Innowacje w krótkich łańcuchach dostaw żywności w województwie kujawsko-pomorskim
Załóż grupę i sięgnij po wsparcie
Od 19 października w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa można składać wnioski o wsparcie na „Tworzenie grup producentów i organizacji producentów” – informuje Prezes ARiMR Tomasz Nowakowski.
Program, finansowany z PROW na lata 2014-2020, kierowany jest do nowych grup producentów rolnych uznanych od 14 grudnia 2019 r. Grupy te muszą składać się z osób fizycznych, prowadzących działalność jako mikro, małe lub średnie przedsiębiorstwo.
O dofinansowanie mogą starać się również organizacje producentów uznane na podstawie ustawy z 11 marca 2004 r. o organizacji niektórych rynków rolnych albo z 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych. Wsparcia nie może otrzymać podmiot zrzeszający producentów drobiu, wyrobów z mięsa drobiowego i jego podrobów oraz owoców i warzyw. – Rolnicy, którzy zdecydują się na wspólne działanie mogą uzyskać wsparcie nawet do 100 tys. euro rocznie – przypomina Prezes ARiMR Tomasz Nowakowski.
Wsparcie przyznawane jest w okresie pierwszych 5 lat działania grupy lub organizacji producentów liczonych od dnia jej uznania i stanowi procentowy ryczałt od wartości przychodów netto grupy lub organizacji producentów. W pierwszym roku jest to 10 proc. przychodów netto, w drugim – 9 proc., w trzecim – 8 proc, w czwartym roku – 7 proc.
i w piątym – 6 proc.
Wnioski można składać w oddziałach regionalnych ARiMR do 30 listopada 2020 r.
Więcej informacji: www.arimr.gov.pl, pod numerem bezpłatnej infolinii tel. 800-38-00-84 oraz w punktach informacyjnych w biurach powiatowych i oddziałach regionalnych ARiMR.
WIEDZ I MĄDRZE JEDZ – 2020
"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”
Instytucja odpowiedzialna za treść informacji IsoTech sp. z o.o.
Kampania medialna Wiedz i Mądrze Jedz 2020 – czyli jak zwiększyć oddziaływanie krótkich łańcuchów dostaw żywności na rozwój zrównoważony obszarów wiejskich by wdrożyć Europejski Zielony Ład w Polsce.
Zachęcamy do obejrzenia filmów z serii
„WIEDZ I DOBRZE JEDZ”
W odcinku
Reportaże z gospodarstw:
Z serowarni Gospodarstwa Rolnego w Ślesinie.
Pani Anny Gus, produkującej sery.
Wzmacnianie pozycji rolnika w łańcuchu od producenta do konsumenta.
Wiejska e-skrzynka, szansą dla większych i mniejszych producentów.
Lokalna produkcja żywności, kompleksowa oferta sprzedaży, budowa sieci dystrybucji.
W odcinku
Reportaż z gospodarstwa Pana Piotra Urtonowskiego, produkującego sery.
Skracanie łańcucha dostaw, Wiejska e-skrzynka, Rolniczy Handel Detaliczny (RHD).
W odcinku
Reportaże z gospodarstw:
Pani Marzeny Górskiej, która zajmuje sie hodowlą gęsi.
Pana Michała Sędłaka „Folwark Warzyn” producenta przetworów ekologicznych.
Pani Ewy Chabowskiej, gospodarstwo sadownicze.
Pani Moniki Przychodzkiej, producenta serów podpuszczkowych.
Krótkie łańcuchy dostaw.
Rolniczy Handel Detaliczny (RHD).
Wiejska e-skrzynka.
W odcinku
Reportaże z gospodarstw:
Pani Ewy Bielskiej, gospodarstwo rolne.
Pana Janusza Zabory, gospodarstwo rolne.
O ekologii w rolnictwie.
Krótkie łańcuch dostaw.
Wypowiedź Ryszarda Kamińskiego Wiceministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W odcinku
Reportaże:
Rozmowa z Mieczysławem Babalskim, producentem żywności ekologicznej.
Co to jest i na czym polega „Zielone mleko” – Lokalna Grupa Działania Sandry Brdy.
Rozmowa z rolnikiem w ramach inicjatywy „zielone mleko” – Panem Józefem Gostomczykiem, producentem bydła.
O Rolnictwie ekologicznym.
Inicjatywy rolnicze w ramach krótkich łańcuchów dostaw.
Rolniczy Handel Detaliczny.
O dobrostanie zwierząt.
Wypowiedź Ryszarda Kamińskiego Wiceministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W odcinku
Idea krótkich łańcuchów dostaw żywności w praktyce.
