Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

SZCZEPIMY SIĘ

Szanowni Państwo,

W ramach działań promocyjnych w ramach kampanii #SzczepimySię, apelujemy o to, aby rejestrowali się i szczepili, zwłaszcza rolnicy seniorzy.
MRiRW przygotowało spot informacyjny z wypowiedzią prof. Krzysztofa Niemczuka, dyrektora Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – PIB w Puławach.

Spot jest dostępny na:

 

A Ty dla kogo się zaszczepisz? Pytają bohaterowie najnowszego spotu zachęcającego do szczepienia się przeciwko COVID-19. To jedna z wielu odsłon rozpoczynającej się kampanii #SzczepimySię.

Wideo

 

 

 

Spot "A ty dla kogo się zaszczepisz?" do pobrania

 

 

 

Wideo

 Spot "Jesteś pracownikiem sektora ochrony zdrowia? Zgłoś się na szczepienie"

Trwa nabór pracowników służby zdrowia do szczepień. Wszystkie niezędne informacje dotyczące zapisów można znaleźć na naszej stronie w zakładce Szczepienie personelu medycznego .

Spot zgłoszenia dla medyków do pobrania

 

 

 

 

 

 

Wideo

#SzczepimySię

Materiały

Spot #SzczepimySię do pobrania

 

 

 

Wideo

Czy powinienem się szczepić?

Materiały

Spot "Czy powinienem się szczepić" do pobrania

 

 

 

Wideo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image_print

Prośba do osób zarządzających gospodarstwami rybackim, hodowców i producentów ryb

„Zwracamy się do Państwa tj. osób zarządzających gospodarstwami rybackimi, hodowców i producentów ryb z prośbą o wypełnienie ankiety poświęconej badaniu potencjału dywersyfikacyjnego produkcji ryb. Badanie realizowane jest  w ramach projektu PRO-PERCH „Dywersyfikacja produkcyjnej funkcji stawów ziemnych w oparciu o semi-intensywny wychów okonia Perca fluviatilis”, przez konsorcjum w skład którego wchodzą: Instytut Rybactwa Śródlądowego, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie i Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (więcej informacji dostępnych jest na stronie projektu: http://pro-perch.infish.com.pl).
Niniejsze badanie jest anonimowe, nie wymaga podawania żadnych danych osobowych, a posłuży wyłącznie realizacji celów badawczych. Poprzez udział w ankiecie możecie Państwo zadeklarować zainteresowanie dostępem do wytworzonej w projekcie dokumentacji i wyrazić chęć potencjalnego udziału w bezpłatnych szkoleniach poświęconych nowatorskiej technologii produkcji okonia zarówno w recyrkulacyjnych systemach akwakulturowych, jak również stawach ziemnych. Czas wypełnienia ankiety to około 10 min.

Kwestionariusz ankiety znajduje się pod linkiem:
https://forms.gle/tQsnErc62rzHuMRt5

Z góry bardzo dziękujemy za wypełnienie ankiety!!!

Z poważaniem
Kierownictwo projektu PRO-PERCH”


--
dr hab. inż. Krzysztof Kupren, prof. UWM (PhD, Associate Professor)
---------------------------------------------
Katedra Turystyki, Rekreacji i Ekologii
Instytut Inżynierii i Ochrony Środowiska Wydział Geoinżynierii Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
10-719 Olsztyn, ul. Oczapowskiego 5, pok. 361
tel.: (+48 89) 524 5604/fax: (+48 89) 523 3969

Department of Tourism, Recreation & Ecology Institute of Engineering and Environmental Protection Faculty of Geoengineering University of Warmia & Mazury in Olsztyn
10-719 Olsztyn, 5 Oczapowskiego St., room no. 309
tel.: (+48 89) 524 5604/fax: (+48 89) 523 3969

e-mail: krzysztof.kupren@uwm.edu.pl; kupren@o2.pl https://www.researchgate.net/profile/Krzysztof_Kupren
image_print

Pomoc na start dla grup producentów – wnioski tylko do końca maja

Jeszcze tylko do 31 maja Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przyjmuje wnioski o wsparcie na „Tworzenie grup producentów i organizacji producentów”. Pomoc, jaką mogą otrzymać rolnicy decydujący się na wspólne działanie, wynosi nawet 100 tys. euro rocznie.

