Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Program azotanowy, nowe wyzwania dla rolników z województwa kujawsko-pomorskiego dotyczące ochrony wód – wyjazd studyjny do Holandii

 Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie organizuje wyjazd studyjny do Holandii pt. „Program azotanowy, nowe wyzwania dla rolników z województwa kujawsko-pomorskiego dotyczące ochrony wód – wyjazd studyjny do Holandii”, który odbędzie się w dniach od 26 do 28 czerwca 2019 roku. Wyjazd ten jest skierowany dla rolników, doradców oraz przedstawicieli instytucji i organizacji wspierającej rozwój rolnictwa z województwa kujawsko-pomorskiego, którzy zajmują się produkcją roślinną oraz zwierzęcą.

Czytaj więcej

image_print

II edycja konkursu kulinarnego „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”, 3-7 czerwca

 

                        ……………………………………………………………….                  

Drugi raz w Minikowie gościliśmy uczestników Konkursu Kulinarnego „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”

W ciągu tygodnia zmagań, młodzież pokazała swoje umiejętności. Uczniowie szkół z obszarów wiejskich pod okiem Mistrzów Patelni przygotowywali potrawy z kurczaka. A co im wyszło proszę zobaczyć na fotografiach dokumentujących konkurs.

Uczestników oceniało Jury Konkursowe:
Wojciech Grześkowiak – mistrz kucharski – przewodniczący jury
– Tomasz Welter – mistrz kucharski, szef kuchni reprezentacji wojska polskiego
Walentyna Jałocha – międzynarodowy juror kulinarny

 

dzień I – 3 czerwca

Rywalizowały:

Zespól nr 1 Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie

Przystawka
Pâté z wątróbek drobiowych z masłem rozmarynowym i karmelizowanymi wiśniami

Danie główne
Udko faszerowane z serem dojrzewającym z ziemniakiem fondant w sosie z zielonym pieprzem i pulpą szczypiorkową w towarzystwie warzywnego spaghetti

 

Zespół nr 2 Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie

Przystawka:
Wątróbka drobiowa z wiśniami, szalotką, czekoladą i jajkiem w koszulce.

Danie główne.
Domowy szpinakowy makaron tiagliatelle z nowalijkami w sosie na białym winie w towarzystwie piersi z kurczaka gotowanej sous vide z chilli, trawą cytrynową i melisą

 

Zespół nr 3 z Zespołu Szkół we Wroniu

Przystawka
Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami

Danie główne
Nadziewane udka z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym

 

Zdjęcia z I dnia zmagań kulinarnych

fot: Jarosław Domiński

 

dzień II – 4 czerwca

Rywalizowały:

Zespół  nr 1 Zespół Szkół w Bielicach

Przystawka
Wątróbka z zielonym jabłkiem

Danie główne
Fantazja z kurczaka z batatem i konfitowaną cebulą

 

Zespól nr 2 Zespół Szkół w Bielicach

Przystawka
Mini tarta z kurczakiem

Danie główne
Delicja z kurczaka z boczkiem i cukinią

 

Zespół nr 3 Zespół Szkół Agro-Ekonomicznych w Karolewie

Przystawka
Pietruszkowe gofry z kurczakiem i jajem

Danie główne
Zrazy z kury a la Bordeles

 

foto: Marzena Zwiewka

 

dzień III – 5 czerwca

Rywalizowały zespoły:

Zespół nr 1 Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie

Przystawka
Sakiewki z kurczaka

Danie Główne
Roladki z kurczaka z pomidorami suszonymi

 

Zespół nr 2 Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie

Przystawka
Roladki drobiowe z żurawiną

Danie główne
Filety z kurczaka faszerowane

 

Zespół nr 3 Zespół Szkół Agro-Ekonomicznych w Karolewie

Przystawka
Pierś nadziewana mozzarellą

Danie główne
Faszerowane udka z kurczaka

 

foto: Aleksandra Bielińska

 

Finał, 7 czerwca

W finale wzięły udział zespoły:

  I – Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie

 II – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie

 III – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach

 

Jury konkursowe finału 2 edycji konkursu kulinarnego „ Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”

Przewodniczący: Rafał Godziemski

Członkowie Jury: Maciej Bujnik, Walentyna Jałocha.