Jak Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie organizuje, zakłada i promuje krótkie łańcuchy – Wiejska e-skrzynka.
Rozmowy z członkami grupy.
Przykłady z innych województw.
WIEDZ I MĄDRZE JEDZ – 2020
WIEDZ I MĄDRZE JEDZ – CZYLI JAK ZWIĘKSZYĆ ODDZIAŁYWANIE KRÓTKICH ŁAŃCUCHÓW DOSTAW ŻYWNOŚCI NA ROZWÓJ ZRÓWNOWAŻONY OBSZARÓW WIEJSKICH BY WDROŻYĆ EUROPEJSKI ZIELONY ŁAD W POLSCE.
Celem kampanii jest przygotowanie i zrealizowanie OGÓLNOPOLSKIEJ KAMPANII MULTI-MEDIALNEJ WIEDZ I MĄDRZE JEDZ opisującą możliwości i przykłady organizowania rynków lokalnych i rozwijania systemów Krótkich Łańcuchów dostaw Żywności (KŁŻ) w większej skali oraz przeprowadzenie BADAŃ POTENCJAŁU RYNKÓW LOKALNYCH w 4 województwach.
Kampania przyczyni się do budowania świadomości wśród producentów, konsumentów, organizatorów systemów KŁŻ oraz interesariuszy rynku żywności o znaczeniu, efektów oraz potencjale rynkowym rozwoju systemów KŁZ. Zwrócimy uwagę na pozytywne i obiecujące rozwiązania skalowania systemów KŁŻ w Polsce i w innych krajach UE, aby pokazać że Polskie doświadczenia i rozwiązania mają potencjalnie duże znaczenie dla wdrożenia w praktyce nowego priorytetu Komisji Europejskiej pn. Europejski Zielony Ład oraz z nimi związaną strategię „Od Pola do Stołu”.
Problem, który zaistniał – na który nasza Kampania odpowiada – to brak wiedzy i zrozumienia istoty potencjału wykorzystania małych gospodarstw rolnych do produkcji rolnej i żywnościowej w małej skali jako elementu rozwoju rynków lokalnych. Z kolei brakuje wiedzy i zrozumienia ze strony konsumenta i potencjalnych organizatorów rynków lokalnych i systemów KŁŻ co do potencjału sprzedaży bezpośredniej i korzyści z tym związanych. Zatem nasza Kampania, to próba odpowiedzenia na następujące 3 pytania:
• Jakie jest potencjał małych gospodarstw rolnych dla rozwoju rynków lokalnych (w oparciu o systemy KŁŻ i sprzedaż bezpośrednią)? Jak osiągnąć większą skalę oddziaływania?
• Jaki jest potencjał ze strony konsumentów w odniesieniu do rynków lokalnych i kupowania wprost od rolnika? Jak osiągnąć większą skalę sprzedaży?
• W jaki sposób Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW), samorządy oraz inne instytucje mogą wspierać rynki lokalne i rozwój systemów KŁŻ, aby nie były one marginesem na rynku żywności?
Kampania będzie zrealizowana za pośrednictwem produkcji cyklu 12 specjalnie przygotowanych filmów-reportaży, które będą emitowane w ogólnopolskiej telewizji oraz w Internecie jako podstawy do działań informacyjno-promocyjnych. Omówimy zapotrzebowanie na innowacje w zakresie organizacji sprzedaży bezpośredniej w większej skali, wskazując ciekawe i obiecujące inicjatywy i rozwiązania w kraju i zagranicą. Nasi eksperci będą odpowiadać na zadanie nam pytania.
Zidentyfikujemy ciekawe inicjatywy związane z wzmacnianiem i rozwijaniem rynków lokalnych i zarekomendujemy produkty lokalne i regionalne oraz tych producentów, którzy działają w oparciu o metody ekologiczne i tradycyjne.
Operację realizuje Iso-Tech z partnerami: Polska Fundacja Innowacji oraz Małopolska Izba Rolnicza.
Program jest realizowany i finansowany w ramach partnerstwa KSOW (Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich).
Więcej informacji – https://prostoodrolnika.pl
W Grubnie zasiano przewódki – lustracja
Kolejne ważne zadanie przygotowujące demonstracje polowe pod potrzeby Kujawsko-Pomorskich Dni Pola w 2021 roku wykonane. 13 października udało się zasiać 3 odmiany żyta jarego przewódkowego. Demonstrację zaproponowała Hodowla Roślin Smolice. Do siewu użyto siewnik pneumatyczny Kverneland Optima. Trzy odmiany żyta jarego: SM Ananke, SM Elara i Bojko zasiano w gęstości 300 szt m2 . Warunki do siewu były dobre. Poniżej krótka fotorelacja z siewu.
