Program azotanowy, nowe wyzwania dla rolników z województwa kujawsko-pomorskiego dotyczące ochrony wód – wyjazd studyjny do Holandii
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie organizuje wyjazd studyjny do Holandii pt. „Program azotanowy, nowe wyzwania dla rolników z województwa kujawsko-pomorskiego dotyczące ochrony wód – wyjazd studyjny do Holandii”, który odbędzie się w dniach od 26 do 28 czerwca 2019 roku. Wyjazd ten jest skierowany dla rolników, doradców oraz przedstawicieli instytucji i organizacji wspierającej rozwój rolnictwa z województwa kujawsko-pomorskiego, którzy zajmują się produkcją roślinną oraz zwierzęcą.
II edycja konkursu kulinarnego „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”, 3-7 czerwca
![]() |
………………………………………………………………. ![]() |
![]() |
Drugi raz w Minikowie gościliśmy uczestników Konkursu Kulinarnego „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”
W ciągu tygodnia zmagań, młodzież pokazała swoje umiejętności. Uczniowie szkół z obszarów wiejskich pod okiem Mistrzów Patelni przygotowywali potrawy z kurczaka. A co im wyszło proszę zobaczyć na fotografiach dokumentujących konkurs.
Uczestników oceniało Jury Konkursowe:
– Wojciech Grześkowiak – mistrz kucharski – przewodniczący jury
– Tomasz Welter – mistrz kucharski, szef kuchni reprezentacji wojska polskiego
– Walentyna Jałocha – międzynarodowy juror kulinarny
dzień I – 3 czerwca
Rywalizowały:
Zespól nr 1 Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie
Przystawka
Pâté z wątróbek drobiowych z masłem rozmarynowym i karmelizowanymi wiśniami
Danie główne
Udko faszerowane z serem dojrzewającym z ziemniakiem fondant w sosie z zielonym pieprzem i pulpą szczypiorkową w towarzystwie warzywnego spaghetti
Zespół nr 2 Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie
Przystawka:
Wątróbka drobiowa z wiśniami, szalotką, czekoladą i jajkiem w koszulce.
Danie główne.
Domowy szpinakowy makaron tiagliatelle z nowalijkami w sosie na białym winie w towarzystwie piersi z kurczaka gotowanej sous vide z chilli, trawą cytrynową i melisą
Zespół nr 3 z Zespołu Szkół we Wroniu
Przystawka
Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami
Danie główne
Nadziewane udka z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym
Zdjęcia z I dnia zmagań kulinarnych
fot: Jarosław Domiński
dzień II – 4 czerwca
Rywalizowały:
Zespół nr 1 Zespół Szkół w Bielicach
Przystawka
Wątróbka z zielonym jabłkiem
Danie główne
Fantazja z kurczaka z batatem i konfitowaną cebulą
Zespól nr 2 Zespół Szkół w Bielicach
Przystawka
Mini tarta z kurczakiem
Danie główne
Delicja z kurczaka z boczkiem i cukinią
Zespół nr 3 Zespół Szkół Agro-Ekonomicznych w Karolewie
Przystawka
Pietruszkowe gofry z kurczakiem i jajem
Danie główne
Zrazy z kury a la Bordeles
foto: Marzena Zwiewka
dzień III – 5 czerwca
Rywalizowały zespoły:
Zespół nr 1 Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie
Przystawka
Sakiewki z kurczaka
Danie Główne
Roladki z kurczaka z pomidorami suszonymi
Zespół nr 2 Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie
Przystawka
Roladki drobiowe z żurawiną
Danie główne
Filety z kurczaka faszerowane
Zespół nr 3 Zespół Szkół Agro-Ekonomicznych w Karolewie
Przystawka
Pierś nadziewana mozzarellą
Danie główne
Faszerowane udka z kurczaka
foto: Aleksandra Bielińska
Finał, 7 czerwca
W finale wzięły udział zespoły:
I – Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie
II – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie
III – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach
Jury konkursowe finału 2 edycji konkursu kulinarnego „ Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”
Przewodniczący: Rafał Godziemski
Członkowie Jury: Maciej Bujnik, Walentyna Jałocha.