 

Zwycięzcy Kunkursu:

I miejsce –  Zespół III – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach

II miejsce –  Zespół I – Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie

III miejsce – Zespół II – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie

 

foto: Jarosław Domiński

Patronat medialny

image_print

Gala konkursu AgroLiga 2018

10 czerwca w Belwederze odbyła się Gala Konkursu AgroLiga 2018. 26 raz przyznane zostały nagrody AgroLigi – konkursu, w którym wyróżniani są najlepsi rolnicy oraz firmy z sektora rolnego w Polsce. W uroczystości wzięli udział prezydent Andrzej Duda wraz z małżonką Agatą Kornhauser-Dudą,  minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski, laureaci, a także m.in. posłowie i senatorowie, władze lokalne oraz prezesi i dyrektorzy firm.

Zabierając głos prezydent podkreślił znaczenie rolników biorących udział w konkursie w rozwijaniu gałęzi polskiej gospodarki, jaką jest rolnictwo.

Podczas uroczystości wyróżniono 15 rodzinnych gospodarstw rolnych i 14 rolniczych firm.

Z rejonu województwa kujawsko-pomorskiego w kategorii :

  • rolnicy I Wicemistrzem Krajowym zostali Alina i Wojciech Klimkiewicz z Wtelna
  • firmy Wicemistrzem Krajowym została Firma Produkcyjno-Usługowo-Handlowa Balbina i Jerzy Kończalscy ze Starorypina Rządowego.

 

foto, tekst: Małgorzata Kołacz

 

image_print

Konkursu „AGRO-wczasy” 2019

 

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie przystąpił do kolejnej edycji konkursu „AGRO-wczasy" na najlepsze gospodarstwo agroturystyczne oraz obiekt turystyki wiejskiej w województwie kujawsko-pomorskim.

Współorganizatorami Konkursu są Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie, Stowarzyszenie Towarzystwo Rozwoju Gminy Płużnica, oraz Lokalna Grupa Działania „Gminy Powiatu Świeckiego”. Konkurs, jak co roku, ma na celu promocję i popularyzację usług agroturystycznych, turystyki wiejskiej oraz kuchni regionalnej i przeprowadzany jest w trzech kategoriach:

  • • gospodarstwo agroturystyczne,
  • • usługi turystyki wiejskiej,
  • • atrakcyjna kuchnia regionalna.

 

Do udziału w Konkursie mogą być zgłaszane gospodarstwa agroturystyczne, obiekty turystyki wiejskiej oraz obiekty oferujące atrakcyjną kuchnię regionalną z terenów wiejskich województwa kujawsko-pomorskiego (szczegółowe informacje są zawarte w Regulaminie Konkursu). Zgłoszenia mogą dokonywać właściciele obiektów, stowarzyszenia agroturystyczne i inne organizacje działające na ternie województwa kujawsko-pomorskiego, urzędy gmin, starostwa powiatowe, Kujawsko-Pomorska Izba Rolnicza, powiatowe oddziały KPODR oraz osoby indywidualne. Laureatami konkursu mogą zostać osoby fizyczne posiadające gospodarstwo agroturystyczne, osoby fizyczne lub prawne świadczące usługi w zakresie turystyki wiejskiej oraz osoby fizyczne lub prawne oferujące gościom potrawy kuchni regionalnej na terenach wiejskich województwa kujawsko-pomorskiego.

Zgłoszenia należy składać na formularzu zgłoszeniowym. Do zgłoszenia należy załączyć minimum 5 opisanych zdjęć prezentujących zgłoszony obiekt. W kategorii atrakcyjna kuchnia regionalna należy dodatkowo dołączyć 1 zdjęcie oraz recepturę przyrządzania zgłaszanej do oceny potrawy.