Przygotowanie siewnika i próba normy wysiewu jest podstawą dokładnego wysiewu.
Warunki pogodowe i wilgotność gleby sprzyjały dobremu wysiewowi przewódek.
Po siewie, była okazja lustracji wcześniejszego zasiewu rzepaku i zbóż ozimych. Jak widać na zdjęciach wschody są dobre i bardzo dobre, choć nie uniknięto pewnych niedociągnięć. Ogólnie stan rzepaku dobry. Stwierdzono fazę 5-6 liści, choć kilka rządków wykazywało dopiero wschody. To efekt stosunkowo suchej pogody przy siewie, ale wynikający z niedociągnięcia w uprawie, przez co 2 lejki siewnika wysiewały w przesuszoną warstwę gleby. Jednak defekt ten nie powinien mieć wpływu na zagęszczenie łanu w późniejszym okresie pod warunkiem, że rośliny nie wymarzną.
Rzepak na razie wygląda dobrze. Występują też uszkodzenia roślin przez pędraki i śmietkę.
Wschody zbóż prezentują się bardzo dobrze.
Jak widać na zdjęciach, zboża ozime, żyto, pszenżyto, jęczmień i pszenica wzeszły bardzo dobrze i mają odpowiednią gęstość. Ich stan zdrowotny nie budzi zastrzeżeń. W momencie lustracji pszenica i pszenżyto były w fazie dwóch liści, a jęczmień ozimy i żyto zaczęły wystawiać trzeci liść.
Pod zboża ozime gospodarstwo zastosowało nawożenie przedsiewne w postaci 300 kg/ha Polifoski 6 oraz 200 kg/ha Saletrosanu 26. W dniu 13. Października wykonano także oprysk herbicydem Komplet 500 S.C. w dawce 0,5 l/ha.
Uwaga.
Tak jak w poprzednim sezonie, na stronie internetowej (Kujawsko-Pomorskie Dni Pola 2021), pokażemy układ kolekcji i lokalizację odmian, a od połowy października zaczniemy zamieszczać fotorelacje i filmy. Od połowy maja oznakujemy kolekcję odmian tabliczkami.
Zachęcamy do odwiedzania naszej strony www.kpodr.pl na której znajdziecie najważniejsze informacje o Krajowych Dniach Pola w Minikowie i Kujawsko-Pomorskich Dniach Pola w Grubnie.
Więcej informacji o przygotowaniach do Kujawsko-Pomorskich DNI POLA 2021 w Grubnie
tekst:
Marek Radzimierski
Główny specjalista ds. zbóż
zdjęcia:
Marek Rząsa
Kujawsko-Pomorski Ośrodek
Doradztwa Rolniczego
Oddział w Przysieku
Jak rozpocząć Rolniczy Handel Detaliczny (RHD)
Agroturystyka czyli jak RHD może zwiększyć atrakcyjność turystyczną miejsca
– W materiale zostały przedstawione gospodarstwa agroturystyczne, które produkują przetwory w ramach RHD. W materiale chcemy zachęcać pozostałych gospodarzy do wytwarzania przetworów w ramach RHD.
https://youtu.be/nzHXqWWZyOc
Gdzie sprzedawać produkty wyprodukowane w ramach działalności RHD?
– Ukazane zostały kanały dystrybucji produktów z RHD, przedstawione zostały miejsca w których można sprzedawać produkty (targi, festyny) a także działających platform sprzedażowych, przedstawienie jednego z ODR-ów, który pomaga w sprzedaży rolników. W materiale ekspert opowiada o tym jak za kilkanaście lat będą wyglądały kanały dystrybucji.
https://youtu.be/kHLnqEEKKq0
Jak założyć działalność RHD?
– W filmie zostało przedstawione gospodarstwo, które właśnie rozpoczęło tego typu działalność dostosowując ją pod wymagania RHD.
Wyjaśnione zostały zasady prowadzenia działalności RHD, określone limity dot. sprzedaży oraz dochodów czerpanych z tego typu działalności
https://youtu.be/_jogWBhgCeE
Rolniku, o tym musisz pamiętać, czyli jakich błędów uniknąć
W tym materiale pojawiają się najważniejsze zagadnienia dot. ewidencjonowania sprzedaży, obrotu produktami w momencie choroby przetwórcy zagrażającej przeniesienie jej na produkty, informacje dot. miejsc do których nie można sprzedawać produktów RHD
https://www.youtube.com/watch?v=gzqEnfkcmH0&feature=youtu.be
Jak się wyróżnić. Czyli czym zainteresować konsumenta sprzedając produkty pochodzące z RHD?
