EPI będzie mogła uzyskać dotacje do 2,5 mln zł.
W trakcie spotkania uczestnicy podzielili się swoimi przemyśleniami i doświadczeniami z poprzednich naborów oraz pomysłami na kolejne innowacje. Zaowocowało to nawiązaniem wielu kontaktów, które wkrótce przerodzą się w nowe grupy operacyjne. Do tej pory w naszym województwie powstało około 40 grup pracujących na rzecz innowacji w rolnictwie.
Na terenie województwa kujawsko-pomorskiego rolnictwo oczekuje nowych rozwiązań, zarówno dla produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej. Wprowadzenie do praktyki nowych innowacyjnych metod, pozwoli na wsparcie zrównoważonego rozwoju rolnictwa i wzmocnienie znaczenia transferu wiedzy ze środowisk naukowych do podmiotów testujących jej wartość w praktyce. Osoby zainteresowane utworzeniem własnej grupy operacyjnej mogą zwrócić się do brokera innowacji, który pomoże dopracować pomysł na innowację i dobrać parterów do jej przetestowania/wdrożenia. Znaleźć można go w każdym Wojewódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, jak również w Centrum Doradztwa Rolniczego. Wszystkim którzy wzięli udział w Forum serdecznie dziękujemy i mamy nadzieję do zobaczenia na kolejnej edycji za rok.
Wioletta Lorenc
KPODR w Minikowie
Do pobrania i przeczytania
Święto Gęsi na Krajnie – 11 listopada
Szkolenie podyplomowe Dobrostan Zwierząt
UMK w Toruniu
Instytut Medycyny Weterynaryjnej – szkolenie podyplomowe DOBROSTAN ZWIERZĄT (2 semestry)
Rozwój małych gospodarstw – coraz mniej czasu na wnioski
Jeszcze do 10 listopada 2023 r. można się ubiegać o dofinansowanie na „Rozwój małych gospodarstw” z Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Do tej pory w naborze, który rozpoczął się 28 września 2023 r., wnioski o wsparcie na kwotę 268 mln zł złożyło ponad 2,6 tys. rolników.
O pomoc finansową na „Rozwój małych gospodarstw” można się starać do 10 listopada 2023 r. wyłącznie za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ARiMR. Dotychczas zarejestrowano ponad 2,6 tys. wniosków o wsparcie w wysokości 268 mln zł.
Dofinansowanie przeznaczone jest dla rolników, którzy prowadzą mikro-, małe lub średnie przedsiębiorstwa. Powierzchnia posiadanego przez nich gospodarstwa nie może przekroczyć 300 ha, a jego wielkość ekonomiczna w roku wyjściowym musi wynosić poniżej 25 tys. euro. Od ubiegających się o to wsparcie wymaga się również wykazania przychodu ze sprzedaży produktów rolnych, który wynosi co najmniej 5 tys. zł. Trzeba też przedłożyć biznesplan z koncepcją zmian służących zwiększeniu orientacji rynkowej gospodarstwa.
Standardowe wsparcie wynosi 100 tys. zł, a w przypadku gospodarstw ekologicznych – 120 tys. zł. Płatność ma formę ryczałtu i będzie realizowana w dwóch ratach. Najpierw otrzymuje się 80 proc. kwoty, a później resztę, czyli 20 proc. Co istotne, pomoc ta w okresie realizacji Planu Strategicznego może być przyznana tylko raz na osobę i gospodarstwo.
W ramach tej interwencji wspierane są przedsięwzięcia służące prowadzeniu produkcji rolnej i przygotowaniu do sprzedaży wytwarzanych przez rolnika towarów. Co za tym idzie, dofinansowaniem mogą być objęte np. inwestycje w budynki, ich wyposażenie, ale także zakup nowych maszyn i sprzętu komputerowego.
Zdjęcie: Jacek Cisło – II miejsce w konkursie fotograficznym ARiMR
Konferencja Rolnictwo ekologiczne szansą na zwiększenie bioróżnorodności
Przysiek, 27.10.2023 r.