Zwycięzcy Kunkursu:
I miejsce – Zespół III – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach
II miejsce – Zespół I – Zespół Szkół Nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie
III miejsce – Zespół II – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie
foto: Jarosław Domiński
Patronat medialny
Gala konkursu AgroLiga 2018
10 czerwca w Belwederze odbyła się Gala Konkursu AgroLiga 2018. 26 raz przyznane zostały nagrody AgroLigi – konkursu, w którym wyróżniani są najlepsi rolnicy oraz firmy z sektora rolnego w Polsce. W uroczystości wzięli udział prezydent Andrzej Duda wraz z małżonką Agatą Kornhauser-Dudą, minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski, laureaci, a także m.in. posłowie i senatorowie, władze lokalne oraz prezesi i dyrektorzy firm.
Zabierając głos prezydent podkreślił znaczenie rolników biorących udział w konkursie w rozwijaniu gałęzi polskiej gospodarki, jaką jest rolnictwo.
Podczas uroczystości wyróżniono 15 rodzinnych gospodarstw rolnych i 14 rolniczych firm.
Z rejonu województwa kujawsko-pomorskiego w kategorii :
- rolnicy I Wicemistrzem Krajowym zostali Alina i Wojciech Klimkiewicz z Wtelna
- firmy Wicemistrzem Krajowym została Firma Produkcyjno-Usługowo-Handlowa Balbina i Jerzy Kończalscy ze Starorypina Rządowego.
foto, tekst: Małgorzata Kołacz
Konkursu „AGRO-wczasy” 2019
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie przystąpił do kolejnej edycji konkursu „AGRO-wczasy" na najlepsze gospodarstwo agroturystyczne oraz obiekt turystyki wiejskiej w województwie kujawsko-pomorskim.
Współorganizatorami Konkursu są Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie, Stowarzyszenie Towarzystwo Rozwoju Gminy Płużnica, oraz Lokalna Grupa Działania „Gminy Powiatu Świeckiego”. Konkurs, jak co roku, ma na celu promocję i popularyzację usług agroturystycznych, turystyki wiejskiej oraz kuchni regionalnej i przeprowadzany jest w trzech kategoriach:
- • gospodarstwo agroturystyczne,
- • usługi turystyki wiejskiej,
- • atrakcyjna kuchnia regionalna.
Do udziału w Konkursie mogą być zgłaszane gospodarstwa agroturystyczne, obiekty turystyki wiejskiej oraz obiekty oferujące atrakcyjną kuchnię regionalną z terenów wiejskich województwa kujawsko-pomorskiego (szczegółowe informacje są zawarte w Regulaminie Konkursu). Zgłoszenia mogą dokonywać właściciele obiektów, stowarzyszenia agroturystyczne i inne organizacje działające na ternie województwa kujawsko-pomorskiego, urzędy gmin, starostwa powiatowe, Kujawsko-Pomorska Izba Rolnicza, powiatowe oddziały KPODR oraz osoby indywidualne. Laureatami konkursu mogą zostać osoby fizyczne posiadające gospodarstwo agroturystyczne, osoby fizyczne lub prawne świadczące usługi w zakresie turystyki wiejskiej oraz osoby fizyczne lub prawne oferujące gościom potrawy kuchni regionalnej na terenach wiejskich województwa kujawsko-pomorskiego.
Zgłoszenia należy składać na formularzu zgłoszeniowym. Do zgłoszenia należy załączyć minimum 5 opisanych zdjęć prezentujących zgłoszony obiekt. W kategorii atrakcyjna kuchnia regionalna należy dodatkowo dołączyć 1 zdjęcie oraz recepturę przyrządzania zgłaszanej do oceny potrawy.