Wnioski o przyznanie dofinansowania należy składać do dyrektora oddziału regionalnego ARiMR. Można to zrobić elektronicznie za pośrednictwem skrzynki podawczej ePUAP albo przesłać przesyłką rejestrowaną, nadaną w placówce Poczty Polskiej lub złożyć osobiście lub przez upoważnioną osobę, np. za pośrednictwem wrzutni.

Pomoc przyznawana jest w okresie pierwszych 5 lat działania grupy lub organizacji producentów liczonych od dnia jej uznania. Wsparcie stanowi procentowy ryczałt od wartości przychodów netto grupy lub organizacji producentów i wynosi odpowiednio: w pierwszym roku – 10 proc. przychodów netto, w drugim – 9, w trzecim – 8, w czwartym – 7 i w piątym – 6. Maksymalny limit pomocy to 100 tys. euro w każdym roku pięcioletniego okresu przyznania wsparcia.

Program finansowany z PROW na lata 2014-2020 kierowany jest do nowych grup producentów rolnych uznanych od 18 sierpnia 2020 r. Grupy te muszą składać się z osób fizycznych, prowadzących działalność jako mikro-, małe lub średnie przedsiębiorstwo. O dofinansowanie mogą starać się również organizacje producentów uznane na podstawie ustawy z 11 marca 2004 r. o organizacji niektórych rynków rolnych albo z 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych. Wsparcia nie mogą otrzymać producenci drobiu, wyrobów z mięsa drobiowego i jego podrobów oraz owoców i warzyw.

Ubiegający się o wsparcie muszą w pierwszej kolejności uzyskać osobowość prawną wraz z rejestracją w Krajowym Rejestrze Sądowym – Rejestrze Przedsiębiorców. Następnym krokiem jest złożenie wniosku o uznanie za grupę producentów rolnych lub organizację producentów wraz z planem biznesowym do dyrektora oddziału regionalnego ARiMR. Od daty uznania na potencjalnym beneficjencie ciąży obowiązek realizacji zatwierdzonego planu biznesowego. Dopiero wówczas grupa producentów rolnych lub organizacja producentów może złożyć wniosek o przyznanie pomocy finansowej do dyrektora oddziału regionalnego ARiMR. W rejestrach prowadzonych przez dyrektorów oddziałów regionalnych ARiMR znajduje się obecnie 727 grup producentów rolnych posiadających status uznania.

W ramach PROW 2014-2020 sfinalizowano do tej pory osiem naborów wniosków o wsparcie finansowe na „Tworzenie grup producentów i organizacji producentów”. Łącznie wpłynęło 487 wniosków. Dla 464 z nich ARiMR wydała decyzję o przyznaniu pomocy na kwotę blisko 632 mln zł.

image_print

Choroby w zbożach wczesną wiosną 2021

Do tej pory noce były chłodne z przymrozkami, a w dzień słonecznie i z małą ilością opadów, ale z temperaturami raczej umiarkowanymi. Niestety, podobnie jak w roku ubiegłym widać na wielu polach słabe pobieranie azotu przez rośliny (żółknące liście na polach ozimin). W tym roku to nie tylko efekt chłodu, ale także chorób, które rozwijały się już od jesieni. Na pewno mączniak, ale także septorioza oraz brunatna plamistość liści (DTR), oraz inne choroby fuzaryjne stwierdziliśmy na polach na dolnych liściach. Obecnie jest faza strzelania w źdźbło, a to oznacza, że należy w tym roku szczególnie wcześnie zadbać o stan zdrowotny ozimych roślin zbożowych.
W związku z powyższym, obecnie wraz z zabiegami skracania źdźbła koniecznie należy wykonać zabieg grzybobójczy środkiem systemicznym.
Największe zagrożenie stanowią wczesną wiosną łamliwość źdźbła zbóż i traw oraz mączniak prawdziwy zbóż i traw. Natomiast w tym sezonie już widać porażenie septoriozami i DTR. Dlatego po przymrozkach dolne liście szybko zasychają.
Łamliwość źdźbła, to choroba rozwijająca się szczególnie w sezonach o chłodnych i wilgotnych wiosnach (na wielu polach takie warunki występują obecnie), a szkodliwość jej wzrasta gdy na początku lata występuje susza. Chorobę na trudno jest rozpoznać i dopiero na początku strzelania w źdźbło uwidacznia się ona w postaci zbrunatnień na pochwach liściowych i dolnych międzywęźlach. Ochrona polega na wykonaniu oprysku z chwilą wystąpienia pierwszych widocznych objawów choroby w okresie od początku fazy strzelania w źdźbło do drugiego kolanka. Próg ekonomicznej szkodliwości dla tej choroby to koło 20% źdźbeł z początkowymi objawami stwierdzonymi na początku fazy strzelania w źdźbło do fazy 2 kolanka. Przypominam jednocześnie, że najlepszym sposobem ograniczania tej choroby (tak jak chorób podsuszkowych) jest prawidłowy płodozmian i odpowiednia agrotechnika. Im więcej zbóż w zmianowaniu tym większe zagrożenie tą chorobą.