Rolnictwo ekologiczne doskonale wpisuje się w tematykę ochrony bioróżnorodności. Jak wynika z samej definicji rolnictwa ekologicznego jest to system zarządzania gospodarstwem i produkcji żywności, łączący najkorzystniejsze dla środowiska praktyki, wysoki stopień różnorodności biologicznej, ochronę zasobów naturalnych, stosowanie wysokich standardów dotyczących dobrostanu zwierząt i metodę produkcji preferującą użycie substancji naturalnych i naturalnych procesów. Rolnik gospodarujący metodami ekologicznymi dąży do utrzymania i poprawy życia w glebie oraz ochrony naturalnej żyzności gleby. Ogranicza do minimum wykorzystanie zasobów nieodnawialnych wykorzystując odnawialne zasoby przyrody, dba o dobrostan zwierząt, stan roślin, i czystość wody, Stara się zachować środowisko w stanie nienaruszonym dla kolejnych pokoleń. Ten system gospodarowania, w szczególny sposób dbający o środowisko, wymaga odpowiedniej wiedzy pozwalającej na pozyskanie surowców o jak najwyższej jakości z poszanowaniem dla środowiska, a szczególnie do naturalnych stanowisk występowania poszczególnych gatunków.
Podczas konferencji o prowadzeniu gospodarstwa ekologicznego w systemie agroleśnym mówiła dr Barbara Baj-Wójtowicz, Wiceprezes Zarządu Eko-FARM Sosnówka Sp. z o.o. Przedstawiła temat „Rolnictwo ekologiczne w systemie agroleśnym – najbardziej opłacalna i wspierająca bioróżnorodność forma produkcji rolnej.” Agroleśnictwo, to sposób użytkowania gruntu rolnego umożliwiający uprawę dwóch lub więcej różnych gatunków na tym samym areale bez utraty wysokości plonu i korzyści ekonomicznych z hektara. System agroleśny charakteryzuje się tym, że naśladuje piętra roślinności w lesie. Pozwala to na uzyskanie podwójnego lub wielokrotnego dochodu z tego samego areału. Uprawa agroleśna wyróżnia się zadarnieniem gleby niskimi roślinami współrzędnymi, co zapobiega wzrostowi chwastów oraz erozji gleby. Uprawa w tym systemie pozwala również na efektywne wykorzystanie nawozów poprzez ich wchłanianie najpierw przez korzenie roślin płytko ukorzenionych, a następnie przez rośliny głęboko ukorzenione – w ten sposób eliminuje się spływanie nadmiaru nawozów do rowów i cieków wodnych i zanieczyszczanie morza. Uprawa dwóch lub kilku gatunków na tym samym polu eliminuje szkodliwe monokultury i wspiera bioróżnorodność. Dzięki wprowadzeniu do uprawy agroleśnej gatunków rzadkich i przyrodniczo cennych rolnictwo zapewnia ich przetrwanie, ochronę oraz dostęp do cennego surowca.
Wykład pn. „Probiotechnologia – praktyczne rozwiązanie dla gospodarstw ekologicznych i w okresie konwersji” przedstawił Sławomir Gacka, Prezes Zarządu Probiotics Polska Sp. z o.o. W bardzo ciekawym wystąpieniu poruszył zagadnienia żyzności gleby. Poznaliśmy czynniki mające wpływ na wzrost zawartości próchnicy. Proces powstawania próchnicy oznacza dominację pożytecznych mikroorganizmów w glebie i korzystne warunki wzrostu systemu korzeniowego roślin. Jak się okazuje problemem często występującym w gospodarstwach rolnych jest blokowanie powstawania próchnicy mimo wysokich zawartości substancji i składników niezbędnych do jej powstawania. Może to być spowodowane nadmiernym stosowaniem doglebowych środków ochrony roślin, przekraczania ilości azotu zwłaszcza w formie azotanowej oraz zbyt głębokiej orki lub też wapnowania przy wysokich zawartościach wapnia w glebie. Ratunkiem są pożyteczne mikroorganizmy przeznaczone do stosowania w rolnictwie. Kompozycje probiotyczne przywracają dominację pożytecznych organizmów, chronią bioróżnorodność i wspierają regenerację gleby.
Temat „Rolnictwo ekologiczne w praktyce” przedstawił pionier rolnictwa ekologicznego w Polsce Mieczysław Babalski, Prezes Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych EKOŁAN. Omówił cele rolnictwa ekologicznego, którymi są uprawa roślin oraz wytwarzanie pasz i żywności o wysokiej wartości odżywczej. Głównym zadaniem rolnika jest utrzymanie i podwyższanie żyzności gleby poprzez odpowiedni płodozmian oraz prawidłowe nawożenie organiczne. Zachowanie naturalnych elementów krajobrazu, gospodarowanie w zgodzie z naturą to domena rolnictwa ekologicznego, które w poszanowaniu przyrody chroni różnorodność biologiczną na obszarach wiejskich.