Termin nadsyłania zgłoszeń do Konkursu upływa w dniu 27 czerwca 2019 r. (decyduje data wpływu do Biura Konkursu). Zgłoszenia, które wpłyną po tym terminie nie będą rozpatrywane.
Zgłoszenia do Konkursu należy kierować na adres Biura:
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich 89-122 Minikowo, z dopiskiem Konkurs „AGRO-wczasy”.
Regulamin Konkursu oraz formularze zgłoszeniowe są dostępne na stronie www.kpodr.pl
Formularz_zgloszeniowy_I_Kategoria_2019
XII Kujawsko-Pomorskie Seminarium dla hodowców szynszyli i wystawa szynszyli
1-2 czerwca w Minikowie odbyło się XII Kujawsko-Pomorskie Seminarium dla hodowców szynszyli i wystawa szynszyli, organizatorem wydarzenia jest Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Krajowy Związek Hodowców Szynszyli, Krajowe Centrum Hodowli Zwierząt w Warszawie, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, UTP w Bydgoszczy.
Pierwszego dnia odbyła się wystawa szynszyli, podczas, której została wykonana ocena fenotypu zwierząt. Wykład nt. Wymagań weterynaryjnych w hodowli i transporcie szynszyli omówiła Dr inż. Ewa Staszak – Inspektor Weterynaryjny ds. ochrony zwierząt i zwalczania chorób zakaźnych zwierząt z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Inowrocławiu. Sobota została zakończona wspólną kolacją hodowców w restauracji Gęsia Dolina w Minikowie.
W niedzielę odbyły się wykłady dotyczące m.in. wpływu makro i mikroelementów na rozwój szynszyli, zachowań stereotypowych i kompulsywnych szynszyli czy chorób o które najczęściej pytają hodowcy. Serdeczne podziękowania dla wykładowców – dr inż. Jacka Zawiślaka, dr inż. Nataszy Święcickiej, lek. wet Wojciecha Grudnia, którzy powyższe zagadnienia przedstawili w sposób bardzo ciekawy i szczegółowy, podając przykłady z własnych doświadczeń. Na potrzeby Seminarium, jak co roku ma to miejsce, została wydana broszura, która zawiera streszczenia wszystkich wykładów. Po prelekcjach nastąpiło wręczenie nagród dla najlepszych hodowców. Zwierzęta prezentowało 8 hodowców z regionu.
Łącznie zaprezentowanych było 60 zwierząt w tym: 40 odmiany standard, 4 czarne aksamitne, 16 beżowych
Puchary ufundowane przez KZHS, WHiBZ UTP w Bydgoszczy i KPODR otrzymali:
Czempion standard w hodowlanych – M. J. Chinchilla
Wiceczempion standard w hodowlanych – Stanisław i Barbara Marek
Czempion standard w towarowych – Ewa Rutkowska
Wiceczempion – brak
Czempion i wiceczempion beż hodowlane i towarowe razem – Marzanna Zamiara
Najlepsza stawka standard hodowlany – 26,0 pkt M. J. Chinchilla
Najlepsza stawka beż – 27,5 pkt Marzanna Zamiara
Najładniejsza szynszyla odmian barwnych – Biała Wilsona – Iwona i Piotr Kujawa
Wyróżnienia i dyplomy zostały wręczane przez Zarząd Krajowego Związku Hodowców Szynszyli – Bożenę Rusinowską, Grzegorza Michalika, Kierownika Katedry Hodowli Zwierząt, Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt dr hab. Mariusza Boguckiego, sędziny z Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt w Warszawie – Liliannę Beszczyńską, Agnieszkę Brzezińską oraz Zastępcę Dyrektora Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie Marka Witkowskiego.
Serdecznie wszystkim gratulujemy i do zobaczenia za rok!
