XXIII Kujawsko-Pomorskie DNI POLA w Grubnie
W czerwcu tradycyjnie spotykamy się w Grubnie, żeby zobaczyć jak rośnie innym. W tym roku rosło dobrze, co było widać na poletkach 287 odmian krajowych i zagranicznych – zbóż, kukurydzy, rzepaku, ziemniaków, roślin strączkowych i pastewnych. Na 150 poletkach rosły odmiany jare a na 137 – ozime. Można było porównać wzrost różnych odmian roślin uprawnych a także działanie środków ochrony roślin i nawozów. Goście naszej cyklicznej imprezy mogli też zobaczyć podczas pokazu maszyny rolnicze w akcji. Pomimo, że było wietrznie to frekwencja dopisała – do Grubna przyjechało około 20 tysięcy osób. Ze swoją ofertą czekało na nich 140 wystawców. Na Dniach Pola w Grubnie można było konsultować ze specjalistami zagadnienia związane z rozliczaniem VAT w rolnictwie, a także uzyskać informacje dotyczące PROW.
Charakter naszej imprezy jest bardzo rodzinny, co wykorzystują nasi goście przyjeżdżając do Grubna ze swoimi pociechami. Dodatkową atrakcją dla przedstawicieli wszystkich pokoleń była wystawa ciągników, maszyn i urządzeń rolniczych, artykułów do produkcji rolnej, a także kiermasze. Wzrok przyciągały różnokolorowe stoiska z kwiatami a także innymi artykułami przydatnymi w domu i zagrodzie. Głód i pragnienie goście zaspokajali w licznych stoiskach gastronomicznych.
Jak co roku naszą imprezę odwiedził Jan Krzysztof Ardanowski, w tym roku jako minister rolnictwa. Obszerną relację z Dni Pola zamieścimy w lipcowym wydaniu Wsi Kujawsko-Pomorskiej – polecamy. Wszystkich zapraszamy też 14 września do Przysieka na festyn Barwy Lata Dary Jesieni połączony z krajowymi Dożynkami Ekologicznymi.
Poniżej zamieszczamy zestawienie wyników konkursów, których rozstrzygnięcie odbyło się w drugim dniu naszej imprezy.
Wyniki konkursu na najlepszą prezentację stoisk.
I miejsce – DANKO HODOWLA ROŚLIN sp. z o.o.
II miejsce – Hodowla Roślin Strzelce sp. z o.o. grupa IHAR
III miejsce – INTERMAG sp. z o.o.
Tytuł „HIT Dni Pola 2019”
– otrzymała wysokowydajna brona chwastownik prezentowana przez Zakład Produkcji Rolnej Kowróz sp. z o.o.
Agroliga 2019
W kategorii gospodarstwa:
Mistrz – Michał Poznański z Grzybna
I Wicemistrz – Ewa i Jan Grodziccy z Gostkowa
II Wicemistrz – Emilia Sroka „Porzeczkowa Kraina” z Zielenia
W kategorii firmy:
Mistrz – Firma Handlowo-Produkcyjna PIKAR Piotr Łuczak z Biskupic
Konkurs Bezpieczne Gospodarstwo Rolne
I miejsce – gospodarstwo Ewy i Michała Kwiatkowskich z Łobdowa
II miejsce – gospodarstwo Hanny i Ireneusza Knaak z Szynwałdu
III miejsce – gospodarstwo Małgorzaty i Marka Chojnickich z Szynwałdu
Gospodarstwa te zostały zakwalifikowane do wojewódzkiego etapu konkursu.
Dzień pierwszy – 15 czerwca 2019 (sobota)
Dzień drugi – 16 czerwca 2019 (niedziela)
foto: Marek Rząsa
tekst: Piotr Kociorski
Wystawa widziana z góry
foto: www.AgroALEX.pl
Organizatorzy DNI POLA:
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie Oddział w Przysieku, Zespół Szkół CKP Grubno, Starostwo Powiatowe w Chełmnie, Agro-Sieć Chełmno, Agro-Sieć Maszyny.
Patronat Honorowy: Wojewoda Kujawsko-Pomorski Mikołaj Bogdanowicz, Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki.