– W materiale zostały przedstawione znaki jakości oraz wymogi jakie należy spełnić by je otrzymać. Ponadto w materiale został przedstawiony rolnik, który opowiedział o średniej cenie konwencjonalnego produktu porównując go z ceną ze znakiem jakości. W materiale został poruszony ważny temat przygotowywania poprawnych etykiet na produkty, a także sposobu przechowywania produktów.
https://youtu.be/OkT8Hv_GnaE
Dziesiątka najpopularniejszych produktów RHD
– Przedstawiamy 10 najbardziej znanych i lubianych przez konsumentów produktów z RHD. Ukazujemy produkty, które zdobyły popularność w różnych regionach kraju i opowiadamy dlaczego.
https://www.youtube.com/watch?v=Wx1zqtiYHRI&t=47s
Jakie dodatki można stosować w produktach RHD
W materiale zostały przedstawione podstawowe informacje dot. stosowania dodatków znajdujących się w produktach ich maksymalna ilość oraz informacje dot. terminów ważności produktów. W materiale został przedstawiony producent RHD.
https://youtu.be/NlROyBbmiO0
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Jednocześnie informujemy o możliwości zarejestrowana się jako Partner KSOW w bazie dostępnej na portalu internetowym http://ksow.pl.
Dotacje na małe przetwórstwo i RHD
Za dwa tygodnie, 26 października, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmowała wnioski w ramach „Wsparcia inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój”, czyli na tzw. małe przetwórstwo i rolniczy handel detaliczny.
Na złożenie dokumentów w tym jesiennym naborze rolnicy będą mieli czas do 24 listopada 2020 r. Oferta pomocy, która finansowana jest z budżetu PROW na lata 2014-2020, skierowana jest do dwóch grup beneficjentów.
Pierwszą stanowią rolnicy, domownicy bądź małżonkowie rolników, którzy zdecydują się na prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie przetwarzania produktów rolnych. Rejestracja działalności musi nastąpić przed złożeniem wniosku o płatność. Ta grupa wnioskodawców może ubiegać się o wsparcie do 500 tys. zł.
Druga grupa obejmuje rolników lub ich małżonków prowadzących lub podejmujących prowadzenie działalności przetwórczej i sprzedaży produktów przetworzonych w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD). W tym przypadku nie jest wymagane prowadzenie działalności gospodarczej, a maksymalna kwota dofinansowania wynosi 100 tys. zł.
Pomoc, jaką można otrzymać ramach „Wsparcia inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi i ich rozwój”, przyznawana jest w formie refundacji do 50 proc. kosztów kwalifikowanych poniesionych na realizację inwestycji służących: przetwórstwu m.in. mleka, mięsa, owoców i warzyw, zbóż czy ziemniaków, przetwarzaniu produktów rolnych na cele energetyczne czy zamrażaniu lub przechowywaniu produktów rolnych.
Katalog inwestycji, na które można otrzymać wsparcie, obejmuje m.in. budowę, rozbudowę lub modernizacji budynków wykorzystywanych do prowadzenia działalności przetwórczej; zakup oraz instalację maszyn lub urządzeń do przetwarzania i magazynowania; aparatury pomiarowej i kontrolnej; inwestycje związane z dostosowaniem pomieszczeń pomocniczych służących przygotowaniu posiłków (np. kuchni) i pomieszczeń gospodarczych służących do przechowywania produktów żywnościowych oraz zakup maszyn czy urządzeń służących ochronie środowiska.
Wnioski przyjmują oddziały regionalne ARiMR. Można je składać osobiście, drogą elektroniczną lub rejestrowaną przesyłką pocztową.
Więcej informacji: www.arimr.gov.pl, w punktach informacyjnych w biurach powiatowych i oddziałach regionalnych ARiMR oraz pod numerem bezpłatnej infolinii – tel. 800-38-00-84.