Źródło – IOR-PIB. M.Korbas

Mączniak prawdziwy zbóż i traw to choroba, która może wystąpić i występuje prawie w każdym okresie wegetacji, a więc od fazy krzewienia jesiennego (oziminy) począwszy, aż do dojrzewania. Rozwojowi choroby sprzyjają wilgotna pogoda, gęste łany, dostatek azotu przy większej wilgotności.

W pszenicy ozimej czy pszenżycie, próg ekonomicznej szkodliwości określa się w zależności od faz rozwojowych zboża i wynosi:
– od początku do końca krzewienia: 50-70% roślin z pierwszymi objawami choroby,
– w fazie strzelania w źdźbło: 10% źdźbeł z pierwszymi objawami porażenia
– w fazie kłoszenia: pierwsze objawy choroby na liściu podflagowym, flagowym lub kłosie.
Jak widać z progów ekonomicznej szkodliwości zagrożenie tą chorobą wzrasta wraz ze wzrostem roślin. Jest to spowodowane tym, że mączniak osłabiając rośliny ułatwia porażenie roślin także innych grzybom. Jeśli stwierdzimy pojawienie się łamliwości i jednocześnie występuje mączniaka, to warto rozpatrzyć zastosowanie takiego środka, który zarejestrowany jest do zwalczania obu tych chorób. Wtedy próg ekonomicznej szkodliwości wystarczy określić tylko dla jednej z nich.

Źródło – IOR-PIB. M.Korbas

W tym sezonie zalecamy bezwzględnie nie tylko stałą obserwację plantacji zbóż ozimych szczególnie pszenicy ozimej, pod kątem tych chorób, ale także szybką reakcję czyli możliwie szybkie zastosowanie zabiegu fungicydowego (najlepiej preparaty systemiczne) w fazie końca krzewienia – początek strzelania w źdźbło – najpóźniej do 2 kolanka. Widać skutki i objawy tych chorób zwłaszcza mączniaka (powoli przenoszą się już na wyższe liście) to ze względu na warunki pagodowe, a zwłaszcza brak wilgoci, na razie zagrożenie wydaje się że nie jest duże, ale to błąd – przekonamy się o tym zwłaszcza gdy spadną deszcze i zrobi się ciepło.

Brunatna plamistość liści zbóż pszenicy występuje we wszystkich fazach rozwojowych roślin zbożowych (pszenica, pszenżyto, żyto, rzadziej w jęczmieniu). Pierwsze objawy choroby występują na roślinach już w okresie wschodów, grzyb może powodować zgorzel siewek, następnie objawy porażenia widoczne są już jesienią w fazie krzewienia, na liściach. Początkowo uwidocznia się to w postaci małych, owalnych brunatnych plam wielkości 3 mm, otoczonych chlorotyczną obwódką. Wiosną choroba przenosi się coraz wyżej, plamy powiększają się, często powodując zamieranie liści. W centralnej części plamy może być widoczna czarna plamka z białym punktem w środkowej części. Porażone liście zaczynają żółknąć. Na starszych roślinach plamy mają podobny kształt. Po wykłoszeniu w środkowej części plew, widoczne mogą być małe owalne plamy wielkości 1-2 mm o barwie brązowej. Niekiedy na porażonych roślinach liście szybko żółkną, a na liściach można stwierdzić niewielkie, mało wyraźne brązowo brunatne plamy. Jest to postać chlorotyczna objawów sprawcy choroby.