Termin nadsyłania zgłoszeń do Konkursu upływa w dniu 27 czerwca 2019 r. (decyduje data wpływu do Biura Konkursu). Zgłoszenia, które wpłyną po tym terminie nie będą rozpatrywane.

Zgłoszenia do Konkursu należy kierować na adres Biura:

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich 89-122 Minikowo, z dopiskiem Konkurs „AGRO-wczasy”.

Regulamin Konkursu oraz formularze zgłoszeniowe są dostępne na stronie www.kpodr.pl

regulamin konkursu

Formularz_zgloszeniowy_I_Kategoria_2019

Formularz_zgloszeniowy_II_Kategoria_2019

Formularz_zgloszeniowy_III_Kategoria_2019

image_print

XII Kujawsko-Pomorskie Seminarium dla hodowców szynszyli i wystawa szynszyli

1-2 czerwca w Minikowie odbyło się XII Kujawsko-Pomorskie Seminarium dla hodowców szynszyli i wystawa szynszyli, organizatorem wydarzenia jest Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Krajowy Związek Hodowców Szynszyli, Krajowe Centrum Hodowli Zwierząt w Warszawie, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, UTP w Bydgoszczy.

Pierwszego dnia odbyła się wystawa szynszyli, podczas, której została wykonana ocena fenotypu zwierząt. Wykład nt. Wymagań weterynaryjnych w hodowli i transporcie szynszyli omówiła Dr inż. Ewa Staszak – Inspektor Weterynaryjny ds. ochrony zwierząt i zwalczania chorób zakaźnych zwierząt z  Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Inowrocławiu. Sobota została zakończona wspólną kolacją hodowców w restauracji Gęsia Dolina w Minikowie.


W niedzielę odbyły się wykłady dotyczące m.in. wpływu makro i mikroelementów na rozwój szynszyli, zachowań stereotypowych i kompulsywnych szynszyli czy chorób o które najczęściej pytają hodowcy. Serdeczne podziękowania dla wykładowców – dr inż. Jacka Zawiślaka, dr inż. Nataszy Święcickiej, lek. wet Wojciecha Grudnia, którzy powyższe zagadnienia przedstawili w sposób bardzo ciekawy i szczegółowy, podając przykłady z własnych doświadczeń. Na potrzeby Seminarium, jak co roku ma to miejsce, została wydana broszura, która zawiera streszczenia wszystkich wykładów. Po prelekcjach nastąpiło wręczenie nagród dla najlepszych hodowców. Zwierzęta prezentowało 8 hodowców z regionu.
Łącznie zaprezentowanych było 60 zwierząt w tym: 40 odmiany standard, 4 czarne aksamitne, 16 beżowych

 

Puchary ufundowane przez KZHS, WHiBZ UTP w Bydgoszczy i KPODR otrzymali:

                                                   

Czempion standard w hodowlanych – M. J. Chinchilla

Wiceczempion standard w hodowlanych – Stanisław i Barbara Marek

 

Czempion standard w towarowych – Ewa Rutkowska

Wiceczempion – brak

 

Czempion i wiceczempion  beż hodowlane i towarowe razem – Marzanna Zamiara

 

Najlepsza stawka standard hodowlany – 26,0 pkt M. J. Chinchilla

Najlepsza stawka beż – 27,5 pkt Marzanna Zamiara

Najładniejsza szynszyla odmian barwnych – Biała Wilsona – Iwona i Piotr Kujawa

 

Wyróżnienia i dyplomy zostały wręczane przez Zarząd Krajowego Związku Hodowców Szynszyli – Bożenę Rusinowską, Grzegorza Michalika, Kierownika Katedry Hodowli Zwierząt, Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt dr hab. Mariusza Boguckiego, sędziny z Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt w Warszawie – Liliannę Beszczyńską, Agnieszkę Brzezińską oraz Zastępcę Dyrektora Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie Marka Witkowskiego.