Patronat medialny: Polskie Radio PiK, Gazeta Pomorska, Wieś Kujawsko-Pomorska.
Kujawsko-Pomorskie DNI POLA odbywają się na terenie Zakładu Rolnego w Grubnie, należącego do Prywatnego Gospodarstwa Rolnego Janiny Madej w Działowie.
Program azotanowy, nowe wyzwania dla rolników z województwa kujawsko-pomorskiego dotyczące ochrony wód – wyjazd studyjny do Holandii
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie organizuje wyjazd studyjny do Holandii pt. „Program azotanowy, nowe wyzwania dla rolników z województwa kujawsko-pomorskiego dotyczące ochrony wód – wyjazd studyjny do Holandii”, który odbędzie się w dniach od 26 do 28 czerwca 2019 roku. Wyjazd ten jest skierowany dla rolników, doradców oraz przedstawicieli instytucji i organizacji wspierającej rozwój rolnictwa z województwa kujawsko-pomorskiego, którzy zajmują się produkcją roślinną oraz zwierzęcą.
II edycja konkursu kulinarnego „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”, 3-7 czerwca
![]() |
………………………………………………………………. ![]() |
![]() |
Drugi raz w Minikowie gościliśmy uczestników Konkursu Kulinarnego „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”
W ciągu tygodnia zmagań, młodzież pokazała swoje umiejętności. Uczniowie szkół z obszarów wiejskich pod okiem Mistrzów Patelni przygotowywali potrawy z kurczaka. A co im wyszło proszę zobaczyć na fotografiach dokumentujących konkurs.
Uczestników oceniało Jury Konkursowe:
– Wojciech Grześkowiak – mistrz kucharski – przewodniczący jury
– Tomasz Welter – mistrz kucharski, szef kuchni reprezentacji wojska polskiego
– Walentyna Jałocha – międzynarodowy juror kulinarny
dzień I – 3 czerwca
Rywalizowały:
Zespól nr 1 Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie
Przystawka
Pâté z wątróbek drobiowych z masłem rozmarynowym i karmelizowanymi wiśniami
Danie główne
Udko faszerowane z serem dojrzewającym z ziemniakiem fondant w sosie z zielonym pieprzem i pulpą szczypiorkową w towarzystwie warzywnego spaghetti
Zespół nr 2 Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie
Przystawka:
Wątróbka drobiowa z wiśniami, szalotką, czekoladą i jajkiem w koszulce.
Danie główne.
Domowy szpinakowy makaron tiagliatelle z nowalijkami w sosie na białym winie w towarzystwie piersi z kurczaka gotowanej sous vide z chilli, trawą cytrynową i melisą
Zespół nr 3 z Zespołu Szkół we Wroniu
Przystawka
Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami
Danie główne
Nadziewane udka z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym
Zdjęcia z I dnia zmagań kulinarnych
fot: Jarosław Domiński
dzień II – 4 czerwca
Rywalizowały:
Zespół nr 1 Zespół Szkół w Bielicach
Przystawka
Wątróbka z zielonym jabłkiem
Danie główne
Fantazja z kurczaka z batatem i konfitowaną cebulą
Zespól nr 2 Zespół Szkół w Bielicach
Przystawka
Mini tarta z kurczakiem
Danie główne
Delicja z kurczaka z boczkiem i cukinią
Zespół nr 3 Zespół Szkół Agro-Ekonomicznych w Karolewie
Przystawka
Pietruszkowe gofry z kurczakiem i jajem
Danie główne
Zrazy z kury a la Bordeles
foto: Marzena Zwiewka
dzień III – 5 czerwca
Rywalizowały zespoły:
Zespół nr 1 Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie
Przystawka
Sakiewki z kurczaka
Danie Główne
Roladki z kurczaka z pomidorami suszonymi
Zespół nr 2 Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie
Przystawka
Roladki drobiowe z żurawiną
Danie główne
Filety z kurczaka faszerowane
Zespół nr 3 Zespół Szkół Agro-Ekonomicznych w Karolewie
Przystawka
Pierś nadziewana mozzarellą
Danie główne
Faszerowane udka z kurczaka
foto: Aleksandra Bielińska
Finał, 7 czerwca
W finale wzięły udział zespoły:
I – Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie
II – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie
III – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach
Jury konkursowe finału 2 edycji konkursu kulinarnego „ Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”
Przewodniczący: Rafał Godziemski
Członkowie Jury: Maciej Bujnik, Walentyna Jałocha.