   

Fot. Typowe objawy brunatnej plamistości na liściach jesienią

Zazwyczaj jesienią nie prowadzi się obserwacji pod kątem tej choroby, choć jak pokazują doświadczenia ostatnich kilku lat, objawy na liściach wskazują czasami, że to patogen sprawca brunatnej plamistości. Wtedy wiosną w fazie krzewienia (BBCH 21-29) oraz od fazy 1 kolanka do fazy kłoszenia (BBCH 31-65), koniecznie należy prowadzić obserwacje na plantacjach zbóż, poszukując charakterystycznych plam na liściach lub kłosach wywołanych przez chorobę. Próg ekonomicznej szkodliwości to 10-20% ocenianych roślinach z pierwszymi objawami choroby na liściach i utrzymująca się duża wilgotność (około 90% wilgotności względnej powietrza).

Odrębnym problemem są septoriozy, ponieważ zazwyczaj mamy do czynienie z dwoma formami tej choroby i nie jesteśmy pewni na wczesnym etapie która to forma, dlatego poniżej podaję opis obu septorioz.

Septorioza paskowana liści pszenicy występuję we wszystkich fazach rozwojowych rośliny. Pierwsze objawy choroby na roślinach występują w fazie krzewienia, na liściach w różnych ich częściach.

     

Fot. Objawy septoriozy paskowanej liści można najszybciej zauważyć już jesienią na końcówkach najstarszych liści.

Najsilniejszemu porażeniu ulegają liście starsze, prowadząc do ich przedwczesnego zamierania.

Stopniowo choroba przenosi się liście rosnące coraz wyżej. Początkowo pojawiają się małe, owalne, chlorotyczne plamy pomiędzy nerwami liścia. Po krótkim czasie plama powiększa się i jest barwy szarozielonej. W późniejszych fazach rozwojowych plamy są podłużne, położone obok siebie, barwy brązowej lub brunatnej. Plamy układają się w charakterystyczne paski na powierzchni blaszek liściowych, ale zainfekowane mogą być także pochwy liściowe. Na starszych roślinach plamy maja często kształt nieregularnych prostokątów z nekrozami obejmującymi znaczną jej część ponieważ plamy łączą się ze sobą.
Zabieg wiosną wykonuje się w fazie strzelania źdźbło (BBCH 30), gdy jest 10-20% porażonej powierzchni liścia podflagowwgo lub 1% liści z owocnikami.

Septoriza plew pszenicy – jedna z najgroźniejszych chorób wywoływana jest przez grzyb, który zimuje na resztkach pożniwnych. Zimuje także w okrywie owocowo-nasiennej porażonych ziarniaków zbóż i traw, na siewkach porażonych jesienią zbóż oraz na obumarłych chwastach jednoliściennych. Wiosną zarodniki zakażają pszenicę ozimą i jarą. Zakażenie z porażonego ziarna następuje już w czasie kiełkowania. W czasie wegetacji dochodzi do wielokrotnych infekcji wtórnych zarodnikami konidialnymi. Choroba występuje w większym nasileniu po łagodnej zimie i wilgotnych latach o zwiększonej ilości opadów. Warunkiem wystąpienia silnego zakażenia jest utrzymywanie się wilgoci na liściach przez 3-6 godzin przy temperaturze 20-24ºC. Patogen ten rozprzestrzenia się w dużym stopniu przez konidia z rozpryskującymi się kroplami deszczu. W korzystnych warunkach rozwój choroby następuje po 7–14 dniach inkubacji grzyba.

Pierwsze symptomy można obserwować już na siewkach , chociaż są one nieco wyraźniejsze na roślinach starszych. Grzyb S. nodorum poraża wiosną dolne liście roślin. Następnie patogen przenosi się na górne liście, dokłosie i kłos. Plamy mają początkowo żółtozieloną barwę, a następnie brązowieją i przybierają kształt zbliżony do soczewkowatego. Starsze plamy są przeważnie jasnobrązowe, zlewają się i mogą obejmować także pochwy liściowe. Na powierzchni plam mogą pojawiać się słabo widoczne piknidia, z których w czasie wilgotnej pogody wydostają się różowe lub cieliste kropelki kleistej cieczy zawierające zarodniki grzyba.

 

Fot. Objawy septoriozy plew na liściach różnią się istotnie od septoriozy paskowanej.

Mimo, ze jest to jedna z groźniejszych chorób, to obserwację i określenie zagrożenia wykonuje się od wiosny, ale najczęściej w fazie początków kłoszenia. Zabieg należy wykonać pod koniec strzelania w źdźbło, (BBCH 37), lub na początku kłoszenia (BBCH 51), jeżeli objawy porażenia występują na górnych liściach (5-10% liści z plamami na pszenicy, 10-15% liści z plamami na pszenżycie) i utrzymuje się duża wilgotność.