 

Serdecznie wszystkim gratulujemy i do zobaczenia za rok!

Anna Mońko, KPODR Minikowo

 

image_print

Forum Ochrony Środowiska- „Zarządzanie Gospodarką Odpadami”

Dużym zainteresowaniem cieszyło się tegoroczne  Forum Ochrony Środowiska pn; „Zarządzanie gospodarką odpadami”, które odbyło się 21 maja w Przysieku. Po raz dziesiąty samorządowcy, przedstawiciele firm komunalnych z województwa kujawsko-pomorskiego mieli możliwość zapoznania się z kolejnymi zmianami w zakresie gospodarki odpadami.

Na wstępie dr hab. Zbigniew Bukowski prof. nadzw. Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, przedstawił „Zmiany w prawie gospodarowania odpadami komunalnymi na przełomie 2018 i 2019 roku”. Podczas wykładu omówiona została europejska  strategia w dziedzinie tworzyw sztucznych, oraz zmiany wynikające z Ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. o zmianie ustawy o odpadach oraz niektórych innych ustaw, w której uwzględniono postulaty   samorządów województw dotyczące  rozwiązania  problemu porzucania odpadów w miejscach do tego nieprzeznaczonych, monitoringu tych miejsc i systemu kontroli.

Poruszono również zagadnienia ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. o zmianie ustawy- Prawo ochrony środowiska, która reguluje możliwość bardziej  restrykcyjnych warunków pozwolenia zintegrowanego oraz procedury uznania przedmiotu lub substancji za produkt uboczny.

Na zakończenie  dr hab. Zbigniew Bukowski przedstawił zwiększony zakres działań i uprawnień Inspekcji, wynikających z  nowelizacji ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. o zmianie ustawy o Inspekcji Ochrony Środowiska.

Temat pn; „Selektywnej zbiórki odpadów biodegradowalnych” niezwykle ważny dla każdego, został zreferowany przez dr inż. Barbarę Kozłowską z Politechniki Łódzkiej. Uczestnicy zapoznali się z definicjami, nowym podziałem bioodpadów oraz ich składem. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 29 grudnia 2016 r. w sprawie szczegółowego sposobu selektywnego zbierania wybranych frakcji odpadów (Dz.U.2017 poz.19 z późn. zm.) i zaleceniami Departamentu  Gospodarki Odpadami,  wskazane  jest oddzielne zbieranie odpadów zielonych i kuchennych. Odpady kuchenne należy zbierać w pojemnikach lub workach koloru brązowego. Efektywność podejmowanych działań w zakresie odpadów zielonych i kuchennych będzie zależała od dogodnej infrastruktury, edukacji społecznej, motywacji i zachęty ekonomicznej. Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że duże ilości niewykorzystanej  żywności trafia do śmietników.

Drugim tematem omawianym przez Panią dr inż.  Barbarę Kozłowską była „Gospodarka obiegu zamkniętego w gminach”. Według koncepcji GOZ społeczeństwo ma efektywnie wykorzystywać zasoby, zapobiegać  powstawaniu odpadów oraz gospodarować odpadami. Tym samym istnieje konieczność podjęcia działań na wszystkich etapach cyklu życia produktów: od wydobycia surowców, poprzez projektowanie, produkcję, dystrybucję i ponowne wykorzystanie produktów do gospodarki odpadami.

Treści poruszane podczas Forum Ochrony Środowiska były niezwykle istotne dla przedstawicieli samorządów odpowiadających za gospodarkę odpadami w gminach. A od świadomości nas wszystkich  w zakresie postępowania  z odpadami, zależeć będzie w jakim stanie pozostawimy planetę dla przyszłych pokoleń.

 

tekst: Małgorzata Grabczyńska
foto: Marek Rząsa
KPODR w Minikowie

 

image_print