DP 2021 – Blok 1 A – PSZENICA OZIMA
BLOK |
PATRAS |
---|
Siew 24.09.2020 |
|
![]() |
![]() |
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści | |
![]() |
![]() |
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia | |
![]() |
![]() |
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania |
powrót do listy odmian
powrót do mapy poletek
BLOK |
ASKABAN |
---|
Siew 24.09.2020 |
|
![]() |
![]() |
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści | |
![]() |
![]() |
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia | |
![]() |
![]() |
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania |
powrót do listy odmian
powrót do mapy poletek
BLOK |
KWS EMIL |
---|
Siew 24.09.2020 |
|
![]() |
![]() |
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści | |
![]() |
![]() |
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia | |
![]() |
![]() |
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania |
powrót do listy odmian
powrót do mapy poletek
BLOK |
ROTAX |
---|
Siew 24.09.2020 |
|
![]() |
![]() |
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści | |
![]() |
![]() |
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia | |
![]() |
![]() |
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania |
powrót do listy odmian
powrót do mapy poletek
BLOK |
REDUTA |
---|
Siew 24.09.2020 |
|
![]() |
![]() |
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści | |
![]() |
![]() |
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia | |
![]() |
![]() |
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania |
powrót do listy odmian
powrót do mapy poletek
BLOK |
BALITUS |
---|
Siew 24.09.2020 |
|
![]() |
![]() |
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści | |
![]() |
![]() |
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia | |
![]() |
![]() |
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania |
powrót do listy odmian
powrót do mapy poletek
BLOK |
CHEVIGNON |
---|
Siew 24.09.2020 |
|
![]() |
![]() |
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści | |
![]() |
![]() |
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia | |
![]() |
![]() |
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania |
powrót do listy odmian
powrót do mapy poletek
BLOK |
TIBERIUS |
---|
Siew 24.09.2020 |
|
![]() |
![]() |
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści | |
![]() |
![]() |
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia | |
![]() |
![]() |
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania |
powrót do listy odmian
powrót do mapy poletek
BLOK |
TONNAGE |
---|
Siew 24.09.2020 |
|
![]() |
![]() |
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści | |
![]() |
![]() |
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia | |
![]() |
![]() |
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania |
powrót do listy odmian
powrót do mapy poletek
BLOK |
MHR PROMIENNA |
---|
Siew 24.09.2020 |
|
![]() |
![]() |
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści | |
![]() |
![]() |
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia | |
![]() |
![]() |
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania |
powrót do listy odmian
powrót do mapy poletek
BLOK |
BŁYSKAWICA |
---|
Siew 24.09.2020 |
|
![]() |
![]() |
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści | |
![]() |
![]() |
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia | |
![]() |
![]() |
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania |
powrót do listy odmian
powrót do mapy poletek
BLOK |
LOKATA |
---|
Siew 24.09.2020 |
|
![]() |
![]() |
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści | |
![]() |
![]() |
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia | |
![]() |
![]() |
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania |
powrót do listy odmian
powrót do mapy poletek
BLOK |
SYMETRIA |
---|
Siew 24.09.2020 |
|
![]() |
![]() |
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści | |
![]() |
![]() |