Anna Mońko, KPODR Minikowo
XL DNI OTWARTYCH DRZWI w Zarzeczewie
Jubileuszowa XL edycja Dni Otwartych Drzwi w Zarzeczewie już za nami. Na naszych targach zaprezentowali się producenci i dystrybutorzy ciągników i maszyn rolniczych oraz środków produkcji. Czytaj więcej
Wojciech Grześkowiak
Walentyna Jałocha
Rozporządzenie Wojewody z dnia 28.05.19 w sprawie odstrzału sanitarnego dzików
Forum Ochrony Środowiska- „Zarządzanie Gospodarką Odpadami”
Dużym zainteresowaniem cieszyło się tegoroczne Forum Ochrony Środowiska pn; „Zarządzanie gospodarką odpadami”, które odbyło się 21 maja w Przysieku. Po raz dziesiąty samorządowcy, przedstawiciele firm komunalnych z województwa kujawsko-pomorskiego mieli możliwość zapoznania się z kolejnymi zmianami w zakresie gospodarki odpadami.
Na wstępie dr hab. Zbigniew Bukowski prof. nadzw. Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, przedstawił „Zmiany w prawie gospodarowania odpadami komunalnymi na przełomie 2018 i 2019 roku”. Podczas wykładu omówiona została europejska strategia w dziedzinie tworzyw sztucznych, oraz zmiany wynikające z Ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. o zmianie ustawy o odpadach oraz niektórych innych ustaw, w której uwzględniono postulaty samorządów województw dotyczące rozwiązania problemu porzucania odpadów w miejscach do tego nieprzeznaczonych, monitoringu tych miejsc i systemu kontroli.
Poruszono również zagadnienia ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. o zmianie ustawy- Prawo ochrony środowiska, która reguluje możliwość bardziej restrykcyjnych warunków pozwolenia zintegrowanego oraz procedury uznania przedmiotu lub substancji za produkt uboczny.
Na zakończenie dr hab. Zbigniew Bukowski przedstawił zwiększony zakres działań i uprawnień Inspekcji, wynikających z nowelizacji ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. o zmianie ustawy o Inspekcji Ochrony Środowiska.
Temat pn; „Selektywnej zbiórki odpadów biodegradowalnych” niezwykle ważny dla każdego, został zreferowany przez dr inż. Barbarę Kozłowską z Politechniki Łódzkiej. Uczestnicy zapoznali się z definicjami, nowym podziałem bioodpadów oraz ich składem. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 29 grudnia 2016 r. w sprawie szczegółowego sposobu selektywnego zbierania wybranych frakcji odpadów (Dz.U.2017 poz.19 z późn. zm.) i zaleceniami Departamentu Gospodarki Odpadami, wskazane jest oddzielne zbieranie odpadów zielonych i kuchennych. Odpady kuchenne należy zbierać w pojemnikach lub workach koloru brązowego. Efektywność podejmowanych działań w zakresie odpadów zielonych i kuchennych będzie zależała od dogodnej infrastruktury, edukacji społecznej, motywacji i zachęty ekonomicznej. Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że duże ilości niewykorzystanej żywności trafia do śmietników.
Drugim tematem omawianym przez Panią dr inż. Barbarę Kozłowską była „Gospodarka obiegu zamkniętego w gminach”. Według koncepcji GOZ społeczeństwo ma efektywnie wykorzystywać zasoby, zapobiegać powstawaniu odpadów oraz gospodarować odpadami. Tym samym istnieje konieczność podjęcia działań na wszystkich etapach cyklu życia produktów: od wydobycia surowców, poprzez projektowanie, produkcję, dystrybucję i ponowne wykorzystanie produktów do gospodarki odpadami.
Treści poruszane podczas Forum Ochrony Środowiska były niezwykle istotne dla przedstawicieli samorządów odpowiadających za gospodarkę odpadami w gminach. A od świadomości nas wszystkich w zakresie postępowania z odpadami, zależeć będzie w jakim stanie pozostawimy planetę dla przyszłych pokoleń.
tekst: Małgorzata Grabczyńska
foto: Marek Rząsa
KPODR w Minikowie