 

Marek Radzimierski
KPODR Minikowo oddział Przysiek
Źródło danych i zdjęcia – IOR-PIB różne opracowania, oraz materiały i zdjęcia własne.

 

 

 

 

 

 

image_print

Rolnictwo 4.0 – zaproszenie do przesyłania oferty handlowej i na webinarium

 
Zapraszamy do przesyłania oferty handlowej polskich producentów rozwiązań w zakresie rolnictwa 4.0, w celu:

– promocji tych rozwiązań na wydarzeniach krajowych i zagranicznych;

– utworzenia listy konsultacyjnej w odniesieniu do dokumentów dotyczących wsparcia innowacji.

Zgłoszenia można przesyłać na adres poczty elektronicznej: michal.jankowski@minrol.gov.pl.

 

Jednocześnie informujemy, że w pierwszej połowie października Ambasada Węgier w USA organizuje webinarium dotyczące innowacyjnych rozwiązań cyfrowych stosowanych w rolnictwie w krajach Grupy Wyszehradzkiej (V4). Głównym celem spotkania będzie zaprezentowanie firm/startupów pochodzących z krajów V4, posiadających w swojej ofercie innowacyjne rozwiązania cyfrowe wspierające działalność rolniczą (uprawa, hodowla). Organizatorzy webinarium liczą na osiągnięcie efektów promocyjnych, jak również umożliwienie wejścia zaprezentowanych innowacyjnych firm na rynek amerykański.

Źródło: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/rolnictwo-40–zaproszenie-do-przesylania-oferty-handlowej

 

 

 

 

 

image_print

UWAGA! ZMIANA TERMINU SKŁADANIA WNIOSKÓW O DOPŁATY.

 

W związku z sytuacją pandemiczną Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedłużyło termin składania wniosków do 17 czerwca 2021 r.

Rolniku! PAMIĘTAJ!

W tym roku Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa nie wysyła wersji papierowych wniosków o dopłaty.

W 2021 roku nie ma również możliwości składania oświadczeń o braku zmian we wniosku.

KAŻDY producent rolny musi zalogować się do aplikacji eWniosek Plus i wypełnić go w wersji elektroniczej.

 

NIE CZEKAJ! Umów się z Naszym doradcą, który pomoże wypełnić wniosek elektroniczny.

 

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/platnosci-bezposrednie-i-niektore-platnosci-prow–wnioski-do-17-czerwca-2021-r

 

 

image_print

szkolenie – Ubój z konieczności, pozyskanie mięsa na użytek własny, rzeźnie rolnicze

image_print

W Grubnie zasiano wcześnie kukurydzę i zasadzono ziemniaki

Krajowe Dni Pola coraz bliżej. 20 kwietnia udało się wysiać 33 odmiany kukurydzy na kolekcji odmian w Grubnie. Dodatkowo, współorganizator tego przedsięwzięcia AGROSIEĆ Chełmno, założyła doświadczenie demonstracyjne z 26 nowymi rodami kukurydzy pozyskanymi od hodowców. Łącznie więc w tym roku na kolekcji będzie pokaźna liczba tego co najlepsze w hodowli odmian. Warunki pogodowe do siewu były bardzo sprzyjające. Siewu dokonano siewnikiem Kvernelad Optima H 6 – rzędowym do kukurydzy.
 

     

      
 

Jak zwykle obok pracowników Zakładu Rolnego Grubno w zasiewach pomagali uczniowie Technikum Rolniczego w Grubnie. To bardzo dobre zajęcia praktyczne dla uczniów, odbywające się zawsze pod okiem specjalistów KPODR Minikowo Oddział w Przysieku.

Sadzenie ziemniaków odbyło się w Grubnie w dniach 22 i 23 kwietnia. Sadzenia dokonano w sposób tradycyjny sadzarką dwurzędową. Założono poletka po 8 redlin każdej odmiany.
W tym sezonie prezentowanych jest 20 odmian 5 hodowli:
  –    PMHZ Strzekęcino sp. z o.o. (4 odmiany),
  –    HZ Zamarte sp. z o.o. (4 odmiany w tym 1 odporna na zarazę ziemniaka),
  –    Solana Polska sp. z o.o. (3 odmiany),
  –    EUROPLANT HZ sp. z o.o. (4 odmiany),
  –    AGRICO Polska sp. z o.o. (5 odmian).
 