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia | |
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania |
powrót do listy odmian
powrót do mapy poletek
BLOK |
BELLISA |
---|
Siew 24.09.2020 |
|
![]() |
![]() |
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści | |
![]() |
![]() |
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia | |
![]() |
![]() |
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania |
powrót do listy odmian
powrót do mapy poletek
BLOK |
SM METIS (pszenica twarda) |
---|
Siew 24.09.2020 |
|
![]() |
![]() |
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści | |
![]() |
![]() |
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia | |
![]() |
![]() |
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania |
powrót do listy odmian
powrót do mapy poletek
BLOK |
SM CERES (pszenica twarda) |
---|
Siew 24.09.2020 |
|
![]() |
![]() |
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści | |
![]() |
![]() |
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia | |
![]() |
![]() |
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania |
powrót do listy odmian
powrót do mapy poletek
BLOK |
SM ORKUS (orkisz) |
---|
Siew 24.09.2020 |
|
![]() |
![]() |
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści | |
![]() |
![]() |
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia | |
![]() |
![]() |
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania |
powrót do listy odmian
powrót do mapy poletek
BLOK |
SU HYACINTH F1 |
---|
Siew 24.09.2020 |
|
![]() |
![]() |
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści | |
![]() |
![]() |
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia | |
![]() |
![]() |
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania |
powrót do listy odmian
powrót do mapy poletek
BLOK |
ADMONT |
---|
Siew 24.09.2020 |
|
![]() |
![]() |
Fot. 13.10.2020. Faza dwóch liści | |
![]() |
![]() |
Fot. 19.04.2021. Końcowy etap fazy krzewienia | |
![]() |
![]() |
Fot. 20.07.2021. Końcowy etap dojrzewania |
powrót do listy odmian
powrót do mapy poletek
Poletka demonstracyjne w Grubnie 2021 – BLOKI A
siew 24.09.2020
Numer |
ODMIANA |
FIRMA |
Uwagi |
Droga asfaltowa |
|||
PSZENICA OZIMA |
|||
20 |
|
Siewnik pneumatyczny Siew 24.09.2020 Gęstość siewu: 380 szt./m2
– Polifoska 6 – 300 kg/ha Nowożenie pogłówne:
– Saletra amon. – 200 kg/ha Dokarmianie dolistne: – Siarczan magn. – 5 kg/100 L wody + Biostyma Z+K 1,5 kg + Tytanit 0,2 L + Intermag Opty 1,5 kg/ha + Faster 0,1 L/100 L wody Ochrona i pozostałe: Herbicydy:
– Komplet 560 SC 0,5 l/ha – Granstar 75 WG 20 g/ha + Seriven 50 SC 0,1 L/ha + Faster 0,1 L/100 L wody |
|
19 |
|||
18 |
|||
17 |
|||
16 |
|||
15 |
|||
14 |
|||
13 |
|||
12 |
|||
11 |
|||
10 |
|||
9 |
|||
8 |
|||
7 |
|||
6 |
|||
5 |
|||
4 |
|||
3 |
|||
2 |
|||
1 |
|||
Droga wewnętrzna |
siew 26.08.2020
Numer |
ODMIANA |
FIRMA |
Uwagi |
Droga asfaltowa |
|||
RZEPAK OZIMY |
|||
16 |
|
Siewnik pneumatyczny
Siew 26.08.2020 Nowożenie przedsiewne:
– NPKMg – 18/45/30.6 Nowożenie pogłówne:
– Saletra amon. – 250 kg/ha Nawożenie dolistne:
Jesień Ochrona i pozostałe:
Herbicydy: Fungicydy:
– Tarcza ł.extra 250 EW – 0,5 L/ha + Aguafol 7C – 0,5 L/ha Insektycydy:
– Bulldock 025 EC – 0,25 L/ha
|
|
15 |
|||
14 |
|||
13 |
|||
12 |
|||
11 |
|||
10 |
|||
9 |
|
||
8 |
|||
7 |
|
||
6 |
|||
5 |
|||
4 |
|
||
3 |
|||
2 |
|||
1 |
|||
Droga wewnętrzna |
Blok 3 A – ŻYTO JARE i ŻYTO OZIME
siew żyta jarego – 31.03.2021
siew żyta jarego przewódkowego – 13.10.2020
siew żyta ozimego – 24.09.2020
Numer |
ODMIANA |
FIRMA |
Uwagi |
Droga asfaltowa |
|||
ŻYTO JARE |
|||
16 |
|
Siewnik pneumatyczny Siew 31.03.2021 Gęstość siewu: 300 szt./m2 |
|
15 |
|||
14 |
|||
żyto jare przwódkowe |
Siew 15.10.2020 Gęstość siewu: 280 szt./m2 Nowożenie przedsiewne:
Polifoska 6 – 300 kg/ha Nowożenie pogłówne:
Saletra amon. – 200 kg/ha Ochrona i pozostałe:
Herbicydy: |
||
13 |
|||
12 |
|||
11 |
|||
ŻYTO OZIME |
|||
10 |
Siewnik pneumatyczny Siew 24.09.2020 Gęstość siewu: 280 szt./m2