Zwycięzcy Kunkursu:
I miejsce – Zespół III – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach
II miejsce – Zespół I – Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie
III miejsce – Zespół II – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie
foto: Jarosław Domiński
Patronat medialny
Gala konkursu AgroLiga 2018
10 czerwca w Belwederze odbyła się Gala Konkursu AgroLiga 2018. 26 raz przyznane zostały nagrody AgroLigi – konkursu, w którym wyróżniani są najlepsi rolnicy oraz firmy z sektora rolnego w Polsce. W uroczystości wzięli udział prezydent Andrzej Duda wraz z małżonką Agatą Kornhauser-Dudą, minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski, laureaci, a także m.in. posłowie i senatorowie, władze lokalne oraz prezesi i dyrektorzy firm.
Zabierając głos prezydent podkreślił znaczenie rolników biorących udział w konkursie w rozwijaniu gałęzi polskiej gospodarki, jaką jest rolnictwo.
Podczas uroczystości wyróżniono 15 rodzinnych gospodarstw rolnych i 14 rolniczych firm.
Z rejonu województwa kujawsko-pomorskiego w kategorii :
- rolnicy I Wicemistrzem Krajowym zostali Alina i Wojciech Klimkiewicz z Wtelna
- firmy Wicemistrzem Krajowym została Firma Produkcyjno-Usługowo-Handlowa Balbina i Jerzy Kończalscy ze Starorypina Rządowego.
foto, tekst: Małgorzata Kołacz
Konkursu „AGRO-wczasy” 2019
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie przystąpił do kolejnej edycji konkursu „AGRO-wczasy" na najlepsze gospodarstwo agroturystyczne oraz obiekt turystyki wiejskiej w województwie kujawsko-pomorskim.
Współorganizatorami Konkursu są Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie, Stowarzyszenie Towarzystwo Rozwoju Gminy Płużnica, oraz Lokalna Grupa Działania „Gminy Powiatu Świeckiego”. Konkurs, jak co roku, ma na celu promocję i popularyzację usług agroturystycznych, turystyki wiejskiej oraz kuchni regionalnej i przeprowadzany jest w trzech kategoriach:
- • gospodarstwo agroturystyczne,
- • usługi turystyki wiejskiej,
- • atrakcyjna kuchnia regionalna.
Do udziału w Konkursie mogą być zgłaszane gospodarstwa agroturystyczne, obiekty turystyki wiejskiej oraz obiekty oferujące atrakcyjną kuchnię regionalną z terenów wiejskich województwa kujawsko-pomorskiego (szczegółowe informacje są zawarte w Regulaminie Konkursu). Zgłoszenia mogą dokonywać właściciele obiektów, stowarzyszenia agroturystyczne i inne organizacje działające na ternie województwa kujawsko-pomorskiego, urzędy gmin, starostwa powiatowe, Kujawsko-Pomorska Izba Rolnicza, powiatowe oddziały KPODR oraz osoby indywidualne. Laureatami konkursu mogą zostać osoby fizyczne posiadające gospodarstwo agroturystyczne, osoby fizyczne lub prawne świadczące usługi w zakresie turystyki wiejskiej oraz osoby fizyczne lub prawne oferujące gościom potrawy kuchni regionalnej na terenach wiejskich województwa kujawsko-pomorskiego.
Zgłoszenia należy składać na formularzu zgłoszeniowym. Do zgłoszenia należy załączyć minimum 5 opisanych zdjęć prezentujących zgłoszony obiekt. W kategorii atrakcyjna kuchnia regionalna należy dodatkowo dołączyć 1 zdjęcie oraz recepturę przyrządzania zgłaszanej do oceny potrawy.