     

     
Fot. W sadzeniu ziemniaków 22 kwietnia, pomagali uczniowie Technikum Rolniczego z Grubna.

Jak co roku na kolekcjach kukurydzy i ziemniaka w Grubnie, odbędą się we wrześniu specjalne szkolenia dla rolników, doradców i uczniów TR Grubno. Spotkanie dla zainteresowanych ziemniakami odbędzie się prawdopodobnie 3 września, z udziałem specjalisty z IHAR Bonin dr inż. Jerzego Osowskiego, a tematyka dotyczyć będzie porównania odporności odmian ziemniaka na choroby. Natomiast na spotkanie z kukurydzą zapraszam około 9 września. Spotkanie odbędzie się przede wszystkim z udziałem przedstawicieli hodowców odmian kukurydzy i dotyczyć będzie porównania odmian w jednolitej technologii gospodarstwa. W tym roku, oprócz kolekcji odmianowej, jest również demonstracja nowości hodowlanych, które poddane zostaną specjalnej ocenie hodowców.
 

      

     
Fot. Tak wyglądały spotkania, dotyczące ziemniaków i kukurydzy w Grubnie w ubiegłym sezonie.
 

Te same hodowle, w ramach przedsięwzięć towarzyszących Krajowym Dniom Pola w Minikowie, przekazały swoje odmiany do prezentacji na kolekcji w Minikowie oraz do specjalnej kolekcji odmian (głównie skrobiowe i ogólnoużytkowe), organizowanej pod potrzeby specjalistycznej konferencji jaka odbędzie się w Gospodarstwie specjalistycznym Pana Jana Grodzickiego w Goskowie pod Toruniem. To przedsięwzięcie pod nazwą „Innowacyjne rozwiązania w zakresie produkcji i przechowalnictwa ziemniaka” organizowane jest przy współpracy KPODR z IHAR Oddział Bonin i Oddział Jadwisin, a planowane jest na 4 sierpnia 2021 r.

 

Krajowe Dni Pola w Minikowie 19-20 czerwca.
Kujawsko-Pomorskie Dni Pola w Grubnie 12-13 czerwca. 

TUTAJ więcej informacji:
o lokalizacji poletek demonstracyjnych, zdjęcia poszczególnych odmian, a także filmy, artykuły i bieżące informacje z lustracji pól w Grubnie.

 

tekst:
Marek Radzimierski

Główny specjalista ds. zbóż

zdjęcia:
Marek Rząsa

Kujawsko-Pomorski Ośrodek
Doradztwa Rolniczego
Oddział w Przysieku

 

image_print

FARMWELL – poprawa jakości życia rolników poprzez innowacje społeczne

Spotkanie partnerów projektu FARMWELL – Braszów, Rumunia, 28-29 marca 2023

W dniach 28-29 marca przedstawiciele KPODR w Minikowie uczestniczyli w spotkaniu partnerskim projektu FARMWELL w Rumunii. Pierwszy dzień spotkania był podzielony na dwie części:
1. Produkcję krótkich filmów, promujących innowacje społeczne z 6 krajów partnerskich
2. Rozmowy stolikowe na temat finalizacji ważnych elementów projektu:
• analiz społecznej stopy zwrotu z wybranych innowacji, czyli opłacalności i wymiernych korzyści z danych działań,
• zaleceń dotyczących zmian legislacyjnych i instytucjonalnych, które wsparłyby rozwój przedstawionych innowacji społecznych,
• przegląd studiów przypadku poszczególnych innowacji, uwzględniających ich powiązanie i wpływ na rolników.

Drugi dzień to podsumowanie dotychczasowych działań w projekcie i plany na jego finalny etap (do grudnia 2023 r.) oraz wizyty u rolników. Ostatnia faza projektu będzie skoncentrowana na zebraniu praktycznych informacji o innowacjach (artykułów, nagrań, instrukcji itp.) w formie Zestawu Narzędzi (z ang. toolbox), który będą mogli wykorzystać rolnicy oraz instytucje rolnicze do wprowadzenia podobnych rozwiązań w innych regionach i krajach.