Polifoska 6 – 300 kg/ha Nowożenie pogłówne:
Saletra amon. – 200 kg/ha Dokarmianie dolistne:
– Siarczan magn. – 5 kg/100 L wody Ochrona i pozostałe: Herbicydy:
– Komplet 560 SC 0,5 l/ha
– Granstar 75 WG 20 g/ha |
||
9 |
|||
8 |
|||
7 | |||
6 | |||
5 | |||
4 | |||
3 | |||
2 | |||
1 | |||
Droga wewnętrzna |
siew – 31.03.2021
Numer |
ODMIANA |
FIRMA |
Uwagi |
Droga asfaltowa |
|||
PSZENICA JARA |
|||
19 |
Siewnik pneumatyczny Siew 31.03.2021 Gęstość siewu: 360 szt./m2 Nowożenie przedsiewne:
Mocznik – 200 kg/ha
Ochrona i pozostałe:
|
||
18 |
|||
17 |
HR STRZELCE | ||
16 |
|||
15 |
|||
14 |
|||
13 |
|||
12 |
|||
11 |
|||
10 | |||
9 | |||
8 |
|
||
7 | |||
6 | |||
5 | |||
4 | SAATEN-UNION | ||
3 | DANKO | ||
2 | |||
1 | |||
Droga wewnętrzna |
siew owsa – 31.03.2021
sadzenie ziemniaków – 22.04.2021
Numer |
ODMIANA |
FIRMA |
Uwagi |
Droga asfaltowa |
|||
OWIES |
|||
16 |
Siewnik pneumatyczny Siew 31.03.2021 Gęstość siewu: 400 szt./m2 Nowożenie przedsiewne:
Mocznik – 200 kg/ha Ochrona i pozostałe: |
||
15 |
|||
14 |
|||
13 |
|||
12 |
|||
11 |
SAATEN-UNION | ||
10 | DANKO | ||
9 | |||
8 | |||
7 | |||
ZIEMNIAKI |
|||
6 |
|
Sadzarka dwurzędowa o rozstawie 62,5 cm Sadzenie 22.04.2021 Nowożenie przedsiewne:
Mocznik – 200 kg/ha
a |
|
5 | |||
4 | |||
3 | SOLANA POLSKA | ||
2 | |||
1 | |||
Droga wewnętrzna |
siew – 31.03.2021
Numer |
ODMIANA |
FIRMA |
Uwagi |
Droga asfaltowa |
|||
JECZMIEŃ JARY |
|||
18 |
Siewnik pneumatyczny Siew 31.03.2021 Gęstość siewu: 300 szt./m2 Nowożenie przedsiewne:
Mocznik – 200 kg/ha Ochrona i pozostałe:
|
||
17 |
|||
17 |
|||
16 |
PHR TULCE | ||
15 |
|||
14 |
|||
13 |
HR STRZELCE | ||
12 |
|||
11 |
|||
10 | |||
9 | SAATEN-UNION | ||
8 |
|
||
7 | |||
6 | |||
5 | |||
4 | |||
3 | |||
2 | |||
1 | |||
Droga wewnętrzna |
siew – 20.04.2021
Numer |
ODMIANA |
FIRMA |
Uwagi |
Droga asfaltowa |
|||
KUKURYDZA |
|||
17 |
SINGLE CROSS |
SAATEN-UNION |
Siewnik pneumatyczny Siew 22.04.2021 Nowożenie przedsiewne:
Mocznik – 200 kg/ha Ochrona i pozostałe: Herbicydy: – Lumax 3,5 L/ha
|
16 |
DS1901C |
||
15 |
KORYNT |
||
14 |
SUMUMBA |
||
13 |
VARSOVIA |
HR SMOLICE | |
12 |
SOBIESKI |
||
11 |
POLONIA |
||
10 |
PERSUS |
||
9 |
MIESZKO |
||
8 |
LOKATA |
MHR KOBIERZYCE | |
7 |
KB2704 |
||
6 |
KADRYL |
||
5 |
JUHAS |
||
4 |
ES SUBMARINE |
||
3 |
ESZ 2032 |
||
2 |
ES ISLANDER |
||
1 |
ES FIELDGOLD |
||
Droga wewnętrzna |
siew – 20.04.2021
Numer |
ODMIANA |
FIRMA |
Uwagi |
Droga asfaltowa |
|||
KUKURYDZA |
|||
16 |
SL 250K.S2 |
SAATBAU |
Siewnik pneumatyczny Siew 22.04.2021 Nowożenie przedsiewne:
Mocznik – 200 kg/ha Ochrona i pozostałe: Herbicydy: – Lumax 3,5 L/ha
|
15 |
CLASSICO |
||
14 |
MERIDIO |
||
13 |
CASANDRO |
||
12 |
KENTOS |
KWS POLSKA | |
11 |
ARMORIS |
||
10 |
KXB 7343 |
||
9 |
AMAVIT |
||
8 |
QUENTIN |
IGP | |
7 |
CODIGIP |
||
6 |
HERDWARE |
||
5 |
CODEOS |
||
4 |
OP KANDIA |
||
3 |
CELUKA |
||
2 |
CELONG |
||
1 |
ASTRIGA FORST |
||
Droga wewnętrzna |
siew – 20.04.2021
Numer |
ODMIANA |
FIRMA |
Uwagi |
Droga asfaltowa |
|||
KUKURYDZA |
|||
1 |
MIESZANKA ODMIAN |
Technologia uprawy kukurydzy Zakład Rolny Grubno |
Siewnik pneumatyczny Siew 22.04.2021 Nowożenie przedsiewne:
Mocznik – 200 kg/ha Ochrona i pozostałe: Herbicydy: – Lumax 3,5 L/ha |
Droga wewnętrzna |
Wizyta dziennikarzy w Minikowie
Na początku października w Minikowie, gościliśmy grupę dziennikarzy, którzy przyjechali w ramach projektu „Szlakiem dobrych praktyk PROW. Wizyty studyjne dla dziennikarzy”. Całe przedsięwzięcie pilotowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Uczestników wizyty podjął dr Ryszard Zarudzki, dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (KPODR), który przedstawił działalność Ośrodka. KPODR działa od ponad 60 lat. Dzięki wykwalifikowanej kadrze świadczy usługi, udziela wszechstronnej pomocy rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich oraz przedsiębiorcom. Zadanie realizuje poprzez szkolenia, kursy, konferencje, targi, wyjazdy studyjne i inne przedsięwzięcia upowszechniające wiedzę rolniczą i nowe technologie produkcji.