Powyższe tematy zostały bardzo szczegółowo omówione podczas konferencji. Wszystkich, którzy chcieliby powrócić do powyższych zagadnień zachęcamy do skorzystania z nagrania z konferencji zamieszczonego poniżej.
Opracowała:
Karina Wroniecka
KPODR w Minikowie Oddział w Przysieku
Konferencja zrealizowana została dzięki wsparciu finansowemu z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu
Świadome i bezpieczne przetwórstwo żywności pochodzenia zwierzęcego
27 października 2023 r. w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie odbyły się warsztaty pn. „Kulinarne wykorzystanie wołowiny wysokiej jakości” zrealizowane w ramach operacji „Świadome i bezpieczne przetwórstwo żywności pochodzenia zwierzęcego”.
Spotkanie poprowadził dr Józef Sadkiewicz. Na samym wstępie uczestnicy szkolenia dowiedzieli się, że wysoka jakość wołowiny oparta jest na trzech filarach, wynikających ze sposobu utrzymania: całorocznym przebywaniu zwierząt na wolnym wybiegu, żywieniu opartym na trawie w sezonie letnim oraz sianie w trakcie trwania zimy oraz minimalizowaniem stresu podczas procesu uboju. O swoim stadzie z ogromną pasja opowiedział sam hodowca bydła rasy Highland Cattle – Maciej Wysocki. Podczas warsztatów kulinarnych przygotowano trzy dania. Na przystawkę zaserwowano chipsy z wątroby wołowej z dodatkami. Smak smażonego na gęsim smalcu dania zaskoczył wszystkich swoją delikatnością. Drugim daniem był burger, jak podkreślali uczestnicy warsztatów, taki jakiego w życiu nie jedli. Na sam koniec uczestnicy mogli nauczyć się jak przyrządzić właściwie prawdziwego steka. Pod okiem mistrza uczyliśmy się, jak wydobyć z kawałka mięsa wysokiej jakości jego potencjał, a przede wszystkim, jak go nie zepsuć. Warsztaty wpisują się w ideę krótkich łańcuchów dostaw.
Dobrze, by na naszych stołach królowały lokalne produkty, a z polskiego surowca korzystali także restauratorzy. Niezmiernie istotne jest też, by jadłospis dzieci w przedszkolach i stołówkach opierał się na żywności od lokalnych rolników. Między innymi tego dotyczyła dyskusja, która wywiązała się podczas warsztatów.
Fundusz Gwarancji Rolnych
Czwarte szkolenie realizowane w ramach projektu „Mistrz serowarstwa”
24 października 2023 r. w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie odbyło się czwarte szkolenie realizowane w ramach projektu „Mistrz serowarstwa”. Temat serów podpuszczkowych świeżych i dojrzewających w praktyce przybliżył Sylwester Wańczyk – znany wszystkim serowar z wieloletnim doświadczeniem, który od wielu lat skutecznie szkoli przyszłych serowarów. Większość osób biorących udział w szkoleniu to producenci obecni na lokalnym rynku. Posiadają duże doświadczenie w produkcji serów podpuszczkowych, mimo to oni zasugerowali temat warsztatów sery: podpuszczkowe świeże i dojrzewające. Okazuje się, że wyprodukowanie świeżego sera podpuszczkowego w różnych odsłonach, o powtarzalnej jakości, wymaga specjalistycznej wiedzy. Natomiast produkcja serów podpuszczkowych dojrzewających to już prawdziwa sztuka. Na warsztatach przedstawiona została technologia produkcji sera typu Gouda, w produkcji którego niuanse i zależności związane z obróbką skrzepu, płukaniem ziarna, dogrzewaniem decydują o jego jakości. Omówiono również temat kultur bakterii wykorzystywanych w produkcji sera, na co zwracać uwagę przy ich doborze oraz jak je stosować aby wykorzystać w pełni ich potencjał.
Warsztaty były okazją do rozmów o opłacalności produkcji, kanałach sprzedaży, prawidłowej wycenie wyrobów by produkcja serów przynosiła zysk.