Najważniejszą częścią wyjazdu była wizyta w terenie. Zespół odwiedził 4 różne gospodarstwa rolne i usłyszał o doświadczeniach ich właścicieli. Były to: gospodarstwa rodziców i dzieci, dwóch pokoleń hodowców krów i owiec, którzy część mleka wysyłają lokalnemu przetwórcy, a część przerabiają na sery; gospodarstwo małżeństwa sadowników produkujących z pomocą przetwórcy zdrowe soki owocowe oraz gospodarstwo agroturystyczne dwóch przyjaciółek, które wyremontowały zabytkowy saksoński dom i zapraszają do niego na zdrowe dania, przygotowane z produktów od lokalnych wytwórców oraz z własnego ogrodu. Głównym problemem zgłaszanym przez rolników jest brak wsparcia doradczego, a tym samym trudności z dotarciem do informacji o dostępnych innowacyjnych programach i dotacjach, z jakich mogliby skorzystać, by dalej się rozwijać.

Wymiana poglądów i doświadczeń przyczyniła się do lepszego zrozumienia zróżnicowanych realiów, w jakich funkcjonują rolnicy w różnych krajach. Tym niemniej dobre przykłady warte są promowania, bo mogą być zaadaptowane do lokalnych uwarunkowań. Zachęcamy do obejrzenia serii filmów o innowacjach: https://www.youtube.com/@FARMWELLHorizon/playlists

 

Po pierwszym roku pracy w projekcie Farmwell opracowaliśmy – w formie raportu – diagnozę największych problemów, wpływających na jakość życia, z jakimi borykają się współcześni rolnicy w Polsce i w pozostałych krajach  zaangażowanych w nasz projekt (Grecja, Belgia, Węgry, Włochy i Rumunia).

Jako dodatek do raportu, powstał również filmik obrazujący szereg wyzwań i obciążeń,  na jakie bywa narażony rolnik i jego rodzina.

Link do oryginalnej strony projektu farmwell: https://farmwell-h2020.eu/partner-countries/

Zachęcamy do oglądania i komentowania: https://www.youtube.com/watch?v=2XL9uvmEgMw

 

 

 

FARMWELL

– poprawa jakości życia rolników poprzez innowacje społeczne
(FARMWELL: Improving farmers’ wellbeing through social innovation)

FARMWELL to międzynarodowy projekt, którego celem jest poprawa jakości życia rolników, ich rodzin i całych społeczności wiejskich poprzez identyfikację i zwiększenie dostępności innowacji społecznych.

Projekt jest realizowany w okresie od stycznia 2021 r. do grudnia 2023 r. przez partnerów z 6 krajów europejskich: Węgier, Polski, Rumunii, Belgii, Włoch i Grecji. W Polsce zaangażowane są dwie współpracujące ze sobą instytucje: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie (KPODR) oraz Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk (IRWiR PAN).

Rolnicy borykają się z wieloma trudnościami, takimi jak: wymagające pod względem fizycznym oraz psychicznym warunki pracy, sukcesja gospodarstw, dostępność usług w miejscu zamieszkania, negatywne stereotypy. Wspomniane problemy w oczywisty sposób wpływają na obniżenie jakości życia rolników i całych społeczności na terenach wiejskich. Projekt zakłada rozpoznanie najpoważniejszych problemów tej grupy, zbadanie ich przyczyn i skutków. Równolegle zostaną zidentyfikowane innowacje społeczne, które mogłyby stanowić odpowiedź na te wyzwania. Wyniki badań zostaną zawarte w raportach krajowych oraz w podsumowaniu na poziomie europejskim.

W celu wypracowania realistycznych rozwiązań niezbędne jest zaangażowanie w projekt rolników oraz osób i instytucji z nimi współpracujących. Ich wiedza i doświadczenie pozwolą określić realne problemy oraz pomogą w znalezieniu rozwiązań. Takie osoby utworzą tzw. grupę roboczą.

Na dalszym etapie powstanie baza innowacji społecznych wraz z bardziej szczegółowymi studiami przypadków. Odbędą się wizyty studyjne oraz działania pilotażowe. Wyniki projektu, w tym baza, raporty i przygotowane narzędzia będą publikowane na stronie internetowej projektu oraz w mediach społecznościowych.

Zainteresowanych projektem i jego efektami zachęcamy do śledzenia informacji na naszej stronie i Facebooku (Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego | Facebook ) oraz do kontaktu mailowego pod adresem aleksandra.bielinska@kpodr.pl lub anna.kaszkowiak@kpodr.pl .

 

 

 

ARTYKUŁY:

Pierwsze spotkanie grupy roboczej w międzynarodowym projekcie „FARMWELL

image_print