Dyrektor w swoim wystąpieniu przedstawił stan realizowanych przez Ośrodek projektów krajowych i zagranicznych. Między innymi zaprezentował działanie portalu e-bazarek, strony internetowej dla kujawsko-pomorskich rolników, producentów rolnych, przetwórców żywności regionalnej i ekologicznej. Portal jest dostępny dla wymienionych beneficjentów, tym samym mogą oni zamieszczać oferty handlowe produkowanej w gospodarstwach żywności i mieć bezpośredni kontakt z konsumentem.
Dziennikarze mieli okazję obejrzeć Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej, które funkcjonuje przy Ośrodku w Minikowie. W Centrum znajduje się między innymi piec chlebowy i urządzenia do produkcji serów. Jest ono bardzo dobrze, wyposażone w sprzęt, dzięki którem prowadzone są szkolenia i warsztaty kulinarne.
W ramach dobrych praktyk PROW, specjaliści Ośrodka zaprezentowali materiał o gospodarstwach, w których prowadzi się sprzedaż bezpośrednią oraz realizuje plan poprawy dobrostanu zwierząt.
Goscie mięli okazję zobaczć nowo otwarte Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego. Jest to nowoczesny kompleks, wyposażony w system inteligentnego zarządzania. Budynek ma powierzchnię 1230 m2. Sale konferencyjne mają możliwość podziału, dzięki czemu Centrum dysponować może, w zależności od potrzeb pięcioma salami wykładowymi.
Po spotkaniu w Minikowie dziennikarze wraz z przedstawicielem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi udali sie do gospodarstwa ekologicznego, w którym właściciel prowadzi sprzedaż bezpośrednią.
W wyniku wizyty planowane są liczne medialne publikacje, dotyczące głównie dobrostanu zwierząt i sprzedaży produktów wytwarzanych bezpośrednio w gospodarstwach, czyli wzmacnianie pozycji rolnika w łańcuchu od producenta do konsumenta.
Katarzyna Szczepaniak
Do 31 października 20 r. należy złożyć sprawozdanie o wytworzonych odpadach w 19 r.
Przedsiębiorcy wytwarzający odpady lub wprowadzający na rynek produkty w opakowaniach muszą corocznie składać w Systemie BDO sprawozdania. W związku z epidemią COVID-19, sprawozdanie za 2019 r. należy złożyć do właściwego Urzędu Marszałkowskiego do 31 października 2020 r.
Sprawozdania o wytwarzanych odpadach i o gospodarowaniu odpadami muszą złożyć:
– wytwórcy odpadów zobowiązani do prowadzenia ewidencji odpadów,
– prowadzący działalność polegającą na gospodarowaniu odpadami zobowiązani do prowadzenia ewidencji odpadów, z wyłączeniem prowadzącego odbieranie odpadów komunalnych, w zakresie zbierania odpadów lub przetwarzania odpadów,
– podmioty prowadzące działalność polegającą na wydobywaniu odpadów ze składowiska odpadów lub ze zwałowiska odpadów, na podstawie zgody na wydobywanie odpadów lub decyzji zatwierdzającej instrukcję prowadzenia składowiska odpadów w fazie poeksploatacyjnej.
Dotychczas dane z papierowych sprawozdań były wprowadzane do BDO za pośrednictwem elektronicznego formularza wypełnianego na indywidualnym koncie w BDO. Od 1 stycznia 2020 r. sprawozdania są przygotowywane elektronicznie w BDO – nie trzeba ich przenosić z dokumentacji papierowej. Docelowo dane do sprawozdań będą pobierane automatycznie z dokumentów wprowadzonych do ewidencji.
Zakres danych podawanych w sprawozdaniach jest różny dla różnych kategorii posiadaczy odpadów.