Termin nadsyłania zgłoszeń do Konkursu upływa w dniu 27 czerwca 2019 r. (decyduje data wpływu do Biura Konkursu). Zgłoszenia, które wpłyną po tym terminie nie będą rozpatrywane.
Zgłoszenia do Konkursu należy kierować na adres Biura:
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich 89-122 Minikowo, z dopiskiem Konkurs „AGRO-wczasy”.
Regulamin Konkursu oraz formularze zgłoszeniowe są dostępne na stronie www.kpodr.pl
Formularz_zgloszeniowy_I_Kategoria_2019
XII Kujawsko-Pomorskie Seminarium dla hodowców szynszyli i wystawa szynszyli
1-2 czerwca w Minikowie odbyło się XII Kujawsko-Pomorskie Seminarium dla hodowców szynszyli i wystawa szynszyli, organizatorem wydarzenia jest Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Krajowy Związek Hodowców Szynszyli, Krajowe Centrum Hodowli Zwierząt w Warszawie, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, UTP w Bydgoszczy.
Pierwszego dnia odbyła się wystawa szynszyli, podczas, której została wykonana ocena fenotypu zwierząt. Wykład nt. Wymagań weterynaryjnych w hodowli i transporcie szynszyli omówiła Dr inż. Ewa Staszak – Inspektor Weterynaryjny ds. ochrony zwierząt i zwalczania chorób zakaźnych zwierząt z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Inowrocławiu. Sobota została zakończona wspólną kolacją hodowców w restauracji Gęsia Dolina w Minikowie.
W niedzielę odbyły się wykłady dotyczące m.in. wpływu makro i mikroelementów na rozwój szynszyli, zachowań stereotypowych i kompulsywnych szynszyli czy chorób o które najczęściej pytają hodowcy. Serdeczne podziękowania dla wykładowców – dr inż. Jacka Zawiślaka, dr inż. Nataszy Święcickiej, lek. wet Wojciecha Grudnia, którzy powyższe zagadnienia przedstawili w sposób bardzo ciekawy i szczegółowy, podając przykłady z własnych doświadczeń. Na potrzeby Seminarium, jak co roku ma to miejsce, została wydana broszura, która zawiera streszczenia wszystkich wykładów. Po prelekcjach nastąpiło wręczenie nagród dla najlepszych hodowców. Zwierzęta prezentowało 8 hodowców z regionu.
Łącznie zaprezentowanych było 60 zwierząt w tym: 40 odmiany standard, 4 czarne aksamitne, 16 beżowych
Puchary ufundowane przez KZHS, WHiBZ UTP w Bydgoszczy i KPODR otrzymali:
Czempion standard w hodowlanych – M. J. Chinchilla
Wiceczempion standard w hodowlanych – Stanisław i Barbara Marek
Czempion standard w towarowych – Ewa Rutkowska
Wiceczempion – brak
Czempion i wiceczempion beż hodowlane i towarowe razem – Marzanna Zamiara
Najlepsza stawka standard hodowlany – 26,0 pkt M. J. Chinchilla
Najlepsza stawka beż – 27,5 pkt Marzanna Zamiara
Najładniejsza szynszyla odmian barwnych – Biała Wilsona – Iwona i Piotr Kujawa
Wyróżnienia i dyplomy zostały wręczane przez Zarząd Krajowego Związku Hodowców Szynszyli – Bożenę Rusinowską, Grzegorza Michalika, Kierownika Katedry Hodowli Zwierząt, Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt dr hab. Mariusza Boguckiego, sędziny z Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt w Warszawie – Liliannę Beszczyńską, Agnieszkę Brzezińską oraz Zastępcę Dyrektora Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie Marka Witkowskiego.
Serdecznie wszystkim gratulujemy i do zobaczenia za rok!
Anna Mońko, KPODR Minikowo
XL DNI OTWARTYCH DRZWI w Zarzeczewie
Jubileuszowa XL edycja Dni Otwartych Drzwi w Zarzeczewie już za nami. Na naszych targach zaprezentowali się producenci i dystrybutorzy ciągników i maszyn rolniczych oraz środków produkcji. Czytaj więcej
Wojciech Grześkowiak
Walentyna Jałocha